Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

Príspevok od používateľa Frco »

Ano diety tam boli tiez, ale pomenej...kazdopadne dakujem za info.

//autoeditácia príspevku (24 Apr 2018, 20:37)
Tak hypoteku mi nakoniec schvalili a dali v Sporitelni. Tam neriesili nejakych 6 mesiacov zamestnania u jedneho zamestnavatela. V tatra banke aj VUBcke to chceli. V inych bankach som sa nepytal.
Tak keby ste niekto bol v podobnej situacii...tak chodte tam.

Teraz este mam jednu otazku, ako je to so zmenou prace? Ja som viac menej len cakal na to kedy dostanem hypoteku, aby som mohol hned odist, lebo mam inu ponuku. Len uz som to nechcel natahovat, chcel som doklepnut tie tri mesiace v sucasnej firme, zobrat si hypoteku, aby som zas nemusel cakat v tej novej firme dalsich x mesiacov kym by mi ju zase dali...
Cize teraz by som hned dal vypoved, v maji mi skonci vypovedna lehota a dovi dopo.

Musi sa clovek hned zamestnant od 1. juna v takomto pripade, alebo banke to je praveze uplne jedno ci clovek pracuje, alebo nie, odkedy dokedy, hlavne ked plati? :D
ColdRain
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ColdRain »

Kym platis, banka neriesi ci robis alebo ta dotuje stara bohata milenka, hlavne ze platis...vezmi si, ze sporitelna ma cez milion klientov, vela znich ma hypo. Ako by kontrolovali ci mas alebo nemas pracu napr.? :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Frco - ak to nieje tajomstvo tak kolko ti dali urok a na kolko?
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

1,39% na 30 rokov.

ColdRain: Ano, len tak pre istotu sa pytam, ci niekto nepocul o takej situacii, ze by si nejaky jeho kamos zobral hypoteku, hned potom by dal vypoved a banka by mu robila nejake problemy alebo co...
Neviem ci na to tiez nie su nejake pravidla, preto sa len tak informujem.
wladas
Redeemer
Redeemer

Dlzku fixu som myslel. Celko v poho urok na to ze si troska rizikovejsi pre banku.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

3 roky je fix.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

hojko napísal:Neviem ci je problem s chapanim. Rozhodujuce su vysledky na danovom priznani. Na danovom priznani nemas napisane ziadne vydavky. Na tom potvrdeni, ktore ti ostava je uvedeny zaklad dane, dan k zaplateniu a tusim premia a preplatok (DP typ A). Pri DP typ B nie je premia.
Ak by to niekto riesil, tak prispevok vyssie bol pri priznavani prijmu na zivnost. Je banka (VUB), ktora prizna prijem ako 60% z obratu. Cize ak je niekto "zivnostnik z donutenia" tak mu to skoro zdvojnasobi priznatelny prijem.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

A ako to je s výdavkami, ak bývam s rodičmi a vlastne nemusím platiť nič ? Čiže moje povinne vydavky sú 0€ ?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

NHISPVM napísal:A ako to je s výdavkami, ak bývam s rodičmi a vlastne nemusím platiť nič ? Čiže moje povinne vydavky sú 0€ ?
Ak máš 30 rokov a berieš si hypotéku na 30 rokov, tak ju vyplatíš v 60ke. To počítaš s tým, že tvoji rodičia budú makať do 90ky? :lol:
NHISPVM
Star
Star

Ephramko nie :D Som o dosť mladší momentálne študujem ešte na výške, ale chcem sa už osamostatniť (hneď po škole, čo bude tento rok :D ) A nejde mi o to, žeby ma rodičia mali do 90 :D ale skôr o to, že čím vyššie náklady tým viac ti z možnej sumy sťahujú :D (čo je logické) Ale keďže ja výdavky nemám u rodičov žiadne a počas brania hypotéky tiež mať nebudem, tak, že ako to vyrátajú vlastne :D Plán je taký, žeby som si po výške našiel prácu, porobil tam 3 mesiace a vzal hypo. (Obraty na účete mám už niekoľko rokov z brigád :D )
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Vždy tam dávajú nejakú štandardnú sumu ako náklady na životné mininum
wladas
Redeemer
Redeemer

NHISPVM napísal:ale skôr o to, že čím vyššie náklady tým viac ti z možnej sumy sťahujú
Toto skus vysvetlit. Banku zaujima tvoj prijem, typ prace a pozicky. Neriesia si platis pausal 5€ alebo 40€.
NHISPVM
Star
Star

beardie aha, tak to nie je zrovna ideálne...

wladas no podľa online kalkulačiek čím vyššie náklady tým menšia hypotéka. Veď predsa ak zarobíš 1000€ a náklady máš 200€, tak ti ostane 800€. Ak to máš ale opačne, že ostane ti 200€ na splátky tak ti nedajú 90 000€ hypo, či sa mýlim ?
wladas
Redeemer
Redeemer

Ale banka neriesi vselijake drobne vydavky. Nema si to ani ako zistit (aj ked som pocul davnejsie ze niekedy pytaju vypisy z banky). Banka bude vediet len o uveroch.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Banky riešia príjem, náklady (aj keď povieš, že ti všetko platia rodiča, tak na 99 % aj tak zarataju nejaké minimálne náklady) a sledujú úverový register - kreditky, leasingy, pôžičky a ďalšie hypo

+ ten 8-nasobok čistého ročného príjmu ako maximálna suma hypo, alebo nejaké podobné hausnumero, už si to presne pre slovenský trh nepamätám
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nemusi ti ostat zivotne minimum?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

To bolo kedysi, že po zaplatení splátky hypotéky ti má zostať aspoň živ.minimum na kompletne všetko ostatné. Teraz to už dosť sprísnili.

Priprav si aspoň 20% keš z ceny bytu, ak sa chceš osamostatniť, tak ti náklady dajú minimálne 200+200...no a potom záleží od tvojho platu, akú vysokú hypotéku ti budú chcieť poskytnúť. Ak nie si poslanec, tak sa to väčšinou pohybuje tak +- 90.000€ na 1 osobu. Čo v BA už môže byť dosť problém nájsť byt pre jedného v takejto cenovej hladine. Na garsonku v pentagone to ale stačí. (Správne rozmýšlaš, že ak má niekto vysoké výdavky alebo malý príjem, tak na hypo môže zabudnúť)

Treba sa oženiť. Ideálne za niekoho prachatého a potom nemusíš hypo riešiť vôbec. :smt059
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

A vlastne sme sa dostali k tomu, ze "housing market" v BA a vlastne na celom slovensku je uplne na hlavu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Bol na hlavu, teraz sa to praveze ukludnilo.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

A ako sa to ukludnilo? Ze zase ceny posli hore a obmedzenim maximalne 8-nasobku rocneho prijmu si uz aj ten co si mohol nieco dovolit, tak teraz si nemoze dovolit nic? :|
Napísať odpoveď