Ktorý 4K monitor?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Steju
King
King
Používateľov profilový obrázok

Ktorý 4K monitor?

Príspevok od používateľa Steju »

Vyberám nový monitor, požiadavky sú celkom jednoduché:
- 4K rozlíšenie
- 32" - 36"
- čo najkvalitnejší obraz
- ostrý strop ceny nemám, ale čím menej tým lepšie
Využitie: fotografie, videá, hry a CAD, v tomto poradí dôležitosti. Nemusí byť z alzy...

https://www.alza.cz/levne-lcd-monitory/ ... .94--965.2
Po nastavení filtrov mi to vychádza akurát tak na:

Samsung U32H850
- je to síce QLED ale stále len VA, teraz mám IPS a rozhodne nechcem downgrade, neviem posúdiť či to bude citelný rozdiel
BenQ PD3200U
- tento je IPS, vyzerá okej, akurát vraj nie je vhodný na hry, takto z papierových parametrov to neviem posúdiť

Čo myslíte?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Ktorý 4K monitor?

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

VA nie je ziaden downgrade. Je to prave naopak.
Steju
King
King

VA som považoval za niečo ako medzistupeň kvality medzi TN a IPS (aj keď samozrejme záleží na konkrétnom type), viď obrázok. Keď som si o tom teraz prečítal viac tak sa zdá, že môže byť porovnateľný s IPS. Samozrejme rád ušetrím a vezmem ten Samsung :) Akurát som na neho nenašiel žiadnu poriadnu recenziu, väčšinou len subjektívne pocity ľudí, ktorí prechádzali z nejakého archaického TN takže samozrejme všetko chválili... myslíš, že ten Samsung stojí za to?
Prílohy
vkPiT9r.jpg
Ryan Giggs
VIP
VIP

Nie je to medzistupeň. Je to najlepšia technologia LCD. IPS ma navrch v jedinom parametri a to v o trochu lepšich pozorovacich uhloch, vo všetkych ostatnych parametroch je VA na rovnakej resp. lepšej urovni. O to viac keď je reč hlavne o fotkach a videu.
Steju
King
King

Fajn, tak VA je lepší (napriek všeobecnému povedomiu a výrobcom, ktorí podlo predávajú lepšie monitory lacnejšie), stále som sa však nedozvedel, ktorý monitor je ten správny pre mňa.
Ryan Giggs
VIP
VIP

To vseobecne povedomie o ktorom hovoris su obecne zvasty, ktore sa traduju uz 20 rokov. Su to "mudra" ktore sa dlhe roky recykluju a neodrazaju sucasny stav. Vtedy to platit mohlo a vacsinou aj platilo, VA za vela nestali. Doba ale pokrocila. Recenzie s objektivnymi, sondou nameranymi vysledkami hovoria jasne. Uz len to, ze IPS nevie zobrazit ciernu a ma 3-4 nasobne nizsi kontrast ho kvalitativne devalvuje. Navyse su omnoho nachylnejsie na clouding. Su to super zobrazovace do mobilov, tabletov, NTB, pripadne su dobre aj ako herny monitor. Ale na zobrazovanie realneho obsahu (filmy, fotky, videa...) to top nie je. Netvrdim, ze nemaju dobry obraz, alebo ze by si s tym nebol spokojny, ze to nemas kupovat, len vyvraciam mytus. Ak chces co najmenej obrazovych kompromisov, proste IPS nie je to najlepsie ako si si doteraz myslel. Len tak pre zaujimavost, napr. vsetky obrazove top televizory maju VA. Preco asi...

Odkedy je nieco co je drahsie automaticky lepsie? To ze su VA (casto, ale nie automaticky) lacnejsie je z uplne jednoducheho dovodu. Na IPS panely ma defacto monopol LG, tak si tam nastreli ceny ake chce. U VA je ale vacsia konkurencia cinskych vyrobcov panelov, tak bojuju cenou.

Informacie je treba cerpat z odbornych recenzii (kde to aj meraju) a nie z internetovych mudier na youtube a z nazorov na nakupnych portaloch.
Preco napr. by ten Benq co pises hore nemal byt akoze vhodny na hranie? To mas odkial? Ved to je cisty blud. Ma to velmi nizky lag, tak v com je problem?

Dobre v recenziach dopadol napr. BenQ EW3270U. Ten Samsung hore ma quantum dot, takze ma vyhodu sirokeho gamutu.
Steju
King
King

No práve tie odborné recenzie sú problém, aspoň konkrétne na ten Samsung som žiadne nenašiel. A preto mi ostali len internetové múdra a youtube videá... a teraz sa pýtam tu... :)

BenQ EW3270U vyzerá tiež dobre, takže som výber zúžil na neho a Samsung... papierovo sú na tom podobne, benq o nejakých 140€ lacnejší, chváli sa 100 % Rec.709 a 95 % DCI-P3, Samsung zase 125% sRGB + už spomenutý quantum dot, o pol palca väčší panel plus sa mi viac páči jeho dizajn.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Steju
King
King