Kam investovať
Kam investovať
Zdravim.
Ako by ste mi poradili investovať približne 2-3 tisíc €? Investícia by mohla byť aj s vyššou mierou rizika..
Prosim, nie rady ako terminovany vklad alebo sporiaci účet.
Ďakujem
Ako by ste mi poradili investovať približne 2-3 tisíc €? Investícia by mohla byť aj s vyššou mierou rizika..
Prosim, nie rady ako terminovany vklad alebo sporiaci účet.
Ďakujem
Re: Kam investovať
Požičaj ich nejakému cigáňovi za 20% mesačný úrok.. máš tam peknú výnosnosť a snáď aj dostatočne vysokú mieru rizika. 
brm napísal:Požičaj ich nejakému cigáňovi za 20% mesačný úrok.. máš tam peknú výnosnosť a snáď aj dostatočne vysokú mieru rizika.
Fuha, veľmi vtipne, ďakujem za takuto serioznu radu..
-
jorg22
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Tiez si mislim ze brm ma dobry napad. Keby potom nevedl splatit dlh tak by ti to mohol doplatit vo forme zeleza. To je uz investicia do vzacnych kovov, na tom sa da dobre zarobit.
Aky vynos ocakavas? Aky je casovy horizont investicie? Je moznost, ze budes peniaze potrebovat vybrat skor?
Toto su 3 zakladne otazky, ktore si musis ujasnit pred tym, ako peniaze niekam vlozis. Idealne by bolo ak cakas 5-10 % rocne a peniaze nebudes potrebovat aspon 2-3 roky. Pre tuto moznost mas k dispozicii podielove fondy (u CSOB napriklad tu: https://www.csob.sk/zoznam-produktov/sp ... love-fondy ), kde je nizsie riziko a dlhodobo poskytuju stabilne vynosy. Problem je v tom, ze hodnota moze priebezne klesnut (napriklad po roku) a ak budes prave vtedy peniaze potrebovat, tak prerobis. Pri dlhsom case uz mas takmer isty vynos.
Ak chces vyssi zisk za kratsi cas, tak musis ist bud do akciovych fondov alebo priamo do akcii, ale tam mozes v pohode prist aj o 50 % vkladu.
Ak mas o fondy zaujem, tak si prestuduj podmienky kazdeho fondu, mas tam rozne poplatky, ktore ta mozu prekvapit ak o nich nevies, bud sa plati na zaciatku alebo pri vybere, pripadne priebezne za rok.
A potom tu mas umenie, komodity, atd., ale na take veci sa mi to zda ako mala suma.
Toto su 3 zakladne otazky, ktore si musis ujasnit pred tym, ako peniaze niekam vlozis. Idealne by bolo ak cakas 5-10 % rocne a peniaze nebudes potrebovat aspon 2-3 roky. Pre tuto moznost mas k dispozicii podielove fondy (u CSOB napriklad tu: https://www.csob.sk/zoznam-produktov/sp ... love-fondy ), kde je nizsie riziko a dlhodobo poskytuju stabilne vynosy. Problem je v tom, ze hodnota moze priebezne klesnut (napriklad po roku) a ak budes prave vtedy peniaze potrebovat, tak prerobis. Pri dlhsom case uz mas takmer isty vynos.
Ak chces vyssi zisk za kratsi cas, tak musis ist bud do akciovych fondov alebo priamo do akcii, ale tam mozes v pohode prist aj o 50 % vkladu.
Ak mas o fondy zaujem, tak si prestuduj podmienky kazdeho fondu, mas tam rozne poplatky, ktore ta mozu prekvapit ak o nich nevies, bud sa plati na zaciatku alebo pri vybere, pripadne priebezne za rok.
A potom tu mas umenie, komodity, atd., ale na take veci sa mi to zda ako mala suma.
suma 2-3tisic je iba na hranie, tazko na rozumnu investiciu. Chod na dovolenku, alebo si kup bicykel,hifi zostavu,novy nabytok ,mensia rekonstrukcia bytu-napr kupelne. Alebo si za to zaplat ubytovanie a cestovne do Rakuska, Nemecka, GB a chod tam pracovat. Ked nasporis aspon tych 10-15tis € tak mozes zacat studovat zaklady investovania ale ani potom necakaj velke zhodnotenie.
unicredit napr. ponuka investovanie cez podielove fondy, fio banka ma na webe tiez dost vela moznosti na investovanie.
mozes to skusit, budes mat skusenost navyse. moja doterajsia skusenost s "pasivnym investovanim" je skor negativna.
najlepsie mozes taku malu sumu investovat tak, ze pozicias peniaze niekomu kto zacina podnikat, za nejaku odplatu, alebo sam zacnes podnikat.
alebo investujes do seba - spravis si vodicak, nejake kurzy .. cokolvek
mozes to skusit, budes mat skusenost navyse. moja doterajsia skusenost s "pasivnym investovanim" je skor negativna.
najlepsie mozes taku malu sumu investovat tak, ze pozicias peniaze niekomu kto zacina podnikat, za nejaku odplatu, alebo sam zacnes podnikat.
alebo investujes do seba - spravis si vodicak, nejake kurzy .. cokolvek
jj.. s takouto malou čiastkou toho veľa nenainvestuješ. Dokonca ani pre J&T alebo Privat banku nie si zaujímavý. Buď to minúť alebo niekomu požičať na podnikanie alebo to normálne odložiť na termínovaný vklad/sporenie, čo nechceš počuť.
Ešte ostávajú tie podielové fondy, avšak tie sú na dlhšie obdobie. Napr. teraz by mali ísť akciové fondy dolu, zišlo by sa vystihnúť to ich dno.. a keď sa o niekoľko rokov kríza okolo Grécka a spol. stabilizuje, môžu akciové fondy pekne narásť a môžeš mať z nich pekný zárobok. Prípadne ešte tie dlhopisové, ale ich zárobok môže byť porovnateľný s termínovaným vkladom. Pomaly už každá banka má dcérsku správcovskú spoločnosť na podielové fondy, treba ich všetky preskúmať z rôznych časových období a možno si niečo vyberieš.
Ešte ostávajú tie podielové fondy, avšak tie sú na dlhšie obdobie. Napr. teraz by mali ísť akciové fondy dolu, zišlo by sa vystihnúť to ich dno.. a keď sa o niekoľko rokov kríza okolo Grécka a spol. stabilizuje, môžu akciové fondy pekne narásť a môžeš mať z nich pekný zárobok. Prípadne ešte tie dlhopisové, ale ich zárobok môže byť porovnateľný s termínovaným vkladom. Pomaly už každá banka má dcérsku správcovskú spoločnosť na podielové fondy, treba ich všetky preskúmať z rôznych časových období a možno si niečo vyberieš.
Alebo ich vsetky vsad na ciernu 
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
ešte je možnosť obchodovať s menami, napríklad teraz by som osobne išiel do hocijakej meny mimo eura, nakoľko je predpoklad že kurz eura v súvislosti s odchodom grécka z eurozony oslabne. Toto je síce krátkodobá investícia, no výnosy môžu byť vyššie ako na dlhodobých investíciach (ale samozrejme aj vyššie riziko)
A nepredpoklada sa, ze euro opat zacne stupat, ked to vsetko utichne? Teraz je euro v podstate velmi lacne, preto sa pytam ci sa to neda aj naopak...teda, ze si trebars za libry kupim eura, a o nejaky cas ich predam? Alebo nieje to predpokladane?audiotrack napísal:ešte je možnosť obchodovať s menami, napríklad teraz by som osobne išiel do hocijakej meny mimo eura, nakoľko je predpoklad že kurz eura v súvislosti s odchodom grécka z eurozony oslabne. Toto je síce krátkodobá investícia, no výnosy môžu byť vyššie ako na dlhodobých investíciach (ale samozrejme aj vyššie riziko)
To nikto nevie, zalezi ako sa k tomu postavi Europska centralna banka. Vzdy je snaha drzat kurzy stabilne, ale nie za kazdu cenu. Moze sa stat, ze euro bude mat male vykyvy. S menami sa velmi neoplati kseftovat, pretoze su s ich nakupom a predajom spojene velke poplatky.
Ved len keby som dnes za 1000 eur kupil ceske koruny, tak by som mal 26801 CZK. Keby som ich hned predal, tak mam naspat len 975 €.
Takze euro by muselo oslabit o 2.5 % aby som bol vobec na nule.
Ved len keby som dnes za 1000 eur kupil ceske koruny, tak by som mal 26801 CZK. Keby som ich hned predal, tak mam naspat len 975 €.
Takze euro by muselo oslabit o 2.5 % aby som bol vobec na nule.
co tak https://www.zltymelon.sk/ ?
mozno tam nebudu najvyssie vynosy (oproti akciam), ale budes mat dobry pocit ze si niekomu pomohol
ja osobne som radsej za nizsi vynos, nizsie riziko, ako sa hovori lepsi vrabec v hrsti...
sice som teraz nakupil nejake akcie, ale mal som to ako benefit vo firme, 40% zlavu a este kazdu 3tiu akciu zadarmo... takze aj keby cena akcii klesala, tak sa mi to stale oplati. predpokladam ze ty taku moznost asi nemas, to by si o tom vedel.
mozno tam nebudu najvyssie vynosy (oproti akciam), ale budes mat dobry pocit ze si niekomu pomohol
ja osobne som radsej za nizsi vynos, nizsie riziko, ako sa hovori lepsi vrabec v hrsti...
sice som teraz nakupil nejake akcie, ale mal som to ako benefit vo firme, 40% zlavu a este kazdu 3tiu akciu zadarmo... takze aj keby cena akcii klesala, tak sa mi to stale oplati. predpokladam ze ty taku moznost asi nemas, to by si o tom vedel.
-
javatar
Hardcore addict
Este tak rok alebo rok a pol nejake prudke zdvihanie eura neocakavaj. Co sa stane potom to nik netusi. Pekne si nechaj libry.Lub0$ napísal:A nepredpoklada sa, ze euro opat zacne stupat, ked to vsetko utichne? Teraz je euro v podstate velmi lacne, preto sa pytam ci sa to neda aj naopak...teda, ze si trebars za libry kupim eura, a o nejaky cas ich predam? Alebo nieje to predpokladane?
K teme:
1. Investovat sa da do seba. Nemusis ist na dovolenku, mozes si spravit nejaky kurz, zlepsit sa v tom co ta bavi a pod.
2. Ktosi tu napisal, ze vsadit vsetko na ciernu. Ak mas na to nervy a nebudu ti chybat 3 litre tak chod to toho.
3. Pogoogli si ako funguju green bets. Je s tym vela prace ale zarobok v podstate isty (a cim dalej tym vacsi).
4. Akcie a podielove fondy ti daju s malou mierou rizika malo. V akciach ktore davaju aj 15-25% za rok sa treba pohybovat dlho (a smozrejme v malo typoch/oblastiach)a to by si sem na forum nepisal a bol uz milionar.
5. Sporiace ucty nechces ale je to najjednoduchsie riesienie. Nic nerobis a peniaze pomalicky pribudaju. Velmi velmi pomalicky.
Osobne odporucam bod 1. Peniaze stracaju na hodnote ale skusenosti a schopnosti sa daju zhodnotit.
trochu to tu ozivim.
tiez by som chcel v najblizsej dobe investovat zopar tisic (5-6 cca) a teda rozmyslam kam. aktualne najlepsie medzi bankami vychadza sberbank s 2% za rok, co je ale celkom bieda.
ten https://www.zltymelon.sk/ ma stale laka, ale po precitani zopar clankov (napr) to riskovat asi nebudem, ludia vraj moc nesplacaju.
teraz ale zlty melon ponuka "garantovanu investiciu", ktora vyzera fakt ze slusne, ale nejak mi to smrdi, niekde tam bude urcite nejaky hacik len netusim kde.
tiez by som chcel v najblizsej dobe investovat zopar tisic (5-6 cca) a teda rozmyslam kam. aktualne najlepsie medzi bankami vychadza sberbank s 2% za rok, co je ale celkom bieda.
ten https://www.zltymelon.sk/ ma stale laka, ale po precitani zopar clankov (napr) to riskovat asi nebudem, ludia vraj moc nesplacaju.
teraz ale zlty melon ponuka "garantovanu investiciu", ktora vyzera fakt ze slusne, ale nejak mi to smrdi, niekde tam bude urcite nejaky hacik len netusim kde.
nazdar, najmi si programatora z azie, aby urobil/dokoncil tu hru. tu predas a si v baliku:D
no to su presne tie rizikove investicie, ktorym sa chcem vyhnut aktualne
ale aj nad tym som rozmyslal, len na to treba mat aj cas trochu...
Smrdi na tom to, ze to je bud pyramida alebo cisty podvod. Ich retorika je velmi podobna OVB a podobnym akoze poradcom: "Kolektívne pôžičky sú finančnou inováciou, ktorá vynecháva pri požičiavaní zbytočné medzičlánky". Len zabudli spomenut, ze tie medziclanky sluzia na to, aby znizovali riziko.aacid napísal:trochu to tu ozivim.
co sa tyka bezneho sporiaceho uctu, zaujimava sa mi javi tato ponuka (osobne ju vyuzivam, lebo vyssi urok som nenasiel)
https://www.primabanka.sk/sporenie
vyhoda: 5% rocne, je mozne sporit max. 100€ mesacne na 3 sporiace ucty. (t.j. 300€/mesiac = 3600€ rocne)
nevyhoda: musis vkladat postupne a maximum je 300€/mesiac + musis mat bezny ucet. (uz si len urobit vypocet, ci je takato alternativa vyhodnejsia ako terminak s 2%. pre mna bola, kedze tam uz mam ucet)
//
alternativa: zalozim si ucet len kvoli tomu, aby som mohol setrit 3x100€ mesacne za 5%
rocny urok 5% (3600*0,05 = 180€), 180-an z urokov 19% = 145,8€ v cistom
rocny poplatok za bezny ucet = 12*3,9€ = 46,8€
"zisk po zdaneni" = 99€ (99/3600 = 2,75%)
- nieco sa na tom zarobit da, ale ta robota kvoli par euram nestoji za to.
https://www.primabanka.sk/sporenie
vyhoda: 5% rocne, je mozne sporit max. 100€ mesacne na 3 sporiace ucty. (t.j. 300€/mesiac = 3600€ rocne)
nevyhoda: musis vkladat postupne a maximum je 300€/mesiac + musis mat bezny ucet. (uz si len urobit vypocet, ci je takato alternativa vyhodnejsia ako terminak s 2%. pre mna bola, kedze tam uz mam ucet)
//
alternativa: zalozim si ucet len kvoli tomu, aby som mohol setrit 3x100€ mesacne za 5%
rocny urok 5% (3600*0,05 = 180€), 180-an z urokov 19% = 145,8€ v cistom
rocny poplatok za bezny ucet = 12*3,9€ = 46,8€
"zisk po zdaneni" = 99€ (99/3600 = 2,75%)
- nieco sa na tom zarobit da, ale ta robota kvoli par euram nestoji za to.
to som pozeral tiez ale to je sporenie. aj keby som tam daval 300 mesacne, stale mam hromadu penazi co mi nic nezaraba.
k vypoctu, ak som spravne pocital (300 eur za prvy mesiac mi zarobi za rok 15 eur, 300 eur v dalsom mesiaci uz iba 11/12 * 15 a tak dalej, za rok mi to vyslo nejakych 97 eur (mozno je to cele zle spocitane).
co je sice pekna suma, ale ja tam ucet nemam a celkovo sa mi neoplati voci aktualnemu uctu, tak je to asi mimo.
GothaR:
no prave, cely princip kolektivnych poziciek je v tom ze zrusis medzi clanky, teda zvysis vynos a zaroven zvysis riziko.
riziko zase znizujes tym ze nikdy nepoziciavas ty plnu sumu jednemu dlznikovi ale iba nejake percento, takze ak dlznik neplati, exekucia nevyjde, tak prijdes iba o malu sumu.
to co som ale postoval ja je trochu ine, kedze tam pisu ze sa jedna o nejaku spolupracu s developerom, ktory ti garantuje vratenie vkladu ak sa nieco nepodari.
asi si tam zavolam a pozistujem.
k vypoctu, ak som spravne pocital (300 eur za prvy mesiac mi zarobi za rok 15 eur, 300 eur v dalsom mesiaci uz iba 11/12 * 15 a tak dalej, za rok mi to vyslo nejakych 97 eur (mozno je to cele zle spocitane).
co je sice pekna suma, ale ja tam ucet nemam a celkovo sa mi neoplati voci aktualnemu uctu, tak je to asi mimo.
GothaR:
no prave, cely princip kolektivnych poziciek je v tom ze zrusis medzi clanky, teda zvysis vynos a zaroven zvysis riziko.
riziko zase znizujes tym ze nikdy nepoziciavas ty plnu sumu jednemu dlznikovi ale iba nejake percento, takze ak dlznik neplati, exekucia nevyjde, tak prijdes iba o malu sumu.
to co som ale postoval ja je trochu ine, kedze tam pisu ze sa jedna o nejaku spolupracu s developerom, ktory ti garantuje vratenie vkladu ak sa nieco nepodari.
asi si tam zavolam a pozistujem.