je presnejsie gps alebo cyklopocitac ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

co je presnejsie podla vas ?

cyklopocitac
9
35%
gps
17
65%

Celkom hlasov: 26

gego
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

je presnejsie gps alebo cyklopocitac ?

Príspevok od používateľa gego »

mame s kamosom debatu ohladom presnosti ukazovatela rychlosti pripadne prejdutej drahy pomocou gps a pomocou cyklopocitaca(klasika magnetka na spajchloch ) , ja tvrdim ze gps na L1 signale ma presnost hdop +-1 meter za idealnej konstalecie satelitov cize drahu a rychlost meria ovela menej presnejsie nez napriklad cyklopocitac na biku kedze tam zadam presnu dlzku ktoru koleso urazilo cize to je +-1 -2 cm aky je vas nazor ? + nejake vase odovodnenie na nejake dva riadky
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Re: je presnejsie gps alebo cyklopocitac ?

Príspevok od používateľa CheZteR »

cyklopocitac ak je spravne nastaveny
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Ja si myslím že čím väčšia vzdialenosť tým je GPS presnejšie.
A to z toho dôvodu že napríklad keď prejdem 10m tak GPS zmerá +- 1Meter a cyklo +-2cm ale pri 100km GPS zas len +-Meter ale cyklo už viac lebo keď sa no otočke pomýli len o milimeter tak na 100km je to podstatne viac ako 1Meter.
Samozrejme ako napísal CheZteR ak je správne nastavený tak nie ale myslím že nieje možné tak nastaviť cyklo aby to bolo presné na veľké vzdialenosti. Ale môžem sa mýliť.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Súhlasím s vladenkom. Myslím si, že presne na milimetre sa ten cyklopočítač nedá nastaviť a ten zadaný obvod kolesa, s ktorým sa počíta, úplne nezodpovedá skutočným rozmerom. No a čím dlhšiu vzdialenosť prejdeš, tým ti odchýlka od skutočne prejdenej vzdialenosti narastá a už po pár stovkách metrov je meranie cez GPS presnejšie...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

GPS je presnejšia pri meraní vzdialenosti vzdušnou čiarou, ale na bicykli sa nejazdí vzdušnou čiarou a preto si myslím, že tachometer presnejšie zmeria kľukatú cestu.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

GPS nemeria len vzdušnú vzdialenosť, ale dokáže zaznamenať aj presnú trasu tvojej cesty tzn. aj kľukatú cestu...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme, ale určite nie tak presne, ako tachometer, keďže ten meria podľa otočky kolesa. GPS stále operuje s presnosťou +- 1 meter (ja osobne som presvedčený že je to viac ako 4 metre) a v zákrutách sa môže pomýliť. To čo píše Vladenko môže platiť iba v teoretickej rovine, keby cyklista ide iba rovno, prípadne v miernej krivke. Ak napríklad šliape cyklista prudký kopec na bicykli cik-cakovým systémom tak GPS zaznamená priamu líniu, ale tachometer nameria presne.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Kto ale po rovnej ceste jazdí na bicykli tak, že prechádza z jednej strany na druhú? Väčšina ľudí jazdí rovno :wink: Samozrejme výnimky sa sem-tam nájdu, ale myslím si, že v drvivej väčšine prípadov bude GPS-ko presnejšie...
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Keď sa pomýliš pri nastavení cyklo o 5mm na jednu otočku tak ti to pri 1000km spraví cca 3,3Km rozdiel.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Pilifo.. už si niekedy šiel na bicykli povedzme po ceste po rovnej čiare? Takmer furt chodiš vľavo, vpravo, obchádzaš diery a podobne. Sú to malé odchýlky, ale predsa. :)

V reálnych podmienkach je podľa mňa cyklopočítač určite presnejší ako GPS.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Najpresnejsie mas zariadenia GPS+Glonass v spolupraci snimacu kadencie a rychlosti, nieco ako ma Garmin Edge 510 alebo 810.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Presne o tomto sme sa s bratom bavili, a aj skúšali. Sú aplikácie, ktoré iba na základe GPS v mobile (žiadny akcelerometer) zaznemenávajú "trasu" zariadenia, a to GPS-ko zvládalo rozdiely celkom presne v centimetroch, určite nie v metroch. Takže to GPS pri dobrých podmienkach obchádzanie jám a iné "sínusoidy" určite spozná. Aj cyklopočítač má odchýlky, napríklad ak prešmykuješ na piesku (:D), alebo zoskakuješ z obrudníka, a podobne.
brm
Darca
Darca

Hensym.. musíš ma naučiť, ako sa dá prešmykovať predným kolesom.. :) Zoskoky z obrubníka, jedine ak by si vo vzduchu stlačil prednú brzdu, ale čo by sa potom stalo pri dopade, neviem.. inak má koleso svoju zotrvačnosť. Jediná nepresnosť na biku by bola, ak by si často brzdil šmykom prednou brzdou..

:)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Brzdiť šmykom s predným kolesom sa podľa mňa ani nedá...
brm
Darca
Darca

Na ľade, snehu a blate sa dá.. ale zvyčajne následne skončíš s bradou na zemi.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Grim napísal: Ak napríklad šliape cyklista prudký kopec na bicykli cik-cakovým systémom tak GPS zaznamená priamu líniu, ale tachometer nameria presne.
Nie je toto problém skôr už použitého zariadenia ako problém GPS? Keby ti mobil(GPS, whatever) meral polohu kontinuálne asi by na batériu dlho nevydržal. Preto zaznamenáva polohu len každých x sekúnd(x metrov?).
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To neni az tak pravda, aj gps zaznamena cikcakovitu trasu. Standardne berie mobil signal kazdu sekundu, do kopca slapes rychlostou tak 10km/h, zaokruhlene 3m/s. Ak ides od krajnici po krajnicu na smceste sirky 6 metrov, tak ti spravi 2 zaznamy pocas tejto sirky. Kedze clovek slape v urcitom uhle, dajme tomu 45 stupnov, tak su to aj 3 sekundy a teda 3 zaznamy z gps. Profi cyklopocitace s gps+glonass maju este lepsiu presnost.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

to je to "rovno" co zaznamenava gps.. vidno tam vsetko, jak som chodil pomedzi auta, atd.. mimo cestu som nesiel, len na chodnik, mierka cesty nie je spravna.. ja si myslim, ze rozdiel je minimalny mezi gps a tachometrom.. cim presnejsie merias, tym viacej namerias.. to je ako ked merias dlzku pobrezia.. ked po metroch, tak to mas 2km, ked po milimetroch, dostanes sa aj na desatnasobok.. kedze koleso ma dlzku +- 2m. a gps ti meria body po 10tich metroch, nejak brutalne odchylky tam nebudu.. pri ale velkych dlzkach moze byt spolahlivejsie gps, pretoze tam sa ti odchylka nebude postupne zvacsovat a vzdy ostane + - rovnaka..
Prílohy
Screenshot_2015-05-13-22-02-53.png
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Merane Garminom dnes na bicykli. Je to kopec dlhy 700 metrov, 10 percent v priemere, maximum 15 percent. Na prvom obrazku je cela cesta na kopec, teda ten 700m dlhy usek. Na druhom obrazku je uz zoom zatacky, kde je prave maximum 15 percent a tam som dnes trosku pokluckoval okolo zvodidiel. Ako vidiet, tak Garmin presne zachytil pohyb na ceste. Aby niekoho nemylilo, tak hore na kopci som sa otocil a isiel potom dole, tak preto aj ta druha cervena ciara. Screen je z aplikacie Strava, resp. z webu strava.com. Predpokladam, ze ked sa pocita takyto vysledok, tak aplikacie typu Strava, Sports-Tracker, Endomondo, RunKeeper atd..., tak vsetky sice zaznamenaju takyto pohyb od strany na stranu, ale vo vysledku ponuknu kilometre, ako keby som isiel rovno po ceste bez kluckovania. Ked si porovnam aplikacie, Tak Garmin, Strava a Endomondo ukazuju pri 50km trati odychlku tak 100-300 metrov. Sports-Tracker pri analyze .gpx suboru z Garminu ukaze az o 1,5km menej a to je podla mna uz velka odchylka.

Co sa tyka odpovede, ze co je presnejsie, ze ci GPS alebo tachometer, tak tazko povedat. Za presneho nastavenia tachometra s obvodom kolesa by to mal byt tachometer. GPS zariadeniu moze uletiet signal a potom je vysledok uz zly. Ale z hladiska trebars cyklistiky, tak ci to ukaze 45,15km cez GPS alebo 45,18km cez tachometer, tak to je uplne jedno.
Prílohy
strava1.png
strava2.png
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Pre info, takto meria Endomondo na mobile s (asi) vadným GPS modulom a polohou získavanou iba z mobilných dát. :D
Odchýlky už dosť veľké, ale stále použiteľné.
Neviem, kde je chyba, ale na druhom mobile, kde GPS pekne šlape, to spravá pekný oblúčik aj keď obídem zaparkované auto, alebo iný malý objekt.
Prílohy
asdaddas.jpg
Napísať odpoveď