Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Koronavirus: 2019-nCoV
jop, tak to je. Aj ja som sa šrotil do Ľubľany. Ale keď som videl tie plné vlaky od Regiojetu, tak ma prešla chuť. Druhá vlna tiež podľa mňa ide, lebo tie prípady čo máme dnes sa nakazili cca pred 7 - 14 dňami. Takže reálny stav je ešte o +14 dní horší.
Vidis to niekde napisane? Rozdiel je nakazit sa doma v relativne kontrolovanych podmienkach a ine je, ked sa ti sem nahrnie 1000 ludi z vonku, u ktorych moze byt velke percento nakazenych. 1 vlna bola u nas este mierna. Druha moze fatalnejsia vzhladom na klesajucu disciplinu a cezhranicny pohyb.mikioko napísal:Takže keď bude 2. vlna zavlecena sem zo zahraničia, to je niečo iné ako 1. vlna? 1. vlna vznikla tu?
Co ti je trapne? Spochybnil som nejak ten fakt? Teraz to moze byt 10x take mnozstvo ciganskych pendlerov. No a? Tie obavy vyjadrili sami starostovia dotknutych obci, ako aj ciganski vajdovia. Vzhladom na nedisciplinovanost zdielam tie obavy aj ja.
uz tu mame celkom siroko spolocensky prijaty konsenzus ze romov je v poriadku hromadne podrobovat plosnym karantenam a kontrolam, o to by som sa vobec nebal (zaujimava uvaha - boli by sme v poriadku aj plosnymi karantenami napr. v petrzalskych sidliskach?)
skoro treba davat pozor na nasavacov "alternativnych" medii a neposednych dovolenkarov (vid. vyssie) ...
skoro treba davat pozor na nasavacov "alternativnych" medii a neposednych dovolenkarov (vid. vyssie) ...
nezavadzaj
nie romov, ale vylucene lokality, kde ziju 3 generacie dvoch rodin na 30 m^2
nie romov, ale vylucene lokality, kde ziju 3 generacie dvoch rodin na 30 m^2
Ja nie som osadník a ani s osadníkmi nepracujem. Kto z nás tu je ohrozený marginalizovanou skupinou obyvateľstva, ktorá žije v ghetách?
Skôr sa obávam priemerného bieleho Slováka, ktorý za každú cenu musí ísť aj toto leto do nejakého letoviska, pekne si povymieňať vírusy s ďalšími turistami, cez víkend sa vrátiť domov, zorganizovať nejakú "welcome party" pre priateľov a rodinu a v pondelok šup pekne do práce nakaziť ešte polovicu kancelárie/firmy/fabriky/úradu... Lebo však zatvárať dovolenkárov do štátnej karantény je porušenie ich ústavných práv. A ochrana zdravia nie je náhodou tiež právo chránené ústavou?
Skôr sa obávam priemerného bieleho Slováka, ktorý za každú cenu musí ísť aj toto leto do nejakého letoviska, pekne si povymieňať vírusy s ďalšími turistami, cez víkend sa vrátiť domov, zorganizovať nejakú "welcome party" pre priateľov a rodinu a v pondelok šup pekne do práce nakaziť ešte polovicu kancelárie/firmy/fabriky/úradu... Lebo však zatvárať dovolenkárov do štátnej karantény je porušenie ich ústavných práv. A ochrana zdravia nie je náhodou tiež právo chránené ústavou?
Ja by som sa tiež obával viac dovolenkárov, než Rómov navrátilcov, keďže tých bude ďaleko ďaleko viac, plus Rómovia žijú spôsobom života, keď sa väčšinou zdržiavajú len v rámci tej svojej komunity.
RegioJet predal za pár týždňov desaťtisíce lístkov na vlaky do Chorvátska a pre veľký úspech ide tuším aj navyšovať spoje.
Dva mesiace dozadu boli skoro všetci zmierení s tým, že tohto roku sa výnimočne dovolenka v zahraničí konať nebude, ale napokon sa to inak vyvrbilo a zrazu všetci musia just ísť, lebo môžu.
Keď si rozkliknem komentáre pod článkami z médií ohľadom pandémie, tak výrazná prevaha reakcií je typu "nešírte paniku!" a "dosť bolo korony". To platí aj pre liberárne orientované médiá ako DenníkN, kde by človek očakával inteligentnejšiu základňu čitateľov.
S takýmto postojom širokej verejnosti sa mi vidí úplne neodvratné, že tu vírus príde vo väčšej sile, než na jar. Bol vcelku blud nechať zodpovednosť na ľudí, keďže sú to tí istí ľudia, ktorí volia Kotlebu, Kollára, Fica atď., fakt aká miera disciplíny sa dá očakávať?
Tá povinná karanténa jednoznačne mala platiť, nikomu by to právo cestovať neodoberalo a mohli sme tu mať relatívne bezpečnú situáciu a žiť v podstate normálne a bez rúšok na hubách. Takto ale pre skupinu cestovateľov, ktorí by sa asi posrali, keby sa nemohli týždeň váľať na pláži spolu s ľuďmi zo všetkých krajín Európy, budeme mať zasa obmedzenia a opatrenia.
Včera som videl na Markíze reportáž, kde nejaká firma dala ľuďom na výber - buď bude prepúšťať alebo zníži platy. Samozrejme skoro všetci zamestnanci hlasovali za prepúšťanie. Pekne to vypovedá o tom, ako ten sebecký gén úraduje, ozaj každý myslí len na svoje blaho a to sociálne cítenie, ktoré sa posledné desaťročia domnele volilo do čela vlády, v skutočnosti neexistuje
RegioJet predal za pár týždňov desaťtisíce lístkov na vlaky do Chorvátska a pre veľký úspech ide tuším aj navyšovať spoje.
Dva mesiace dozadu boli skoro všetci zmierení s tým, že tohto roku sa výnimočne dovolenka v zahraničí konať nebude, ale napokon sa to inak vyvrbilo a zrazu všetci musia just ísť, lebo môžu.
Keď si rozkliknem komentáre pod článkami z médií ohľadom pandémie, tak výrazná prevaha reakcií je typu "nešírte paniku!" a "dosť bolo korony". To platí aj pre liberárne orientované médiá ako DenníkN, kde by človek očakával inteligentnejšiu základňu čitateľov.
S takýmto postojom širokej verejnosti sa mi vidí úplne neodvratné, že tu vírus príde vo väčšej sile, než na jar. Bol vcelku blud nechať zodpovednosť na ľudí, keďže sú to tí istí ľudia, ktorí volia Kotlebu, Kollára, Fica atď., fakt aká miera disciplíny sa dá očakávať?
Tá povinná karanténa jednoznačne mala platiť, nikomu by to právo cestovať neodoberalo a mohli sme tu mať relatívne bezpečnú situáciu a žiť v podstate normálne a bez rúšok na hubách. Takto ale pre skupinu cestovateľov, ktorí by sa asi posrali, keby sa nemohli týždeň váľať na pláži spolu s ľuďmi zo všetkých krajín Európy, budeme mať zasa obmedzenia a opatrenia.
Včera som videl na Markíze reportáž, kde nejaká firma dala ľuďom na výber - buď bude prepúšťať alebo zníži platy. Samozrejme skoro všetci zamestnanci hlasovali za prepúšťanie. Pekne to vypovedá o tom, ako ten sebecký gén úraduje, ozaj každý myslí len na svoje blaho a to sociálne cítenie, ktoré sa posledné desaťročia domnele volilo do čela vlády, v skutočnosti neexistuje
Ani ja nie som, ale videl som vyjadrenia starostov o ich problémoch. Skupiny ľudí z osád, ktoré boli rizikové a mali dodržiavať karanténu, tak kašlali na všetky opatrenia a veselo sa promenádovali po meste, MHD a obchodoch, samozrejme bez ochrany... Príde ti to v poriadku? Nevidíš tam ohrozenie?ephramko napísal:Ja nie som osadník a ani s osadníkmi nepracujem. Kto z nás tu je ohrozený marginalizovanou skupinou obyvateľstva, ktorá žije v ghetách?
Starostovia nevedeli čo s tým, resp nemali ako kontrolovať a hlavne vynucovať dodržiavanie nadriadení. Takže sa muselo nájsť nejaké riešenie. Keby boli tie skupiny disciplinované, nemuseli sa to tak riešiť, všakže.
Ocividne nemas skusenosti s ciganskymi osadami. Tvoja otazka je absolutne zcestna. Ciganske geta su nekontrolovatelnou hrozbou. Vramci osad sa nedodrziavaju ziadne opatrenia, ci ak sa vyskytnu nejake pripady, opat bude musiet stat pristupit k nejakej statom kontrolovanej a organizovanej karantene. Ak chces ziskat predstavu, ako to asi vyzera a ako nie su ludia ohrozeni nejakou marginalizovanou skupinou, chod do Jelsoviec na vychode, pripadne SNV, ci Poprad.ephramko napísal:Ja nie som osadník a ani s osadníkmi nepracujem. Kto z nás tu je ohrozený marginalizovanou skupinou obyvateľstva, ktorá žije v ghetách?
Píšem v mene partie...
Mozeme cakat bezproblemovy navrat v nedelu z Chorvatska cez Slovinsko, Rakusko na Slovensko?
Mozeme cakat bezproblemovy navrat v nedelu z Chorvatska cez Slovinsko, Rakusko na Slovensko?
Prehodnocovať “zelené” krajiny podľa slov hygienika budú každé 2 týždne. Zatiaľ je to v pohode a myslím, že to tak aj ostane. Majú tam akurát 2 kontrolované ohniská, rovnako ako v ČR.
-
mirak2
Hardcore addict
Rakusko tiez prehodnocuje kazde dva tyzdne a posledne zmeny vyhlasovali tento pondelok. a momentalne je to velmi podobne ako na svk
ja som prisiel z Holandska este ked bolo v zozname "nebezpecnych" krajin, cize po navrate ma cakal test z vlastneho vrecka a nasledne dalsi test v rezii RUVZ, medzitym v izolacii
ale cesta bola zaujimava, asi najplynulejsi let aky som kedy zazil, letiska prazdne, dokumenty ktore mi zaslal wizzair aby som mal vyplnene a ready nikto nikde odomna nechcel, letel som do viedne a nasledny presun na slovensko .. kebyze som curak, tak sa nenahlasim a kludne mozem vsetky nariadenia ignorovat.
ale cesta bola zaujimava, asi najplynulejsi let aky som kedy zazil, letiska prazdne, dokumenty ktore mi zaslal wizzair aby som mal vyplnene a ready nikto nikde odomna nechcel, letel som do viedne a nasledny presun na slovensko .. kebyze som curak, tak sa nenahlasim a kludne mozem vsetky nariadenia ignorovat.
vcera sa uvolnili opatrenia v Anglicku, dnes bolo pekne pocasie a mestecko plne ludi. necudujem sa, ale mam strach, ze to nedopadne dobre.
okrem toho mala britska vlada problemy so zaradenim Slovenska medzi bezpecne krajiny, aj ked interne pravidla v praci by ma nechali pracovat z domu dva tyzdne po navrate. dalsia vec je, ze najpraktickejsie by sa mi letelo cez Amsterdam, co je velke epidemiologicke riziko.
okrem toho mala britska vlada problemy so zaradenim Slovenska medzi bezpecne krajiny, aj ked interne pravidla v praci by ma nechali pracovat z domu dva tyzdne po navrate. dalsia vec je, ze najpraktickejsie by sa mi letelo cez Amsterdam, co je velke epidemiologicke riziko.
Mňa by zaujímalo, že keď teraz vyškrtli Bulharsko a Čiernu horu a tí, čo sa odtiaľ vrátia domov, musia do karantény. Že ako sa to rieši v praxi. Na to sa dá vziať PN-ka? Lebo zase toľko dovolenky ľudia buď nemajú, alebo by im nezostala na Vianoce.
ano, povinna karantena sa berie ako PN
Toto sa mi vždy páči, že ľudia odkladajú dovolenku na vianoce, pritom vo väčšine firiem cez vianoce je práce minimum a chodí sa tam len za účasťzuzanuska napísal:Lebo zase toľko dovolenky ľudia buď nemajú, alebo by im nezostala na Vianoce.
Odkedy pracujem, vždy robím aj cez sviatky, ti, co majú homeoffice, to majú ešte jednoduchšie
vela ludi podla mna na sviatky cestuje za rodinami a pribuznymi, preto si beru dovolenky, nie preto aby sedeli doma pred telkou (aj ked to asi tiez robi vela ludi).beardie napísal:Toto sa mi vždy páči, že ľudia odkladajú dovolenku na vianoce, pritom vo väčšine firiem cez vianoce je práce minimum a chodí sa tam len za účasť![]()
Odkedy pracujem, vždy robím aj cez sviatky, ti, co majú homeoffice, to majú ešte jednoduchšie
presne tak, lahko sa ti chodi do prace cez sviatky, ked zijes osamely zivot. ludia s rodinou to maju ine.
//autoeditácia príspevku (07 Júl 2020, 20:46)
//autoeditácia príspevku (07 Júl 2020, 20:46)
a co s tym?yoggy napísal:Takisto ked si niekto berie home office kazdy piatok.
Sú aj ľudia, ktorí chodia do práce cez sviatky, aby si oddýchli od rodiny.M142 napísal:presne tak, lahko sa ti chodi do prace cez sviatky, ked zijes osamely zivot. ludia s rodinou to maju ine.