IMEI
IMEI
Stratil som telefon, a chcel by som sa opytat ci je mozna zmena IMEI cisla. Resp. ak to nie je mozne, naco vyuzije niekto takyto odcudzeny telefon ? Ani na diely by ho na slovenksu podla mna nepredal, bol to oneplus one, cize ho tu ma dost malo ludi. Ci kupi sim kartu na dakeho bezdaka a "ruka hore" ?
Re: IMEI
IMEI sa zmeniť dá.
Či to ide aj u tvojho zariadenia vsak na 100% tvrdiť nebudem.
Podľa tvojho IMEI sa mobil síce dohľadať dá no ak sa nemýlim tak pokyn na jeho dohladanie môže dať iba prokurátor a aj to iba v prípade ak ide o závažný trestný čin alebo má hodnotu rovnajúcu sa a prevyšujúcu sumu ktorá je už trestným činom.
Podľa našich zákonov je trestným činom už krádež pri ktorej je odcudzená vec prevyšujúca hodnotu 266€
Každopádne ak by dakto mobil kúpil tak sám sa vystavuje riziku možných problémov hraničiacimi so spolupáchateľstvom.
A predať sa dá všetko a je jedno či na diely alebo na normálne používanie.
Či to ide aj u tvojho zariadenia vsak na 100% tvrdiť nebudem.
Podľa tvojho IMEI sa mobil síce dohľadať dá no ak sa nemýlim tak pokyn na jeho dohladanie môže dať iba prokurátor a aj to iba v prípade ak ide o závažný trestný čin alebo má hodnotu rovnajúcu sa a prevyšujúcu sumu ktorá je už trestným činom.
Podľa našich zákonov je trestným činom už krádež pri ktorej je odcudzená vec prevyšujúca hodnotu 266€
Každopádne ak by dakto mobil kúpil tak sám sa vystavuje riziku možných problémov hraničiacimi so spolupáchateľstvom.
A predať sa dá všetko a je jedno či na diely alebo na normálne používanie.
-
vladenko007
VIP
usefull nerozumiem prečo chceš meniť IMEI na telefóne ktorý si stratil. Nedáva to zmysel.
Ak chceš meniť IMEI, tak určite ho musíš mať fyzicky a pripojený k PC. A potrebuješ špecialny soft.
Diaľkovo teda na stratenom mobile sa to nedá.
Ak strácaš mobily alebo sa bojíš že ho stratíš, tak si mal pred tým nainštalovať soft (je ich viac) ktorý umožňuje napríklad sledovať ukradnutý mobil, lokalizovať, vymazať na diaľku osobné data a iné.
Ak chceš meniť IMEI, tak určite ho musíš mať fyzicky a pripojený k PC. A potrebuješ špecialny soft.
Diaľkovo teda na stratenom mobile sa to nedá.
Ak strácaš mobily alebo sa bojíš že ho stratíš, tak si mal pred tým nainštalovať soft (je ich viac) ktorý umožňuje napríklad sledovať ukradnutý mobil, lokalizovať, vymazať na diaľku osobné data a iné.
Ale to chvíľku trvá... Navyse je tu tá minimálna cena stanovená pre trestný čin. Predpokladám ,že ak to bude hodnota "iba" priestupku tak sa tým nebude nik zaoberať. Dcéra stratila nejeden mobil, dokonca jeden jej bol odcudzený a nakoľko bola nadobúdaciu hodnota nižšia tak sa tým aj napriek oznámení na polícii nik nezaoberal a mobily ani nik nehľadal.
Zato kolega čo našiel iPhone tak do týždňa boli unho fízli a radšej sa dohodol s majiteľom na odovzdaní veci , hoc si aj kúpil nabijacku k nemu.
Zato kolega čo našiel iPhone tak do týždňa boli unho fízli a radšej sa dohodol s majiteľom na odovzdaní veci , hoc si aj kúpil nabijacku k nemu.
Bol som na policii hned druhy den. A nie nechcem na nom menit imei, len som chcel vediet ci je to mozne, a ten cloviecik co sa nan ulakomil ho moze veselo pouzivat, alebo ho skor preda na diely. A btw k tej policii, priblizne pred piatimi rokmi [neviem presne] som stratil htc touch diamond 2 [vtedy stal 11 000 SK], a ked som bol na policii, tak policajt hned preodmnou natukal imei, aj mu vyhodilo na koho je registrovana simka ktoru donho vlozili... Ale aj tak sa ku mne nevratil, zjavne to bol daky kamarat policajta... Ale teraz som bol na policii [sice v inom meste, ako v prvom pripade], a nevidel som ziadnu snahu... Par dni po tom som sa isiel popytat na policiiu ci nemaju dake informacie o tom telefone, a chlap bez mrknutia oka povedal nie, a odisiel. [podla mna ani netusil o ktorom pripade hovorim]. Proste na cestach sikanuju, ale ked od nich clovek nieco chce tak maju tazko v p. I ked tiez chapem ze tu nie su na to aby hladali telefony spolocensky unavenych obcanov.
Ale Ty IMEI menit nemusis Ty si majitel. Ale...
Ten kto ho lopol ak ho chce pouzivat bez "následkov" tak preto aby nebol mobil vystopovany by mal urobit dve veci:
-predat ho za hranice co sa robi málokedy
-zmenit IMEI
V prvom pripade ak ho aj preda von napr. do ceska tak sa ho moze podarit este vystopovat aj ked to uz je zlozitejsie
V druhom pripade zariadenie po zmene sa chova ako kazde ine s tym ,ze vlastne to tvoje IMEI "zmizne" zo siete a tym padom je jeho vystopovanie znemoznene.
Kazdopadne takyto zasah predpokladam ,ze nebude robit hockto a cosi aj to stoji.
Neviem ci policajt len tak lahko vstupi dakde do databazy a pokial viem tak na dohladanie treba povolenie sudu a suhlas prokuratora.
A tuto informaciu mam z prvej ruky.
Ale kludne sa mohlo daco zmenit.
A ak dakto pracu policajta prirovnava k sikane tak by sa mal zamysliet v prvom rade sam nad sebou.
Vzdy je to o ludoch a v ludoch a nik nie je bez viny.
Kazdopadne je to jeho praca a kazdy by mal taketo ukony strpiet (pokial nema za usami).
A ak ma dakto pochybnost o tom ,ze vykon nebol v súlade so zakonom alebo jeho sedliacky rozum sa s tym len tazko stotoznil tak sa ma obratit na inspekciu MV.
Dnes si totiz vela ludi myli slobodu s anarchiou.
Ten kto ho lopol ak ho chce pouzivat bez "následkov" tak preto aby nebol mobil vystopovany by mal urobit dve veci:
-predat ho za hranice co sa robi málokedy
-zmenit IMEI
V prvom pripade ak ho aj preda von napr. do ceska tak sa ho moze podarit este vystopovat aj ked to uz je zlozitejsie
V druhom pripade zariadenie po zmene sa chova ako kazde ine s tym ,ze vlastne to tvoje IMEI "zmizne" zo siete a tym padom je jeho vystopovanie znemoznene.
Kazdopadne takyto zasah predpokladam ,ze nebude robit hockto a cosi aj to stoji.
Neviem ci policajt len tak lahko vstupi dakde do databazy a pokial viem tak na dohladanie treba povolenie sudu a suhlas prokuratora.
A ak dakto pracu policajta prirovnava k sikane tak by sa mal zamysliet v prvom rade sam nad sebou.
Vzdy je to o ludoch a v ludoch a nik nie je bez viny.
Kazdopadne je to jeho praca a kazdy by mal taketo ukony strpiet (pokial nema za usami).
A ak ma dakto pochybnost o tom ,ze vykon nebol v súlade so zakonom alebo jeho sedliacky rozum sa s tym len tazko stotoznil tak sa ma obratit na inspekciu MV.
Dnes si totiz vela ludi myli slobodu s anarchiou.
Ci je potrebne povolenie sudu, tak to neviem. Potrebne je vsak zacat trestne stihanie.
Skus pozriet toto, mozno to mal telefon zapnute od vyroby - https://www.svetandroida.cz/jak-najit-z ... vod-201308
Skus pozriet toto, mozno to mal telefon zapnute od vyroby - https://www.svetandroida.cz/jak-najit-z ... vod-201308
Mas zle infofarnell napísal: Neviem ci policajt len tak lahko vstupi dakde do databazy a pokial viem tak na dohladanie treba povolenie sudu a suhlas prokuratora.
Môže byť. IMEI nie je to isté ako odpočúvanie... tu mohlo prísť k zlej interpretácii.
Nič menej je to asi potom skôr o tom chcení a spolupráci s tým ktorým operátorom. Nakoľko na to aby mohol byť mobil lokalizovaný musí byť v ňom aktívna karta.
A znovu sme tu pri slovku "chcieť"....
Ja byť policajt tak ak to je tak ,ze to vedia dohľadať od stola tak tiež by som sa nepretrhol....
Nič menej je to asi potom skôr o tom chcení a spolupráci s tým ktorým operátorom. Nakoľko na to aby mohol byť mobil lokalizovaný musí byť v ňom aktívna karta.
A znovu sme tu pri slovku "chcieť"....
Ja byť policajt tak ak to je tak ,ze to vedia dohľadať od stola tak tiež by som sa nepretrhol....
Ked som bol prvy krat na policii so stratou telefonu [5 rokov dozadu], tak policajt hned natukal imei do PC a vyhodilo mu kto tam vlozil sim kartu. Cize ak sa od vtedy nieco nezmenilo krok vzad, tak je to o ochote.k tej sikane sa vyjadrovat nejdem, a tiez som uz 2x jasne povedal ze nechcem menit imei...
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
a prosim ta
netaraj. na to aby vystopovali mobil je potrebne podat oznamenie, nasledne policia kontaktuje operatora aby im poslali informacie na zaklade ktorych ten telefon dokazu "vystopovat"
policia nema taku databazu, do ktorej by natukali IMEI a hned by im ukazalo kde sa mobil nachadza
policia nema taku databazu, do ktorej by natukali IMEI a hned by im ukazalo kde sa mobil nachadza
Čo je možné zistiť z IMEI ukradnutého telefónu:
- či sa zariadenie s daným IMEI identifikovalo v sieti Slovenského operátora a ak áno kedy a s akým telefónnym číslom.
- ak je známe tel. číslo, je s určitou pravdepodobnosťou možné zistiť osobu na ktorú je registrované.
- osoba na ktorú je tel. číslo registrované nemusí dané číslo skutočne používať a nemusí ani vedieť kto ho používa (strata, krádež..).
- ak sa aj zistí konkrétna osoba, ktorá tel. číslo používa, telefón už aktuálne nemusí mať.
- ak ho aj má, tak ho na výzvu môže policajtovi odovzdať, ale môže aj tvrdiť že už ho nemá a predať ho ďalej.
Takže telefón sa vráti majiteľovi len ak ho od zlodeja kúpil nejaký slušný človek, ktorý má údaje o tel. čísle v poriadku a je zároveň ochotný vydať telefón policajtovi. Pravdepodobnosť tak 20%.... takže nie je to len o chcení a ochote.
P.S. Lokalizácia cez operátora nie je reálna možnosť ako u osoby nájsť telefón.
- či sa zariadenie s daným IMEI identifikovalo v sieti Slovenského operátora a ak áno kedy a s akým telefónnym číslom.
- ak je známe tel. číslo, je s určitou pravdepodobnosťou možné zistiť osobu na ktorú je registrované.
- osoba na ktorú je tel. číslo registrované nemusí dané číslo skutočne používať a nemusí ani vedieť kto ho používa (strata, krádež..).
- ak sa aj zistí konkrétna osoba, ktorá tel. číslo používa, telefón už aktuálne nemusí mať.
- ak ho aj má, tak ho na výzvu môže policajtovi odovzdať, ale môže aj tvrdiť že už ho nemá a predať ho ďalej.
Takže telefón sa vráti majiteľovi len ak ho od zlodeja kúpil nejaký slušný človek, ktorý má údaje o tel. čísle v poriadku a je zároveň ochotný vydať telefón policajtovi. Pravdepodobnosť tak 20%.... takže nie je to len o chcení a ochote.
P.S. Lokalizácia cez operátora nie je reálna možnosť ako u osoby nájsť telefón.