Kriza financnych trhov
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Kriza financnych trhov
Ja žiaden nepotrebujem. Ich veritelia im veria, majú dostatočnú dôveru. AJ AK by ich splatiť nemohli pomocou svojej meny, majú k dispozícii kopec monopolov, ktorými by v prípade krízy bez problémov vykryli svoje dlhy, ako príklad uvediem iba technológie informačných služieb, firmy AMD, Intel, NVidia. Páni utiahnú kohútik a svet bude mať problémy s výpočtovou technikou, bez ktorej sa už dnes nezaobíde. A to je iba jediný príklad z X.
A teda - AJ AK by Američania nevedeli splatiť svoje dlhy, čo to má spoločné s "padne euro aj dolár, všetko padne a zomrieme všetci"? To si nejako z toho vydedukoval, alebo čo? To, čo si napísal, nie je názor ale blud založený na ničom.
A teda - AJ AK by Američania nevedeli splatiť svoje dlhy, čo to má spoločné s "padne euro aj dolár, všetko padne a zomrieme všetci"? To si nejako z toho vydedukoval, alebo čo? To, čo si napísal, nie je názor ale blud založený na ničom.
Máš pravdu, raz padne dolár, určite aj euro a celkom určite všetci umrieme.Yes0b napísal:ále ko*ot
padne euro aj dolár, všetko padne a zomrieme všetci
.. inak si asi nikdy nepatril medzi tých najšikovnejších. Mal by si to akceptovať a snažiť sa robiť to čo ťa baví a čo ti ide najlepšie. A ja ti to uľahčím tým, že ti poviem, že zamýšľanie sa nad finančným systémom to nie je. Skús nejaké remeslo, nájdi si dobrú ženu a detí radšej veľa nerob.
Tebe zas nejde moc humor. Sedieť na fóre cely deň, mudrovať a bifliť sa kktiny ti ide, ale humor fakt nie. Ale ak ťa to napĺňa, tak v tom pokračuj.
Myslíš si, že aký si múdry, keď tráviš celú existenciu študovaním gigabajtov nepotrebných ko*ot a že keď ich nosíš v hlave, tak vieš všetko, ale v skutočnosti si len taký hlúpy trapko, ktorý nemá vlastné názory a uráža druhých, aby si furt dokazoval svoju kvázi genialitu, ktorú si myslíš, že dosiahneš biflovaním.
Myslíš si, že aký si múdry, keď tráviš celú existenciu študovaním gigabajtov nepotrebných ko*ot a že keď ich nosíš v hlave, tak vieš všetko, ale v skutočnosti si len taký hlúpy trapko, ktorý nemá vlastné názory a uráža druhých, aby si furt dokazoval svoju kvázi genialitu, ktorú si myslíš, že dosiahneš biflovaním.
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Napísal si, že chceš diskutovať. Si v sekcii politika, v podsekcii o finančných trhoch, v ktorej sa vo všeobecnosti očakáva, že sa bude diskutovať o finančných trhoch, ekonomike a podobne. Ty si tu zatiaľ nepredviedol nič z toho, ak trolluješ, trolluj, ale dlho ti to nevydrží, ak nie, tak nasleduj radu od Slaya, pretože podľa všetkého túto oblasť veľmi nesleduješ. Okrem iného opäť bludy, ako vieš, že celý deň sedí na fóre?
Sedím veru, trochu som to prehnal v stredu so stoličnaja a v štvrtok už to na mňa liezlo. Vonku je škaredo. Nachladenie. Takže mám kopu času.Yes0b napísal:Tebe zas nejde moc humor. Sedieť na fóre cely deň, mudrovať a bifliť sa kktiny ti ide, ale humor fakt nie. Ale ak ťa to napĺňa, tak v tom pokračuj.
Ale bavíš sa sám a ostatným je trápne, keď to čítajú, nerob to 
Neboj sa mám pár fanúšikovYes0b napísal:Ale bavíš sa sám a ostatným je trápne, keď to čítajú, nerob to
bobala:
Tak za prvé, predostrel si to demagogicky tak, ako keby rozpor medzi subjektivizmom a objektivizmom v ponímaní hodnoty bol postavený tak, že kedysi boli len objektivisti, ktorí sa proste prekonali "tými istými kapitalistami" a to sa stalo už pred 200 rokmi. No, ide o spor, ktorý je oveľa starší, veď pozrime sa, kedy pôsobili ekonómovia ako Say či Bastiat a ani predstavitelia Rakúskej školy nie sú tak "starí."
Vôbec to celé ladíš tak, ako keby to bolo úplne jasné a o ničom sa nedalo polemizovať, pričom ignoruješ napr. ľudí ako Sraffa či Carson alebo to, že subjektivistický prístup má tiež svoje trhliny a kritiku (nevraviac o tom, že ekonomika nepatrí medzi exaktné vedy, o ktorých by sa dalo prehlásiť čokoľvek 100% platné).
Ako sledujem isté výhrady k objektivistickému prístupu
tak musím skonštatovať, že "nič moc." Na tieto výhrady sa dá ľahko reagovať a vysvetliť ich. (upresním, že vychádzam už z Marxa, nie z Smitha a spol.).
Máš pravdu, že momentálne prevláda subjektivistická teória, ktorá sa nachádza v ekonomických učebniciach. Opäť ale - existujú aj iné názory, aj rôzne syntézy, teda pokusy o prepojenie týchto dvoch prístupov, čo môže byť tiež rozumný prístup.
Faktom zostáva, že tovary majú svoju cenu stanovenú a trhlinou subjektivistického prístupu je práve to, ako merať užitočnosť daného tovaru. Pre niekoho môže mať tovar x veľkú hodnotu, lebo mu chutí, pre iného žiadnu, lebo je naň napr. alergický. Naopak, príklad jablkového koláča a koláča z blata, na ktoré mohla byť vynaložený rovnaký spoločensky nutný pracovný čas, pričom koláč z blata nikto nechce, je ľahko vysvetliteľný. Marx hovorí, že tovar má aj užitočnú hodnotu, ktorá vyplýva z jeho samotnej substancie. Čiže chleba je užitočný tým, že ho jeme, má svoje výživové vlastnosti. Ak chlieb splesnivie, UH stratí, nikto ho nechce, nemá ani hodnotu - takisto ako ten koláč z blata. Takisto oblasti typu umeleckých diel a pod. sa prirodzene nedajú vysvetliť takto, sú to špecifické prípady a skôr tu vidím platnosť toho subjektivistického prístupu.
Takže zatiaľ toľko a slay, tvoje kazateľské reči ma naozaj nezaujímajú. "Neviem prečo," ale mám skôr pocit (a mal ho aj Marx, keď použil analógiu s náboženstvom, kedy sú všetci ostatní bohovia nepraví (umelí) a len tí "naši" sú praví (prirodzení), že to je naopak, hlavne ak skĺznete do týchto absurdných príkladoch o tom, že luk a šíp v prvotnopospolnej spoločnosti tvorili kapitál a pod.
Zostanem v reakcii len na teba, pretože ostatní toho moc neponúkli a Ivan začrel do úplne inej sféry a navyše mám pocit, že nie úplne porozumel zámeru môjho príspevku, takže naňho reagovať nebudem.Jaj boze. To v tom prvom bode snad nemyslis vazne. To naozaj narazas na teoriu pracovnej hodnoty ? Chlape, sak ty si zaspal dobu o 200 rokov. Sa preber. Tato teoria bola davno nahradena tymi istymi kapitalistami, teoriou uzitku(uz neviem jak sa presne vola). Cize tovaru nedava hodnotu to, aka nanho bola vynalozena praca ale to, aky ma uzitok pre spotrebitelov.
Za druhe sa rozpis. Konkurencia je velmi siroky pojem. wtf ?
Za tretie. Hovoris o komunizme ? wtf ?
Za strvte. wtf
ako toto vsetko co si napisal, odporuje trhovemu mechanizmu ?
Tak za prvé, predostrel si to demagogicky tak, ako keby rozpor medzi subjektivizmom a objektivizmom v ponímaní hodnoty bol postavený tak, že kedysi boli len objektivisti, ktorí sa proste prekonali "tými istými kapitalistami" a to sa stalo už pred 200 rokmi. No, ide o spor, ktorý je oveľa starší, veď pozrime sa, kedy pôsobili ekonómovia ako Say či Bastiat a ani predstavitelia Rakúskej školy nie sú tak "starí."
Vôbec to celé ladíš tak, ako keby to bolo úplne jasné a o ničom sa nedalo polemizovať, pričom ignoruješ napr. ľudí ako Sraffa či Carson alebo to, že subjektivistický prístup má tiež svoje trhliny a kritiku (nevraviac o tom, že ekonomika nepatrí medzi exaktné vedy, o ktorých by sa dalo prehlásiť čokoľvek 100% platné).
Kód: Vybrať všetko
1. Klasická teória vysvetľuje zmeny ceny spôsobené zmenami dopytu a ponuky
(zmenami hodnotení komodít aktérmi na trhu) len ako dočasné nepravidelnosti,
ktoré v dlhodobom časovom horizonte nerušia jej platnosť.
2. Teória nákladov neplatí v prípadoch komodít, ktoré nie sú reprodukovateľné.
I keď práca a materiál vynaložené na výrobu huslí značky Stradivari boli rovnaké
ako práca a materiál spotrebované na výrobu akýchkoľvek iných huslí, cena huslí
Stradivari je neporovnateľne vyššia.
3. Teória nákladov nahliada na odbornosť práce vynaloženej na produkciu príliš
zjednodušene, keď sa o miere kvalifikovanosti snaží uvažovať len v násobkoch
„obecnej jednotky práce“. Fakt, že producent A vyrobí sekeru rovnakej kvality
dvakrát rýchlejšie ako producent B ešte neznamená, že producent A vynaložil
dvakrát viac námahy a mal by byť ohodnotený dvojnásobne vyššou mzdou, ako
tvrdil napríklad Marx.
4. „Náklady“ nie sú ceny. Teória nákladov vysvetľuje len vzťahy medzi cenami
zdrojov potrebných k výrobe komodity. Aj tieto ceny sú však trhovými cenami
určitých tovarov a služieb. Klasická teória nie je preto teóriou stojacou na
nejakých hlbších základoch, ale len rozlúštením vzťahov medzi trhovými cenami
nastávajúcich v dlhodobom časovom horizonte.
Máš pravdu, že momentálne prevláda subjektivistická teória, ktorá sa nachádza v ekonomických učebniciach. Opäť ale - existujú aj iné názory, aj rôzne syntézy, teda pokusy o prepojenie týchto dvoch prístupov, čo môže byť tiež rozumný prístup.
Faktom zostáva, že tovary majú svoju cenu stanovenú a trhlinou subjektivistického prístupu je práve to, ako merať užitočnosť daného tovaru. Pre niekoho môže mať tovar x veľkú hodnotu, lebo mu chutí, pre iného žiadnu, lebo je naň napr. alergický. Naopak, príklad jablkového koláča a koláča z blata, na ktoré mohla byť vynaložený rovnaký spoločensky nutný pracovný čas, pričom koláč z blata nikto nechce, je ľahko vysvetliteľný. Marx hovorí, že tovar má aj užitočnú hodnotu, ktorá vyplýva z jeho samotnej substancie. Čiže chleba je užitočný tým, že ho jeme, má svoje výživové vlastnosti. Ak chlieb splesnivie, UH stratí, nikto ho nechce, nemá ani hodnotu - takisto ako ten koláč z blata. Takisto oblasti typu umeleckých diel a pod. sa prirodzene nedajú vysvetliť takto, sú to špecifické prípady a skôr tu vidím platnosť toho subjektivistického prístupu.
Konkurencie. Konkurencia v kapitalistickom trhovom fungovaní je úplne špecifická, nič také predtým nikdy neexistovalo.Za druhé..
Marx zrejme niečo na pod. narážal, pretože to je jeho príklad, ale je to úplne nepodstatné v rámci toho, o čom sa tu bavíme.Za tretie. Hovoris o komunizme ? wtf ?
Takže zatiaľ toľko a slay, tvoje kazateľské reči ma naozaj nezaujímajú. "Neviem prečo," ale mám skôr pocit (a mal ho aj Marx, keď použil analógiu s náboženstvom, kedy sú všetci ostatní bohovia nepraví (umelí) a len tí "naši" sú praví (prirodzení), že to je naopak, hlavne ak skĺznete do týchto absurdných príkladoch o tom, že luk a šíp v prvotnopospolnej spoločnosti tvorili kapitál a pod.
Žiadne absurdné príklady som ti nedával.a slay, tvoje kazateľské reči ma naozaj nezaujímajú. "Neviem prečo," ale mám skôr pocit (a mal ho aj Marx, keď použil analógiu s náboženstvom, kedy sú všetci ostatní bohovia nepraví (umelí) a len tí "naši" sú praví (prirodzení), že to je naopak, hlavne ak skĺznete do týchto absurdných príkladoch o tom, že luk a šíp v prvotnopospolnej spoločnosti tvorili kapitál a pod.
Okej hughito, zaľúbil si sa do Marxa. Ak si myslíš, že mal pravdu, tak ja ti to vyvracať už nebudem..
Ak ma pamäť neklame, tak si to bol ty, kto práve používal tieto príklady na zdôvodnenie toho, že kapitalizmus je prirodzený pre človeka. Ono, samozrejme, to že si Jano a Jožo vymenili luk za šípy bola dozaista v istom veľmi primitívnom zmysle trhová výmena, takisto ako "trh" fungoval aj v stredoveku počas feudálnej spoločnosti. To však nič nemení na tom, že kapitalizmus so svojím trhom v rámci novoveku, resp. v rámci rozvoja industriálnej spoločnosti je úplne nový fenomén, ktorý funguje na úplne iných princípoch a vzťahoch.
To, že ty málokedy čosi vyvraciaš alebo podopieraš som si už zvykol, úžasne by si sa hodil do politiky. Dokážeš písať litánie, ktoré sa dobre čítajú a vieš používať trefné príklady, ktoré navonok vypadajú dokonale, ale celkový obsah tejto tvojej tvorby v podstate o ničom nehovorí. Nevraviac o tvojej pohodlnej polohe akože intelektuálnej kritiky všetkých a všetkého, pričom sám nič neprinášaš.
To si došiel k tomuto záveru z čoho? Že nepovažujem luk v prvotnopospolnej spoločnosti za kapitál a že som si dovolil zastať istú pozíciu v starom spore objektivistický vs subjektivistický prístup k hodnote tovaru?Okej hughito, zaľúbil si sa do Marxa. Ak si myslíš, že mal pravdu, tak ja ti to vyvracať už nebudem.
To, že ty málokedy čosi vyvraciaš alebo podopieraš som si už zvykol, úžasne by si sa hodil do politiky. Dokážeš písať litánie, ktoré sa dobre čítajú a vieš používať trefné príklady, ktoré navonok vypadajú dokonale, ale celkový obsah tejto tvojej tvorby v podstate o ničom nehovorí. Nevraviac o tvojej pohodlnej polohe akože intelektuálnej kritiky všetkých a všetkého, pričom sám nič neprinášaš.
1. Pozri, ak chceš spochybniť nejaký môj príklad, tak ho cituj, lebo teba často pamäť klame. Inak sa rozprávaš sám so sebou.
2. Hovorím to preto, lebo sa Marxom oháňaš na každom kroku.
2. Hovorím to preto, lebo sa Marxom oháňaš na každom kroku.
Pozri sa, ja nemám čas tu prehládavať tony príspevkov - ty tieto pozície zastávaš, aj keď existuje teoretická možnosť, že ten konkrétny príklad použil nejaký iný ultrapravičiar tu, ale to je v podstate jedno. Ale tak dobre, tak takto: ty teda nepovažuješ luk a kožušinu v prvotnopospolnej spoločnosti za kapitál?
K tomu druhému sa škoda vyjadrovať, to je len také bľabotanie.
K tomu druhému sa škoda vyjadrovať, to je len také bľabotanie.
-
javatar
Hardcore addict
Cim je taka specificka?hughito napísal:Konkurencie. Konkurencia v kapitalistickom trhovom fungovaní je úplne špecifická, nič také predtým nikdy neexistovalo.
Že existuje trh, na ktorom výrobcovia dobrovoľne ponúkajú svoje tovary a služby a na tomto je založená celá ekonomika? Čo má samozrejme obrovský dopad na x veľa vecí a na vzťahy v spoločnosti.
Máš pocit, že by sa toto dialo niekedy pred kapitalizmom? Ak áno, tak uveď príklad, som zvedavý.
Máš pocit, že by sa toto dialo niekedy pred kapitalizmom? Ak áno, tak uveď príklad, som zvedavý.
-
javatar
Hardcore addict
To ako pred novovekom neexistovali trznice, potulny remeselnici, viacero "statickych" remeselnikov toho isteho druhu v jednom meste, nevestince a ulicne prostituky a podobne? Tam sa nelisili cenami, kvalitami sluzieb, krasou predavacky? Nemas pocit, ze obchodnici (vyslovene ludia ktori na jednom mieste nakupili na inom predali a teda sprostredkovavali len logistiku) su tu az od novoveku?
A ze nezamestnavali ludi (predavaci, tovarisi) a netvorili nadhodnotu? Nebola na tom zalozena ekonomika aj vacsieho uzemneho celku?
Historia skutocne nie je moja silna stranka ale neexistencia moznosti obchodovania (nakup a/alebo predaj) pristupna v nejakej forme kazdemu (to co sa vlastne nazyva trh) do obdobia novoveku je mi skutocne novinkou.
A ze nezamestnavali ludi (predavaci, tovarisi) a netvorili nadhodnotu? Nebola na tom zalozena ekonomika aj vacsieho uzemneho celku?
Historia skutocne nie je moja silna stranka ale neexistencia moznosti obchodovania (nakup a/alebo predaj) pristupna v nejakej forme kazdemu (to co sa vlastne nazyva trh) do obdobia novoveku je mi skutocne novinkou.
Styria kováči v jednej dedine za feudalizmu.
// hughito to je priklad pre teba
// hughito to je priklad pre teba
Samozrejme, že to všetko existovali, ale nie vo forme, množstve a vzťahov ako v novoveku. Vy vlastne týmito prístupmi popierate akúsi špecifickosť kapitalizmu. To vlastne "to" tu vždycky bolo, ale raz to bolo v hábe feudalizmu a raz otrokárstva a až potom sa do vyvinulo do konečnej formy, "plnej," ako dnes?
Veď, prepána, v stredoveku bol feudalizmus, existovali feudálne vzťahy (hádam netreba vysvetľovať, čo to je), ktoré zasahovali aj spôsoby výroby a to že fungoval aj nejaký mestský trh s pár kurencami a hrablami nerobí z tohto faktu to, že v rámci toho feudalizmu už existoval akýsi drobný kapitalizmusík, ktorý len čakal na vhodnú príležitosť, aby sa naplno prejavil.
Veď, prepána, v stredoveku bol feudalizmus, existovali feudálne vzťahy (hádam netreba vysvetľovať, čo to je), ktoré zasahovali aj spôsoby výroby a to že fungoval aj nejaký mestský trh s pár kurencami a hrablami nerobí z tohto faktu to, že v rámci toho feudalizmu už existoval akýsi drobný kapitalizmusík, ktorý len čakal na vhodnú príležitosť, aby sa naplno prejavil.
-
javatar
Hardcore addict
Tak sa prosim drz svojho povodneho tvrdenia a napis mi cim je teda dnesna tak specificka, dakujem.
Napr. tým, že neexistujú feudálne ale kapitalistické vzťahy, alebo tým, že existuje trh.
Bobala: Nebojsa, tvoji štyria kováči na dedine, aj keby jestvovali, nijako nenarušia to, že kapitalizmus je kapitalizmus a feudalizmus je feudalizmus.
Ale spýtam sa vás takto, lebo sa naozaj dostávate do divnej pozície: čo vlastne sledujete svojou snahou a tvrdeniami? Že, kapitalizmus jestvoval aj v stredoveku, resp. nejaké jeho "časti"? Alebo čosi úplne iné, čo mi uchádza? Lebo vy zjavne silou mocou nesúhlasíte s tým, že kapitalizmus je historicky špecifický a nie transhistorický, lebo to je jediné, čo tvrdím.
Bobala: Nebojsa, tvoji štyria kováči na dedine, aj keby jestvovali, nijako nenarušia to, že kapitalizmus je kapitalizmus a feudalizmus je feudalizmus.
Ale spýtam sa vás takto, lebo sa naozaj dostávate do divnej pozície: čo vlastne sledujete svojou snahou a tvrdeniami? Že, kapitalizmus jestvoval aj v stredoveku, resp. nejaké jeho "časti"? Alebo čosi úplne iné, čo mi uchádza? Lebo vy zjavne silou mocou nesúhlasíte s tým, že kapitalizmus je historicky špecifický a nie transhistorický, lebo to je jediné, čo tvrdím.
Vobec nic som demagogicky nepredostrel, teoria pracovnej hodnoty bola nahradena teoriou hodnoty. Marx sa zacal ohanat tym, ked este "platila" teoria pracovnej hodnoty, ze ludia su vykoristovani. Pretoze ked 1 clovek vyrobil ceruzku na ktoru vynalozil pracu za 10 korun, tak jeho zamestnavatel, hnusny zly kapitalista, si vzal pre seba 1 korunu. Ta koruna sa nazyva zisk. A preto bola vlastne vymyslena ta tzv. teoria hodnoty. Zeby ludia uz neboli "vykoristovani".hughito napísal:bobala:
Zostanem v reakcii len na teba, pretože ostatní toho moc neponúkli a Ivan začrel do úplne inej sféry a navyše mám pocit, že nie úplne porozumel zámeru môjho príspevku, takže naňho reagovať nebudem.
tak musím skonštatovať, že "nič moc." Na tieto výhrady sa dá ľahko reagovať a vysvetliť ich. (upresním, že vychádzam už z Marxa, nie z Smitha a spol.).Kód: Vybrať všetko
1. Klasická teória vysvetľuje zmeny ceny spôsobené zmenami dopytu a ponuky (zmenami hodnotení komodít aktérmi na trhu) len ako dočasné nepravidelnosti, ktoré v dlhodobom časovom horizonte nerušia jej platnosť. 2. Teória nákladov neplatí v prípadoch komodít, ktoré nie sú reprodukovateľné. I keď práca a materiál vynaložené na výrobu huslí značky Stradivari boli rovnaké ako práca a materiál spotrebované na výrobu akýchkoľvek iných huslí, cena huslí Stradivari je neporovnateľne vyššia. 3. Teória nákladov nahliada na odbornosť práce vynaloženej na produkciu príliš zjednodušene, keď sa o miere kvalifikovanosti snaží uvažovať len v násobkoch „obecnej jednotky práce“. Fakt, že producent A vyrobí sekeru rovnakej kvality dvakrát rýchlejšie ako producent B ešte neznamená, že producent A vynaložil dvakrát viac námahy a mal by byť ohodnotený dvojnásobne vyššou mzdou, ako tvrdil napríklad Marx. 4. „Náklady“ nie sú ceny. Teória nákladov vysvetľuje len vzťahy medzi cenami zdrojov potrebných k výrobe komodity. Aj tieto ceny sú však trhovými cenami určitých tovarov a služieb. Klasická teória nie je preto teóriou stojacou na nejakých hlbších základoch, ale len rozlúštením vzťahov medzi trhovými cenami nastávajúcich v dlhodobom časovom horizonte.
Konkurencie. Konkurencia v kapitalistickom trhovom fungovaní je úplne špecifická, nič také predtým nikdy neexistovalo.
Marx zrejme niečo na pod. narážal, pretože to je jeho príklad, ale je to úplne nepodstatné v rámci toho, o čom sa tu bavíme.
Ale toto o com sa tu bavime absolutne nesuvisi s trhovym mechanizmom. Vies co je trhovy mechanizmus ? Ked zvysim cenu ceruzky z 5 na 7 tak nepredam ich uz 10 ale len 8. Skratka, ak sa zvysi cena, znizi sa pozadovane mnozstvo. Napriklad. Toto je trhovy mechanizmus. A ten platil aj vo feudalizme, merkantilizme, a plati aj v kapitalizme. Pretoze ked zvysis cenu, pozadovane mnozstvo sa nikdy nezvysi. Snáď.