Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa wladas »

Fuuuha 10k, mal som inu predstavu :D
Diky za info.
Ten kod sa zide len neviem ci sa to bude dat kombinovat s terajsou akciou 10% investicii bez poplatku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas
samozrejme mozes tam dat na zaciatok aj nizsiu sumu a mesacne dokupovat, ale skus si vypocitat aky budes mat potom z toho realny vynos- bude velmi nizky. Male peniaze robia male peniaze a velke peniaze robia velke, rozhodnut sa musi kazdy sam.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

...alebo veľkú stratu...
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Malo penazi + velky leverage = velky zisky :mrgreen:

Na 99 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní touto metódou.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

S vyšším očakávaným výnosom riziko narastá.
Peniaze nerastú na strome.
Aj ja som sa kedysi o... a nikdy viac.
gogo956
Redeemer
Redeemer

pri tradingu hlavne s pouzitim páky sa da strata vyrobit lusknutim prsta, to ano. Ale pri dlhodobom investovani do nejakeho co len trochu rozumneho ETF je strata velmi nepravdepodobna. Preco? Pretoze penazny system je tak nastaveny, ze centralne banky, aby podporovali globalnu ekonomiku, tak neustale pumpuju do obehu likviditu. A tieto peniaze skor ci neskor z velkej casti koncia v akciovom trhu. Ked si pozriete dlhodobe grafy, tak vidite ze kto bol trpezlivy tak vzdy zarobil, bez ohladu na to, kedy nakupil.

Kto sledujete ekonomiku viete, ze svetove centralne banky odsuhlasili a zacali mimoriadne masivne nalievanie likvidity do obehu, ake tu este nikdy v historii nebolo.

apropo, teraz ma napadlo, neviem ci to kazdy vie, ale je jeden dolezity rozdiel medzi drzbou akcii a ETF: dividendy v druhom pripade clovek nedostava.

Tymto nikoho nenabadam na obchodovanie ci investovenia na burze, su aj ine sposoby na investovanie napr nehnutelnosti, drahe kovy, umelecke predmety, zbierky..
Trading na burze je iba pre silnejsie natury, ktore dokazu s kludom rozdychat velke straty ci velke prijmy v kratkom case a hlavne vedia co robia, maju svoj system ktoremu veria a dhodobo podla neho aj idu.
Pozrite sa na ten graf: Nie je to krása? A ti co drzia divi akcie tak k narastu si este pripocitavaju rastuce dividendy ktore chodia na ucet 1rocne /Europske spolocnosti/ alebo 4x rocne /USA spol/.

Teraz sa moze niekto spytat: je niekde zaruka, ze ceny akcii z dlhodobeho hladiska budu nadalej stale rast? To nikto s istotou samozrejme nevie. S najvasou pravdepodobnostou ale ano a to hlavne pre uz spominanu tvorbu likvidity centralnymi bankami. Uvedomme si, ze je to z velkej casti aj politicky zaujem,hlavne v Usa, aby trhy neustale rastli. Preco? pretoze v USA /a ciastocne aj v Europe/ si ludia setria na dochodok prave do akcii firiem resp roznych fondov ktore okrem ineho akcie maju vo svojom portfoliu. Takze to musi inac volici politika ktori to nezabezpeci rychlo vymenia.. Vsimnite si to na priklade Trumpa ktory ako prezident je velmi velmi slaby a do coho strcil ruky to viac ci menej pokazil. Ale drzi sa na svojom poste, lebo urobil take opatrenia /napr tlak na FED na znizenie urokovych mier/ aby sa trhy drzali vysoko a preto mu volici vsetko ostatne odpustaju. /Teraz to az padlo kvoli Corone/.

Z toho vyplyva, ze dlhodobe zrutenie kompletne celeho akcioveho trhu je nepravdepodobne. Staty, firmy, obcania ti vsetci su silno zadlzeni a jedina cesta ako dalej fungovat v takomto systeme, je tvorba stale novej likvidity a novych dlhov. A tieto peniaze sa zase z velkej casti premietnu do akciovych trhov.
Peniaze su tvorene z nicoho. USA napr kazdej rodine posielaju peniaze za nic, len aby sa ozivila ekonomika v tejto situacii. Peniaze sami o sebe, ziadnu hodnotu nemaju je to iba nasa dohoda ze im prisudzujeme nejaku cenu. Ale drzitel akcie je vlastnikom urcitej casti danej spolocnosti ktora realne nieco vyraba ci poskytuje nejaku sluzbu.

--
Pri tradingu su jedny z najrizikovejsich akcie biotechnologickych firiem s cenou tesne nad hodnotou
pri ktorej budu delistovane z burzy- defacto pred krachom. Je to extremna hra, pred pol rokom som jednu takuto robil, boli v tom pomerne zacne peniaze, ale situacia sa stale zhorsovala a vyzeralo to, ze naozaj miery do bankrotu bez sance na zachranu tak som nakoniec predal. Co sa nestalo. Cena sa dalej znizovala, nasledne stabilizovala a nakoniec momentalne je na dvojnasobku ceny za ktoru som predaval a zda sa zemieri este vyssie. To vsetko sa stalo v priebehu par mesiacov.
Prílohy
saupload_SP500-market-capitalization-1988Q1-2019Q4_thumb1.png
wladas
Redeemer
Redeemer

ArAsHiD napísal:Pokiaľ to chceš mať bez starostí a bez daní (na rozdiel od investovania do podielových fondov), tak je fajn ten Finax. Účtujú si 1,2% za spravovanie čo je cca o 50-100% menej ako si účtujú banky.
Este ta opravim ze si uctuju dalsich 1,2% za vklad nizsi nez 1000€ cize ani toto nie je uplne vhohne na mesacnej baze.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Už som to tu raz písal ale čo tak skúsiť tých admiral markets?

minimálny vklad je 1€
kutya
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kutya »

No, takze venoval som nejaky cas zbieraniu informacii a tu je moj vysledok, pomozte mi rozhodnut sa :D

Kedze Degiro uz neumoznuje otvorit si ucet pre Slovakov, bez poplatkov investovat do ETFiek nejde.
Co sa tyka brokerov, vychadza mi ten Lynx, ako ste mi odporucali. Lenze minimalny zaciatocny vklad je tam 2000 EUR, a kedze s tym nemam ziadne skusenosti (chcem zacat s mensimi sumami), nepaci sa mi velmi idea dat tam hned 2000 EUR. Viac sa mi teda pozdava moznost ist na zaciatok do nejakeho "robo-poradcu" akym je napriklad Finax a casom si otvorit ucet aj u nejakeho brokera, a ked ziskam lepsi prehlad potom mozno investovat uz u brokera a z finaxu postupne presunut peniaze k brokerovi. Proste je mi kus proti srsti riadit si portfolio sam, ked sa do toho este nerouzmiem.
Lenze u Finaxu tie poplatky 1,2% rocne + 1,2% za vklad pod 1000 EUR casom spravia celkom dost. Hladal som tak nejaku alternativu a narazil som na ETFmatic. Je to britsky robo-poradca, ktory ma poplatok len nejakych 0,5-0,6% rocne. Poznate niekto ETFmatic ? Od tohto ma zas trochu odradza to, ze je to britska spolocnost a nie je celkom jasne ako to bude fungovat pro tzv. transition period brexitu, teda od zaciatku roku 2021.

Takze co ? Finax alebo ETFmatic ? :D
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

ETFmatic má tiež minimálny prvý vklad 1000€.
https://support.etfmatic.com/hc/en-gb/a ... _site=true
wladas
Redeemer
Redeemer

Veru ja tiez vaham ci ist do toho Finaxu. Len tak pre predstavu pri pravidelnom vkladani za 15r pri priemernom zhodnoteni 8% p.a. to vychadza skoro 30% zo zisku v kybly.
gogo956
Redeemer
Redeemer

kutya

lepsie je si par mesiacov ci rok o veci len studovat a potom ked clovek ziska prehlad tak ist do toho naplno. Aky ma zmysel ked tam teraz vlozis par drobnych, pritom o akciovom trhu ako sam pises vela toho nevies? Myslis ze potom ti tie vedomosti a informacie same nalezu do hlavy?
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

No nie sú najlacnejší, ale zase ponúkajú parádny servis.
Len pre porovnanie, poplatky “lepšieho” SK podielového fondu TAM AAF: http://www.tam.sk/att/80721/kii_aaf_14022020.pdf
+ daň zo zisku.

Finax je skôr alternatíva k investovaniu v banke, nie je to alternatíva k individuálnemu obchodovaniu (Lynx, Degiro atď.) a v tomto porovnaní je jednoznačne výhodnejší.
kutya
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal:kutya
... Aky ma zmysel ked tam teraz vlozis par drobnych, pritom o akciovom trhu ako sam pises vela toho nevies? Myslis ze potom ti tie vedomosti a informacie same nalezu do hlavy?
myslel som to tak, ze by som daval peniaze do finaxu a medzitym by som sa snazil nabrat vedomosti
gogo956
Redeemer
Redeemer

kutya

teraz su trhy pekne vyklesane o par mesiacov uz budu vyrazne vyssie. Na tvojom mieste by som hned kupil za celu sumu co by som ma k dispozicii nejake ETFko. To by som drzal a priebezne by som sa vzdelaval, potom by si sa o rok-dva rozhodol ako dalej pokracovat. Nikto samozrejme ti neda zaruku ci este o nieco trhy nizsie nepojdu, ae v kazdom pripade je teraz este stale velmi dobra prilezitost relativne lacno nakupit. Rozhodnut sa ale musis sam po vlastnej zrelej uvahe.
kutya
Medium Star
Medium Star

Mas pravdu, ved ked sa pozriem napriklad na ten index S&P500 tak vidim, ze ten vyvoj je priaznivy, len tak vnutorne s tym nie som zmiereny, ze dam do Lynxu 4000 EUR, ked o tom vela neviem :D (kedze medzicasom zvysili minimalny vklad na 4000 EUR)
gogo956
Redeemer
Redeemer

aky zmysel by malo investovat malu sumu? realny vynos by bol velmi nizky..
kutya
Medium Star
Medium Star

Aj to je pravda :D
No tak asi to skusim teda s tym Lynxom a budem hladat viac info co ako, aby som nedaval vsetko len do jedneho ETFka.
Skusal som si uz Lynx demo na mobile, nevyzera to velmi user friendly, ale co uz.
Nemas nahodou nejaky dobry zdroj informacii pre zaciatocnika v investovani ?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

..."dobry zdroj informacii" je skúsený seriózny "správca rodinných financií".
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Áno, získať správne info od skúseného finančného poradcu, môže byť veľmi užitočné. Problém však podľa mňa je to, že takýchto ľudí je ako šafránu. Väčšina finančných poradcov je buď nedostatočne vzdelaných, alebo takých, ktorých primárny záujem nie je získať najlepšie zhodnotenie pre klienta, ale pre seba vo forme provízie. Preto minimálne pár rokov dozadu strašne frčali investičné životné poistky, ktoré sú z hľadiska ROI absolútny nezmysel, ale poradci na nich majú dobrú províziu.

Najistejšie je proste samovzdelávanie. Kto vie lepšie, ako chce spravovať a investovať vlastné peniaze, ako ty sám? Za seba môžem odporučiť knihu Základní pravidla Warrena Buffetta a YouTube kanály Bena Felixa, ktorý je asi najkvalitnejší, na ktorý som narazil, čo sa týka tvrdých faktov a štatistík, a Financial Education, na ktorom sa dajú nájsť videá aj pre úplných začiatočníkov, v ktorých autor vysvetľuje dôležité pojmy, ktoré je nutné poznať...
Napísať odpoveď