ĽIST OD ŚVEKRI
Drahi źecu,
bizovňe śe čuduješ, že po teľo rokoch śe ozivam. Aľe obecala mi dziučecu, že ci napišem. Keľo to už roki, co ce zochabila? Das pejc? Može i vecej budze.
Jak śe hutori, čas najľepši dochtor, śicke rani zahoji. I mňe śe už noha zahojila, co śi me raz ožarti zdriľil zos garadičoch.
Teraz už znam, že to veľka chyba bula, kedz mi śe gu vam do domu nascahovala. Do śickoho mi śe starala a ľem mojej Ruženkoj mi stranu trimala. Muśel śi porjadňe cerpec.
Nečudo, že śi sebe daraz čerknul betehi a ňeraz pozno do večara u karčme śedzel. Šak každi porjadni chlop sebe vipije, no ňe? Dachtori ľem kus, dachtori vecej, no a ti ši sebe vipil vecej. Aľe aňi śe ci ňečudujem. Ta znaj, ta moja Ružena porjadna ľompa bula. Vidzela mi, jak śe o tebe starala! Na frištik chľeba zos šmaľcom, na obid ši harčok trepanki mušel viľigac, dobre śi hutorel, že smakuje jak koňske śiki. Na večar ci uvarila kendericu, abo ľem posne bandurki ši mal. A kedz śe jej
zoscelo na poľo zajsc, ta i hriźacu dziňu ši dostal. Šak aňi porjadni kavej ňeznala uvaric, smakoval jak krochmaľ. Vera ňerada še kolo šparhetu obracala. Ľem bi še paradzila a hodzini pred džveritkom vistavala. A aňi čistotna bars ňebula. Brudni budar vičuchac? Ta dze! Rajbac aňi bigľovac še jej nescelo, aj grati śi muśel sam umivac. No, robotna pčola to ňebula, do roboti še bars ňešarpala.
Aľe aňi ja ci ňebula bars dobra švekra. Pravom śi každomu u valaľe hutorel, jak ci tota stara ropucha ňiči život. Śľepe me buľi, ňevidzeľi me jak cerpiš. Keľo raz mi sebe želala, žebi me guta ulapila za to, že mi śe gu vam nascahovala. Verabože, šaľena ja bula. Śicko mohlo buc inakši. Aľe vidziš, drahi źecu, že aňi po teľo rokoch me na tebe ňezapomľi. Ruženka hutori, že sebe ce predstavuje zos veľkim bembeľom, bizovňe ci už kojsci ňečerkaju. A že bi še rada stala nadraguľu. Už śe jej i śňivalo o malim kandratim dzecočku. Ňemala ce ochabic, teraz to už zna i vona. Jak u tebe zostal choľem falatočok ľubojsci, friško odpiš, budzeme ce blahoslavic. Šak stara laska ňehardzaveje, jak śe
hutori. Naša kapura budze pre tebe furt otvorena.
Tvoja śvekra Amala
Dodanok:
Skoro bim zapomla. Gu tomu džekpotu, co ši ulapil u Loce, ci zo šerca blahoželame.