II. Ficova vlada (3/2012-3/2016)

Diskusie na politické témy...
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: II. Ficova vlada (3/2012-2016?)

Príspevok od používateľa Bobala »

Uvedomujes si ze monopol by bez pomoci statu nikdy nevznikol ? A aj ked tu uz nejaky monopol je(vdaka statu) tak nikdy si nemoze robit co chce, pretoze dochadza k substitucnemu efektu.
// tomyhot ma uz predbehol
TommyHot
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

slay napísal:Kapitalizmus je ekonomický systém založený na súkromnom vlastníctve výrobných faktorov a existencii trhovej ceny (zisk/strata je v tomto parametri implicitne daný).
A mas pocit, ze statne dotacie a regulacie su sucastou trhovej ceny? Neviem odkial cerpas poucku kapitalizmu, ale pokial neexistuje nedotknutelnost trhu, tak sa o volnom trhu neda rozpravat. Stat ma paky (a casto ich aj vyuziva) aj na to, aby zasahoval do sukromneho vlastnictva a aj na to aby zasahoval do cenotvorby. Neviem ci je pre teba slovo "zasah" synonymom k slovu "volny", asi sme obaja z inej planety ;)
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Ibaze tie monopoly by vznikali aj napriek tomu, ze stat by nezasahoval. Pretoze vzdy by sa nasiel nejaky podnikatel, ktory by nejakym sposobom ziskal oproti ostatnym vyhodu v tom co robi, preto by mohol poskytnut lepsie ceny za pomerne dobru kvalitu a uz by to islo... Ludia by chceli lepsi pomer cena/vykon a preto by ho podporovali stale viac. A monopol je na svete. Stat k tomu netreba, ved tak tie monopoly aj vznikli. Stat moze monopolu uskodit/pomoct ale nie je podmienkou jeho vzniku.
Prosim ta, vysvetli mi preco by monopol nevznikol keby neexistoval stat alebo jeho vplyv na podnikatelov?

//

Slay ten system funguje az tak super, ze sme v krize aj s celou polkou vyspelej zemegule...
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

KaptMichal napísal:Prosim ta, vysvetli mi preco by monopol nevznikol keby neexistoval stat alebo jeho vplyv na podnikatelov?
Pretoze konkurencia nespi.. ked raz mozno niekedy budes podnikat, tak to zistis na vlastnej kozi ;)

Ak by stat nezasahoval do trhu a teda by nebolo ani problem zalozit si firmu, tak si neviem predstavit, ako by mohla nastat situacia, ze pride na trh nejaka firma a do velmi kratkej doby nebudu v okoli minimalne dalsie 2-3 konkurencne firmy, ktore zabezpecia, ze z prvej firmy sa monopol nestane.

Zacali sme na Slovensku predavat zlavove portaly medzi prvymi a do par tyzdnov uz bolo takychto firiem niekolko. A to tu mame system, kde zalozenie firmy trva mesiac a pripadne vybavenie platcu DPH dalsi mesiac co je dost dlho.
KaptMichal
King
King

Nespi, ale vzdy sa bude darit jednemu viac alebo menej. Popripade ak by vytrcali nejake dve najsilnejsie firmy tak mozu uzavriet dohodu a mas to iste. Ludia maju radi "istoty" a preto si kupia veci radsej u Alzy aj ked za vacsie peniaze ako v nejakom malom e-shope. Je jasne, ze ked stat nekontroluje pocet firiem na trhu (ako napriklad telekomunikacie), tak vzdy ich vznikne viac, ale len par z nich sa bude darit a budu realne profitovat. A velka firma moze potom velmi lahko potopit male ak zmeni na nejaky cas svoju politiku predaja. Stat moze monopoly posilnit ale aj oslabit, vsetko asi zalezi od vysky uplatku...
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Trh funguje ale mnoho vecí sa cez trhový mechanizmus nikdy nevyrieši. Tu máme ako taký hospodársky rast a nie jeden rok, predsa sme na tom až tak zle, že horšie na tom sú už len krajiny, ktoré sú dlhodobo v recesii, kde krachli banky aj štát aj všetko. Myslím hlavne na nezamestnanosť. Pri tom sa nám to tu tvrdí, akí sme my dobrí, máme dobré ukazovatele, máme HDP na 75% únie a mzdy tretinové, paráda. :D

Nikdy nedobehneme ani Grécko nie že iné krajiny. :D http://www.cas.sk/clanok/191839/priemer ... urope.html

Tu by sme museli mať dvojnásobné HDP na obyvateľa ako priemer EU by sme dosiahli aspoň minimálnu mzdu čo platí inde?
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

TommyHot napísal: A mas pocit, ze statne dotacie a regulacie su sucastou trhovej ceny? Neviem odkial cerpas poucku kapitalizmu, ale pokial neexistuje nedotknutelnost trhu, tak sa o volnom trhu neda rozpravat. Stat ma paky (a casto ich aj vyuziva) aj na to, aby zasahoval do sukromneho vlastnictva a aj na to aby zasahoval do cenotvorby. Neviem ci je pre teba slovo "zasah" synonymom k slovu "volny", asi sme obaja z inej planety ;)
Pre kristove rany Tommy. Schvalne som to oddelil čiarkami na tri samostatné časti. Aby som sa vyjadril samostatne k ekonomickemu systemu, samostatne k statu a samostatne k ich spolocnemu fungovaniu. Dôvod preco som to spravil je presne ten aby niekto nereagoval ako ty :). Napísal som všeobecný príspevok, ktorý na nikoho nereagoval, ale skôr tu mal ujasniť podstatu pojmov lebo sa tu na fore použivaju hociako.

Samozrejme dotácie, regulácie, cokolvek je v rozpore s volnym trhom, teda s volnou cenotvorbou. Odstavec ktory si si vybral sa venuje cisto ekonomickemu systemu bez ohladu na stat.
KaptMichal
King
King

Cesar napísal:Trh funguje ale mnoho vecí sa cez trhový mechanizmus nikdy nevyrieši. Tu máme ako taký hospodársky rast a nie jeden rok, predsa sme na tom až tak zle, že horšie na tom sú už len krajiny, ktoré sú dlhodobo v recesii, kde krachli banky aj štát aj všetko. Myslím hlavne na nezamestnanosť. Pri tom sa nám to tu tvrdí, akí sme my dobrí, máme dobré ukazovatele, máme HDP na 75% únie a mzdy tretinové, paráda. :D

Nikdy nedobehneme ani Grécko nie že iné krajiny. :D http://www.cas.sk/clanok/191839/priemer ... urope.html

Tu by sme museli mať dvojnásobné HDP na obyvateľa ako priemer EU by sme dosiahli aspoň minimálnu mzdu čo platí inde?
A potom, že neodstahuj sa :) My sme fakt dobri, pretoze tu pracujeme za smiesne mzdy, potom sa sice mozme chvalit hospodarskym rastom ale ludia sa zdieraju coraz viac.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Slay mea culpa, precital som si len pi*ung o tom, ze v tvojej poucke sa nikde nehovori o state a dalej som to uz necital, kedze akonahle pocujem slovo stat, tak sa mi chce grcat...
Cesar
Addict
Addict

Dnes bude dvojdielny dokument o kapitalizme v Číne od začiatku až do dnes, povinné pozeranie od 17:10: :D http://www.3sat.de/page/?source=/dokume ... index.html

S II. Ficovou vládou to veľa spoločného nemá, ako ani predošlé príspevky ale čo už. Alebo možno, že aj áno, veď aj u nás sú pri moci komunisti a bývalí komunisti, ešte aj z Číny by mohol Fico zobrať príklad.

PS: Hm, ešte niečo, reportáž o čínskych miliardároch komunistoch, to bude tiež zaujímavé o 18:45: http://www.3sat.de/page/?source=/dokume ... index.html

Len ja tam vidím rozpor, že komunista miliardár, komunistickí kapitalisti ... :)

Čoskoro tu budú aj diktátori, čo bojujú za demokraciu. :lol:
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ako som uz spominal, juhovychodna Cina je mrte rozvinuta a ten pofiderny totalitny rezim tam az tak velmi nesmrdi, hlavne v tych vacsich mestach.
Cesar
Addict
Addict

Najväčší kapitalizmus je u komunistoch, to je jasne. V Číne na vidieku ani nepočuli o nejakom starobnom dôchodku, čo to je... :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Toto je tema o II. Ficovej vlade, nie o kapitalizme a komunizme. Venujte sa teda teme.
Cesar
Addict
Addict

beardie napísal:....
Dobrá správa pre Doprastav, Pentu a J&T. Aspoň oni budú mať istoty. :)
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Takže Fico si myslí, že keď si sám schváli nereálny rozpočet a dvihne dane tak, že ozdravil verejné financie hej? :lol: No to, radšej ani nechcem vidieť, čo si potom predstavuje pod podporením rastu. Teda k tunelovaniu eurofondov sa už priznal, ale určite ešte čo si v klobúku bude mať. btw Teším sa na výber daní za prvý a druhý kvartál.
hojko napísal:Toto je tema o II. Ficovej vlade, nie o kapitalizme a komunizme. Venujte sa teda teme.
Okej Okej, ale aj tak je dobré ujasniť si, že II.Ficová vláda sú vlastne komunisti v kapitalizme nie? :lol:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

http://ekonomika.sme.sk/c/6690231/zakaz ... -unie.html tak a už je to tu. To, čo som celý čas predpovedal, sa stáva skutočnosťou - medzinárodné a investičné právo Fico s celou čeľaďou neojebe, ani keby sa poskladal, takže som zvedavý, že koľko si občania cvaknú a koľko ďalších arbitráží z toho vznikne. Hlavne, že sprosté ovce sa natešujú, ako veľký Fuhrer zakázal hnusným kapitalistom zisky, lebo "v iných krajinách EÚ to tak funguje".
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

A ved ten zakon este nevstupil do platnosti ci? Je aspon schvaleny?
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Ten zákon je z čias prvej Ficovej vlády :smt047
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

TommyHot asi myslí na zákaz zisku, P3Bo asi na iný? Ja som tuším ešte tiež nepostrehol, žeby ten zákaz zisku vošiel do platnosti, ale viem, čo sa stane, až sa tak stane...
Napísať odpoveď