Kde v zahraničí sa oplatí pracovať? NL or NO
-
Majoslav1996
Novice
Kde v zahraničí sa oplatí pracovať? NL or NO
Zdravím. Začal som chodiť na vysokú školu a taktiež mám záujem učiť sa nejaký cudzí jazyk ktorý by ma mohol potlačiť za dobrou prácou v zahraničí.
Viem že najviac sa oplatí učiť nemčina ale ja sa rozhodujem medzi Holandskom a Nórskom.
Čo sa oplatí učiť viac, holandčina či nórčina? Kde sa oplatí ísť pracovať (ak náhodou)
Viem že v Nórsku sú nasobne vyššie platy ale aj vyššie náklady. Keby som šiel do jedneho zo štatov napr robit na tri mesiace, oplati sa viac do norska? Neminiem na nakladoch tolko že to mam jedno či idem do holandska alebo norska?
Viem že najviac sa oplatí učiť nemčina ale ja sa rozhodujem medzi Holandskom a Nórskom.
Čo sa oplatí učiť viac, holandčina či nórčina? Kde sa oplatí ísť pracovať (ak náhodou)
Viem že v Nórsku sú nasobne vyššie platy ale aj vyššie náklady. Keby som šiel do jedneho zo štatov napr robit na tri mesiace, oplati sa viac do norska? Neminiem na nakladoch tolko že to mam jedno či idem do holandska alebo norska?
Re: Kde v zahraničí sa oplatí pracovať? NL or NO
To co je za otazku??
Skus aj napisat, ze v akom odbore chces pracovat...aj tak nedostanes odpoved, zivot si musis riesit sam, kazdy mame ine priority, niekto ti povie, ze NL, niekto ze NO.
Skus aj napisat, ze v akom odbore chces pracovat...aj tak nedostanes odpoved, zivot si musis riesit sam, kazdy mame ine priority, niekto ti povie, ze NL, niekto ze NO.
Tie dva jazyku sa neuc a chod studovat von...
-
Majoslav1996
Novice
Čo to je VON?
mimo uzemia SR 
a k tej nemcine, urcite pre EU je vyhodne vediet po nemecky, no potom by som s nou velmi nepocital...
Bol som v oboch krajinach, ceny su urcite lepsie v Holandsku. IMO je Norsko krajsia krajina, bol to jeden z mojich top cestovatelskych zazitkov vramci Europy. Kde sa oplati pracovat neviem, ale pokial nestudujes nieco dobre platene (IT, technika, medicina) tak na Norsko zabudni.
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Nemyslim, ze aj s nemcinou velmi uspejes, ak to nie je firma, kde si to vyslovene pytaju. Ked sa na to pozriem, ze sedim v druhom najvacsom sidle spolocnosti, pre ktoru pracujem v Nemecku a jazyk cislo jedna je anglictina, tak mi to len potvrdzuje moje slova. Nehovorim, ze nemcina je zla, ale z mojho pohladu nie az tak velmi efektivna. Urcite by som sa zameral na anglictinu v prvom rade.
Co sa tyka holandstiny alebo norciny, tak realne ich mas pouzitelne len v tych konkretnych krajinach, pripadne aj na Slovensku, ale len vo firmach, kde sa vyslovene hlada takyto jazyk, ale realne to budu najskor nejake helpdesky a podobne. Co sa tyka prace, tak je to individualne, a zalezi presne, ako ti pisali vyssie podla toho, co chces robit. S tym, co ale napisal kolega nadomnou nesuhlasim.
Mam znameho v Norsku, ktory robi ako autobusar MHD a zaraba naozaj velmi pekne. Uz si tam stihol kupit aj dom a z Norska sa nevrati.
Co sa tyka holandstiny alebo norciny, tak realne ich mas pouzitelne len v tych konkretnych krajinach, pripadne aj na Slovensku, ale len vo firmach, kde sa vyslovene hlada takyto jazyk, ale realne to budu najskor nejake helpdesky a podobne. Co sa tyka prace, tak je to individualne, a zalezi presne, ako ti pisali vyssie podla toho, co chces robit. S tym, co ale napisal kolega nadomnou nesuhlasim.
Mam znameho v Norsku, ktory robi ako autobusar MHD a zaraba naozaj velmi pekne. Uz si tam stihol kupit aj dom a z Norska sa nevrati.
V prvom rade samozrejme treba mať zvládnutú angličtinu na super úrovni a ako druhý jazyk by som si osobne vybral asi nemčinu, ak chceš zostať v Európe. To ti otvára možnosti v Rakúsku, Nemecku, Švajci, Luxembursku, Lichtenštajnsku, atď., kde je nemčina oficiálny jazyk. Holandčina alebo nórčina je jazyk, ktorý mimo tej krajiny asi veľmi nevyužiješ, ale ak tam plánuješ žiť, tak sa ho časom aj tak naučíš, ak nie si asociál 
ak chces obzory za oceanom, tak sa ku angline nauc spanielcinu a budes zahojeny. keby si bol velky talent pridaj jednu z cinstin a potrhaju sa o teba 
S tou španielčinou každopádne. Ak by si išiel za veľkú mláku, tak hlavne na West coaste (California) je už skoro nutnosť ovládať španielčinu, aby si sa dohovoril alebo zapadol 
V prípade Kanady (hlavne východu a v provinciách ako Quebec) je zase francúzština veľmi dôležitá. Osobne som bol dosť prekvapený, že v Quebec City dosť veľa ľudí anglicky ani nehovorilo a aj tí, čo anglicky vedeli, mali horšiu angličtinu ako ja
V prípade Kanady (hlavne východu a v provinciách ako Quebec) je zase francúzština veľmi dôležitá. Osobne som bol dosť prekvapený, že v Quebec City dosť veľa ľudí anglicky ani nehovorilo a aj tí, čo anglicky vedeli, mali horšiu angličtinu ako ja
Tak v Quebecku je zaklad franina a anglina je pre nich cudzi jazyk... to je to iste ako chciet od slovaka vediet po anglicky...
A francuzstinu by som tiez radil vysoko, kedze dost statov nou hovori aj v EU a potom polka afriky
A francuzstinu by som tiez radil vysoko, kedze dost statov nou hovori aj v EU a potom polka afriky
-
guess.whoo
Redeemer
tak ako pisu chalani, anglina zaklad a potom by som to zoradil takto - nemcina, spanielcina, franina, rustina
-
Soviet
Darca
Ono pytat sa, kam sa oplati ist pracovat je kus divne, ked nevies co chces danej krajine ponuknut a riesis len peniaze. Oplati sa ist pracovat aj do dalsich krajin, len im musis mat co ponuknut (jazyk, vedomosti, zrucnosti atd). A ak nakoniec si to nebudes riesit sam, ale cez agenturu, tak je to vlastne uplne jedno, kedze ti ta odzubu aj tam aj tam 
Celkovo to vidim na rovesnikoch v mojom okoli, ti co odisli davno davno do zahranicia, cely cas dostavali na ruku 2-3 nasobok co zarabali ti co ostali na Slovensku, vlastne nic nevyhrali, lebo ti doma sporili pomalicky ale nieco nasporili, ti co su v zahranici ako keby ani nezacali sporit
Slovensko je fajn, lebo mas znamosti a aj z hovna dokazes postavit dom, pricom v zahranici sa to neda ani z niekolko nasobku slovenskeho platu...
Pochopitelne su aj pekne priklady ako spomenul p4ra vyssie, no z mojho okolia tak nikto nedopadol...
Asi jedina dobra moznost ako bez kvalitneho CVcka profitovat zo zahranicia je tak chodit pracovat sezonne a budovat sa na Slovensku...
Slovensko je fajn, lebo mas znamosti a aj z hovna dokazes postavit dom, pricom v zahranici sa to neda ani z niekolko nasobku slovenskeho platu...
Pochopitelne su aj pekne priklady ako spomenul p4ra vyssie, no z mojho okolia tak nikto nedopadol...
Asi jedina dobra moznost ako bez kvalitneho CVcka profitovat zo zahranicia je tak chodit pracovat sezonne a budovat sa na Slovensku...
-
guess.whoo
Redeemer
tak ist ako robos do zahranicia a dufat, ze sa budes mat ovela lepsie ako robos na svk je nezmysel. ked tak ist na niekolko rokov a fakt setrit, zivot ako na intraku a potom sa vratit sem a mas lepsi zaklad ako clovek, co tu ostal
Retne, vacsina ludi, co odcestuje a v cudzine sa zgrupuje, ziju niekde na sharehouse peniaze predzubu na party, a podobne, a ako vravis, nic im neostane...ale to je iba och hlupost. Je XY ludi, co zije v zahranici a maju vlastne domy, vidim to tu v UK, kde Poliaci, Slovaci a podobne uz splacaju svoje hypoteky tu v UK a vykaslali sa na rodnu krajinu, lebo im nema co ponuknut. Neda sa to nikomu vycitat, sam som v zahranici uz skoro polovicu svojho zivota a cim dlhsie som mimo, tym ma predstava navratu viac stresuje.
//guess.whoo nemas pravdu...robos v UK sa ma v priemere lepsie ako robos na SVK
//guess.whoo nemas pravdu...robos v UK sa ma v priemere lepsie ako robos na SVK
-
guess.whoo
Redeemer
no ma sa lepsie co sa tyka zivotneho standardu, ale ked ide o stavanie domu a riesenie byvania tak je na tom horsie vzhladom na ceny a tiez na "susedsku pomoc"
Samozrejme, ze ma vyssi zivotny standard...
A tak isto sa skor dopracuje k byvaniu,
Ked si vezmem, ze robotnik na vychode Slovenska zarobi ani nie 400eur, tak o 100 000 dome ani nesniva...ani svojpomocne,
Ked robi niekto v UK za 1000libier na mesiac, tak si kupi dom po par rokoch sporenia na deposit pre hypoteku.
Neviem ako inde, ale v UK zacali banky relativne zlepsovat podmienky pre prvotnych kupcov domu. Ked nechces zit v Londyne, tak sa da zriesit nieco, no samozrejme, tazko ked je clovek sam. V pare to ide lahsie.
A tak isto sa skor dopracuje k byvaniu,
Ked si vezmem, ze robotnik na vychode Slovenska zarobi ani nie 400eur, tak o 100 000 dome ani nesniva...ani svojpomocne,
Ked robi niekto v UK za 1000libier na mesiac, tak si kupi dom po par rokoch sporenia na deposit pre hypoteku.
Neviem ako inde, ale v UK zacali banky relativne zlepsovat podmienky pre prvotnych kupcov domu. Ked nechces zit v Londyne, tak sa da zriesit nieco, no samozrejme, tazko ked je clovek sam. V pare to ide lahsie.
-
p4ra
Redeemer
Ja sa s nikym nezgrupujem, byvam sam, chodim na parties, obliekam sa, cestujem, a pritom platim hypoteku doma a vsetky veci s tym spojene, platim ubytovanie tu v Nemecku, a stale mi ostava este kopa penazi, ktore v marci natlacim do noveho auta.
Podla mna vonku sa da zarobit podstatne lepsie, ako na Slovensku (legalnou cestou), ak si dobry v tom co robis. Na Slovensku ta jednoducho bud nevedia ohodnotit alebo ta nevedia zaplatit.
Neplac, makaj na sebe, a mozno sa ti bude darit. Nehejtuj. 
Podla mna vonku sa da zarobit podstatne lepsie, ako na Slovensku (legalnou cestou), ak si dobry v tom co robis. Na Slovensku ta jednoducho bud nevedia ohodnotit alebo ta nevedia zaplatit.