Konšpirácie naše každodenné
Re: Konšpirácie naše každodenné
Pozri si projekt zvaný venus od Jackua Fresca, tam máš super systém.
-
javatar
Hardcore addict
ani nie - spolieha totiz na este neexistujuce technologie a dobrovolnost pri praci a kolektivne vlastnictvo - co bude tazko niekedy fungovat
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Kedy konečne pochopíš, že utopické vízie NIKDY nebudú fungovať? Okrem toho, bolo to už odskúšané? Prečítaj si moje príspevky ešte raz...
"útopické vízie" sú len myšlienky, ktoré sú pre niekoho útopické a pre niekoho realizovateľné. a fungovať to bude, keď príde zlatý vek, yes.
-
javatar
Hardcore addict
rad by som sa dozil veku ked si ludia hromadne a v drvivej vacsine budu vazit veci pre ktore nevydali adekvatnu namahu...
seth myslim ze som ho niekde v inej teme nacrtol ten system.kde sa to nepacilo avatarovi ze platit fakturu za vyjazd hasicov je blbe 
-
seth82
Darca
Ja som si to zbežne prešiel a sedí na to to isté, čo som už napísal - ten systém má byť "dokonalý", pričom my nie sme dokonalí a teda dokonalý nikdy nebude. A môžeme sa tu hrať na slovíčka mystifikovať o tom, či je pre niekoho niečo utopické alebo nie je - dokonalý systém nebude fungovať.
moze byt je to obmedzene ludskou debilitou,mari sa mi ze som niekde pocul ze sa o system bez penazi,nutnosti vlastnit materialne statky,pokusali taliani niekde na ostrove a nevydrzalo im to nejako extra dlho.
-
TommyHot
Addict
Toto je presne system ktory chcem. Platit za konkretne sluzby, ktore vyuzijem. Nic viac, nic menej. Problem je vsak napriklad, ze chodim po niekoho cestach a svieti na mna niekoho svetlo z lamp. Ako niekto odsleduje ako dlho som po tych cestach chodil a ako dlho na mna svietilo svetlo? To by sme museli byt ocipovani, aby sa to dalo trackovat a to zrovna nechceme vsakze?Son-Goku napísal:ze platit fakturu za vyjazd hasicov je blbe
-
t0m4s3
Admin
neboj, vsetko bude (podla niektorych) 
urcite to cipovanie raz pride.k tym svetlam a cestam to by aj mohlo byt aj tak ze by to patrilo statu,a urcite by sa nejake to male % odvadzalo formou dani.
Ved prave a toto sa ti lubi? Chcem tym povedat, teba, pinheada, setha mozu kedykolvek odstavit a vase slubne kariery vam nepomozu v nicom. A nakoniec si na tom smlsnu len super bohati ludia a elity, vrstva co taha spolocnost teda na to najviac doplati, to ma byt akoze nas vysnivany kapitalizmus?TommyHot napísal:Korag v kazdom systeme sa najviac dotknu zmeny tych, ktori ten system tahaju. S tym nespravis nic. Teda spravis, mozes zarabat minimalku a neodvadzat takmer ziadne dane...
Druha vec je ta, ze aj ked tu traja ludia na fore napisu ako paradne sa im dari vdaka systemu, stale bude celosvetovy priemer 2 dolare na den, stale budu priepastne rozdiely medzi vrstvami a teraz mi tu nehovorte ze mam komunisticke alebo anarchisticke zmyslanie ale taketo priepastne rozdiely priniesol vas vysnivany kapitalizmus, stale sa ma vyse polovica sveta zle a ti co sa stazuju na Slovensko by si mohli par dni prezit niekde v Indii alebo v Nigerii a az potom tu hovorte ako tento svet a system nie je az tak zly ako to tu prezentujem/e.
//autoeditácia príspevku (07 Jan 2013, 20:39)
Tusim si zabudol skadial si odisiel. Ano dovolim si tvrdit, ze 90% ludi sa tu na SLovensku bud o nic nezaujima a ziju si svoje facebookove zivoty alebo nemaju absolutne tusenie o com hovorim ked zmienim nieco o forme vlade, systeme, minulosti, globalizacii proste nic a preto aj vravim ze je tento system jeden z najhorsich aky bol pretoze dnesna mladez smeruje do sraciek a o nic sa nezaujima.seth82 napísal:Korag: Ľuďom chýba veľa vecí a ja osobne nepoznám nikoho, kto by bol s terajším systémom stopercentne spokojný, neviem teda, že kde chodíš na také čísla (narážam na tých 90 percent)
-
KaptMichal
King
Ono je to tak, ze kazdy, kto je aspon trochu uspesny v tomto systeme sa tvari, ze system je dobry. Ze si clovek ma za vsetko platit, ze kazdy ma mat len to, co si dokaze kupit, ze ten "kto ma za klobukom" si zasluzi viac... Kvoli takymto ludom sa bude kazdy lepsi system oznacovat za utopicky. Pretoze tito ludia nechcu, aby si boli ludia rovni. Maju radi kapitalizmus a radi si kupuju veci, posilnuju si svoje ego tym, ze sa pred ostatnymi promenaduju v drahych veciach, autach.
Nie som sociolog ale ocakavam, ze v buducnosti nas caka preludnenie planety, uz teraz ja na svete az prilis vela ludi, o tom sa snad nikto hadat nebude. Z toho vyplyva mnozstvo problemov - hlad, smäd, choroby a z toho plynu nepokoje a vojny. V nasilnom prostredi z cloveka nikdy nevyrastie clovek citlivy, zaujimajuci sa o okolity svet ale len egoista, ktory sa snazi hrabat k sebe vsetko co sa da. Nie je to jeho chyba, ale chyba prostredia. Toto sa tyka hlavne krajin tretieho sveta. Naopak, v "civilizovanjesej" casti sveta vznikol opacny extrem. Nikto sa o svoj zivot bat nemusi, ale system je nastaveny tak aby bol clovek motivovany pozerat sa len na seba. V poslednom storoci sa hodnoty "obratili na hlavu". V dnesnej dobe je clovek posudzovany podla znaciek oblecenia, podla toho co pije, co je, kam sa chodi bavit, v akom aute sa vozi a ake nehnutelnosti vlastni. Clovek je odchovany na televizii, reklame a nech si akokolek nahovara, ze reklama sa ho netyka, vzdy, ked si kupi Coca-colu, bude sa citit akosi lepsie, dolezitejsie.
Takehoto cloveka vobec nezaujima, ze za tych par deci ciernej tekutiny zaplatil 1000 nasobok skutocnej ceny. Uz vobec ho nezaujima, ze oblecenie, ktore je "znackove" je site niekde v Ďalekistane za par centov a kvalitu ma porovnatelnu s ktorymkolvek inym, neznackovym oblecenim. Ak o tom vie, tak likne nejaky status, fotku na facebooku a povazuje sa za druhu matku Terezu. Tento clovek za najvacsi uspech v zivote bude povazovat, ak bude mat na dobre auto, popripade pekny dom, ktory dokopy ani nevyuzije, hlavne, ze pred susedmi bude vyzerat ako borec. Rodinu si zakladat nechce, lebo zlenivel natolko, ze sam ma vela starosti a deti povazuje za zbytocnost, maximalne si kupi psa.
A takto to ide stale dokola.
Potom pride niekto, kto povie, ze system nefunguje celkom spravne, ze keby kazdy clovek spravil minimum pre spolocnost, malo by to obrovsky dopad na zivot kazdeho jedinca. Ale drviva vacsina ohrna nosom, lebo radsej budu "lojalni" systemu, ktory im dava ich "vysoky" spolocensky status.
Je vela ludi, ktori tvrdia, ze tento system nepracuje najlepsie, ale nic lepsie ludia nevymysleli. Podla mna to nie je pravda. Stacilo by minimum snahy, a system by mohol fungovat inak, lepsie. Podstata cloveka urcite nie je nasilnicka, ako sa mozeme sami presvedcit, drviva vacsina z nas ma rada pokoj a klud. Preto nerozumiem preco tolko ludi povazuje akykolvek lepsi system za utopicky. Neda sa skocit z jedneho rovno do druheho, ale daju sa robit minaturne kroky smerom k lepsiemu. Ja mam zatial pocit, ze smerujeme k coraz tvrdsiemu kapitalizmu az financnemu fasizmu. A pritom vobec nie je take tazke nieco zmenit. Prvy krok moze byt napriklad nepodporovanie velkych podnikov a nadnarodnych megakorporacii, ktore devastuju prirodu, regionalnych podnikatelov, chovatelov, pestovatelov, vyrobcov. Aj za cenu toho, ze to bude stat mozno viac casu, mozno viac penazi...
dufam, ze sa za tento prispevok nikto neurazi a samozrejme nechcel som nim vsetkych ludi, ktori spomenuli slovo utopický v tejto teme, hadzat do jedneho vreca
Nie som sociolog ale ocakavam, ze v buducnosti nas caka preludnenie planety, uz teraz ja na svete az prilis vela ludi, o tom sa snad nikto hadat nebude. Z toho vyplyva mnozstvo problemov - hlad, smäd, choroby a z toho plynu nepokoje a vojny. V nasilnom prostredi z cloveka nikdy nevyrastie clovek citlivy, zaujimajuci sa o okolity svet ale len egoista, ktory sa snazi hrabat k sebe vsetko co sa da. Nie je to jeho chyba, ale chyba prostredia. Toto sa tyka hlavne krajin tretieho sveta. Naopak, v "civilizovanjesej" casti sveta vznikol opacny extrem. Nikto sa o svoj zivot bat nemusi, ale system je nastaveny tak aby bol clovek motivovany pozerat sa len na seba. V poslednom storoci sa hodnoty "obratili na hlavu". V dnesnej dobe je clovek posudzovany podla znaciek oblecenia, podla toho co pije, co je, kam sa chodi bavit, v akom aute sa vozi a ake nehnutelnosti vlastni. Clovek je odchovany na televizii, reklame a nech si akokolek nahovara, ze reklama sa ho netyka, vzdy, ked si kupi Coca-colu, bude sa citit akosi lepsie, dolezitejsie.
Takehoto cloveka vobec nezaujima, ze za tych par deci ciernej tekutiny zaplatil 1000 nasobok skutocnej ceny. Uz vobec ho nezaujima, ze oblecenie, ktore je "znackove" je site niekde v Ďalekistane za par centov a kvalitu ma porovnatelnu s ktorymkolvek inym, neznackovym oblecenim. Ak o tom vie, tak likne nejaky status, fotku na facebooku a povazuje sa za druhu matku Terezu. Tento clovek za najvacsi uspech v zivote bude povazovat, ak bude mat na dobre auto, popripade pekny dom, ktory dokopy ani nevyuzije, hlavne, ze pred susedmi bude vyzerat ako borec. Rodinu si zakladat nechce, lebo zlenivel natolko, ze sam ma vela starosti a deti povazuje za zbytocnost, maximalne si kupi psa.
A takto to ide stale dokola.
Potom pride niekto, kto povie, ze system nefunguje celkom spravne, ze keby kazdy clovek spravil minimum pre spolocnost, malo by to obrovsky dopad na zivot kazdeho jedinca. Ale drviva vacsina ohrna nosom, lebo radsej budu "lojalni" systemu, ktory im dava ich "vysoky" spolocensky status.
Je vela ludi, ktori tvrdia, ze tento system nepracuje najlepsie, ale nic lepsie ludia nevymysleli. Podla mna to nie je pravda. Stacilo by minimum snahy, a system by mohol fungovat inak, lepsie. Podstata cloveka urcite nie je nasilnicka, ako sa mozeme sami presvedcit, drviva vacsina z nas ma rada pokoj a klud. Preto nerozumiem preco tolko ludi povazuje akykolvek lepsi system za utopicky. Neda sa skocit z jedneho rovno do druheho, ale daju sa robit minaturne kroky smerom k lepsiemu. Ja mam zatial pocit, ze smerujeme k coraz tvrdsiemu kapitalizmu az financnemu fasizmu. A pritom vobec nie je take tazke nieco zmenit. Prvy krok moze byt napriklad nepodporovanie velkych podnikov a nadnarodnych megakorporacii, ktore devastuju prirodu, regionalnych podnikatelov, chovatelov, pestovatelov, vyrobcov. Aj za cenu toho, ze to bude stat mozno viac casu, mozno viac penazi...
dufam, ze sa za tento prispevok nikto neurazi a samozrejme nechcel som nim vsetkych ludi, ktori spomenuli slovo utopický v tejto teme, hadzat do jedneho vreca
V pohode uvažovanie, ale takéto osobné boje tým, že niečo podporovať nebudeš - tým sa určite systém nezbortí. Ani tým, keby to veľa ľudí začalo robiť - ono práve v tomto je kapitalizmus úžasne flexibilný a všetko okamžite komodifikuje - tvoja snaha o čosi lepšie by sa okamžite využila a zarábalo by sa na nej. To je ako s dnešnými BIO a zdravými produktami - dobrá myšlienka toho, že žerieme nekvalitné veci sa úžasne predala, spravil sa z toho biznis a dnes sa takisto podlieha vplyvom a klame svedomie.
Preto treba útočiť na samotný zdroj a to je po ekonomickej stránke jednoznačne kapitalizmus.
Preto treba útočiť na samotný zdroj a to je po ekonomickej stránke jednoznačne kapitalizmus.
-
KaptMichal
King
Nemas tak celkom pravdu, ze by sa nic nezmenilo. Uvedom si, ze reklama je v podstate najvacsou hybnou silou systemu. Nehovorim, ze je to najvacsi skok na ceste k zmene, ale je to viac ako sa stale na nieco vyhovarat a byt pasivny. Problem je v tom, ze kazdy si hovori, ze jeden clovek nema silu. Ma v podstate pravdu, ked tak uvazuje cele stado ludi.
(Vidno to dobre napriklad na nasich volbach, a asi to tak je aj inde vo svete - volia sa tie iste strany dokola, pritom keby ludia uvazovali, nikdy by nevolili tych, ktori napr. kradli, zle hospodarili atd. To by bolo aj odstrasujuce pre dalsiu garnituru, ktora by vedela, ze nic nema iste.)
Toto su vsetko behy na dlhe trate. A ak ty budes priklad toho, ako system zmenit k lepsiemu, casom sa k tebe pripoji mozno dalsich par ludi. Je mozne, ze casom sa verejna mienka bude menit prave tym "tvojim" smerom. Zjednodusene povedane.
Celkom dobry priklad by mohla byt reformacia a vsetky deje tykajuce sa zvrhnutia cirkvy ako vladnej institucie. Cize, nevidel by som to tak nerealne. Vzdy to chce samozrejme nejaky podnet, no ludia su dnes este viac poplatni rezimu, kvoli kvalitnejsej propagande v skole, a potom cely zvysok zivota v mediach. Kazdopadne, aby som sa vratil spat k tomu co si vravel, hociaka rebelia voci rezimu moze byt uspesna, pokial sa na nej bude podielat dostatok ludi.
Ako utocit? V akom zmysle? Ako si predstavujes ty proces zmeny, alebo nieco co by mohlo byt starterom tejto zmeny?
(Vidno to dobre napriklad na nasich volbach, a asi to tak je aj inde vo svete - volia sa tie iste strany dokola, pritom keby ludia uvazovali, nikdy by nevolili tych, ktori napr. kradli, zle hospodarili atd. To by bolo aj odstrasujuce pre dalsiu garnituru, ktora by vedela, ze nic nema iste.)
Toto su vsetko behy na dlhe trate. A ak ty budes priklad toho, ako system zmenit k lepsiemu, casom sa k tebe pripoji mozno dalsich par ludi. Je mozne, ze casom sa verejna mienka bude menit prave tym "tvojim" smerom. Zjednodusene povedane.
Celkom dobry priklad by mohla byt reformacia a vsetky deje tykajuce sa zvrhnutia cirkvy ako vladnej institucie. Cize, nevidel by som to tak nerealne. Vzdy to chce samozrejme nejaky podnet, no ludia su dnes este viac poplatni rezimu, kvoli kvalitnejsej propagande v skole, a potom cely zvysok zivota v mediach. Kazdopadne, aby som sa vratil spat k tomu co si vravel, hociaka rebelia voci rezimu moze byt uspesna, pokial sa na nej bude podielat dostatok ludi.
Ako utocit? V akom zmysle? Ako si predstavujes ty proces zmeny, alebo nieco co by mohlo byt starterom tejto zmeny?
Ale týmto čo opisuješ nerebeluješ proti systému, ale iba proti jednému z jeho prejavov. Navyše, aj tak je to úplne mimo a idealistická predstava - akurát som si nedávno kúpil knihu: Kup si svou revoltu - O mýtu kontrakultury aneb Proč revolta proti konzumnímu kapitalismu neni pro systém hrozbou, ale naopak hnací silou
Možno by sa hodila aj tebe si ju prečítať.
Inak skús tému Anarchia alebo: http://www.priamaakcia.sk/kategoria/Stanovy/ (body 2 a 3)
Možno by sa hodila aj tebe si ju prečítať.
Inak skús tému Anarchia alebo: http://www.priamaakcia.sk/kategoria/Stanovy/ (body 2 a 3)
-
KaptMichal
King
Znie to celkom zaujimavo, v com je to kontraproduktivne? Aspon zhruba? Tema anarchia ma niekolko deisatok stran, tak mozno nebude na skodu ak to napises rovno sem
. Nie je to podla mna vobec OT.
-
KaptMichal
King
Knizka musi byt urcite zaujimava, precital som si to co si postol, ale mam pocit, ze sa zaobera trochu inou "kontrakulturou" aku som mal na mysli ja. I ked teraz vidim iste negativa, rsp. slabsie stranky a zneuzitelnost mojho napadu.
V tej knihe je naozaj široký záber, ja som k tomuto uvažovaniu dostal ešte pred knihou, ako súčasť istej pankovej kontrakultúry, ktorá môže byť aj radikálna, ale - na systém vôbec neútočí, nijako ho nepoškodzuje a dokonca, môže byť využitá. Hádam najkrajším príkladom je revolucionár Che, ktorý sa teraz vyskytuje na každej riti ako produkt na predaj. Grc.
Ale späť k téme:
Zaujímavý článok o konšpiračných teóriách: Na obranu konšpiračných teórií
http://www.jetotak.sk/editorial/na-obra ... ych-teorii
Ale späť k téme:
Zaujímavý článok o konšpiračných teóriách: Na obranu konšpiračných teórií