Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Koronavirus: 2019-nCoV
Blastbit: Ked mal niekto teploty a bolest svalov, tak to znamena hned, ze je pozitivny??? Urcite si sa dopocul, ze test neodhali covid hned, dokonca ani PCR test. Preto sa v pripade karanteny a navratu zo zahranicia robit az najskor po piatom dni. Mozes celu problematiku hadzat na vladu, ved ako sa hovori: Kto chce psa bit, palicu si najde! Uvedom si, ze to nie je Matovic alebo Kollar, ktory isiel na rodinne navstevy, ktory chodil na benzinove pumpu na kavicku, ktory chodil do Tatier bez ruska atd..., to boli ludia, ktori tak konali a ignorovali cast opatreni. A ten problem nie je len u nas, ale ked sa pozries na okolite staty alebo celu Europu, tak je to snad vsade. Pokial tieto suvislosti nechapes alebo nechces chapat, ale chces tu len ako maly chlapec komolit mena, pretoze si myslis, ze si ohromne vtipny, ked tu spomenies Risa, Plg., Matlovica, Dollara ci ako si to pisal, tak ani neviem, ze ci ta mam lutovat alebo co.
Hojko- lutuj ma ako chceš, ved ty ako admin tiež len povieš do pléna že som na hlavu chorý a pritom nič o mne nevieš. A to len preto že mám odlišný názor ako máš ty to už ti nepasuje. A Matovič tiež porušoval pravidlá,svadba bez rušok a odstupov a nielen on. V EU majú tiež rovnakých "politikov" a preto sú natom tiež zle ako aj my.Potom aj to obyvatelstvo na všetko kašle hlavne ked sa im značná časť vlády vyhráža. Hlavne že v Skandinavskych krajinách to majú dosť dobre pod kontrolou aj covid aj informovanosť. Ano komolím mená pretože si to dotyční páni zaslúžia za to čo tu stvárajú. Niekto sa na tom pobaví niekoho sa to dotkne, čo už také sú diskusie na forach, ale zatial som sa tu osobne z diskutujucich nenavazal. To ti nevadí ze tu niekto nazve niekoho feťakom pravda, hoci ho absolutne nepozná, ale moj nazor ti naramne vadí.
Nehnevaj sa admin, ne-admin snažím sa dodržiavať pravidlá fora ale zrejme aj tu platí dvojaký meter niekedy. Kazdopádne forum je to kvalitné asi jedno z top ktoré som navstivil tak nepokazme si to ved všetko su to len naše nazory len nie vždy sa interpretujú tak ako by chcela druhá strana.
Nehnevaj sa admin, ne-admin snažím sa dodržiavať pravidlá fora ale zrejme aj tu platí dvojaký meter niekedy. Kazdopádne forum je to kvalitné asi jedno z top ktoré som navstivil tak nepokazme si to ved všetko su to len naše nazory len nie vždy sa interpretujú tak ako by chcela druhá strana.
-
hojko
Site Admin
Blastbit: Neviem preco opat omielas, ze som admin. To nema absolutne ziadny suvis s diskusiou o covide. Ked spominas Skandinaviu, tak sa staci pozriet na Svedsko, tj. 10 milionova krajina, takmer 400 tisic nakazenych, 8 tisic mrtvych, pred Vianocami im pribudalo za den 10 tisic nakazenych. V Dansku (5,8mil obyvatelov) pred Vianocami cez 100 tisic nakazenych, tisic mrtvych, zavreli skoly, restauriacie atd... Mozno tie staty Skandinavie dokazu robit opatrenia a prisne zatvorit restuaracie, hotely, lyziarske strediska, sportoviska, skoly... a to preto, ze tam nemaju mozno taku opoziciu ako u nas, ze vyklada nezmysli o ruskach, cipovani atd...
Pochybujem, že je v tom bravcove. Ale je dosť možné, že v prvotnej fáze testovania a vývoja to skúšali na prasacích embryách a potom aj na prasatách, keďže tie majú podobnú anatómiu a imunitný systém, ako človek.Dreamer napísal: 01 jan 2021, 1:34 Tusim aj na RTVS odporucali alergikom ockovanie zvazit, ako alergika ma to zaujimalo a nasiel som toto:
Očkovať alebo neočkovať? – Denník N
"Čo sa týka alergikov, na klinických testoch sa zúčastnilo takmer 80 tisíc ľudí, no žiadne alergické reakcie neboli zaznamenané [10]. Dokonca v USA už spustili očkovanie, viac ako 550 tisíc ľudí dostalo vakcínu a iba 5 z nich malo alergickú reakciu, ktorú vyšetruje FDA (Food and Drug Administration, v preklade Správa potravín a liečiv) [11]."
Kazdopadne, zaujimalo by ma zlozenie vakciny, nedari sa mi ho najst, len tusim, ze niekde spominali, ze obsahuje bravcove maso a ze napriek tomu povolili jej pouzitie ludom, ktori kvoli nabozenstvu maju bravcove maso zakazane.
A to varovanie je hlavne pre alergikov, ktorý majú alergiu na lieky. Plus pre silných alergikov, ktorí už nemajú zoznam alergii, ale skôr zoznam toho, čo môžu a nosia so sebou epipen. Vo vakcíne nie je nič, čo by mohlo ohroziť bežného alergika. No stále je mizivá šanca, že môžeš mať alergiu na niektorú zložku a ani o tom nevieš. Po očkovaní môžeš kľudne počkať 30 minút v blízkosti nemocnice. Rovnako ako keď alergici chodia na imunostimulačnú liečbu (inekcie s peľmi rastlín, na ktoré majú alergiu) a alergológovia ich pre istotu nechajú po inekcii počkať 30 min. v čakárni, ak by z toho náhodou dostali anafylaktický šok.
Norsko takmer 50 tisic infikovaných a Finsko 36 tisic infikovaných, to sa nespomenulo. Krajiny s podobným počtom ludí ako SVK. Opozicia očipovaných nackov už dávno mala byť rozpustená, tí môžu byť radi že sú radi, hlavne aby p.Mazurekovi nerupla cievka v hlave ked tam tak vyzapuje. V Grecku pred pár mesiacmi s takouto stranou urobili svoj proces. Ale chápem čo si tým chcel napísať, že keby tu nemáme takuto opoziciu ktorá oblbuje národ tak by možno ovela viac ludí rešpektuje čo sa má.
No ale ešte k teme teda ja AG testy nepodporujem, minimálne tie čo sú nakúpené. Ak ktosi kúpi AG testy ktoré sú skrátka ovela lepšie ako súčasné, už si nikdy viac neotvorím hubu na ne, pokial budú na ne relevantné fakty že sú kvalitné. Virolog Klempa hovoril pri Caputovej o nich. Skrátka mne sa pozdávajú jedine Sulíkové riešenia s odborníkmi ktorí sa neboja robiť svoju prácu.Len aj tá koalicia je rozhádaná že sa to potom aj medzi ich fanušikmi prejavuje. Alergikov zrejme rozdelia podla skupín ktorým sa neodporuča vakcína a ktorý by to odporučili.
No ale ešte k teme teda ja AG testy nepodporujem, minimálne tie čo sú nakúpené. Ak ktosi kúpi AG testy ktoré sú skrátka ovela lepšie ako súčasné, už si nikdy viac neotvorím hubu na ne, pokial budú na ne relevantné fakty že sú kvalitné. Virolog Klempa hovoril pri Caputovej o nich. Skrátka mne sa pozdávajú jedine Sulíkové riešenia s odborníkmi ktorí sa neboja robiť svoju prácu.Len aj tá koalicia je rozhádaná že sa to potom aj medzi ich fanušikmi prejavuje. Alergikov zrejme rozdelia podla skupín ktorým sa neodporuča vakcína a ktorý by to odporučili.
Fínsko je ale veľká krajina, nemajú tam tisícky ľudí, ktorí by denne dochádzali za prácou do zahraničia a ďalšie tisícky ľudí, ktorí chodia na týždňovky/turnusy a pod. Plus ich životný štýl je iný, ako ten náš. Ľudia sa tam toľko nezgrupujú, necmúlajú a neobjímajú. Keď stojí pár ľudí na zástavke, tak každý má par metrov priestoru okolo seba, lebo je neslušné sa tlačiť na cudzieho človek a narušovať mu osobnú zónu. A nie všetci Fíni sú hokejisti, bežná populácia má v obľube skôr individuálne športy v prírode. U nás keď sa ide za prírodou a športom, tak sa ľudia zgrupujú v radoch na vleky, bufetoch a parkoviskách. Rozdiely v spoločenskom správaní boli dôvodom, prečo to počas prvej vlny "buchlo" hlavne v Španielsku a Taliansku.
Anjelská hliadka na testoch...
Anjelská hliadka na testoch...
To bravcove spominali myslim v spravach RTVS, ludia dostali nejaku vynimku, odpustenie, ze vakcinu mozu dostat, ale nie som si isty, ktora vakcina to bola.ephramko napísal: 01 jan 2021, 17:01Pochybujem, že je v tom bravcove. Ale je dosť možné, že v prvotnej fáze testovania a vývoja to skúšali na prasacích embryách a potom aj na prasatách, keďže tie majú podobnú anatómiu a imunitný systém, ako človek.
A to varovanie je hlavne pre alergikov, ktorý majú alergiu na lieky. Plus pre silných alergikov, ktorí už nemajú zoznam alergii, ale skôr zoznam toho, čo môžu a nosia so sebou epipen. Vo vakcíne nie je nič, čo by mohlo ohroziť bežného alergika. No stále je mizivá šanca, že môžeš mať alergiu na niektorú zložku a ani o tom nevieš. Po očkovaní môžeš kľudne počkať 30 minút v blízkosti nemocnice. Rovnako ako keď alergici chodia na imunostimulačnú liečbu (inekcie s peľmi rastlín, na ktoré majú alergiu) a alergológovia ich pre istotu nechajú po inekcii počkať 30 min. v čakárni, ak by z toho náhodou dostali anafylaktický šok.
Uz som nasiel to zlozenie:
https://www.sukl.sk/buxus/docs/COMIRNAT ... cienti.pdf
Co presne znamenaju tie zlozite nazvy, mozu obsahovat viac poloziek, nejake zname alergeny?Čo Comirnaty obsahuje
- Liečivo je mRNA očkovacia látka proti COVID-19. Injekčná liekovka obsahuje po nariedení 5dávok po 0,3ml s30mikrogramami mRNA v každej dávke.
- Ďalšie zložky sú:
- ((4-hydroxybutyl)azándiyl)bis(hexán-6,1-diyl)bis(2-hexyldekanoát)(ALC-0315),
- 2-[(polyetylénglykol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamid(ALC-0159),
- 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-fosfocholín(DSPC),
- cholesterol,
- chlorid draselný,
- dihydrogenfosforečnan draselný,
- chlorid sodný,
- dihydrát hydrogenfosforečnanu sodného,
- sacharóza,
- voda na injekciu.
Prip. ak mam istu alergicku reakciu na urcitu potravinu a tuto latku by obsahovala vakcina, bude alergicka reakcia podobna, alebo moze byt vaznejsia, tym ze sa podava injekcne?
Organická chémia - lipidy. Ale tam moje vedomosti začínajú aj končia.
Podľa googlu sa DSPC už asi 60 rokov používa pri výrobe liekov...tie prvé 2 sú novšie, tiež lipidy. Všetky 3 sa bežne používajú pri imuno liečbe onkopacientov ako nosiče aktívnej látky/liečiva.
-
hojko
Site Admin
Blastbit: Aj ked je Finsko poctom obyvatelov rovnake Slovensku, jeho rozhoha je 8x vacsia. Fini su samotari viacmenej cely zivot, maly dvojmesacny lockdown na zaciatku. Viac sa docitas napriklad v tomto clanku: https://www.startitup.sk/maju-otvorene- ... od-finska/
ephramko: Podla mna su to uhlovodiky a nie lipidy.
ephramko: Podla mna su to uhlovodiky a nie lipidy.
Hojko- áno 8 x väčšia rozloha ale hustota obyvatelov je na juhu Finska a aj infikovaný sú prevažne z juhu Finska. V Laponsku to nejako nehrozí.Ak by neurobili priame,vyvážené opatrenia sú natom tak ako Slováci v SR. Ano ich mentalita je introvertná, viac chladnokrvná toto viem, sám mám severskú mentalitu odtial mam korene. No a tam je ten klúč úspechu pri boji s pandemiou, zatnúť sa a povedať že nebudem ohrozovať nikoho tak obmedzím na 3 týždne kontakty, ak sa človek nemusí starať o zverenú starú osobu. Vo Švédsku dosť nepomáha aj pobyt imigrantov z afriky a arabských krajín, majú problém rešpektovať opatrenia.
Taliansko,SR,Francuzsko,Spanielsko atd to tiež nepochopili,podcenili to, nemyslia dopredu na dôsledky. Nielen covid krizu ale aj riešenie v zdravotnictve, školstve, atd.
Aby som nebol uplne OT, ktorú z momentálnych značiek vakcín považujete za najmenej dôveryhodnú?
Taliansko,SR,Francuzsko,Spanielsko atd to tiež nepochopili,podcenili to, nemyslia dopredu na dôsledky. Nielen covid krizu ale aj riešenie v zdravotnictve, školstve, atd.
Aby som nebol uplne OT, ktorú z momentálnych značiek vakcín považujete za najmenej dôveryhodnú?
-
hojko
Site Admin
Na tvoju otazku ti odpovediem za seba tolko, ze nie som lekar a ani odbornik, aby som si mohol vyberat a hodnotit, ze ktoru povezujem za najlepsiu alebo najmenej doveryhodnu. Ale ak by som mal vybrat, tak najmenej doveryhodna pre mna bude ta z Ruska.
Myslis, ze imigrantit zo Strednej a Vychodnej Europy, ktori v UK, Irsku ci Holandsku siria, ze virus nie je a opatrenia su fasizmus a sa ponahlaju dodrziavat ich vo Svedsku alebo v Norsku? Najprv si upracme pred svojim vchodom, potom ukazujme na inych.
Sputnik
Ked tu v UK britsky premier oznamoval sprisnovanie regionalneho systemu (zase nefer pre region, ked su tie cisla najnizsie v snad v celom Anglicku), oznamil aj ze Oxfordska vakcia je schavelna, nepotrebuje zlozitu logistiku a chces na vsetkych preockovat do Velkej noci. Snad sa to vsetko a jeho sluby niekde nestrati.
Sputnik
Ked tu v UK britsky premier oznamoval sprisnovanie regionalneho systemu (zase nefer pre region, ked su tie cisla najnizsie v snad v celom Anglicku), oznamil aj ze Oxfordska vakcia je schavelna, nepotrebuje zlozitu logistiku a chces na vsetkych preockovat do Velkej noci. Snad sa to vsetko a jeho sluby niekde nestrati.
Ved práve že značná časť infikovaných vo VB,Holandsku atd, boli práve migranti preto aj Švédi a aj ked maju viac ako 400 tisic infikovaných pri počte 10 milionov ludí sú natom lepšie ako situácia v SR, pri prepočte na obyvatelov . To hovorím len na margo toho ked sa tu Švédsko spomínalo. Ale aj severské vlády tak odlišne pristupovali k tomu. A myslím si že aj dosť značná časť obyvatelov z trucu porušuje čo sa dá a to tam nerátam konšpirátorov,popieračov.
Za mňa tá čínska prípadne ruská vakcína a mám tak trochu pochybnosť aj o Moderne.Len môj subjektívny názor nič za tým nehladajte. Každopádne nehovorme hop kým sme nepreskočili asi až za minimálne niekoľko mesiacov sa uvidí akej kvality bola ktorá vakcína. Ale zase pri Merse tie vakcíny v pohodke zabrali, takže pri covide im zrejme stačilo urobiť isté úpravy v zložení. Tiež nie som lekár tiež len subjektívny názor. A vaše názory na ludí ako Klempa,Ciampor,Cekan,Bukovský a podobne máte aký?
Za mňa tá čínska prípadne ruská vakcína a mám tak trochu pochybnosť aj o Moderne.Len môj subjektívny názor nič za tým nehladajte. Každopádne nehovorme hop kým sme nepreskočili asi až za minimálne niekoľko mesiacov sa uvidí akej kvality bola ktorá vakcína. Ale zase pri Merse tie vakcíny v pohodke zabrali, takže pri covide im zrejme stačilo urobiť isté úpravy v zložení. Tiež nie som lekár tiež len subjektívny názor. A vaše názory na ludí ako Klempa,Ciampor,Cekan,Bukovský a podobne máte aký?
Si si isty tym co pises, ze pri MERSe zabrali vakciny? Podla mna ziadne nie su. Na covid to nie je normalna vakcina, ale nova rMNA, ktora funkuje uplne inak - nedostanes mrtvy virus na tvorbu protilatok, ale dostanes latky (proteiny), ktore zacnu vytvarat tusim proteiny, ktore si potom vedia poradit s covidom. Celkovo bolo registrovanych do vyvoja 321 vakcin na covid, tie co presli testami a su dostupne, tak su dake 3-4. Bukovsky je je doktor, ktory by sa k tomu nemal vyjadrovat, je to patolog - fyziolog, ktory sa aj tak venuje vyzivovemu poradenstvu.
Heker- Spomínali Mers prípadne Sars to bolo v TV mediach.Nie som si v tomto prípade istý hádať sa nebudem preto. Aj ked ani mne osobne to neprišlo nejako reálne pravdivé niečo mi natom nesedelo.Ved kiežby by to bolo tak ako píšeš. Mne osobne asi príde najväčší odborník Klempa aj Ciampor co má 50 ročnú prax. U Mikasa,Kristufkovej ja neviem co si už myslieť ohladom ich vyjadrení a Jarčuška pohoda a myslím že aj Krčmery vie o čom hovorí.
-
Mek
Addict
Podla Krcmeryho slov sa vakcina na Covid nevyvijala iba od jari. Oni pouzili vyvoj, ktory sa robil uz roky predtym na ine koronavirusy, preto podla neho nie je pravda, ze by to bola narychlo zbuchana vakcina, ergo tento argument proti vakcinacii pada.
Podla mna by sa v TV az tak nesekli. Skusil som pogooglit a nenasiel som nic o vakcine k MERSu. Iba tento text od doktora s aktualizaciou z roku 2017 v ktorej sa pise, ze ockovanie nie je - https://www.ockovani-zahranici.cz/mers Ako uvadza Mek, tak prave pri vakcine na covid sa pouzili niekolkorocne poznatky zo skumania koronavirusov a aj vyvoji vakcin k nim.
-
harrison314
Hardcore addict
Najskor nam povedz co si o tom myslis ty, preco je tu ten link a preco by mal clovek klinut na dany link.
Máš pravdu, že nie je vakcína ani na SARS ani na MERS. Ale jedna z tých 4 firiem, ktoré majú vyvinutú vakcínu na covid, vyvíjala vakcíny na SARS aj MERS, boli v poslednom štádiu vývoja (klinické testy na ľuďoch - ale aktuálne je pacientov s MERSOM vo svete málo - našťastie, na MERS umiera viac ako tretina nakazených), keď prišla pandémia covid19 v Číne. Keď rozlúštili genóm SARS-COV2, tak si všimli, že sa do buniek dostáva cez ten atypický "výbežok", rovnako ako SARS/MERS. Pričom oni vyvíjali vakcínu práve na tomto faktore, že ten "výbežok" je zároveň aj slabina vírusu, keďže je to jeho typický znak a práve ten by mali vedieť bunky imunitného systému detekovať a zničiť špecifickou imunitnou odpoveďou. Už v marci mali vakcínu na covid19, ale celý rok ju testovali na ľuďoch.heker napísal: 02 jan 2021, 2:12 Podla mna by sa v TV az tak nesekli. Skusil som pogooglit a nenasiel som nic o vakcine k MERSu. Iba tento text od doktora s aktualizaciou z roku 2017 v ktorej sa pise, ze ockovanie nie je - https://www.ockovani-zahranici.cz/mers Ako uvadza Mek, tak prave pri vakcine na covid sa pouzili niekolkorocne poznatky zo skumania koronavirusov a aj vyvoji vakcin k nim.