Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa Muffi »

Nie je to vôbec tak, že všetky tie obete koronavírusu by to mali do pár mesiacov spočítané a môžu si už teraz kresliť krížik na čelo. Áno, podaktorí by zrejme v dohľadom čase i tak zomreli na iný problém, ale určite by veľký počet žil ešte viacero rokov. Plus choroba zabíja aj mladých, síce v malom percente, ale kto by sa chcel medzi tých vyvolencov dostať? A kto by chcel, aby mu zabila blízkeho človeka - rodiča, alebo starého rodiča? Nebuďme Stalinmi, že keď je veľa mŕtvych, je to len štatistika.

Nevravím, že panika čomusi pomáha, ale hentaký článok je vyslovene nebezpečné zľahčovanie situácie (jeho odkaz je: nerobte si z toho nič, aj tak to nie je také nebezpečné, ako klamú v médiách), pričom situácia reálne je nebezpečná a vonkoncom to nie je žiadne poukazovanie na širšie súvislosti.

Je omnoho lepšie čeliť stresu a strachu a popritom reálne bojovať s šírením choroby, než to brať lážo plážo. Lebo stres a strach ochromí imunitu a áno, napácha nejaké škody, ale nekontrolované šírenie vírusu môže reálne zabíjať v miliónoch, resp. na slovenské pomery v desaťtisícoch, čo je stále sakra veľa.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nezapisu kazdeho do statistik. Napriklad ten, ktory mal koronu a zomrel na Slovensku, tak sa v statistike neeviduje, kedze pitva potvrdila inu pricinu smrti. Kto vie ako je to v takom Taliansku a Spanielsku, tam pri tom pocte mrtvych sa asi pitva nevykonava.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Na druhej strane som videl veľa prípadov, kedy sa vravelo, že obeť mala aj pridružené choroby, a potom povedali že "vysoký tlak". To som potom ohrozená osoba aj ja, bežne mám 170 na 120 a pod. Hypertenziu má strašne veľa aj mladých ľudí, a ani o tom nevedia, prípadne to neriešia (rovnako ako ja). Bol som X krát u lekára, dali mi rôzne lieky, niektoré nefungovali vôbec, iné iba istý čas. Som ten typ človeka, ktorý ak nemusí, tak veci nerieši (viem že je to zlá vlastnosť) - len vravím, že tie pridružené choroby sú často bežné veci aj u mladých.

Taktiež, všetko čo píšeš súhlasím, ale ako niekto písal vyššie. Chrípka tu bola vždy, rakovina tiež, rovnako infarkty. Ale armáda prevážajúca telá do susedných miest, zapájanie 2-4 ľudí na jeden dýchací prístroj a odpájanie starších ľudí z prístrojov - o tom som za svoj život ešte nečítal. Čiže všetky porovnania sú zbytočné, je to proste podstatne vážnejšie a ako som vravel, v absolútnych číslach má chrípka viac obetí aj nakazených. Lenže korona ešte stále rastie (keď nie exponenciálne, tak konštantnou rýchlosťou), zatiaľ čo chrípka je každý rok stabilná.
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Treba, ale povedať, že štáty ako Taliansko, Španielsko, Nemecko, Francúzsko majú najvyšší podiel obyvateľov starších ako 80 rokov... u nás alebo v Česku ak by to vypuklo ako v Taliansku alebo Španielsku, tak tie počty mŕtvych na milión obyvateľov by boli nižšie
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

A aký je v tom rozdiel? :roll:
To, že nemáme tak vysoký podiel ľudí nad 80 rokov ako menované krajiny je zapríčinené najmä tým, že sa u nás ľudia toľko ani nedožijú, lebo je tu nahovno zdravotníctvo. Čo v tomto prípade nie je žiadna výhra, toto nahovno zdravotníctvo by verím tomu plne vykompenzovalo spomenutú demografickú "výhodu" v počte mŕtvych, keďže by nezvládlo postarať sa ani o tých, čo by možno v inej krajine prežili.
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

jasné súhlasím,ja len,že nie je náhoda,že práve v Taliansku sú najvyššie počty mŕtvych...prevažne v Severnom Taliansku,kde sú nemocnice na veľkej úrovni
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nemocnice mozu byt ako chcu vybavene, limitom je kapacita nemocnice a jej lekarov.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

zuzanuska napísal:Ja to samozrejme nechcem nijak zľahčovať, ale všade píšu, že tí čo umreli mali viac (alebo aspoň jednu) vážnych chorôb (napr. v ČR pokročilú rakovinu) atď.. Koľko z tých ľudí by zomrelo tak či tak v priebehu pár mesiacov, možno ešte aj utrpením a tento vírus to proste iba urýchlil? Ale do štatistík každého zapíšu, že zomrel na korona vírus. A pritom hlavná príčina je niečo iné, a toto to len urýchlilo.

Aj doktori hovoria, že ľudia si týmto stresom, strachom... odstavujú imunitu.
Možno by bolo preto fajn, keby sa poukazovalo aj na širšie súvislosti. Aby ľudia konali viac v kľude než v panike.
Zvazovat ine uhly pohladu - ano, pozerat sa aj na sirsie suvislosti - ano, konat viac v klude ako panike - ano, cerpat (dez)informacie z bludwebov - nie.

Ad virus:
Je pravda, ze tento virus nie je pre ludstvo hrozba ak by sme aj nerobili proti nemu nic. Je pravda, ze ekonomicke dopady sucastnych opatreni si vyzerieme a to poriadne. Alternativa je nechat umierat viac ludi a pretazovat zdravotnicke systemy. Cim je ludstvo bohatsie a vyspelejsie tak si cestu "nechajme umriet slabych" voli cim menej a tak je to IMHO spravne. Ak by malo 0.5% vyzadovat intenzivnu starostlivost tak je to v kratkom horizonte pre krajinu velky problem.

Ad imunita:
Stresom si imunitu oslabis, nie odstavis, a pochybujem ze kratkodobym. A velmi malo ludi je kvoli tomuto v chronickom strese.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Ako to je teraz? Musím mať vyslovene rúško keď idem von alebo stačí stále hocijaká "handra"? Doteraz som mal viac menej šatku.
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

mas mat zakryte usta a nos, nie je prikazane mat rusko.. cize ano staci ti satka
Hensym
VIP
VIP

Na FB teraz kolujú fotky, čo zverejňujú lekári z nemocníc, že im dnes prišli rúška, čo boli objednávané štátom, a že sú priesvitné ako záclona.
Našiel by som aj fotku, len neviem kto a kde to zdieľal a už mi to zmizlo.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Ja som za všetky opatrenia, ktorými sa ochránia ľudia ale v obchodoch to, že dôchodcovia budú mať vyhradený čas 09-12 v potravinách nefunguje. Dnes popoludní v Kauflande plno dôchodcov, podľa jedného čo som sa rozprával vraj aj skoro ráno bolo veľa dôchodcov. Dôchodcovia chodia tak isto počas celého dňa ako predtým.

Mali to zaviesť tak, že dôchodcovia len 09-12 a mimo toho zákaz, ináč toto nebude mať žiaden efekt, ešte to bude o niečo horšie, lebo popoludní budú väčšie rady, dlhšie trvá nákup a sú tam aj tak dôchodcovia ako doteraz len majú aj oni ešte väčšie riziko lebo sú väčšie rady.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Trussardi - pointa s tou skupinou?
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

Hensym
VIP
VIP

Zaujímali by ma výsledky tej štúdie, lebo pri vzorke 2000 ľudí sa aj niekoľko sto ľudí môže považovať za obyčajnú odchýlku...
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

V Taliansku aj Španielsku sú už dosť šokujúce skutočnosti:

Nestíhajú pohrebné služby ani krematóriá, mŕtvoly už dávajú do zimných štadiónov.
Nemocnice sú plné, veľké výstavné a kongresové areály menia na provizórne umiestnenie chorých.
Lekári sú tak preťažení, že sa zaoberajú hlavne tými, čo majú reálnu šancu prežiť, ťažšie prípady majú smolu, čo majú iné veľmi vážne ochorenia posielajú domov zomrieť.
V Španielsku každý 8. chorý je lekár, sestra alebo iný zravotnícky personál.
Nemajú nič, zdravotnícky personál napr. už aj plášte si robia z vriec na smeti.

V Taliansku a Španielsku takto bude veľká katastrofa. Takéto veci sme videli len v najchudobnejších oblastiach Afriky. A čísla naďalej narastajú vysokým tempom. :(

https://edition.cnn.com/2020/03/24/euro ... index.html
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Napísať odpoveď