Hypoteka

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Hypoteka

Príspevok od používateľa Enduro3333 »

Caute ,

Potreboval som trosku odbornu radu hlavne asi od pravnika ktory sa vyzna do financii .

S priatelkou sme sa rozpravali o spolocnej buducnosti .

Rad by som kupil vlastny byt cez hypoteku . Ale ....

Byt by mal byt taky lepsi ... idealne by bolo priestrany dvojizbak ... cenna cca 100 000 ...

Obaja mame pragmaticky pristup k nasemu vstahu ze proste nikdo nikdy nezaruci ze budeme spolu 10 -20 rokov a potom v pripade rozchodu delenie majetku je zbytocne hadanie /natahovanie .. komplikovane ? takze by som bral hypoteku na seba iba a bol vlastnikom iba ja a splacal iba ja co som velmi rad ze s mojou priatelkou sme sa takto zhodly a mame takyto spolocny nazor na to .... Problem co mam je nasledovny : Moj zarobok je vyssi nez to co dovoluje prispevok pre mladych ...

A ked som bol v bankach moc nechceli / nemohli mi dat pri 100% financovani hypoteku nad 90 000 .

Moje riesenie ako som nad tym uvazoval je ze ked pojdem s priatelkou spolu 50-50 do hypoteky aby mi znizila ten zarobkovy strop a aby nam bol udeleny bonus pre hypoteku pre mladych ... Tu nastava ale ten problem z moznym delenim majetku a podobne v pripade rozchodu ....

moja otazka je je da sa spisat (notarsky overena samozrejme dohoda) medzi mnou a mojou priatelkou po podpisani 50-50 hypoteky ze : Ja budem zo svojeho platu v 100% vyske hradit hypoteku ale ona sa na oplatku vzdava naroku na majetok zakupeny touto hypotekou .

Je toto mozne a hlavne je to pravne platne ? Obstalo by to pred sudom v moznom rozvodovom konani ?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Hypoteka

Príspevok od používateľa begbeee »

Majetok nadobudnutý v manželstve je predmetom bezpodielového spoluvlastníctva.
Taká dohoda ti pred súdom pomôže len vtedy, ak s ňou pred súdom bude súhlasiť aj manželka. Ale to ti nikto nezaručí. Ak ju spochybní, tak na 99% nebude bratá v úvahu. Navyše (ale nie som si úplne istý) náš právny systém predmanželské zmluvy neuznáva.
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Byt by bol kupeny pred manzelstvom ;)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ak vydokladuješ tvoje náklady, byt je na teba, dohoda bude, tak zrejme to obstojí. Ale v takomto prípade by som sa šiel poradiť s advokátom a nedal len na kecy na nete :)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Čau,

pôjdem na to trošku zo široka aby som objasnil celú situáciu.

Hypotéka je zákonne (podľa zákona o bankách) definovaná účelovo na nadobudnutie nehnuteľností (aj iné, teba sa týka nadobudnutie nehnuteľnosti).
Keď budeš dokladovať príjem Vás oboch, musíte byť žiadatelia hypotéky so ŠPM obaja. Teda obaja ste zmluvnými stranami = obaja budete čerpať úver a obaja budete zároveň z úveru dlžníkmi.

Keď ste dlžníkmi dvaja, obaja musíte preukazovať splnenie účelu - nadobudnutie nehnuteľnosti. Teda nehnuteľnosť musíte nadobúdať obaja. Nie je možné v tomto prípade financovať hypotékou so špm dvoch spoludlžníkov nadobudnutie bytu len jedného z nich.
Banka už pri posudzovaní úveru a následne čerpaní skúma napríklad zmluvu o prevode nehnuteľností a návrh na vklad do katastra, ktoré musia spĺňať vyššie uvedené, teda musí byť byt nadobúdaný oboma spoludlžníkmi.

Nie je teda možné vzdať sa nároku na byt, keďže sa musí stať jeho majiteľkou. Ak by si aj zvažoval možnosť, že by ti byt následne prepísala do výhradného vlastníctva, zákon hovorí, že ak by si následne sám nespĺňal podmienky na príspevok, musel by si ho vrátiť.

//autoeditácia príspevku (04 Dec 2014, 15:59)
Ak teda sám nespĺňaš podmienky, nepomôžeš si. Buď si frajerku zoberieš a máš to v BSM, ale byt nadobudnete do podielového 50/50 spoluvlastníctva.

//autoeditácia príspevku (04 Dec 2014, 16:01)
Zvážil si pri prepočte príspevku aj to, že ten sa ráta za príjem za minulý rok celý (teda ak si nerobil pol roka napr. máš to ako príjem = 0) avšak hranica z priemernej mzdy za predchádzajúci štvrťrok? Priemerná mzda stúpa, čiže nasledujúci rok bude hranica ešte vyššia. Možno sa zmestíš.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Len pozor, aby si to neprespekuloval natolko, ze to skonci ako uverovy trestny cin. Potom budes mat byvanie v malickej izbe s mrezami.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ale zadarmo...
stuka
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa stuka »

my to zaplatime :D
nech je vztah momentalne super ako chce, kaslat na prispevok a ist do toho sam. Teraz je situacia aka je o rok moze byt diametralne odlisna. Zenska neskor zisti, ze ty nieco mas ona nema nic...Neviem, nepoznam tvoju priatelku ale ked ide o peniaze/tvoju buducnost daj lasku bokom :smt006
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

ColdRain napísal:Čau,

pôjdem na to trošku zo široka aby som objasnil celú situáciu.

Hypotéka je zákonne (podľa zákona o bankách) definovaná účelovo na nadobudnutie nehnuteľností (aj iné, teba sa týka nadobudnutie nehnuteľnosti).
Keď budeš dokladovať príjem Vás oboch, musíte byť žiadatelia hypotéky so ŠPM obaja. Teda obaja ste zmluvnými stranami = obaja budete čerpať úver a obaja budete zároveň z úveru dlžníkmi.

Keď ste dlžníkmi dvaja, obaja musíte preukazovať splnenie účelu - nadobudnutie nehnuteľnosti. Teda nehnuteľnosť musíte nadobúdať obaja. Nie je možné v tomto prípade financovať hypotékou so špm dvoch spoludlžníkov nadobudnutie bytu len jedného z nich.
Banka už pri posudzovaní úveru a následne čerpaní skúma napríklad zmluvu o prevode nehnuteľností a návrh na vklad do katastra, ktoré musia spĺňať vyššie uvedené, teda musí byť byt nadobúdaný oboma spoludlžníkmi.

Nie je teda možné vzdať sa nároku na byt, keďže sa musí stať jeho majiteľkou. Ak by si aj zvažoval možnosť, že by ti byt následne prepísala do výhradného vlastníctva, zákon hovorí, že ak by si následne sám nespĺňal podmienky na príspevok, musel by si ho vrátiť.

//autoeditácia príspevku (04 Dec 2014, 15:59)
Ak teda sám nespĺňaš podmienky, nepomôžeš si. Buď si frajerku zoberieš a máš to v BSM, ale byt nadobudnete do podielového 50/50 spoluvlastníctva.

//autoeditácia príspevku (04 Dec 2014, 16:01)
Zvážil si pri prepočte príspevku aj to, že ten sa ráta za príjem za minulý rok celý (teda ak si nerobil pol roka napr. máš to ako príjem = 0) avšak hranica z priemernej mzdy za predchádzajúci štvrťrok? Priemerná mzda stúpa, čiže nasledujúci rok bude hranica ešte vyššia. Možno sa zmestíš.
Dakujem Tieto veci som si neuvedomoval a preto som hladal niekoho kto sa v tom trosku viacej vyzna .... Dakujem za vysvetlenie .
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Statny prispevok plati aj tak len na 5 rokov takze potom by ti mohla prepisat byt do vyhradneho vlastnictva. Takze sa dohodnite, ze najblizsich 5 rokov sa nepodvadzate, konflikty riesite mierne a starate sa o vztah. Vyska prispevku je (ak si dobre pamatam) 55.84€ mesacne a to za to urcite stoji.

Ocenujem tvoj pragmaticky pristup a chapem, ze vyse 600€ rocne je dost a tak mi napada -> nemoze ten byt na seba cely zobrat ona?
ColdRain
Addict
Addict

Mýliš si to so stavebným sporením.
ŠPM je -3% úrokovej sadzby na 5 rokov maximálne z 50 000€ hypotéky. Čiže sa dostávame na 1500€ ročne. Čo už je slušná suma.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Takze na SPM sa nieco menilo? Lebo ja mam SPM (stavebko som nikdy nemal) na 50k€ hypoteke a robi to len 55.84€/mesiac (byt som kupoval jul 2012)
ColdRain
Addict
Addict

Priznám sa, že neviem ako to bolo v tom čase, ale zrejme rovnako. Teda ŠPM predstavovalo -3% úrokovej sadzby (2% platí štát a 1% banka).
Buď máš takú dobrú hypotéku, že aj bez ŠPM máš temer zanedbateľný úrok, alebo je niekde alebo v niekom chyba. Keďže ak ti z niečoho vyšlo, že ti špm šetrí 60 mesačne musel by si mať hypo za základný úrok okolo 1,2%, čo myslím nedávajú ani v Rakúsku, určite nie u nás v 2012.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Aha uz vidim kde som udal nepresne info. 55.84€ mi plati priamo stat mesacne. Banka mi plati v podobe mensej splatky. V praxi to funguje tak, ze banka mi 20-teho stiahne prachy a stat mi vrati 25-teho. Preto ma pomylilo, ze kolko je ten statny prispevok.
h.olub
King
King

Príspevok od používateľa h.olub »

Zdravím, je tu niekto kto sa venuje sprostredkovaniu hypoték v okolí Bratislavy?
ColdRain
Addict
Addict

Naco ti je sprostredkovanie, banky zavreli?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Bank je vela, srostretkovatel vie najlepsie ktora banka bude najlepsie vyhovovat tvojim konkretnym podmienkam.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Alebo si mozes banky obehat a zistis to tak isto a nevystavis sa riziku ze ta sprostredkovatel osmekne.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Neviem si teda predstavit sposob akym ta moze sprostredkovatel osmeknut..
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

osmenknut nie, len to, co si sam zistis za par hodin ta bude u neho stat niekolko desiatok eur..mozno aj viac ak si tu hypo cez neho budes riesit na komplet
Napísať odpoveď