Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa retkvic »

Vidno, že panika sa naštartovala na plné obrátky, už nás nič nezachráni!!!

Keď sa všetci tak strašne boja toho vírusu, tak ako prvé by mali začať s povinným nosením rúšok a to najlepšie od pondelka, dalej by sa pri vstupe do každej inštitúcie mala merať teplota a povinne nostiť ochranné rukavice, a nech vás ani nenapadne sa poškrabať na tvári!

K volbám, prišli aj chorý ludia, zaregistroval som min dva pári čo prišli k nám a boli celý zababušený, nosi a oči červené a teraz nám podali občianske.
Človek sa taktiež mohol potencionálne nakaziť, pri rozdelovaní preferenčných listov, my sme žial nič ako antiba nemali, asi ako jediný som chodil často na wc a umýval si ruky, al asi to bolo aj tak prt platné, to by ale ešte nebolo nič, na začiatku februára som prekonal chrípku s 39,5 a po troch týždňoch stále pocitujem bolesť na plúcach, tak hádam to nebol ten korona, ale veru nepamätám na tak silnú chrípku, diskutujme..., čakám vládne komando do troch hodín.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

retkvic napísal:Netreba okolo toho robiť cirkus, ohrození sú iba chronicky chorí ludia a dôchodci, kde je najvyššia úmrtnosť u tých cez 80 rokov.
Ty si asi iba osamotená zhnitá reďkovka bez rodiny, inak si tvoju debilitu vysvetliť neviem.

retkvic napísal:Vidno, že panika sa naštartovala na plné obrátky, už nás nič nezachráni!!!
Kto má zdravý rozum sa postupne zariaďuje a chová zodpovedne.
Zľahčujúce a ironizujúce príspevky tvojho tipu nie sú nič vhodné, ale čo to o tebe vypovedajú.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

baldorex napísal:Ty si asi iba osamotená zhnitá reďkovka bez rodiny, inak si tvoju debilitu vysvetliť neviem.
Zľahčujúce a ironizujúce príspevky tvojho tipu nie sú nič vhodné, ale čo to o tebe vypovedajú.
Pudovo útočiť a spomínať niekoho rodinu, samo o sebe tiež veľa vypovedá. Chápem, že sa bojíš a možno oprávnene, no panika ešte nikomu nikdy nepomohla. Všetko s mierou.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Emocie si nechajme na neskor ked to na Svk vypukne plnou silou. V Taliansku je aktualne uzavretych cc 16 regionov.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

baldorex
Addict
Addict

1. Žiadna panika tu nie je, o čom to trepeš?

2. Ľudia majú bežne rodiny, starých rodičov aj deti. Plno ľudí má zníženú imunitu.

Takže tvoje kreténske reči "Netreba okolo toho robiť cirkus, ohrození sú iba chronicky chorí ludia a dôchodci." mi naozaj vadia a reagujem na bez servítok.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Napríklad tu v Holandsku je už cca 280 potvrdených prípadov a zatiaľ som nezaregistroval žiadne proaktívne opatrenia. Momentálne je to všetko v rovine odporúčaní a intenzívnej informačnej kampane.
Philop25
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Philop25 »

Francuzsko a Nemecko cez 1000 nakazenych, uvidime tak za 2 tyzdne ako to bude, ale to vyzera na dalsie Taliansko...dnes v Taliansku 1500 nakazenych a cez 130 mrtvych
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Cez víkend som ochorel, bežné prechladnutie. Vzhľadom na situáciu si v robote dohodnem asi home-office, lebo našťastie mám takú možnosť.

Zaujíma ma ale: ak sa mi pohorší, že naozaj nebudem v stave robiť ani z domu a budem musieť chorobu vyležať a teda ísť na PN, ako sa to rieši, keď nemám chodiť k doktorovi? Ak ten vírus mám, tak ho rozšírim. Ak ho nemám, dostanem ho v tej čakárni. Ako teda? :)
baldorex
Addict
Addict

K lekárovi predsa ísť nemusíš, lieky si kúpiš v lekárni. Povinnosť nahlásiť PN na sociálnej poisťovni či zamestnávateľovi by mala byť teraz výnimka, aby to stačilo urobiť telefonicky.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A ak by mal koronavirus, tak ako to zisti a ake lieky si na to kupi? Veru, asi nijak a ziadne. V lekarni nepride ku kontaktu s nikym? Podla mna pride, jedine ma napadaju lekarne co maju pohotovost cez vikendy a v noci, ze v niektorych sa predava len cez male okienko.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Veď antibiotiká na to nie sú. A paralen a podobné lieky sa dajú kúpiť aj teraz. Nič iné podľa mňa na to asi nie. Už len potom doplňujúce vitamíny, alebo tinktúry na imunitu (propolisová, medvedí cesnak...) a vyležať to. Či nejak inak sa to rieši?
baldorex
Addict
Addict

No veď prvoradá je komunikácia s lekárom, podľa odporúčaní telefonická.
Bohužiaľ kritická situácia je tá lekáreň, kde si ideš pre lieky bez predpisu aj na erecept, aj keď základ ako krabičku coldrex či theraflu má doma snáď každý... Toto je ale nedoriešené.

Ak by boli príznaky vážnejšie ako bežná chrípka, po telefonickej konzultácii s obvodným lekárom či na 155 by mal prísť k nemu domov lekár a vykonať odber, resp ho pošlú na infekčné.
Aspoň toľko som pochopil z informácií v médiách...
DEVZYO1G
Addict
Addict

https://www.facebook.com/DanoveAOdvodov ... =3&theater
Ak budete mať tú smolu, že vám bude nariadená karanténa, budete mať nárok na nemocenské a náhradu príjmu rovnako, ako pri klasickej práceneschopnosti.

*

1. Zamestnanec

Počas prvých 10 kalendárnych dní karantény má nárok na náhradu príjmu od zamestnávateľa. Prvé tri dni vo výške 25% denného vymeriavacieho základu (DVZ, DVZ je zjednodušene priemerná hrubá mzda pripadajúca na jeden kalendárny deň). Od štvrtého do desiateho dňa vo výške 55% DVZ.

Od jedenásteho dňa karantény má nárok na nemocenské zo Sociálnej poisťovne vo výške 55% DVZ.

*

2. Povinne nemocensky poistená SZČO

Od prvého dňa karantény má nárok na nemocenské zo Sociálnej poisťovne. Prvé tri dni vo výške 25% DVZ. Od štvrtého dňa vo výške 55% DVZ.

*

3. Dobrovoľne nemocensky poistená osoba

Pri karanténe má nárok na nemocenské, ak v posledných dvoch rokoch pred začiatkom karantény bola nemocensky poistená najmenej 270 kalendárnych dní (do toho sa ráta aj obdobie iného už ukončeného nemocenského poistenia, napríklad doba predošlého zamestnania).

Prvé tri dni karantény je nemocenské vo výške 25% DVZ. Od štvrtého dňa vo výške 55% DVZ.
Treba všetko konzultovať najprv telefonicky s lekárom - ak budú dôvodné podozrenia že ten vírus máš, predpokladám že oni započnú nejaký protokol v rámci ktorého ti pravdepodobne nariadia domácu izoláciu, následne testovanie a prípadnú hospitalizáciu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal:wladas
mikioko

1/najprv pre vysvetlenie,co je premenna R0

https://www.healthline.com/health/r-nou ... ion-number

2/ bezna sezonna chripka ma R0 na urovni cca 1,3
Covid ma R0 cca 2-2,5

"If R0 is more than 1, each existing infection causes more than one new infection. The disease will spread between people, and there may be an outbreak or epidemic."

https://www.who.int/docs/default-source ... report.pdf

https://www.ijidonline.com/article/S120 ... 6/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32097725

Pre porovnanie:
H1N1 v roku 2009 (1,46 až 1,48) a MERS (0,3 až 0,8). Zato osýpky maju až 12.
Covid je priblizne na hodnote Spanielskej chripky z 1918.

- nedobre spravy: podla najnovsich vedeckych odhadov ma virus infekcnost parameter R0
v rozmedzi 4,7 - 6,6 co je uz ina káva.
"We collected extensive individual case
reports and estimated key epidemiology parameters, including the incubation period. Integrating
these estimates and high-resolution real-time human travel and infection data with
mathematical models, we estimated that the number of infected individuals during early
epidemic double every 2.4 days, and the R0 value is likely to be between 4.7 and 6.6. We further
show that quarantine and contact tracing of symptomatic individuals alone may not be effective
and early, strong control measures are needed to stop transmission of the virus"

Affiliations:
1T-6 Theoretical Biology and Biophysics, Theoretical Division, Los Alamos National Laboratory,
NM87544, USA.
2T-CNLS Center for Nonlinear Studies, Los Alamos National Laboratory, NM87544, USA.
3CCS-3 Information Sciences Group, Computer, Computational and Statistical Sciences Division,
Los Alamos National Laboratory, Los Alamos, New Mexico 87545, USA
4EES-14 Earth Systems Observations Group, Earth and Environmental Sciences Division, Los
Alamos National Laboratory, Los Alamos, New Mexico 87545, USA

https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 1.full.pdf
DEVZYO1G
Addict
Addict

Vidím správne že ten paper bol publikovaný už 11 februára?
+ ešte neprešiel procesom peer-review:
This article is a preprint and has not been peer-reviewed [what does this mean?]. It reports new medical research that has yet to be evaluated and so should not be used to guide clinical practice.
Čo sa týka Talianska a pomerne vysokej miery úmrtnosti a nových prípadov, jedným z možných faktorov môže byť aj veľmi stará populácia krajiny. V Taliansku je to najviac v rámci krajín EU.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... t_in_Italy
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja sa tiez radim k tym ludom co nemaju v plane panikarit.

realne co sa stane ak ochoriem? lieky na to nie su a zomriet na to tiez nezomriem (statisticky pre moju vekovu kategoriu to neni o nic horsie nez ze ma zrazi auto cestou do prace). imunitu mam dobru, manzelka tiez a u deti je zatial nulova umrtnost. prakticky je to teda taka horsia chripka.
mozem teraz sediet zabarikadovany doma a triast sa od strachu alebo normalne fungovat a to riziko prijat. POZOR, nasledujucu vetu doporucujem len pre silne zaludky: vcera sme boli v obchodnom centre v detskom kutiku s detmi.

ano, je tam riziko ze nakazim rodinneho pribuzneho, predstalen stari rodicia uz maju svoj vek, ale oni to beru podstatne vaznejsie, ja sa s nimi tiez nebudem zbytocne stykat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

DEVZYO1G

áno je to este z februara, nevsimol som si datum, predtym som na ten zdroj nenarazil. To ale neznamena, ze ten udaj musi byt chybny. Parameter R0 nie je stabilny ale dynamicky a v case sa vyvija, ovplyvnuje ho napr hustota kontaktov, prostredie, zavedene hygienicke opatrenia a pod.

aacid

80percent je asymptomatickych alebo maju velmi mierny priebeh, 15perc je vaznych s potrebou kyslika, 5perc kritickych
DEVZYO1G
Addict
Addict

Ešte k tomu čo spomína gogo, tu je to pekne (a bez žiadných kvalifikovanych lekarskych zaverov) matematicky vysvetlene.

A krátke posolstvo ktoré z toho vyplýva na konci:
"so if people are sufficiently worried, there is a lot less to worry about - but when no one is worried, thats when you should worry"
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

DEVZYO1G napísal:Vidím správne že ten paper bol publikovaný už 11 februára?
+ ešte neprešiel procesom peer-review:
to je pri epidemiach bezne, info treba zdielat co najrychlejsie, aj ked nie su uplne vzdy presne
Napísať odpoveď