Kolizia ciernych dier

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Kolizia ciernych dier

Príspevok od používateľa chrono »

Vo vzduchoprázdne nič nie je (ak teda nerátam kopec hviezd...), takže ak by tá raketa do ničoho nenarazila, nemala by dôvod sa zahrievať (nie je tam trenie ako v atmosfére).
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

ono ta otazka je uplne irelevantna. problem urychlit vesmirnu lod(alebo hoci co hmotne) na poriadnu rychlost (rozumej rychlost blizku c) je vec energie. demonstruje to pekne tento graf http://www.physics.sk/papers/img/5_B_fig1.jpg
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

To čo bolo pred Big Bangom, čo je za vesmírom atď. je nie irelevantná, ale nepochopiteľná otázka. Naša myseľ je obmedzená na pozorovania. Ako máme pochopiť niečo, čo sa nedá pozorovať? Čo ak tam ani nie je svetlo, ktoré by naše oči vnímali? A vlastne čo keby na konci vesmíru bola obrovská mega-sliepka, ktorá by každého, kto chce prejsť, proste ďobla zobákom a amen-tma? Na túto otázku sa podľa mňa nikdy nenájde odpoveď. Môžu prísť teórie, predpovede, pravdepodobné scenáre, ale všetko toto sa odvíja z toho, čo pozorujeme tu na Zemi a v okolitom vesmíre prevažne na snímkoch z ďalekohľadov, čo nie je nejaký veľký úspech (oproti nastolenej otázke). Takže možno by som nepovedal, že proste nemá zmysel o tom rozmýšľať. To vám nikto nezakáže. Ale môžem vám zodpovedne povedať, a to nemusím byť ani vedec, že to určite nepochopíte správne a odpoveď nenájdete.
Klingonka
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Klingonka »

mna by zaujímalo čo je za hranicou hmoty a vesmíru samotného. Je mi jedno či sa rozpína, alebo scvrkáva, ale chcel by som vedieť čo je za...
Na to by sme museli mať nejakú špeciálnu "vlastnosť" ktorú (zatiaľ) nemáme aby sme z neho mohli odísť.

1. Počítalo by sa s tým že by letela rýchlejšie ako svetlo.
Vo vzduchoprázdne nič nie je (ak teda nerátam kopec hviezd...), takže ak by tá raketa do ničoho nenarazila, nemala by dôvod sa zahrievať (nie je tam trenie ako v atmosfére).
2. Tak by sa roztopila, no :) (raz som náhodou našla takú stránku a tam bolo všetko pekne popísané aký bol vesmír po big bangu)

Proste je strašne veľa prekážok....
3PO
Medium Professional
Medium Professional

BX napísal:To čo bolo pred Big Bangom, čo je za vesmírom atď. je nie irelevantná, ale nepochopiteľná otázka. Naša myseľ je obmedzená na pozorovania. Ako máme pochopiť niečo, čo sa nedá pozorovať? Čo ak tam ani nie je svetlo, ktoré by naše oči vnímali? A vlastne čo keby na konci vesmíru bola obrovská mega-sliepka, ktorá by každého, kto chce prejsť, proste ďobla zobákom a amen-tma? Na túto otázku sa podľa mňa nikdy nenájde odpoveď. Môžu prísť teórie, predpovede, pravdepodobné scenáre, ale všetko toto sa odvíja z toho, čo pozorujeme tu na Zemi a v okolitom vesmíre prevažne na snímkoch z ďalekohľadov, čo nie je nejaký veľký úspech (oproti nastolenej otázke). Takže možno by som nepovedal, že proste nemá zmysel o tom rozmýšľať. To vám nikto nezakáže. Ale môžem vám zodpovedne povedať, a to nemusím byť ani vedec, že to určite nepochopíte správne a odpoveď nenájdete.
ta otazka je jedoducho povedane hlupa. je to ako sa pytat kde bol clovek na dovolenke predtym ako bol splodeny. urcite mi das za pravdu, ze tato otazka je uplne nezmyselna.
BX
Addict
Addict

Ako som písal, nie je nezmyselná. Ja osobne by som rád vedel odpoveď na ňu. Ale aj keby teraz niekto/niečo prišlo ku mne a povedal mi, že za vesmírom je... a samozrejme by mi to povedať nevedel, pretože na to slová v ľudskej reči neexistujú. A ja by som na ňho kukal a nechápal. Jednoducho povedané: Otázka je zmyselná. Rovnako ako je zmyselná otázka, prečo svietia hviezdy. Nemáme z odpovede žiadny poriadny úžitok, jedine vedomosť, že svietia tak a tak. Proste to chcem vedieť a hotovo. Ja chcem vedieť, čo je za vesmírom, kde v riti to vlastne žijeme a teda odpoveď (minimálne) pre mňa zmysel má. Takže otázka nemôže byť "nezmyselná". Je prosto nepochopiteľná a ja nikdy neuverím žiadnej teórií, ktorú vymyslí človek - človek žijúci vo vesmíre človek, ktorý mimo neho nikdy nebol.

Zober si napríklad: Niekedy si ľudia mysleli, že žijú na plochej doske mysliac si, že koniec sveta, nejaký útes, kde každý spadne dole, je niekde tam za tým kopcom. A k takémuto človeku prídeš ty a začneš hovoriť o planetárnej sústave, nachádzajúcej sa v galaxii, ktorá je v miestnej skupine galaxií, ktorá je vo vesmíre. Človek s vedomosťami Zeme ako plochej dosky nepozná slová ako "vesmír", "planéta", "galaxia" atď. (ignorujme jazykovú bariéru). Taký človek ťažko niečo také pochopí, ba bude ťa považovať za blázna. Samozrejme, až kým človeka nezavedieš za ten kopec, aby videl, že tam, koniec sveta nie je. Zoberieš ho do raketoplánu a zistí, že Zem je guľatá, že okolo nej obieha jeden mesiac atď. Už sa mu to nebude zdať ako bláznovstvo, pretože už sa o tom presvedčil pozorovaním. Zavedieš ho mimo galaxie a uvidí tú hromadu hviezd v disku. Zase ti uverí. Takže človek obmedzený na plochú dosku zrazu vie, kde "v riti" vlastne žije. Je možné, že tak ako sa oni mylne domnievali o doske, tak sa my mylne domnievame o rozpínajúcom sa vesmíre, prípadne o jeho štruktúre. Áno máme všeliaké prístroje, ale tie zase len zhotovil človek. A spozoruje nimi len to, čo spozorovať dokáže. A to nestačí.

(Možno ma pochopíte, možno nie. Nechcem tu písať dlhé slohy :D )
tukilluki
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tukilluki »

BX suhlasim az na jednu vec... ty tvrdis ze to co si schopny spozorovat z vyssieho "nadhladu" (priklad raketoplanu), tak to je realita. Lenze bohuzial ani nase zmysly ti nic nevravia o realite. To je jak otazka ze co je realne, proste nevies...Ani pozorovanie vesmiru ako takeho sa neda oznacit za realne vzhladom na nedokonalost vnimania "reality"...
BX
Addict
Addict

Do takých hlbokých stavov som sa radšej neponáral. Jasné, že by sa dalo polemizovať, že oči a mozog sú nedokonalé, ale to už sú skôr filozofické úvahy ako fyzikálne. To už nemusím :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Čo sa týka konca vesmíru tak nie je možné na koniec vesmíru vôbec dôjsť. Pre ľudské vnímanie je to obrovský paradox:
hoci je vesmír konečný neexistuje v ňom miesto, kde by si sa nemohol pohnúť ďalej akýmkoľvek smerom. Je to niečo podobné i keď zároveň veľmi vzdialené povrchu gule - povrch gule je evidentne konečný napriek tomu nemáš miesto, kde by si nemohol ísť ďalej všetkými smermi (i keď guľa je 3D a pohyb na nej 2D preto je to vzdialené).
Vymykať sa chápaniu.. človek je projektovaný na 3D svet poťažmo 4D - časopriestor. Niektoré hypotézy tvrdia, že náš vesmír je až 24-rozmerný. Hawking & Co. sa tuším ujednotili na 12 či 13 rozmeroch. Dokáže si to niekto vôbec predstaviť???

Čierne diery o ktorých sa rozprávame sú zaujímavé objekty ale zrejme ide v ich prípade iba o mylnú predstavu medzi laickou verejnosťou lebo nie sú "diery" v pravom zmysle slova. Skôr ide o neskutočne hmotné objekty.
To čo ľudí fascinuje sú skôr červie diery - Einsteinov-Rosenov most.
Názov červia diera sa vysvetľuje na základe analógie k červovi, ktorý sa z jedného bodu povrchu jablka prehrýza samotným jablkom na iný bod na jeho povrchu, nepohybuje sa teda dvojrozmerne po povrchu, ale používa trojrozmernú stratku práve červou dierou.
Podľa teórie možno prepojiť dva veľmi vzdialené body vo vesmíre s využitím zakrivenia priestoročasu. Pozorovateľ prechádzajúci červou dierou nikdy neprekračuje rýchlosť svetla, no vzdialenosť medzi štartom a cieľom prekonáva podstatne rýchlejšie ako svetelný lúč letiaci priamo.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

cervia diera ma len jednu nevyhodu... nikdy nebola pozorovana
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

No podľa súčasných fyzikálnych poznatkov vznikajú spontánne, ale zmiznú takmer okamžite a tým pádom sú nezistiteľné.
Sú to možné objekty v teórii relativity, ale nemáme ""vec" ktorá by ich stabilizovala, čiže ich spontánny kolaps je okamžitý. Stabilizovať ich (v rámci našich poznatkov) môže len absolútne vákuum.

Ono sa to ťažko chápe ja viem...
3PO
Medium Professional
Medium Professional

je to hypoteticky objekt. pokial nebude pozorovany je to len teoreticka "hracka"
BX
Addict
Addict

Neviem si nejakým spôsobom predstaviť, ako by si chcel pozorovať červiu dieru. Či tak, že sa z ničoho nič ukazujú objekty z "ničoho", prípadne z niečoho čierneho?
No neviem, ja osobne na červie diery neverím, nech sú aj v teórií relativity a kľudne nech si na ne verí aj Hawking. Ja ale nie. Takže na túto tému nejako objektívne písať neviem.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

neviem presne ako. o cervie diery som sa nikdy nezaujimal. takze netusim ake maju vlastnosti.
napriklad cierna diera sa prejavuje gravitaciou, popripade sa da pozorovat nepriamo napriklad i v binarnych systemoch (hviezda-cierna diera). bol by som rad ak by niekto doplnil ake vlastnosti ma cervia diera.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

chrono - vo vesmíre máš kopec vodíku, hélia, plazmy vyvrhnutej hviezdami... to ti je málo? Môžme pokračovať subatomárnymi časticami zachytenými v elektromagnetickom poli planét (napr. tak vzniká polárna žiara) alebo stratené matky a francúzske kľúče čo astronautom vypadli z rúk.

červia dieria - nie je to náhodou lokálna skratka mimo priestor? - ak si predstavíme bežný priestor ako vnútornú plochu povrchu gule a my sa vieme pohybovať len po nej, tak sa nám javí ako rovina. Červia diera by mala byť niečo ako lokálna skratka = nech body A a B patria nášmu priestoru (povrchu gule). Potom cesta bežným priestorom z A do B by trvala veľmi dlho - museli by sme ísť po zakrivenom povrchu gule, no červia diera by umožnila ísť po tej priamke ktorá ich spája vrámci gule - teda de facto mimo priestor, resp. skrze "nič" vypĺňajúce tú guľu, ktorej povrch reprezentuje náš priestor.

p.s. ak je to prizložito napísané, tak som spravil náčrt (fakt neviem kresliť :oops: ) v 2D pohľade: kruh reprezentuje povrch gule pri pohľade "zhora," v našom ponímaní priestoru sa pohybujeme po vnútornej strane kruhu (gule) - teda keby sme leteli veľmi dlho jedným smerom, tak by sme doleteli tam, odkiaľ sme vyleteli.
Prílohy
červia diera.JPG
fikotek
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa fikotek »

Gravitační srážka dvou černých děr

Jsou-li dvě černé díry gravitačně vázané a obíhají dostatečně blízko společného těžiště, vyzařují podle předpovědi obecné teorie relativity gravitační vlny. To způsobuje, že tato soustava ztrácí energii a černé díry se k sobě stále více přibližují. V určitém momentu dojde k tomu, že gravitační interakce je natolik silná, že se horizonty černých děr začnou deformovat, až se obě díry setkají a spojí. Celková plocha jejich horizontů se přitom v souhlasu s termodynamikou černých děr zvětší. Při tomto procesu se v závislosti na tom, jak velký náboj a především moment hybnosti, výsledná černá díra bude mít, za velmi krátký čas vyzáří velké množství energie ve formě gravitačních vln. Právě proto jsou srážky černých děr jedním z procesů, který by bylo možno zachytit pomocí detektorů gravitačních vln a po kterém se proto usilovně pátrá.

Bohužel nelinearita Einsteinových rovnic, která zaručuje stabilitu původních i výsledné černé díry je ale také zdrojem dosud nepřekonaných potíží při hledání analytického i numerického řešení popisujícího srážku černých děr, takže přesný postup zániku není znám a nebyl ještě ani pozorován. Z dosavadních numerických modelů vyplývá, že pro nerotující černé díry o stejné hmotnosti se při srážce na gravitační vlny přemění až 3% jejich hmotnosti.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

ano gravitacne vlny su predpovedane a dokonca sa hladaju. vid uzitocny program (narozdiel od seti@home) einstein@home. co je cervia diera ("skratka" vesmirom ) ?. ale ake su jej fyzikalne vlastnosti to nas musi zaujimat. a preto som aj dal otazku ako sa taka cervia diera prejavuje.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Pre tých ktorí nepochopia Stoporkov náčrt, na nete je zopár pekných kresieb. Ide o to že "ohnete" priestor a vytvoríte v ňom tunel a tak sa dostanete z bodu A do bodu B bez toho aby ste prekonali plnú vzdialenosť, vytvorí sa skratka:
Prílohy
wormhole_graphic.jpg
BX
Addict
Addict

hmmm... celkom zaujímavé čo poviete?
http://veda.sme.sk/c/5326813/ludstvo-zi ... diere.html
Sci-fi, alebo jedna z možností?
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

BX napísal:hmmm... celkom zaujímavé čo poviete?
http://veda.sme.sk/c/5326813/ludstvo-zi ... diere.html
Sci-fi, alebo jedna z možností?
Zaujimave, ale mne sa zda byt pravdepodobnejsia teoria superstrun http://sk.wikipedia.org/wiki/Teória_superstrún
Napísať odpoveď