Kúpa fyzického zlata

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Kúpa fyzického zlata

Príspevok od používateľa ephramko »

Tak áno, je to predražené, ale o 50 alebo 100 rokov to podľa mňa môže mať celkom slušnú hodnotu, ak sa tebe a tvojim potomkom podarí v perfektnom stave udržať aj tú "kabelko-krabičku" v ktorej minca je. Prípadne k minci dokúpiť ešte nejakú fajnovejšiu Barbie z toho roku a nechať ju nerozbalenú. :D

Zlato asi nie je moc o investovaní, ale skôr o ochrane tvojho majetku. A možno keď budeš za 30 rokov na dôchodku, tak cena zlata bude výrazne zaujímavejšia oproti dnešku, takže niečo zarobíš. A možno niekto bude mať šťastie a nakúpi mince, ktoré budú o 30 rokov žiadané.

Teraz by som skôr nakupoval niečo s kráľovnou Alžbetou každý rok...nechcem byť zlý, ale keď zomrie, tak tie posledné mince by mohli cenovo poskočiť. :D

Každopádne je to zaujímavé. Také konzervatívne sporenie. Kúpiť 2-3 jednouncové mince každý rok z tej istej série a pokračovať takto 30 rokov. Keby sa niečo pokašlalo, tak máš rezervu alebo budeš mať pekné prilepšenie na dôchodok, alebo to dáš do dedictva vnúčatám. A ak budeš mať trošku šťastia, tak okrem ceny zlata budú mať aj nejakú zberateľskú hodnotu.

Ja mám po prababke akurát tak 20 frankov, tzv. "anjela šťastia". Francúzski piloti za 1.sv.vojny ich nosili so sebou pre šťastie a potom bol nimi celkom posadnutý Goring, takže ich nosili aj piloti Luftwaffe. Babka to ževraj vymenila s nejakým Rusom za hus. :D A ten to asi zobral z mŕtvoly nejakého nazi pilota...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Garantujem ti, že keby si teraz nakúpil nejaký globálny akciový index za tých €4500, tak o 50 alebo 100 rokov bude mať niekoľkokrát vyššiu hodnotu ako takéto mince.

Toto sa ako investícia naozaj brať nedá - je to vzhľadom na cenu zlata predražené a zhodnotenie do budúcnosti je prinajmenšom diskutabilné, hlavne ak nebolo množstvo tých mincí limitované. Ak sú ich po svete tisíce a nie je to limitovaná verzia pár kusov, tak potom to bude mať maximálne tak hodnotu toho zlata, z ktorého je minca vyrazená. Ak už by som chcel investovať do zlata, tak by som fakt radšej kúpil tú zlatú tehličku a dal si ju doma na poličku, aspoň by som za ňu nezaplatil o 50% viac ako jej skutočná hodnota.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"Kdesi" mám tento rok zatiaľ 15% p.a.
Toľko zrejme žiadna krabička nespraví.
No sakramentsky som zaváhal po vzniku Bitcoinu :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

v buducnosti sa bude zlato tazit napr na blizkych asteroidoch a potom cena zlata pojde dole ako kabela. Takze tak. :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

starysomar, na investíciu do Bitcoinu ešte vôbec nie je neskoro. Adopcia je zatiaľ okolo 2-5% celosvetovo, takže v rámci life cycle tejto technológie ju zatiaľ používajú len Innovators a Early adopters, pričom adopcia je však asi 2-násobne rýchlejšia ako pri internetoch. Mainstream to ešte zďaleka nie je, ale ak sa to stane, tak cena za 1 BTC bude nepochybne $500k+. To je však proces na ďalších 8-10 rokov.

S ťažbou zlata to až tak futuristicky ako gogo nevidím, ale potenciál zlata ako investície je podľa mňa stále značne obmedzený oproti iným assetom...
Prílohy
adoption-curve-1024x540.jpeg
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ked kupujes mincu, zaplatis nielen cenu zlata, z ktoreho je vyrobena, ale aj "umelecku" hodnotu. Ak pridu naozaj zle casy, ze jedine zlato bude mat hodnotu, tak ho budes chciet predat, ale ziadny kupec tu "umelecku" hodnotu nebude chciet zaplatit. Ked uz zlato, siel by som radsej do tehliciek.
Nedavno som videl jedno video, kde to pekne vysvetlovali, toto bola jedna z veci co som si zapamatal. Aj to tam bolo, ze zlato nie je ani tak dobre ako investicia, ako uchovavatel hodnoty. Aby si si za hodnotu toho zlata, za ktoru si ho kupil dnes, mohol kupit cca rovnaku hodnotu inych tovarov aj o 30-50 rokov.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Zlato je maaalicko lepsia investicia ako dlhopisy - konzervativna.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

zlatom sa hodnota uchovava, nezvysuje
na zvysovanie sluzia ine nastroje
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

ani to nieje pravda...ak si nakupil v rokoch 2011-12, tak si rad ze si na nule
Awattar
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Awattar »

gogo956 napísal: 30 jún 2021, 12:54 filharmonici su v Europe osvedcení a znami ale mozes si vybrat aj taku ktora sa ti dizajnovo paci. Ja by so bral bud filharmonikov alebo nieco z USa. Ak chces nejaku mincu len tak pre radost tak ok, ale na tvojom mieste by som do zlata prilis vela neinvestoval.
Ďakujem za info. Filharmonici vyzerajú fajn, vyzerá to, že ludia si to celkom idú
Pilifo napísal: 30 jún 2021, 13:04 S kúpou fyzického zlata ti asi neporadím, keďže s tým nemám skúsenosť, ale nevidím jediný dôvod, prečo kupovať fyzické zlato a nie nejaké ETF/ETC zlata cez brokera.

Pri fyzickom zlate musíš myslieť na zabezpečenie, likvidita je oproti ETF/ETC prinajmenšom problematická, no a v neposlednom rade kupovať 1 uncu zlata je za mňa úplne zbytočné, keďže za to zaplatíš niečo viac ako 1 priemerný plat. Či čakáš, že príde hyperinflácia 1000% p.a.? To podľa mňa nehrozí.

BTW, len tak mimochodom, zlato ako poistka proti inflácii posledných niekoľko rokov príliš dobre nefunguje. Akciový trh ho výnosnosťou niekoľkonásobne prekonáva a to ani nehovorím o Bitcoine, čo je asset, ktorý najmenej koreluje s globálnym trhom a od vzniku má priemernú výnosnosť 200%+ p.a., akurát treba počítať s vysokou volatilitou...
ETF mám, Bitcoin mám. Aj podnikám. Čiže na zhodnotenie cashu mám nástroje.
Ide mi o diverzifikáciu, a fyzicky niečo takéto vlastniť. Keby sa stalo niečo, neviem čo, tak aspoň to fyzické zlato budem mať v ruke :)

Nejde mi o zbohatnutí na zlate, ale ako u udržateľa hodnoty. Zlato je iná kategoria ako akcie alebo krypto.
ephramko napísal: 30 jún 2021, 14:01 Tak áno, je to predražené, ale o 50 alebo 100 rokov to podľa mňa môže mať celkom slušnú hodnotu, ak sa tebe a tvojim potomkom podarí v perfektnom stave udržať aj tú "kabelko-krabičku" v ktorej minca je. Prípadne k minci dokúpiť ešte nejakú fajnovejšiu Barbie z toho roku a nechať ju nerozbalenú. :D

Zlato asi nie je moc o investovaní, ale skôr o ochrane tvojho majetku. A možno keď budeš za 30 rokov na dôchodku, tak cena zlata bude výrazne zaujímavejšia oproti dnešku, takže niečo zarobíš. A možno niekto bude mať šťastie a nakúpi mince, ktoré budú o 30 rokov žiadané.

Teraz by som skôr nakupoval niečo s kráľovnou Alžbetou každý rok...nechcem byť zlý, ale keď zomrie, tak tie posledné mince by mohli cenovo poskočiť. :D

Každopádne je to zaujímavé. Také konzervatívne sporenie. Kúpiť 2-3 jednouncové mince každý rok z tej istej série a pokračovať takto 30 rokov. Keby sa niečo pokašlalo, tak máš rezervu alebo budeš mať pekné prilepšenie na dôchodok, alebo to dáš do dedictva vnúčatám. A ak budeš mať trošku šťastia, tak okrem ceny zlata budú mať aj nejakú zberateľskú hodnotu.

Ja mám po prababke akurát tak 20 frankov, tzv. "anjela šťastia". Francúzski piloti za 1.sv.vojny ich nosili so sebou pre šťastie a potom bol nimi celkom posadnutý Goring, takže ich nosili aj piloti Luftwaffe. Babka to ževraj vymenila s nejakým Rusom za hus. :D A ten to asi zobral z mŕtvoly nejakého nazi pilota...
Kralovná Alžbeta je super nápad :D

Viem, že čím menšia hodnota zlata sa kupuje, tým je to predraženejšie. Vraj je fajn nakupovať len od tej 1oz a vyššie, a to sú presne tie mince ktoré majú 31g. Má tu niekto skúsenosti s nejakými overenými stránkami? Počul som, že je mnoho falzifikátov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Awattar
ja som pred rokmi pred zlatom uvazoval skor nad striebornymi mincami. Bolo to hlavne z toho dovodu, ze streibro je podstatne lacnejsie, takze aj s mensim budgetom sa da vytvorit pomerne velka zbierka roznych investicnych minci. Ale teraz sa uz hram iba s akciami a na taketo inevsticie uz nemam dostatocne volny cash.
Pri striebre je tiez mensia sanca /podla mna/ ze pojde o fejk. Osobne si myslim ze investovat do zlatych / striebornych minci ma zmysel iba v dvoch pripadoch: bud sa to cloveku paci a chce si urobit zbierku minci, alebo chce byt ciastocne poisteny pre potencialny pripad absolutneho krachu globalnych ekonomickych systemov.

Ano, cim je minca mensia tym po porepocte na cistu vahu kovu je drahsia. Zase na druhej strane, je jednoduchsie predat mensie a teda lacnejsie mince ako jednu velmi drahu./v situacii ked sa ich budes potrebovat zbavit/
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Predať mincu alebo celú kolekciu bude vždy trvať dlhšie, lebo hľadáš špecifického kupca, ktorému sa to buď páči a chce si priplatiť alebo mu nejaká minca chýba do zbierky. No v prípade nejakej katastrofy alebo núdze, vždy nájdeš hneď niekoho, kto by tie mince roztavil na zlato... Ale na taký prípad (mať doma fyzicky zlatú rezervu pre núdzové situácie), na to sú tie tehličky.

Osobne si asi od tohto roka začnem kupovať vždy jednu mincu z tej istej kolekcie a jednu tehličku. A keď v tehličkách našporím, čo ja viem 10,000€, tak tehličky prestanem kupovať.

Absolútny krach globálnych trhov nemusí nastať a aj tak môže byť zle. Už teraz je plno krajín, kde ľudia držia úspory vo valutách alebo v zlate. My síce máme euro, ktoré je blbuvzdorné, takže rozhodnutia SVK politikov nemajú až taký vplyv...ale čo keď ich zase napadne vystúpiť z EU a vytvoriť nejaký pošahaný hejslovácky štát? Vo Venezuele asi tiež nikoho nenapadlo pred pár rokmi, že raz z tých najväčších bankoviek budú vyrábať kabelky a suveníry pre turistov za pár dolárov.

O akciách viem prd. Bitcoinu neverím a kúpil by som ho jedine v prípade, že by klesol pod 10,000. Teraz sa dá dobre zarobiť na nehnuteľnostiach, ale na to nemám keš. A zase investovať do nejakého developerského projektu je asi dosť risk, keďže veľkí a overení developeri nepotrebujú drobných investorov...a takéto príležitosti ponúkajú skôr rôzne menšie firmy, čo predstavuje riziko, že sa niekto s tými prachmi vyparí a mne zostane akurát tak kúsok nejakého pola...

Inak prťavý dvojizbák v stave holobytu v skyparku v BA, chcú teraz po dokončení bytovky predať za 350,000€ bez parkovania. :D Majiteľ ho pritom kúpil pred 2 rokmi za menej ako 200,000€. Takto sa zarábajú peniaze, do psej matere. :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

ephramko napísal: 03 júl 2021, 14:19A keď v tehličkách našporím, čo ja viem 10,000€, tak tehličky prestanem kupovať.
Ak dovtedy dokopy naskreckujes 100k€ tak preco nie. Ale mat vacsiu cast uspor v zlate mi pride ako uplny nosens.
ale čo keď ich zase napadne vystúpiť z EU a vytvoriť nejaký pošahaný hejslovácky štát?
Akciovy trh je v $, popripade €. A tie nikdy nepadnu aj keby mali vyrubat vetky stromy na svete na vyrobu novych bankoviek :D
O akciách viem prd.
Nemusis. Je uz kopec sprostredkovatelov. Staci vediet zaklady.
Teraz sa dá dobre zarobiť na nehnuteľnostiach, ale na to nemám keš.
Za posledny rok to pekne vystrelilo ale to neznamena ze to znova vystreli. Investovat do nehnutelnosti je podla mna viac komplikovane nez akcie (po stranke efektivity)
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko napísal: 03 júl 2021, 14:19 Predať mincu alebo celú kolekciu bude vždy trvať dlhšie, lebo hľadáš špecifického kupca, ktorému sa to buď páči a chce si priplatiť alebo mu nejaká minca chýba do zbierky. No v prípade nejakej katastrofy alebo núdze, vždy nájdeš hneď niekoho, kto by tie mince roztavil na zlato... Ale na taký prípad (mať doma fyzicky zlatú rezervu pre núdzové situácie), na to sú tie tehličky.

Osobne si asi od tohto roka začnem kupovať vždy jednu mincu z tej istej kolekcie a jednu tehličku. A keď v tehličkách našporím, čo ja viem 10,000€, tak tehličky prestanem kupovať.

Absolútny krach globálnych trhov nemusí nastať a aj tak môže byť zle. Už teraz je plno krajín, kde ľudia držia úspory vo valutách alebo v zlate. My síce máme euro, ktoré je blbuvzdorné, takže rozhodnutia SVK politikov nemajú až taký vplyv...ale čo keď ich zase napadne vystúpiť z EU a vytvoriť nejaký pošahaný hejslovácky štát? Vo Venezuele asi tiež nikoho nenapadlo pred pár rokmi, že raz z tých najväčších bankoviek budú vyrábať kabelky a suveníry pre turistov za pár dolárov.

O akciách viem prd. Bitcoinu neverím a kúpil by som ho jedine v prípade, že by klesol pod 10,000. Teraz sa dá dobre zarobiť na nehnuteľnostiach, ale na to nemám keš. A zase investovať do nejakého developerského projektu je asi dosť risk, keďže veľkí a overení developeri nepotrebujú drobných investorov...a takéto príležitosti ponúkajú skôr rôzne menšie firmy, čo predstavuje riziko, že sa niekto s tými prachmi vyparí a mne zostane akurát tak kúsok nejakého pola...

Inak prťavý dvojizbák v stave holobytu v skyparku v BA, chcú teraz po dokončení bytovky predať za 350,000€ bez parkovania. :D Majiteľ ho pritom kúpil pred 2 rokmi za menej ako 200,000€. Takto sa zarábajú peniaze, do psej matere. :D
Skypark celkom dobre poznam. Architektura ci uz exteriery tak interiery su vysoko nadstandardne a samozrejme do toho jedinecna poloha. Z toho vyplyva, ze tie byty nemozu byt lacne a nie su ani myslene pre beznych ludi. Dalsia vec: nikde nie je napisane, ze ked predavajuci chce za 90m2 v Skyparku 440K tak aj najde za tuto cenu kupca. Kazdy z nas moze predavat svoje stare trenky za milion €,nie je ziaden zakon ktory by to zakazoval, ale asi tazko ich preda :)

Obyvatelia krajin kde je vysoka inflacia, maju v poslednych rokoch tendenciu upustat od drzby zlata a postupne prechadzaju na kryptomeny, hlavne kvoli lepsej likvidite a relativnej anonymite.

O akciach netreba vela vediet, staci kupit nejake ETF a to drzat. Bud cez brokera alebo sa opytat v banke kde mas ucet. Kto ma zaujem o hlbsie informacie, tak na tomto Top SK/Cz fore najde odpovede https://ako-investovat.sk/diskusia/

wladas

veru, do nehnutelnosti by som uz teraz nesiel. Nesiel som do nich ani ked ceny boli este polovicne oproti dnesnym, z mojho pohladu su investicne nehnutelnosti otrava a starosti. Vela ludi pouziva ako paku hypoteku ale budu sa mozno cudovat, ked ECB zacne postupne zdvihat uroky a mesacna splatka znatelne narastie. Dalsia vec je, ze stat bude v buducnosti zvysovat dane z nehnutelnosti hlavne v lukrativnych oblastiach.

Aporpo akciovy trh ako celok moze padnut, ale vzdy to bude iba docasny pokles, ktory dlhodobeho investora nerozhadze z konceptu, pretoze s nim rata.
Awattar
Light Professional
Light Professional

gogo956 napísal: 03 júl 2021, 13:06 Awattar
ja som pred rokmi pred zlatom uvazoval skor nad striebornymi mincami. Bolo to hlavne z toho dovodu, ze streibro je podstatne lacnejsie, takze aj s mensim budgetom sa da vytvorit pomerne velka zbierka roznych investicnych minci. Ale teraz sa uz hram iba s akciami a na taketo inevsticie uz nemam dostatocne volny cash.
Pri striebre je tiez mensia sanca /podla mna/ ze pojde o fejk. Osobne si myslim ze investovat do zlatych / striebornych minci ma zmysel iba v dvoch pripadoch: bud sa to cloveku paci a chce si urobit zbierku minci, alebo chce byt ciastocne poisteny pre potencialny pripad absolutneho krachu globalnych ekonomickych systemov.

Ano, cim je minca mensia tym po porepocte na cistu vahu kovu je drahsia. Zase na druhej strane, je jednoduchsie predat mensie a teda lacnejsie mince ako jednu velmi drahu./v situacii ked sa ich budes potrebovat zbavit/
Ďakujem pekne za odpoveď, presne mi ide o ten druhý prípad :)

ephramko napísal: 03 júl 2021, 14:19 Predať mincu alebo celú kolekciu bude vždy trvať dlhšie, lebo hľadáš špecifického kupca, ktorému sa to buď páči a chce si priplatiť alebo mu nejaká minca chýba do zbierky. No v prípade nejakej katastrofy alebo núdze, vždy nájdeš hneď niekoho, kto by tie mince roztavil na zlato... Ale na taký prípad (mať doma fyzicky zlatú rezervu pre núdzové situácie), na to sú tie tehličky.

Ano, pri tom predaji to môže byť tak ako hovoríš, ale reálne sa zlatom dá aj platiť, keď dojde k najhoršiemu.. Teda vymením zlatú mincu za tonu múkynapr :D :D
Ohladne bytov, to je samo o sebe kapitola a offtopic.
Som velmi zvedavý, či pri nastávajúcej inflácií pôjdu hore aj úvery - 2,3,4,5% aby ju dorovnávali, a či to ludia budú vedieť splácať a či sa tu s tými cenami trochu nepohne.. Ale áno, je nedostatok bytov, ceny sú na extrémných číslách. Makléri hovoria že to pôjde hore, ja si myslím tiež, ale nemusí..

Presne ako hovoríš. V skyparku sa predávali tieto byty za 160 000 a teraz ich predávajú za 400 000. Každopádne prenajať si ho vieš za 700eur.. takže investovanie kôli tomu nájmu.. neviem:).. Každopádne 160 000 bola tiež pred 6 rokmi iná suma za byt:)

//súhlasim s gogom úplne
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Tá poloha je lukratívna akurát tak pre stalkerov. Tam rastie jeden vežiak vedla druhého. Infraštruktúra je stále rovnaká. Zápchy tam budú nonstop. Takže si môžeš dať teleskop na balkón a namiesto hviezd sledovať susedov :D Plus 6 prúdovka pod oknami z jednej aj druhej strany. Ľudia, ktorí bývajú na vyšších poschodiach bez zelene pred oknami, vedia, že doprava strašne hučí. Ešte som na FB dostal od makléra vynadané a zmazal moje komentáre. :D Ale ten byt nepredali už 4 mesiace...

Pri obchodnej som videl novostavbu, kde boli väčšie dvojizbáky za 260,000€ aj s parkovaním a stropným chladením v cene. Človek má ticho a pokoj, lebo terasu má do vnútrobloku. A nemá milion susedov. Celá budova sa vypredala v priebehu pár dní.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko

1/hned vedla je napr Twin city kde sidli kopec korporatov. Pre nejakeho manazerisa moze byt zaujimave ze nemusi do roboty nikam zdlhavo cestovat ale prejde do officu v "papučiach" za par minut. Kto dochadza denne vacsie vzdialenost v ramci Ba vie aky je to velky benefit.
2/byty maju rekuperacie, takze oknami sa nevetra a tym padom ani nepocujes hluk z ulice
a dokonca co som stal na balkone tak som zvysenay ruch nezaregistroval, ono je to od tej hlavnej cesty pomerne vzdialene aj ked je pravda ze som bol iba v 1.vezi takze v tych ostatnych to moze byt trochu ine
3/zápchy tam nebývajú, ale uznavam ze teraz je doprava celkovo mensia, z dovodu ze vacsina ludi v korporatoch funguje na HO

3/Pri obchodnej? to je zaujimava lokalita, hlavne ak to bol vnutroblok. V kazdom pripade s prakovanim tam asi bude velky problem.

Autoeditácia príspevku po 2 dni 2 hod 1 min 4 sek:
Ja osobne nie som velmi stupencom kupi investicneho zlata. Ale za urcitych okolnosti, to môže byť vyborny ťah. Aj ked je aktualna tvorba likvidity centralnymi bankami z hladiska historie extremna, k vysokej inflacii viest nebude. Ale, odbornici hovoria, ze z hladiska strednodobej a dlhodobej buducnosti sa moze situacia vyrazne zmenit. Ak totiz staty nebudu vediet splacat tie obrovske dlhy ktore už teraz maju, tak je moznost ze sa uchylia k tvorbe likvidity ktora bude mnohonasobne vacsia ako ta dnesna a zaroven vysoko zdania vsetky aktiva ktore dokazu u obcanov evidovat. V tom pripade by drzba fyzickeho zlata /mimo bánk, doma na bezpecnom mieste/ mohla byt tou vitaznou strategiou.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Áno.
Inak, mega zaujímavý graf som videl kolko sa vytlačilo peňazí.
Vychádzalo to cca 10-12x viac ako po kríze 2008 :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

ECB pripravuje digitalne Euro. To bude mena ktora bude pod uplnou kontrolou priamo Ecb. Snahou je postupne vytlacit hotovost a tym padom budu vediet manipulovat s nasimi usporami v plnej miere /napr zaporne urokove sadzby/. Mozno naozaj este caka investicne zlato svetlý zajtrajšok..
https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date ... 23.en.html
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Zo zvedavosti - a myslim, ze sa tu na to uz niekto pytal - ma niekto skusenosti s nakupom fyzickeho zlata u nejakej spolocnosti? Ze ktore su tie doveryhodne...
Napísať odpoveď