Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
baldorex
Addict
Addict

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa baldorex »

wladas napísal:Celkom slusne ale este nezabudaj na zdanovanie co pri ETFkach nie je :wink:
berme to ako daň za bezrizikovosť :)
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Nic nie je bezrizikove :smt035
mato55002
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mato55002 »

Na Lynxe sa dá pridať minimálna suma 4 000 eur iba pri prvom vklade alebo každý vklad je minimálne za 4 000 ? Chcel by som tam teraz vložiť 4 a za 2 mesiace 2 tisícky a potom to zaokruhliť na 10. Alebo sa da iba min. 4 takže by som mal rovno poslať 6 ?

A ešte jedna otázka :
Mám 2 800 na eTore a najradšej by som ich prehodil na Lynx, to by som si ich ale musel poslať na účet a následne na Lynx a to by som teda už musel označiť v daňovom priznaní ako zisk 2 800(nič by som si nenechal) ? Čistý zisk tam je 1300 eur ale tento rok som chcel iba investovať a nič nevyberať.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nasledujuce vklady na Lynxe uz nemaju spodne obmedzenie pokial viem, uz som posielal aj iba 700€ a prislo to
yoggy

mato55002 napísal:Mám 2 800 na eTore a najradšej by som ich prehodil na Lynx, to by som si ich ale musel poslať na účet a následne na Lynx a to by som teda už musel označiť v daňovom priznaní ako zisk 2 800(nič by som si nenechal) ? Čistý zisk tam je 1300 eur ale tento rok som chcel iba investovať a nič nevyberať.
Mal si to v jednom ETFku/akciach (nie CFD)/atd. dlhsie ako rok? Pokial nie tak sup sup zaplatit dan (+zdravotne odvody). :)

Absolutne nejde o to, ze ci si to posles na svoj ucet alebo nie. Kazdy predaj/nakup je "zdanitelna operacia".

Uprimne som celkom cakal, kym tu niekto napise ohladom dani. :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Je to samozrejme len limit na otvorenie uctu, resp jeho aktivaciu po otvoreni. Potom mozes posielat aj 10€.
Presne tak. ETF/akciu treba drzat aspon rok aby nepodliehala zdaneniu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

yoggy

nakup nie, zdanovany je iba zisk, tj predaj. Mozes cely zivot iba nakupovat ale pokial nepredas ci neziskas dividendy tak ziadnu dan neplatis.

--
zadarmo je ale mesacne iba jeden vyber, dalsie su spoplatnene
yoggy

Nakup ti znizuje zaklad dane. Cize ano je to danova operacia. To ci platis dan alebo nie zistis na zaklade toho ci mas danovy zaklad pozitivny alebo negativny. (zisk alebo strata) atd. Ale v podstate sa rozumieme.

Preto vsetko treba predaat koncom roka a nakupovat zaciatkom roka. (okrem akcii a ETF) Lebo ked tam mas 10K a neuplatnis si vydavok napr. v roku 2019 a predas to v roku 2020, tak zaplatis dan este aj z tych 10K. :)
mato55002
Light Star
Light Star

Ok Lynx mi je teda jasný, díky za odpovede.
yoggy napísal:Mal si to v jednom ETFku/akciach (nie CFD)/atd. dlhsie ako rok? Pokial nie tak sup sup zaplatit dan (+zdravotne odvody). :)

Absolutne nejde o to, ze ci si to posles na svoj ucet alebo nie. Kazdy predaj/nakup je "zdanitelna operacia".

Uprimne som celkom cakal, kym tu niekto napise ohladom dani. :D

Je to za tento rok. Mal som to v dvoch kryptomenách + zlate a striebre. Kupoval som tesne pred a cez koronu. Na konci roka som si chcel zaplatiť účtovníka a okrem podnikania sa poriadne pozrieť aj na toto, určite som to chcel všetko čisto zdaniť (som platca zdravotného aj sociálneho), neoptrebujem si pošpiniť meno ale práve to riešim, že tento rok nechcem vôbec nič vyberať ale eToro mi už vôbec nevyhovuje + ešte mám všetky svoje iné kryptomeny v svojom trezore, teda nie sú na žiadnej burze ale zároveň som z nich ani nič nezaplatil/neprehodil na reálne peniaze.

Teraz si ma ale zmiatol lebo moja laická logika bola že do daňového by som si dal tento rok výdavky napr 15 000 eur v akciách a kryptomenách, príjmy 0 (v prípade že by som si to eToro neposlal na účet) a budúci rok by som časť odpredal napriklad v hodnote 30 000 čo by sa už bralo ako čistý zisk 30 tisíc takže by som zadal výdavky 0, príjmy 30 000.
Je to takto v pohode alebo to je tak dementne že musím uvádzať a daniť príjmy na konci roku a v prípade že potom všetko padne na 1 000 eur tak budem nie len v poriadnej strate ale aj strate na daniach z akcií ktoré som mal iba papierov/virtuálne a nič som z nich neprehodil ?
gogo956
Redeemer
Redeemer

yoggy

ja robim iba akcie nic ine, neviem zdanuju ostatne instrumenty
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Nakupujete niekto akcie cez Revolut? Zaujima ma forma zdanovania - mal by som danit pripadny zisk aj pri predaji akcii, alebo az ked vyberam financie z investicneho uctu?
yoggy

mato55002
Tu nejde o to, ci si to posielas na svoj bankovy ucet, ale ci robis transakcie(nakup/predaj).

Pokial si nakupil za 10K a 31.decembra bude mat tvoje portfolio hodnotu napr 12K, tak to predaj a 1.januara znova nakupis. Takto zaplatis dan len z 12-10 = 2K. Ak by si si to nechal dlhsie a predal by si to uz napr. 1.januara, tak zaplatis dan z 12K, lebo vydavky si v tom roku nemal ziadne.

Pozri napr. moj starsi prispevok: post2348953.html#p2348953

Sorry, ale 90% uctovnikov je neschopnych. Cize by som sa na to moc nespoliehal.

gogo
Akcie alebo CFD? Ono celkovo je to jedno, princip je stale rovnaky. Len akurat ETF a akcie maju casovy test.

//autoeditácia príspevku (10 Aug 2020, 17:45)
STomko napísal:Nakupujete niekto akcie cez Revolut? Zaujima ma forma zdanovania - mal by som danit pripadny zisk aj pri predaji akcii, alebo az ked vyberam financie z investicneho uctu?
Co je to za otazku? Samozrejme, ze pri predaji...
mato55002
Light Star
Light Star

Jasne, dáva to zmysel yoggy. Výdavky za investovanie sa potom dajú brať aj ako náklady do podnikania pri paušálnej živnosti ? Tým pádom by mi to bolo jedno že budúci rok by som to musel brať ako čistý zisk keďže za 2020 by som mal nižšiu daň a socialku a potom zas 2021 o dosť vyššiu keď by bolo +napr 12k za výber.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Pochybujem. Pri pausalnych vydavkov u SZCO si vies odpocitat len odvody.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mato55002

pokial viem tak sa to neda

yoggy

rocny casovy test je velmi vyhodny, staci drzat viac ako 12mesiacov a neplati sa dan. Daytraderi a swingtraderi su ale mimo.
--
ale to co pises mi nesedi. Nemozes platit predsa dan z 12K ked si zarobil iba 2K.
yoggy

mato55002 napísal:Jasne, dáva to zmysel yoggy. Výdavky za investovanie sa potom dajú brať aj ako náklady do podnikania pri paušálnej živnosti ? Tým pádom by mi to bolo jedno že budúci rok by som to musel brať ako čistý zisk keďže za 2020 by som mal nižšiu daň a socialku a potom zas 2021 o dosť vyššiu keď by bolo +napr 12k za výber.
Celkom ti nerozumiem. Ale ostatne prijmy (krypto, CFD atd.) s prijmami z podnikania nic nemaju. Je absolutne jedno co robis na zivnosti. Toto je osobitna kategoria. A nie naklady na investovanie si nemozes dat ako vydavky podnikania.

Z ostatnych prijmov sa socialne odvody neplatia, cize to nijak neovplyvni tvoje nastavene socialne odvody plynuce zo zivnosti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aj ked teraz neviem ci riesime ako to zdanuje fyzicka osoba, alebo szco? Vzdy ale predsa za
danujes iba to co si zarobil nie to co si investoval.
yoggy

gogo956 napísal: yoggy

rocny casovy test je velmi vyhodny, staci drzat viac ako 12mesiacov a neplati sa dan. Daytraderi a swingtraderi su ale mimo.
--
ale to co pises mi nesedi. Nemozes platit predsa dan z 12K ked si zarobil iba 2K.
Why not? Rozne zdanovacie obdobia a z ostatnych prijmov si nevies uplatnit danovu stratu...

//autoeditácia príspevku (10 Aug 2020, 18:08)
gogo956 napísal:aj ked teraz neviem ci riesime ako to zdanuje fyzicka osoba, alebo szco? Vzdy ale predsa za
danujes iba to co si zarobil nie to co si investoval.
Ono je to jedno, lebo ostatne prijmy nemaju nic spolocne s prijmami zo zivnosti ci tpp atd.

Zdanuje sa rozdiel medzi prijmami a vydavkami. To znamena, ze v danovom priznani musis uviest, ze za kolko si to predal a za kolko si to nakupil. Pokial si robil 100 transakcii v objeme 1mio, tak to tam proste das, nepise sa tam len cisty zisk.
mato55002
Light Star
Light Star

yoggy napísal: Celkom ti nerozumiem. Ale ostatne prijmy (krypto, CFD atd.) s prijmami z podnikania nic nemaju. Je absolutne jedno co robis na zivnosti. Toto je osobitna kategoria. A nie naklady na investovanie si nemozes dat ako vydavky podnikania.

Z ostatnych prijmov sa socialne odvody neplatia, cize to nijak neovplyvni tvoje nastavene socialne odvody plynuce zo zivnosti.
škoda ale očakával som že sa to nedá dať do nákladov :D. V tom prípade to budem musieť spraviť s 31. decembrom ako píšeš. Do čoho sa mi moc nechce, keďže by som najradšej iba holdoval ale iná možnosť nie je ak to funguje ako píšeš.

Stále mi to ale znie divne s tým dočasným predajom na konci roka a robil by to teda tak snáď každý veľký investor a tým pádom by koncom decembra mala klesať cena a v januári ísť zas raketovo hore.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mato55002

ved koncom roka byvaju pravidelne vypredaje prave pre toto a v januari obvykle zase vyrazne rastu
Napísať odpoveď