Koľko si pýtať ako PHP programátor v BA?
Koľko si pýtať ako PHP programátor v BA?
Momentálne končím VŠ v Česku a nemám vôbec predstavu, koľko normálne zarába PHP programátor v Bratislave. Dva roky pracujem vo firme - z toho asi rok full-time a rok part-time (počas semestrov a skúškových). Viem, že tu na to už existuje nejaká stará téma, ale to info je úplne irelevantné. Všetko, čo nájdem na nete, je z roku 2008 alebo 2010. Teraz som videl nejaký inzerát na juniora, kde napísali plat 1200 - 2000, niekde inde som čítal minimálne 10€/hod (čo mi príde nereálne), podľa platy.sk je to 1300 v BA, s VŠ vzdelaním 2. stupňa a 2 rokmi praxe, čo mi zas príde málo, keďže podľa štat. úradu je v BA kraji priem. mzda 1250 € a predpokladám, že ako programátor s VŠ a 2 rokmi praxe by som mohol mať trochu aj o niečo viac ako priemer (momentálne mám viac ako je priemer v meste, kde žijem). Nemám kamarátov v BA, ktorý robia PHP a preto to nemám ako zistiť. No a len tak strieľať sumu pri pohovore môže dopadnúť len zle.
Podľa nákladov na život v BA si predstavujem, že 1000 v čistom, teda 1350 v hrubom by stačilo na pohodlný život. Nie je to málo/veľa?
Podľa nákladov na život v BA si predstavujem, že 1000 v čistom, teda 1350 v hrubom by stačilo na pohodlný život. Nie je to málo/veľa?
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Koľko si pýtať ako PHP programátor v BA?
Nejde ani tak o to kolko mas praxe (samozrejme dva roky je lepsie ako nic), ale o to ako si dobry a samostatny.
Ja som mal ako brigadnik v 2012 5, po zvyseni 6€ na hodinu.
Na fulltime to moze byt asi viac.
Ja som mal ako brigadnik v 2012 5, po zvyseni 6€ na hodinu.
Na fulltime to moze byt asi viac.
Priemerny plat absolventa FIIT STU po dvoch rokoch je 1500+ eur [1]. PHP je vsak podla mna trochu menej platene, takze tych 1350 co si spominal v prispevku moze byt uplne realna suma. Asi aj trochu viac.
[1] https://dennikn.sk/45354/chystate-sa-na ... eur-grafy/
[1] https://dennikn.sk/45354/chystate-sa-na ... eur-grafy/
PHP programatorov je dnes strasne vela a to mzdove ohodnotenie uz nie je take ako kedysi.
-
gumb4ll
Light Star
Trochu sa priživím na tejto téme, ale nemáte niekto skúsenosť s platmi v Prahe, alebo Bratislave na pozícií junior java ee programátor, absolvent bez praxe (respektíve bez praxe v jave)? Nejakú predstavu od kamarátov mám, avšak úplne nesedí s tým, čo mi už v dvoch firmách ponúkli, posledná ponuka bola 25 000 czk v hrubom. To mi príde dosť málo. Sú platy v BA vyššie ako v PHA?
@eMPiko: Otázka je, koľko z tých absolventov FIIT robí PHP... veľa asi nie. Mňa hlavne zaujíma ako ďaleko sa od tých 1350 dá rásť v budúcnosti. Či nie je lepšie nechať PHP a moje 2 roky skúseností a začať robiť javu, ktorú poznám len zo školských projektov (EE/JSP/Spring/Hibernate atď.). Ale stále to beriem kariérne ako krok o 2 roky dozadu.
@test: Neviem, či ich je veľa. V meste, kde študujem a pracujem je ich veľký nedostatok. Spolužiaci nechcú nič iné ako .NET ani vidieť. V ročníku máme pár javistov a sme asi traja, čo robia PHP.
//autoeditácia príspevku (10 Máj 2016, 20:23)
@gumb4ll: Praha min. 35k, ak máš VŠ a javu poznáš len zo školy. Ale závisí od firmy. Kamoš skončil Ing. v KE, rok robil PHP v malej firme, pri škole mal nejaké brigádky a potom išiel do Prahy robiť javu a zobrali ho do veľkej korporácie za 63k mesačne. Ale je pravda, že v škole mal samé A-čka a anglicky rozpráva tak, že by si si myslel, že je rodený amík (čo som počul, tak toto je dosť dôležitý netechnický skill, keď chceš robiť v zahraničnej korp.).
@test: Neviem, či ich je veľa. V meste, kde študujem a pracujem je ich veľký nedostatok. Spolužiaci nechcú nič iné ako .NET ani vidieť. V ročníku máme pár javistov a sme asi traja, čo robia PHP.
//autoeditácia príspevku (10 Máj 2016, 20:23)
@gumb4ll: Praha min. 35k, ak máš VŠ a javu poznáš len zo školy. Ale závisí od firmy. Kamoš skončil Ing. v KE, rok robil PHP v malej firme, pri škole mal nejaké brigádky a potom išiel do Prahy robiť javu a zobrali ho do veľkej korporácie za 63k mesačne. Ale je pravda, že v škole mal samé A-čka a anglicky rozpráva tak, že by si si myslel, že je rodený amík (čo som počul, tak toto je dosť dôležitý netechnický skill, keď chceš robiť v zahraničnej korp.).
V priemeri su PHP programatori plateni horsie: https://www.profesia.sk/images/info/Pla ... ozicie.png Ale tu ide o to, ze sa bavime o priemere. Cize tam mozes zaratat kazdeho amatera co si na kolene doma busi stranky vo wordpresse a podobne. Ak si kvalitny tak ti ten plat daju. Co sa tyka rastu, no neviem, zasa tie webove technologie mozno uz v sucasnosti nie su take super perspektivne. Navyse take vacsie firmy co by ti dali aj lepsi plat vacsinou nad PHP ohrnaju nosom. Podla mna sa ale aj tak ta kariera da urobit a koniec koncov prejst z jedneho jazyka na iny by ti ako programatorovi podla mna nemalo robit velky problem.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja si praveze myslim, ze pre bezne weby ma PHP bohatu buducnost. Prave vdaka, tomu ze PHP-ckarov je dost, a su lacnejsi. Lebo na projekt potrebujes jedneho seniora a viacej juniorov.eMPiko napísal:V priemeri su PHP programatori plateni horsie: https://www.profesia.sk/images/info/Pla ... ozicie.png Ale tu ide o to, ze sa bavime o priemere. Cize tam mozes zaratat kazdeho amatera co si na kolene doma busi stranky vo wordpresse a podobne. Ak si kvalitny tak ti ten plat daju. Co sa tyka rastu, no neviem, zasa tie webove technologie mozno uz v sucasnosti nie su take super perspektivne. Navyse take vacsie firmy co by ti dali aj lepsi plat vacsinou nad PHP ohrnaju nosom. Podla mna sa ale aj tak ta kariera da urobit a koniec koncov prejst z jedneho jazyka na iny by ti ako programatorovi podla mna nemalo robit velky problem.
Inak mas na vyber ine moznosti:
- Ruby - malo koderov a su drahi (nezohnas juniorov).
- node.sj - vela koderov co si mysli ze to vie, no je strasne malo tych co to skutocne vie a su drahi,
- ASP.NET (MVC), JSF(spring) - banky, korporacie, informacne systemy, to je skor pre intranetove veci
- python - naozaj neviem ako to je na slovensku
-
audiotrack
VIP
skús si tipnúť kto tú priemernú mzdu dvíha. Napoviem ti - všetci politici a rodinkárske firmy. Aj na slovensku je priemerná mzda 850€ ale to neznamená že toľko má 50% obyvateľov. Akurát na jedného človeka čo zarába 5000 pripadá 12 ľudí čo zarobia 500.ja_neviem napísal:... keďže podľa štat. úradu je v BA kraji priem. mzda 1250 € ...
tie platy čo si všetcia myslia že sú v IT, ktoré sa hýbu 5000+ v čistom sú štátna sféra, a aj tam je to väčšinou len na papieri aby sa mohol vyúčtovať obyčajný web za 150000. Reálne ten programátor toľko nikdy nevidel. Tých 1250 na php programátora na pozíciu junior je podľa mňa férovo nastavená. Argument o bratislave v tejto oblasti nehrá rolu, nakoľko weby sa dajú robiť z hocikade, len ti treba internet. A taktiež súhlasím s tým čo bolo napísané, že php programátori išli platovo dole, lebo je ich prebytok.
a ešte jedna vec - pripadá mi že sa nadhodnocuješ. 2 roky praxe je v programovaní smiešne málo. To si naozaj adept na junior pozíciu (a ešte záleží od toho aká prax to bola, či vôbec toho juniora dosahuješ)
to ze PHP programatori maju nizsie priemerne platy sa tvrdilo odjakziva, to nie je absolutne nic nove. Ale nemyslim si ze je to preto ze PHP programatov je nejako vela teda ak neratame ako php programatora niekoho kto si nainstaluje wordpress alebo zbastli nejaky jednoduchy web. PHP sa defacto na skolach zdaleka neuci tak casto ako napr. java resp. .net.
Je to skor dane tym, ze v PHP sa robia okrem ineho aj vsetky jednoduche projekty na ktore clovek nepotrebuje mat extra vela skusenosti a teda ti ludia su prirodzene menej zaplateni. A toto robia zvecsa male lokalne firmy ktore nemaju tolko penazi ako zahranicne korporacie. Nikto nebude robit jednoduchu webovu aplikaciu v J2EE alebo v .NET-e lebo to je overkill. Mozme sa bavit este o ruby alebo pythone ale to nie je tak rozsirene takze tazko sa to porovnava.
Je to skor dane tym, ze v PHP sa robia okrem ineho aj vsetky jednoduche projekty na ktore clovek nepotrebuje mat extra vela skusenosti a teda ti ludia su prirodzene menej zaplateni. A toto robia zvecsa male lokalne firmy ktore nemaju tolko penazi ako zahranicne korporacie. Nikto nebude robit jednoduchu webovu aplikaciu v J2EE alebo v .NET-e lebo to je overkill. Mozme sa bavit este o ruby alebo pythone ale to nie je tak rozsirene takze tazko sa to porovnava.
-
Fabo
Hardcore addict
Ma, lebo ked mas firmu v BA tak ti tam nikto nepride robit za take prachy ako napriklad v KE alebo trebars PP. A ked mas firmu, ktora inak robi nieco ine a potrebujes par PHP programatorov, nebudes otvarat pobocku v Humennom aby si usetril.audiotrack napísal:Argument o bratislave v tejto oblasti nehrá rolu, nakoľko weby sa dajú robiť z hocikade, len ti treba internet.
-
audiotrack
VIP
to je už na uvážení toho programátora či to vezme alebo nie. Takisto sa ťa môžem ja spýtať prečo by programátor v braislave mal robiť v bratislavskej firme, nech si plat nastavia akokoľvek vysoko, keď môže dostávať americký, švajčiarsky, nemecký, hocijaký plat a stále v tej bratislave ostať. A určite sa nájdu aj takí, čo to za tú sumu zoberú aj v bratislave
a čo znamená "za také prachy ako v KE"? Lebo keď som pozeral tie priemerné platy php programátorov, tak naozaj sú všade rovnaké. V prvom poste píše že pre BA je to 1300. Pre celé slovensko na rovnakom webe vyhodilo 1291. A aj z vlastnej skúsenosti viem, že aj na východe zarobíš toľko čo na západe v tejto oblasti.
a čo znamená "za také prachy ako v KE"? Lebo keď som pozeral tie priemerné platy php programátorov, tak naozaj sú všade rovnaké. V prvom poste píše že pre BA je to 1300. Pre celé slovensko na rovnakom webe vyhodilo 1291. A aj z vlastnej skúsenosti viem, že aj na východe zarobíš toľko čo na západe v tejto oblasti.
-
Michaelo
Hardcore addict
Záleží hlavne na firme a na tom čo budeš robiť a aké máš skúsenosti (Junior/Senior). V Prahe PHP Junior dostane tak cca 30.000 - 40.000 a senior niekde okolo 80.000 až 90.000, ale to sú už tak trochu stropy pre bežných PHP programátorov (pokiaľ sa fakt nešpecializuješ na niečo čo je lepšie platené).
PHP nie je až tak dobre platené (po pravde PHP programátori majú jedny z najmenších platov), taká Java alebo aj JavaScript (noje.js a rôzne front-endy v JS atď.) sú platené o dosť lepšie a Senior je v Prahe za toto schopný dostať aj 150.000 a viac mesačne.
Toľko moje postrehy ako PHP-čkara zamestnaného v Prahe.
Ps.: Platy v Prahe a BA až tak odlišné nie sú, napr BA má vyššie nájmy a aj jedlo, čomu sa prispôsobuje aj plat. Ak si chceš poriadne zarobiť, tak Nemecko (Berlín a i.), Holandsko atď.
PHP nie je až tak dobre platené (po pravde PHP programátori majú jedny z najmenších platov), taká Java alebo aj JavaScript (noje.js a rôzne front-endy v JS atď.) sú platené o dosť lepšie a Senior je v Prahe za toto schopný dostať aj 150.000 a viac mesačne.
Toľko moje postrehy ako PHP-čkara zamestnaného v Prahe.
Ps.: Platy v Prahe a BA až tak odlišné nie sú, napr BA má vyššie nájmy a aj jedlo, čomu sa prispôsobuje aj plat. Ak si chceš poriadne zarobiť, tak Nemecko (Berlín a i.), Holandsko atď.
tie priemerne platy, ktore sa vsade pisu (1300 / 1500 €) su v cistom alebo v hrubom?
-
Michaelo
Hardcore addict
V hrubom, ja tu tiez pisem v hrubom.
Tak, aby som to upresnil, tých cca 1300 z platy.sk som dostal tak, že som tam vyplnil svoje údaje (24 rokov, Ing. titul, 2 roky praxe, Bratislava) a ono mi to vyhodilo, že priemer pre ľudí, ktorí majú rovnakú prax, vzdelanie, vek a lokalitu je cca 1300. Ak si dáš zobraziť priemer pre celé Slovensko, tak sú v tom zahrnutí všetci, čiže vo väčšine ľudia, ktorí majú omnoho väčšiu prax ako ja.audiotrack napísal:a čo znamená "za také prachy ako v KE"? Lebo keď som pozeral tie priemerné platy php programátorov, tak naozaj sú všade rovnaké. V prvom poste píše že pre BA je to 1300. Pre celé slovensko na rovnakom webe vyhodilo 1291. A aj z vlastnej skúsenosti viem, že aj na východe zarobíš toľko čo na západe v tejto oblasti.
Inak nechápem celý ten tvoj negatívne naladený post. Ty sa snažíš poprieť to, že plat je závislý od miesta výkonu práce? Plat sa odvíja HLAVNE od lokality, keďže programátor v USA bez praxe zarobí viac ako senior s 10 rokmi praxe u nás. A preto, keď sa niekde sťahujem, tak si zistím, aké sú platy v tej lokalite a pýtam si plat podľa toho. Z obidvoch tvojich postov nejak vyplýva, že premýšľaš ako freelancer. Teda môžeš pracovať z hocikade a brať americký plat. Asi to nie je jasné z môjho postu, ale ja nechcem pracovať ako freelancer, ani nič podobné. Chcem pracovať normálne na HPP vo firme, ktorá má kancelárie v BA a sedieť v tom kancli 9h denne.
No a k tej priemernej mzde. Áno, počas 13 rokov všeobecného vzdelania a 5 rokov štúdia informatiky na VŠ som sa už stretol s pojmom aritmetický priemer a viem, ako sa počíta. Až tak hrozné to slovenské školstvo nie je
este je rozdiel ze ci chces zarabat na TPP alebo na zivnost.
na TPP ak dostanes ako junior 1300 v hrubom, tak to je velmi dobra suma.. ono ked si to preratas na super hrubu mzdu tak to je ~1750euro.. keby mas zivnost, tak teoreticky ten isty zamestnavatel ti da tu super hrubu mzdu na fakturu (prvy rok nemusis platit socialku, cize realne platis 60euro za zdravotku a dajme tomu 200 dan z prijmu) - takze to mas v cistom 1500euro (po roku o 200 euro menej - socialka)... ale stale to je viac ako 970 euro v cistom na TPP.
ale v skutocnosti ti nikto neda 1750 euro na fakturu ked si junior, realne si to viem predstavit na takych 1200 euro. .. ale uz fakturujes, a nemas problem riesit projekty aj mimo prace.. co je casovo dost narocne.
ta zivnost nie je nejaka vyhra, ale male a stredne firmy ich v BA uprednostnuju.
na TPP ak dostanes ako junior 1300 v hrubom, tak to je velmi dobra suma.. ono ked si to preratas na super hrubu mzdu tak to je ~1750euro.. keby mas zivnost, tak teoreticky ten isty zamestnavatel ti da tu super hrubu mzdu na fakturu (prvy rok nemusis platit socialku, cize realne platis 60euro za zdravotku a dajme tomu 200 dan z prijmu) - takze to mas v cistom 1500euro (po roku o 200 euro menej - socialka)... ale stale to je viac ako 970 euro v cistom na TPP.
ale v skutocnosti ti nikto neda 1750 euro na fakturu ked si junior, realne si to viem predstavit na takych 1200 euro. .. ale uz fakturujes, a nemas problem riesit projekty aj mimo prace.. co je casovo dost narocne.
ta zivnost nie je nejaka vyhra, ale male a stredne firmy ich v BA uprednostnuju.
-
audiotrack
VIP
veď práve, a ten priemer je stále okolo tých 1300.ja_neviem napísal: Tak, aby som to upresnil, tých cca 1300 z platy.sk som dostal tak, že som tam vyplnil svoje údaje (24 rokov, Ing. titul, 2 roky praxe, Bratislava) a ono mi to vyhodilo, že priemer pre ľudí, ktorí majú rovnakú prax, vzdelanie, vek a lokalitu je cca 1300. Ak si dáš zobraziť priemer pre celé Slovensko, tak sú v tom zahrnutí všetci, čiže vo väčšine ľudia, ktorí majú omnoho väčšiu prax ako ja.
koľko programátorov z USA poznáš? Lebo zrovna USA je prípad, kde sa vo veľkom outsourcuje do indie. Ak teda nerátame veľkých gigantov typu google a spol. A treba si uvedomiť aj fakt, že usa má niekde úplne inde školstvo ako my. Ich inžinier si to zaslúži, narozdiel od nášho ktorých produkujeme ako na bežiacom páseja_neviem napísal: Inak nechápem celý ten tvoj negatívne naladený post. Ty sa snažíš poprieť to, že plat je závislý od miesta výkonu práce? Plat sa odvíja HLAVNE od lokality, keďže programátor v USA bez praxe zarobí viac ako senior s 10 rokmi praxe u nás. ...
no ale tu je stále ten problém globalizácie. Ona ako ekonomka, alebo upratovačka, predavačka.. sú závislé na mieste výkonu. Kým ty nie. Ani nikto iný kto robí v IT. Ak sa zamestnávateľovi ty zdáš drahý, dá si to naprogramovať na zákazku. Nepotrebuje ťa tam mať 8 hodín v kancli.ja_neviem napísal:No a k tej priemernej mzde. Áno, počas 13 rokov všeobecného vzdelania a 5 rokov štúdia informatiky na VŠ som sa už stretol s pojmom aritmetický priemer a viem, ako sa počíta. Až tak hrozné to slovenské školstvo nie jeMám veľa kamarátov z iných VŠ odborov a väčšinou majú tie priemerné platy (či už hneď po VŠ alebo neskôr). Napr. kamarátka pred rokom skončila nejaký ten tuctový ekon. odbor (manažment alebo financie), našla si prácu vo veľkom corpe v BA. Jediné, čo od nej chceli, bola angličtina a tam začína aj končí náročnosť jej práce a ten priemerný bratislavský plat má. Na základe toho si myslím, že by som ja mal mať dokonca viac.
Písal si to v prvom poste - celoslovenský priemer je taký ako bratislava, ale majú omnoho väčšiu prax ako ty. Prečo by si mal zamestnávateľ zobrať juniora za 1300 keď môže mať seniora za rovnakú sumu?
-
refr0
Star
Chod do firmy kde ta to bude bavit rob kludne za nizsiu mzdu (aby to pokrylo tvoje naklady) a ked uz budes mat pocit ze mas naviac a pre firmu si prinosny zapytaj si viac... A tie tzv. "priemerne mzdy" ani neries nikdy som nechapal kde tieto cisla vznikaju...
-
weroro
Flash coder
Rekacia na prvý príspevok:
V BA dostaneš na juniora v pohode 1400 v hrubom. Problémom je, že tak ako všade inde na slovensku je to tam preplnené spoločnosťami, ktoré chcú zamestnanca, čo najviac ošklbať a predstavujú si nástupné platy 900-1000 v hrubom. Jediné, čo je isté ale zas pomerne ťažké, je nájsť overenú firmu, ktorá vie oceniť znalosti (to zistíš aj od prípadného pohovoru) a nie iba to, že na danom človeku ušetrí.
Ak premýšľaš nad tým, že by si to riskol v nejakej firme na živnosť, tak tiež opatrne. Ono to vyzerá, že si môžeš zapýtať oveľa viac (na margo nejakých tých poplatkov do štátnej kasy /sociálka, poistenie, etc./) ale zas na druhú stranu, zas zarobí zamestnávateľ. Niektorí sú dokonca také svine, že nemáš ani zmluvu (teda nikto v tej firme nemá zmluvu a sú tam na živnosť).
V BA dostaneš na juniora v pohode 1400 v hrubom. Problémom je, že tak ako všade inde na slovensku je to tam preplnené spoločnosťami, ktoré chcú zamestnanca, čo najviac ošklbať a predstavujú si nástupné platy 900-1000 v hrubom. Jediné, čo je isté ale zas pomerne ťažké, je nájsť overenú firmu, ktorá vie oceniť znalosti (to zistíš aj od prípadného pohovoru) a nie iba to, že na danom človeku ušetrí.
Ak premýšľaš nad tým, že by si to riskol v nejakej firme na živnosť, tak tiež opatrne. Ono to vyzerá, že si môžeš zapýtať oveľa viac (na margo nejakých tých poplatkov do štátnej kasy /sociálka, poistenie, etc./) ale zas na druhú stranu, zas zarobí zamestnávateľ. Niektorí sú dokonca také svine, že nemáš ani zmluvu (teda nikto v tej firme nemá zmluvu a sú tam na živnosť).