Konverzia zásuvky
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Konverzia zásuvky
Ahoj!
Kúpil som v Lidli konverziu z autozapaľovania na striedavý prúd. Chcem tam zapojiť notebook, no je tu problém. V lidláckej konverzii je zásuvka bez zemniaceho kolíka a je úzka - na zapojenie lampy, nabíjačky... Potrebujem preto nejak vymyslieť, ako to spraviť, aby som z nej vedel napájať notebook (klasicky okrúhly dvojkolík s dierou na zem).
Kúpil som v Lidli konverziu z autozapaľovania na striedavý prúd. Chcem tam zapojiť notebook, no je tu problém. V lidláckej konverzii je zásuvka bez zemniaceho kolíka a je úzka - na zapojenie lampy, nabíjačky... Potrebujem preto nejak vymyslieť, ako to spraviť, aby som z nej vedel napájať notebook (klasicky okrúhly dvojkolík s dierou na zem).
-
94jakub
Guru wannabe
Re: Konverzia zásuvky
Nejaký medzikus z plochej na okrúhlu?
Zem je aj tak vo vnútri pripojená na nulák.
Druhá vec je bezpečnosť ale k tomu nech sa vyjadrí nejaký skúsenejší "elektrikár" ako ja.
Zem je aj tak vo vnútri pripojená na nulák.
Druhá vec je bezpečnosť ale k tomu nech sa vyjadrí nejaký skúsenejší "elektrikár" ako ja.
-
Andi_Cibula
Addict
Odporuje to norme a bezpečnosti, preto sa taká redukcia ani nedá oficiálne kúpiť. Treba vyrobiť.
-
Stoporko
VIP
Teda spraviť minipredlžovačku: kúpim obyčajnú dvojkolíkovú zástrčku (samec), z nej vyvediem krátky kábel, na druhom konci bude zásuvka (2 dierky a kolík = samica), kolík premostím na nulák a malo by to fungovať. Je tak?
-
Stoporko
VIP
qwerty: vďaka, no už som jeden menič kúpil (z Lidla) - viď začiatok témy - a pokiaľ sa dá jednoducho spraviť redukcia na klasickú zásuvku, nevidím dôvod, aby som kupoval druhý.
-
Andi_Cibula
Addict
Jo, sprav to tak ako píšeš, akurát s tým rob iba ty a nedávaj to nikomu do rúk, iba ty sám na svoju zodpovednosť.
-
Stoporko
VIP
Andi_Cibula, vďaka. Len terazky mi napadlo nasledovné: ako zistím, v ktorej z dierok v tej redukcii z Lidla je fáza a kde je nulák?
Skúšačku nemám.
-
94jakub
Guru wannabe
Redukciou myslíš redukciu alebo ten menič?
Ak redukciu, tak fáza by mala byť v ľavej diere v prípade okrúhlej. Z mojich skúseností by som tomu ale nikdy neveril.
U plochej to asi nezistíš inak ako skúšačkou.
Ak redukciu, tak fáza by mala byť v ľavej diere v prípade okrúhlej. Z mojich skúseností by som tomu ale nikdy neveril.
U plochej to asi nezistíš inak ako skúšačkou.
-
Andi_Cibula
Addict
No veď to je tá "bezpečnosť", že u takéhoto meniča L a N nie je definované a v podstate "pláva", preto nie je isté kam sa tou lotériou dostane = na vlastné nebezpečie. Pokiaľ k tomu chceš dať nejaký výrobok s plastovou kysňou tak by som to neriešil, ale na elektrofóre plnom fundovaných by ma znosili pod čiernu zem.
-
hrban
Addict
kua o čom tu dop*či točíte, ja už mám v sebe 3 pivá a vodku ale stále viem, že je úplne jedno ako tam kua zapojíš striedavý prúd... tak nemáš zem, máš 2 káble, tak tie prdneš proste jeden na ľavo a jeden na pravo. A je úplne jedno, ktorý pôjde kam a hlavne u NB nepotrebuješ ani zem tak čo riešite ?
Kým tam nezapojíš spotrebič čo funguje na striedavý prúd, ale usmerňuje sa, tak sa furt usmerní rovnako....to nie je motor, že sa ti bude točiť v protismere...
Edit: a ani ten motor sa nebude točiť v protismere pri 230v
Kým tam nezapojíš spotrebič čo funguje na striedavý prúd, ale usmerňuje sa, tak sa furt usmerní rovnako....to nie je motor, že sa ti bude točiť v protismere...
Edit: a ani ten motor sa nebude točiť v protismere pri 230v
-
Andi_Cibula
Addict
Jeden ujo čo mal vŕtačku s kovovým skeletom (tá hádam pamätá ešte Gottwalda) a kde záležalo na dodržaní N a L by vedel rozprávať. 
-
94jakub
Guru wannabe
Keby si toho v sebe mal menej, tak by si pochopil problém. 
NB adaptéry totiž majú práve tú zem.
Čo si myslel tým "plávaním"? Akože by skúšačka zasvietila na obidvoch?
Pokiaľ potom zapojí fázu na fázu a zem, nulák na nulák, tak by to mal fungovať.
Inak OT otázka ale prečo vlastne majú NB adaptéry zem?
NB adaptéry totiž majú práve tú zem.
Čo si myslel tým "plávaním"? Akože by skúšačka zasvietila na obidvoch?
Pokiaľ potom zapojí fázu na fázu a zem, nulák na nulák, tak by to mal fungovať.
Inak OT otázka ale prečo vlastne majú NB adaptéry zem?
-
hrban
Addict
hej ale snáď nebude na menič v aute zapájať vŕtačku....
plus dnešné vŕtačky sú takmer všetky (tie lacnejšie a slabšie) bez zemi (dierka je vyrezaná obojsmerne), a zas môžeš zapojiť šnúru do zástrčky jak chceš (pravý kolík do pravej dierky alebo aj do ľavej keď otočíš o 180°). takže ani tam nehrá rolu, kde je fáza
//autoeditácia príspevku (01 Jún 2014, 1:26)
prehovno
lebo rotáciou častí v nabíjačke vzniká satická energia a tú treba uzemniť...
Je tam nanič. len aby sa nepovedalo, sú aj šnúry do nabíjačiek čo nemajú zem
plus keby som možno vypil viac tak ti vynadám, že aj keby je tam tá zem, tak to nehrá rolu kde je fáza....
ako príklad uvediem ''nemecké'' zástrčky, tie nemajú kolík len pliešky hore a dole a tam je úplne jeno kde dáš tú blbú fázu lebo i tak spotrebič môžeš zapojič normálne alebo hore hlavou.
o táto zástrška
http://www.lichtbrenger-webshop.nl/imag ... inbouw.JPG
plus dnešné vŕtačky sú takmer všetky (tie lacnejšie a slabšie) bez zemi (dierka je vyrezaná obojsmerne), a zas môžeš zapojiť šnúru do zástrčky jak chceš (pravý kolík do pravej dierky alebo aj do ľavej keď otočíš o 180°). takže ani tam nehrá rolu, kde je fáza
//autoeditácia príspevku (01 Jún 2014, 1:26)
prehovno
Je tam nanič. len aby sa nepovedalo, sú aj šnúry do nabíjačiek čo nemajú zem
plus keby som možno vypil viac tak ti vynadám, že aj keby je tam tá zem, tak to nehrá rolu kde je fáza....
ako príklad uvediem ''nemecké'' zástrčky, tie nemajú kolík len pliešky hore a dole a tam je úplne jeno kde dáš tú blbú fázu lebo i tak spotrebič môžeš zapojič normálne alebo hore hlavou.
o táto zástrška
http://www.lichtbrenger-webshop.nl/imag ... inbouw.JPG
-
Stoporko
VIP
Páni, vďaka za fundovanú debatu. 
Ak som správne vyrozumel, tak keď do toho budem zapájať iba noťas (plastové telo, magnéziový rám, prípadne model s kovovým telom?), nabíjačku na baterky do foťáku a toť asi vsjo, tak by nemalo záležať na tom, kde v tej dvojkolíkovej zástrčke (samec) bude daná fáza a kde nulák. Na "zdroji" = tá vec z lidlu čo sa strká do autozapaľovača, neviem bez skúšačky (nemám) zistiť, kde je fáza.
Ak som správne vyrozumel, tak keď do toho budem zapájať iba noťas (plastové telo, magnéziový rám, prípadne model s kovovým telom?), nabíjačku na baterky do foťáku a toť asi vsjo, tak by nemalo záležať na tom, kde v tej dvojkolíkovej zástrčke (samec) bude daná fáza a kde nulák. Na "zdroji" = tá vec z lidlu čo sa strká do autozapaľovača, neviem bez skúšačky (nemám) zistiť, kde je fáza.
-
94jakub
Guru wannabe
V kábli z adaptéra do NB máš už iba 2 drôty, tam ide už iba jednosmerný. Takže je jedno aký je to NB, zem ide iba po adaptér.
-
Stoporko
VIP
94jakub - vďaka, takže to môžem normálne iba naspájkovať a je jedno, kde bude fáza a kde nulák. Napájať sa z toho bude len nabíjačka na baterky a noťas.
spotrebiču to bude prakticky jedno, ale keď prepojíš kolík s nulákom, tak to nabudúce môžeš otočíť a budeš mať fázu na kolíku 
-
Stoporko
VIP
Thovt:
na to by som úplne zabudol. Vďaka!
na to by som úplne zabudol. Vďaka!