Internet cez UTP kabel priamo do PC o dost pomalší ako na mobile 5G
Internet cez UTP kabel priamo do PC o dost pomalší ako na mobile 5G
Zdravím, takze mam tento problem. Dal som si optiku od Telekomu 800/160 Mbps.
Robim merania rychlosti, na mobile 5G (Xiaomi Mi 10T Pro) mi namera krasnych 770/160, 750/160, atd... Proste, super rychlost priblizujucu sa k 800/160 Mbps.
Od routera mi ide priamo kabel CAT5e do PC, je to cca 35 - 40 metrov. Na pc mi namera vzdy rychlost o dost nizsiu, vcera to bolo do max 530Mbps, dnes som preinstaloval windows a ide to do max 570Mbps, upload je OK ten mi namera vzdy 160.
Skusal som vymenit kabel, skusil som 15 metrovy CAT5e, ci to nerobi dlzka kablu, a vsak rychlost namera tu istu. Nedavno asi mesiac dozadu som kupoval novu sietovu kartu, pretoze ta na doske mi odisla, teraz mam sietovku v PCI slote, D-Link DGE-528T (1Gbps). Router mam novy od Telekomu, je to 5G router, v nastaveniach routeru som nasiel, ze som napojeny kablom na PC k linke 1Gbps.
Kamarat vcera robil meriania rychlosti, ma ten isty internet ako ja, a taktiez 4-jadrovy CPU, rychlost mal cca 760Mbps. Nejde mi do hlavy, preco prave ja nedosiahnem tuto rychlost. Skusal som dat vyhladat virusy a malware, nepomohlo. Dnes som preinstaloval nanovo windows, pomohlo, a vsak nieje to ono pretoze som zatial neprekrocil 600Mbps. Pritom na mobile ked dam meranie, ide krasne cez 700Mbps.
Napisem vam sem este moju zostavu, pretoze som v koncoch a neviem co s tym.
Gigabite GA-Z68XP-UD4
Intel Core i5 2500K
28GB Ram - Kingston DDR3 1333Mhz
Radeon R9 390X Gaming 8GB
Zdroj 600W
Win 10 64bit
Skusal som uz sietovu kartu dat do druheho PCI slotu, nepomohlo. Do PCIe slotu nemam sietovu kartu, a ani ju tam nedostanem, pretoze mi zavadzia graficka karta, zakryva obydva PCIe sloty.
Robim merania rychlosti, na mobile 5G (Xiaomi Mi 10T Pro) mi namera krasnych 770/160, 750/160, atd... Proste, super rychlost priblizujucu sa k 800/160 Mbps.
Od routera mi ide priamo kabel CAT5e do PC, je to cca 35 - 40 metrov. Na pc mi namera vzdy rychlost o dost nizsiu, vcera to bolo do max 530Mbps, dnes som preinstaloval windows a ide to do max 570Mbps, upload je OK ten mi namera vzdy 160.
Skusal som vymenit kabel, skusil som 15 metrovy CAT5e, ci to nerobi dlzka kablu, a vsak rychlost namera tu istu. Nedavno asi mesiac dozadu som kupoval novu sietovu kartu, pretoze ta na doske mi odisla, teraz mam sietovku v PCI slote, D-Link DGE-528T (1Gbps). Router mam novy od Telekomu, je to 5G router, v nastaveniach routeru som nasiel, ze som napojeny kablom na PC k linke 1Gbps.
Kamarat vcera robil meriania rychlosti, ma ten isty internet ako ja, a taktiez 4-jadrovy CPU, rychlost mal cca 760Mbps. Nejde mi do hlavy, preco prave ja nedosiahnem tuto rychlost. Skusal som dat vyhladat virusy a malware, nepomohlo. Dnes som preinstaloval nanovo windows, pomohlo, a vsak nieje to ono pretoze som zatial neprekrocil 600Mbps. Pritom na mobile ked dam meranie, ide krasne cez 700Mbps.
Napisem vam sem este moju zostavu, pretoze som v koncoch a neviem co s tym.
Gigabite GA-Z68XP-UD4
Intel Core i5 2500K
28GB Ram - Kingston DDR3 1333Mhz
Radeon R9 390X Gaming 8GB
Zdroj 600W
Win 10 64bit
Skusal som uz sietovu kartu dat do druheho PCI slotu, nepomohlo. Do PCIe slotu nemam sietovu kartu, a ani ju tam nedostanem, pretoze mi zavadzia graficka karta, zakryva obydva PCIe sloty.
Re: Internet cez UTP kabel priamo do PC o dost pomalší ako na mobile 5G
tym mobilom namerias tu rychlost cez wifi?
otazka je skor, ci ta ten rozdiel 570 Mbps vs teoretickych 800 Mbps nejak obmedzuje
otazka je skor, ci ta ten rozdiel 570 Mbps vs teoretickych 800 Mbps nejak obmedzuje
ano cez wifi, prave tu bol kamarat, a doniesol USB 3 sietovku 1Gbps, nahodil som to, a rychlost vyskocila hned do 780Mbps, po 2 3 sekundach sa to ako keby zaseklo, a napisalo mi tuto hlášku. Nie ten rozdiel ma neobmedzuje, len ma zaujíma kde je chyba. Pravdepodobne je chyba niekde v PC. A chcem vedieť kde presne.
//foto do prílohy.
//foto do prílohy.
Mozes aj 10x preinstalovat Windows a vobec ti to nepomoze. Pretoze to nie je chyba Windowsu. Problem by som videl v sietovej karte. Treba ju vymenit a uvidis. Aj tak mi pride zbytocne to riesit, pretoze ci ti to pojde 570 alebo 800mbit, vidim to len v nahanani za cislami.
sietovu kartu som skusil tu USB3 - 1Gbps, hned mi nabehla rychlost okolo 780Mbps, ale po chvili ako keby to zaseklo, alebo zblblo. Ako keby ma nieco blokuje, a znizuje tu rychlost, nejde mi to do hlavy.
ci je chyba vo windowse vies otestovat velmi rychlo. pustis liveCD (liveUSB) s nejakym linuxom a otestujes to cez neho...
tiez si myslim ze chyba je v sietovej karte. ked s druhou to islo plnou rychlostou.
a neviem neviem ci to ze na druhej sietovej karte sa to zaseklo ma nieco spolocne s tym ze na prvej sietovej karte nenamerias plnu rychlost. podla mna su to dva rozdielne problemy.
ale ako pise heker. zabijas cas riesenim niecoho co vo vysledku bude uplne jedno. maloktora online sluzba ti umozni naplno vyuzit tvoj download.
tiez si myslim ze chyba je v sietovej karte. ked s druhou to islo plnou rychlostou.
a neviem neviem ci to ze na druhej sietovej karte sa to zaseklo ma nieco spolocne s tym ze na prvej sietovej karte nenamerias plnu rychlost. podla mna su to dva rozdielne problemy.
ale ako pise heker. zabijas cas riesenim niecoho co vo vysledku bude uplne jedno. maloktora online sluzba ti umozni naplno vyuzit tvoj download.
Skúsil som to Ubuntu, ten istý výsledok, 540Mbps
a co neskusis nejaky normalny sftp/ftp kabel? cat6,cat7?
kablom to nieje, rychlost mi isla 780Mbps cez USB 3 sietovku, len to po par sekundach vyhodilo chybu, a nemal som uz cas na ziadne testy, pretoze mi to kamarat priniesol na chvilu iba potreboval to. CAT5e ide v pohode do 1Gbps, robi kamarat uz roky vo firme ktora robi internety, hovoril ze do 100m tento kabel uplne v pohode, nad 100m ze sa pouziva nejaky zosilovac ci co. kablom to nebude, aj ked tiez ma to napadlo, ale nieje to kablom.
kablom to nie je, je to sietovkou. vymen tu.
To mu bolo poradene, ale aj tak si ide svoje.
kamarat nasiel sietovu kartu Intel® PRO/1000 GT, nahodil som ju do PCI slotu a rychlost ide full 780Mbps, takze sietovka bola zla. Aj ked nechapem, kedze ma podporovat 1Gbps. Dakujem chalani za pomoc
Vyriesene 
No vidis
Teoreticky tomu D-Linku by mozno pomohol novsi ovladac, ale tiez je mozne, ze je ta sietovka zla. Ta Intel, je to sice stara karta, ale rokmi overena.
D-Link mala najnovsi ovladac z roku 2022, a stale sa chovala tak isto, nerozumiem tomu fakt, ale uz je to v pohode takze super