Intel Turbo Boost

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
junior3
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Intel Turbo Boost

Príspevok od používateľa junior3 »

Nazdar všetkým vospolok...

Pred pol rokom som kúpil notebook Lenovo IdeaPad Y570 a teraz som zachytil prvý problém. Procesor v tomto notebooku je Intel Core i5 2430QM Sandy Bridge ktorý má aj funkciu Intel Turbo Boost ktorá dokáže frekvenciu každého jadra zvýšiť z pôvodných 2.4 GHz na 2.9 GHz. Problém nastáva vtedy, že keď spustím EDIUS 6 a chcem strihať 3-kamerový záznam vo FullHD spôsobom Multicam Mode, tak procesor akoby nezopne Turbo Boost, ale ponecháva procesor bežať na základných 2.4 GHz, aj v tom prípade, že procák je vyťažený na 100% a strihanie je trhané a nejde plynulo. Poradíte mi akoby som donútil systém zapnúť Turbo Boost aby procesor bežal na maximum? Ešte by bolo vhodné dodať že v noťase je grafika GeForce GT555M s 2 GB pamäte a technológiou CUDA ktorá by mala nejakým spôsobom spolupracovať s EDIUSom ale či mu uľahčuje robotu, to netuším. Vďaka
Prílohy
cpuUsage.jpg
chumlee
Amateur
Amateur

Re: Intel Turbo Boost

Príspevok od používateľa chumlee »

Vidim na obrazku, ze vsetky 4 thready mas vytazena takmer na 100%, takze neviem preco cakas, ze sa ti zvysi frekvencia. Pokial nieje niektore jadro vyuzivane, turboboost zvysi frekvenciu ostatných. Cim viac jadier nieje vyuzitych tym vacsiu frekvenciu maju tie co sa vyuzivaju. Tu to je celkom dobre popisane:
ITNEWS napísal:In­tel Tur­bo Boost je tech­no­ló­gia spo­loč­nos­ti In­tel, kto­rú pou­ží­va na svo­jich pro­ce­so­roch Co­re i5 a i7. Jej prin­cíp je v tom, že ak ap­li­ká­cia ne­do­ká­že vy­uží­vať vý­ho­dy dvoj- a viac­jad­ro­vé­ho pro­ce­so­ra, auto­ma­tic­ky sa pre­tak­tu­je pr­vé jad­ro, za­tiaľ čo os­tat­né jad­rá, kto­ré ap­li­ká­cia vô­bec ne­pou­ží­va, sa pod­tak­tu­jú. Vý­sled­kom je, že pro­ce­sor sa sprá­va ako vý­kon­nej­ší jed­no­jad­ro­vý. Keď­že ap­li­ká­cia vy­uží­va prá­ve iba to­to pr­vé jad­ro, v ko­neč­nom dôs­led­ku má CPU o nie­čo vy­šší vý­kon. Ten­to stav, keď sa ma­ni­pu­lu­je s frek­ven­ciou jed­not­li­vých ja­dier, je pri­tom úpl­ne auto­ma­tic­ký. Ke­by ste ruč­ne nas­ta­vi­li frek­ven­ciu jed­né­ho jad­ra na úkor dru­hých nas­tá­lo, ap­li­ká­cie, kto­ré dvoj- a viac­jad­ro­vé pro­ce­so­ry do­ká­žu vy­uží­vať, by bo­li o vý­kon CPU ok­rad­nu­té (všet­ky jad­rá ok­rem jed­né­ho by ma­li vý­raz­ne zní­že­ný vý­kon). Auto­ma­tic­ké pre­tak­to­va­nie/pod­tak­to­va­nie ja­dier sa spúš­ťa auto­ma­tic­ky vte­dy, keď je to vhod­né a pri­ne­sie to osoh. Tech­no­ló­gia sa úpl­ne vy­pí­na iba v prí­pa­de, že pro­ce­sor ruč­ne tak­tu­je­te (nie vždy sa dá po pre­tak­to­va­ní Tur­bo Boost nas­päť za­pnúť) ale­bo v prí­pa­de, že ide o no­te­book, kto­rý ak­tuál­ne fun­gu­je na ba­té­riu.
junior3
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa junior3 »

To je škoda, pretože som si myslel že dokáže zvýšiť frekvenciu aj napriek vyťaženiu všetkých jadier.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

niekedy dokáže ale iba o 100 MHz
Napísať odpoveď