"Inštalácia" XP-čka pomocou Linuxu

Informácie o software, ankety...
mehmed
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

"Inštalácia" XP-čka pomocou Linuxu

Príspevok od používateľa mehmed »

No... názov témy je veľmi bizarný, že?
Ale keď som dnes sedel na záchode a rozmýšľal nad tým, že ako sa mi hrozne nebude chcieť preinštalovávať XP-čko, ak mi hra, čo si chcem nainštalovať, dodrbe systém, napadla mi jedna možno "spásonosná myšlienka"
A síce - mám klasický dual boot. XP a Ubuntu 8.10 , Postup by bol nasledovný:
1. Nainštalujem si XP-čko, opravím si MBR, aby mi šlapal GRUB
2. Cez linux niekde zazálohujem celý obsah XPčkovej partície, napr. niekde na DVD
3. Fungujem, linux sa nedodrbe, lebo to nemá vo zvyku a keď sa dodrbe XP-čko, tak len formátnem jeho partíciu a nakopírujem tam obsah zálohy.

A teraz sa vás múdrejších ľudí pýtam: bude to fungovať? nabootujem potom aj XPčko?

Alebo by bolo jednoduchšie zohnať si niekde program na "ghost cast" niečo také som používal počas jednej brigády v PC firme, kde som "nalieval" OS do nových počítačov pomocou nejakého programu, čo mal v názve "ghost". A teda v ňom si vytvoriť obraz OS?
Hm? :)
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

skor by som to urobil cez XP, cez program Acronis True Image alebo Norton Ghost...
ked si spravis to XP a potom GRUB pre zavadzanie systemu... tak si spravis zalohu celej particie XP cez jeden z tych programov.. urobi ti to obraz particie 1:1 spolu aj so zavadzacom.. teda MBR tabulkou... potom staci tu zalohu iba obnovit (cca 5-10min.) a ficis na tom istom ako ked si spravil zalohu.. MBR bude ta ista aj vsetko... takto to mam riesene ja :wink:

alebo si mozes spravit zalohu XP aj Linuxu do jedneho suboru.. ak sa jedna o Acronis.. obe das do jedneho.. ja som si tak spravil XP + Vistu.. image ma 10.2GB, XP ma po obnoveni 4GB, vista 14GB.. takto to pekne zbali a potom pri obnovovani si mozes vybrat ci chces obnovit XP alebo Vistu... u teba XP alebo Linux
Prílohy
Schránka01.jpg
mehmed
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ejha.... no toto... nečakal by som, že budem takto môcť zálohovať oba OS práve cez Windows.. :D

len ešte jedna vec - to kam si potom dávaš ten 14 či koľko GB obraz? kde to uskladňuješ? nejako prakticky...
a vôbec, ako sa to obnovuje? to už musíš mať systém funkčný, aby sa mohol spustiť ten acronis a obnovilo sa to? zrejme hej, no. teda keď padne systém, tak sa predsa nevyhnem tomu zdĺhavému aktu inštalácie.
alebo je to tak, že keď už šípiš, že sa ti serie systém, tak si to z niekade obnovíš? resp. vlastne si ho môžeš z toho druhého - v tvojom prípade asi XP, ak robíš viac v sk*****ej Viste.. :oops:
v tom prípade by to celkom šlo.. hm?
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

ten 10GB image mam hodeny na disku.... to je len taka zachrana keby bolo treba :)
ale normalne mam image iba XP ktory ma 3.5GB, mam ho hodeny na DVDcku...
a teraz citaj pozorne.. tento navod by ste mohli potom modi hodit do navodov...

priloha1
date vytvorit zachranne medium

priloha2
date vytvorit obe verzie Acronisu (48mb)

priloha3
je treba vytvorit ISO image

priloha4
image date ulozit lubovolne, je to jedno kam

nasledne pouzijeme program UltraISO (alebo MagicISO)
priloha5
v UltraISO si date otvorit ten ISO image z acronisu

priloha 6
potom UZ vytvorenu zalohu particie si iba pretiahnete do okna UltraISO, sipkou je ukazane kam vlozit ten TIB subor zalohy particie...
potom to bude vyzerat ako na screene...

potom date SUBOR / Ulozit ako
a ulozite si image ISO niekde na HDD... a teraz budete mat stale zavadzac Acronisu + aj cely obraz particie v jedno IMAGY...

nasleduje napalenie ISO imagu:
cez nero napriklad... date moznost (priloha7)

nasledne si iba vyhladate ten vytvoreny ISO image a date napalit..

potom ked budete chciet particiu obnovit (BEZ OPERACNEHO SYSTEMU)
tak nabootuje to vytvorene DVD, spustite si program Acronis True Image (plna verzia)
je to dolezite preto, lebo ak spustite HOME tak sa nenainstaluju ovladace zariadeni a jedine co uvidite budu HDD a nie Mechaniky.. a prave v mechanike mate DVD kde je IMAGE particie ktoru chcete obnovit...
a po nacitani programu pracujete s myskou tak jednoducho ako v XP.. program je plne graficky... date iba obnovit zalohu a pokracujete.. zalohu si potom najdete na DVDcku :wink:

by Šu-Do :P
Prílohy
Schránka07.jpg
Schránka06.jpg
Schránka05.jpg
Schránka04.jpg
Schránka03.jpg
Schránka02.jpg
Schránka01.jpg
mehmed
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

no... kvalita. čiže si spravil bootovateľné médium, ktoré už obsahuje program, ktorý ti "naleje" systém. Good job! :wink:
V mojom prípade by to ale bol asi problém, lebo môj notebook, hoci má CD-R/RW a DVD číta, nevie z DVD bootovať. Princíp ale sedí. thx, k+ :)
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

tak v tom pripade, spravis si to zachranne medium ISO... ale vynechame postup s UltraISO, len si to ISO ktore si si vytvoril cez Acronis (tych 48mb) napalis v NERO tak isto ako som nascreenoval a budes mat zavadzac boot pre Acronis.. a image particie si das na HDD a potom ked si nabootujes ten Acronis tak si das obnovit a image si najdes jednoducho na HDD... to iste len mas image na HDD :)
Napísať odpoveď