Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?
Re: Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?
Nikde som sa zatial nedocital (zas moc sa o tom ani nepise este), ci ten bonus od vlady ked mi zdvihnu hypoteku dostanem aj ja, ako nezamestnany clovek. Neviete?
Som oficialne nezamestnany, uz roky, davno ma teda aj vyradili z evidencie uradu prace. Aj zdravotne si platim mesacne sam.
Som oficialne nezamestnany, uz roky, davno ma teda aj vyradili z evidencie uradu prace. Aj zdravotne si platim mesacne sam.
Toto obmedzenie som nezaregistroval. Kedze to nebude refinanc ale dalsi fix v rovnakej banke a si nezamestnany (nizky prijem) tak nevidim problem.
tak k tomuto by ma zaujimal pribeh akym sposobom fungujesFrco napísal: 02 jan 2024, 17:52 Som oficialne nezamestnany, uz roky, davno ma teda aj vyradili z evidencie uradu prace. Aj zdravotne si platim mesacne sam.
Ja som nad tým rozmýšľal tiež. Dá sa to spraviť tak, že budeš oficiálne nezamestnaný, budeš poberať sociálne dávky, nájdeš si remote prácu pre nejakú zahraničnú firmu a plat budeš dostávať napr. na svoj gruzínsky, americký alebo panamský účet, keďže tieto krajiny nepodpísali CRS (Common Reporting Standard), takže slovenský finančák by sa nemal ako dostať k tomu, že nejaký príjem skutočne máš. Alebo dostávať výplatu v krypte, čo je ešte jednoduchšie, keďže na to nepotrebuješ žiadny extra bankový účet.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
moja hypotéka úrok 0.75%. prišiel mi list na novú fixáciu - 4.85%. nárast splátky o 200€. pôvodná splátka 317€ po novom 514€. mám predschválený úver v inej banke na 4.35%. ostanem ale v pôvodnej a budem čerpať bonifikáciu. preplatia mi cca 149€. riešili ste niekto podobný nárast?
aby sa ti nestalo, ze ti v aktualnej banke zvysia na 7 %, aby si mal tolko ako predtym 
https://index.sme.sk/c/23274324/banky-t ... rcent.html
btw, preco si to doteraz neriesil? ved s bankou sa da dohodnut aj rok vopred
https://index.sme.sk/c/23274324/banky-t ... rcent.html
btw, preco si to doteraz neriesil? ved s bankou sa da dohodnut aj rok vopred
-
K-u-b-i-a-k
Addict
veď dnes mi prišiel list s novou fixáciu na 4.85%. o akých 7% hovoríš? na stránke ponúkajú 4,25%. ja sa riadim listom. v tom článku je ten istý zdrap papiera ktorý poslali mne. pánovi zdvihli na 7% mne na 4,85%.
presne o tychpánovi zdvihli na 7%
-
K-u-b-i-a-k
Addict
tak to je jeho prípad. píšeš aby sa mi nestalo. no nestane, mne sa stalo 4.85% 
kazdopadne, vyziadal by som si vycislenie zostatku a to zaniesol do dalsich bank, ktore ponukaju nizsie percenta
tie 3-4 navstevy usetria par sto/tisic euro pocas doby najblizsieho fixu
a este, siel by som do rocneho, maximalne 2-rocneho fixu, i napriek Ficovej "pomoci" budu sadzby klesat, a to vyrazne
ja osobne cakam na vyznamnejsi pokles uz tento rok
tie 3-4 navstevy usetria par sto/tisic euro pocas doby najblizsieho fixu
a este, siel by som do rocneho, maximalne 2-rocneho fixu, i napriek Ficovej "pomoci" budu sadzby klesat, a to vyrazne
ja osobne cakam na vyznamnejsi pokles uz tento rok
-
K-u-b-i-a-k
Addict
a kde ponúkajú tie nižšie percentá? mám podpísaných 4.35% v čsob. prima ponúka na stránke 4,2% čiže reálne 4,5%. refinancujem prídem o príspevok od štátu. poraď kde dávajú nízky úrok. ja som podpísal úrok v čsob a uz ho zasa dvihli. ak to pôjde tak dole ako hovoríš, tak poberiem rpíspevok tento rok a keď to niekde klsesne, že sa mi to oplatí refinancujem. všetko mi riešil finančák.
-
starysomar
Hardcore addict
Primabanka:
garantovaný úrok 4,0% p.a. pre každého s fixáciou na 3 roky
jednoducho a rýchlo
bez nutnosti predloženia nového znaleckého posudku
bez dokladovania príjmu
pri splnení podmienok kampane vám poskytneme hypotéku bez poplatku
akceptovanie vašej pôvodnej nehnuteľnosti
informácia o schválení na počkanie
Zmeň finančáka...
garantovaný úrok 4,0% p.a. pre každého s fixáciou na 3 roky
jednoducho a rýchlo
bez nutnosti predloženia nového znaleckého posudku
bez dokladovania príjmu
pri splnení podmienok kampane vám poskytneme hypotéku bez poplatku
akceptovanie vašej pôvodnej nehnuteľnosti
informácia o schválení na počkanie
Zmeň finančáka...
ja viem, ze v tomto som divny, ale cudzim ludom svoje peniaze nezverujem
pri prvej hypo som ziadal o pomoc financneho poradcu, ale vedel mi ponuknut iba rovnaku alebo horsiu sadzbu ako priamo banka, odvtedy ich sluzby nevyuzivam
ak chcem investovat, naucim sa investovat
ak chcem spravit danove priznanie, naucim sa ako to spravit, atd
stavebko uz nema zmysel a druhy ci treti pilier si vie kazdy porovnat v rychlosti sam
ine financne produkty bezny clovek nevyuziva
neber to tak, ze ta karham, to urcite nie, ale napriklad mne osobne stoji za to skocit si do par bank a vyriesit si to tam sam, realne je to 2x pol dna dovolenky
summa sumarum: ak ti to po dotacii od statu vychadza najvyhodnejsie v aktualnej banke, zostan tam
Primabanku by som nechcel ani keby mi platili za to. A aj moj hypo poradca ma od nej davnejsie odhovoril aj ked ju mal vo vybere.
Nie je to len o cisielku.
Autoeditácia príspevku po 5 min 4 sek:
Ano, da sa to naucit aj ked vobec to nie je intuitivne a poslat par tisicok do kosa nie je prijemne. A aj ked som sa to naucil (LYNX) tak hypo poradcu by som vzdy vyuzil. A je mi jasne ze sa to da aj po vlastnej linni. Lenze je to jednorazovka na par rokov a za ten cas mi to proste nestoji. A je poradca a "poradca" a chapem ked clovek raz natrafi na horsieho tak uz potom nema doveru.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
starysomar ty zmeň lekára. tvoje príspevky na fóre majú 0lovú hodnotu. banka rieši bonitu klienta. choď do primy a potom nám ukáž zmluvu na tie 4%. nereaguj prosím na moje príspevky.
potom daj pls vediet aku budes mat konecnu sadzbu
-
K-u-b-i-a-k
Addict
no 4.85% je konečná. dnes prišiel list bol som v banke a od 9.4 platí tento úrok na 3 roky. dovtedy mám pôvodných 0.75%.
-
starysomar
Hardcore addict
Ja mám momentálne 2,6 % p. a. po zvýšení - refixácii.
"...garantovaný úrok 4,0% p.a. pre každého s fixáciou na 3 roky · pri splnení podmienok kampane" - neviem detailne, aké sú. Môže to navýšiť nutnosť poistenia no kto má rozum, má životnú poistku prv.
Oplatí sa hľadať, preniesť ak majú niekde kampaň. Ten náš úver sme prenášali z 1,8 na 1,29 a potom na 0,6. Pravda odvtedy sa úroky hodne zvýšili no zas pôjdu dolu.
Treba hľadať, porovnávať. Je s tým robota no každé zníženie sú usporené svoje peniaze. Za dlhé obdobie aj malý rozdiel urobí hodne.
"Poradcu" som kedysi robil. Učili nás, ako zarobiť čo najviac na klientovi. Vysral som sa na to. Posledných 8 rokov máme správcu rodinných financií, ktorý nám ušetril naozaj veľa. Zarába klientovi, nie na klientovi.
Dcéra si nedala poradiť, platí o percento vyšší úrok. "Lebo by musela to, to a to" - za roky zaplatí veľa navyše. Jej problém. Je dospelá. Je to strohé, arogantné? No a? Surové fakty, Na pocity sa v obchode pri pokladni nepýtajú.
Lekára nepotrebujem. Ak máš alergiu, skôr Ty. Ak sa Ti nepáčia moje príspevky, nečítaj ich. Také je to jednoduché.
"...garantovaný úrok 4,0% p.a. pre každého s fixáciou na 3 roky · pri splnení podmienok kampane" - neviem detailne, aké sú. Môže to navýšiť nutnosť poistenia no kto má rozum, má životnú poistku prv.
Oplatí sa hľadať, preniesť ak majú niekde kampaň. Ten náš úver sme prenášali z 1,8 na 1,29 a potom na 0,6. Pravda odvtedy sa úroky hodne zvýšili no zas pôjdu dolu.
Treba hľadať, porovnávať. Je s tým robota no každé zníženie sú usporené svoje peniaze. Za dlhé obdobie aj malý rozdiel urobí hodne.
"Poradcu" som kedysi robil. Učili nás, ako zarobiť čo najviac na klientovi. Vysral som sa na to. Posledných 8 rokov máme správcu rodinných financií, ktorý nám ušetril naozaj veľa. Zarába klientovi, nie na klientovi.
Dcéra si nedala poradiť, platí o percento vyšší úrok. "Lebo by musela to, to a to" - za roky zaplatí veľa navyše. Jej problém. Je dospelá. Je to strohé, arogantné? No a? Surové fakty, Na pocity sa v obchode pri pokladni nepýtajú.
Lekára nepotrebujem. Ak máš alergiu, skôr Ty. Ak sa Ti nepáčia moje príspevky, nečítaj ich. Také je to jednoduché.
okejK-u-b-i-a-k napísal: 05 feb 2024, 14:03 no 4.85% je konečná. dnes prišiel list bol som v banke a od 9.4 platí tento úrok na 3 roky. dovtedy mám pôvodných 0.75%.
a ta dotacia sa riesi samostatne alebo ti to vratia kazdy mesiac na ucet alebo ako to prebieha?
lebo uprimne, nezaujimam sa o to az tak do podrobna
okrem toho, v komentaroch pisali, ze niektori ludia museli brat aj poistenie v dodatocnej vyske 1,5 %
-
K-u-b-i-a-k
Addict
stará splátka 317€, nová 514€. z toho rozdielu ti štát preplatí 75%. mne to výjde cca 149€, maximum je 150€. v mesiac kedy mi to navýšia dávam žiadosť na úrad práce. príspevok dostávaš mesačne. musíš ale splniť nasledujúce podmienky.
Žiadateľovi o bonifikáciu hypotéky sa musí pri výročí fixácie hypotéky zvýšiť splátka oproti aktuálnej.
Jeho maximálny príjem môže dosahovať sumu hrubého príjmu maximálne 2 086,40 € (do úvahy sa berie príjem za rok 2022).
V prípade, ak je na úverovej zmluve spoludlžník (napríklad manžel), táto hranica sa zdvojnásobuje. Ich spoločný hrubý príjem nesmie presiahnuť sumu 4 172,80 eura.
Pomoc si môže osoba uplatniť len na jednu hypotéku.
V prípade, ak je na nehnuteľnosť viacero hypoték, pomoc je možné uplatniť len na jeden úver.
Zároveň platí, že daná nehnuteľnosť musí slúžiť na jeho bývanie a nesmie sa prenajímať.
Pomoc nie je možné čerpať pri refinancovaní hypotéky do inej banky.
Žiadateľovi o bonifikáciu hypotéky sa musí pri výročí fixácie hypotéky zvýšiť splátka oproti aktuálnej.
Jeho maximálny príjem môže dosahovať sumu hrubého príjmu maximálne 2 086,40 € (do úvahy sa berie príjem za rok 2022).
V prípade, ak je na úverovej zmluve spoludlžník (napríklad manžel), táto hranica sa zdvojnásobuje. Ich spoločný hrubý príjem nesmie presiahnuť sumu 4 172,80 eura.
Pomoc si môže osoba uplatniť len na jednu hypotéku.
V prípade, ak je na nehnuteľnosť viacero hypoték, pomoc je možné uplatniť len na jeden úver.
Zároveň platí, že daná nehnuteľnosť musí slúžiť na jeho bývanie a nesmie sa prenajímať.
Pomoc nie je možné čerpať pri refinancovaní hypotéky do inej banky.