Kúpa MONITORU

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...

Ktorý MONITOR by bol premňa ideál ?

27"-32" 4K 60hz TN
0
Žiadne hlasovania
27"-32" 4K 60hz IPS
2
17%
27" 2K 144hz TN
2
17%
27" 2K 144hz IPS
8
67%

Celkom hlasov: 12

TimoteoN
Novice
Novice

Kúpa MONITORU

Príspevok od používateľa TimoteoN »

Ahojte, potrebujem poradiť. :?:

Obraciam sa na vás pretože čo som prešiel pár tém tak máte kopec skúsenosti v praxi, čo práve potrebujem :)
Chcem v najbližšej dobe kúpiť nový monitor. Momentálne mám 24" FHD G-sync 144hz. Ale už ma FHD omrzelo. Premýšlam nad 2K alebo 4K no neviem si rady, poviem vám prečo. A to rovno v otázkach v bodoch aby sme sa nestratili 8) 8)

1.) V jednej téme niekto vravel, že medzi FHD a 2K nie je taký velký rozdiel, druhá osoba to vyvrátila a vraj je zo dosť rozdiel. Tak ako to je ?
2.) skúšal som dnes na svojom monitore 2 hodiny skúšať v rôznych hrách rozdiel medzi 60hz a 144hz (samozrejme vidím rozdiel ako fras len som chcel vedieť či by som si opäť zvykol na 60hz a taktiež so zapnutým G-SYNC alebo vypnutým a taktiež so zpanutým V-SYNC a vypnutým V-sync (podotknem že v živote nechcem hrať FPS so zpanutým V-sync :D myška pláva, vôbec nie je presná, je tam inputlag jednoznačne). A pointa je, že neviem či ísť do obyčajného 4K 60hz alebo 2K ale rovno s G-sync aby atam bolo tých 144hz.
3.) keĎ spomínam v bode 2 G-sync, tak preto že logicky mám nvidia kartu (gtx980, ochvílu gtx1070) a ešte je tu možnosť Adaptive-sync ale ako som googlil anglické fóra tak je to neičo medzi freesync a G-sync no s G-sync nemôže súperiť, tak neviem. Našiel som jeden monitor za cca 450e s Adaptive-sync (takzvaná VESA) https://www.alza.sk/27-aoc-ag271qx-d4402312.htm?o=3
4.) TN alebo IPS ? osobne som mal 22 FHD IPS 60hz nejaký ASUS, teraz mám ten 24 TN. Najskôr som sa bál pri kúpe a prvý deň som mal strašne zmiešané pocity lebo z GSYNC som padal na riť no na druhú stranu som bol nervozny, že horná časť monitora bola dosť tmavá namňa na čo ma upozornil kamoš. ideál by bol samozrejme IPS panel ale IPS a Gsync jedine nad 600e a chcel som ísť do 500-550e
5.) všimol som si, že je tu ospevovaný tento monitor 27" Dell S2716DG https://www.alza.sk/27-dell-s2716dg-d37 ... 2948#popis , ktorý bol aj umňa od začiatku favorit ale ako som pátral ďalej po internete tak sa karty znovu zamiešali. (link dávam na alzu kde je ešte lacnejší než na DATACOMP)
6.) AOC https://www.alza.sk/27-aoc-ag271qg-d4402313.htm?o=1 tento by bol ideál, má všetko čo by som chcel. Uhlopriečka 27", IPS panel a G-sync k tomu (144hz) no 690, niekde 650 je dosť vysoká cena. to je 150e len za to aby bol IPS panel. druhý takmer istý je tento ACER https://www.alza.sk/27-acer-xb271huabmi ... 28.htm?o=1
7.) mimo rečou som zistol, že 85hz monitor úplne stačí. skúšal som to aj v hrách. rozdiel medzi 60hz a 85hz je dosť velký, je to plynulejšie. 75hz vôbec. to akoby bolo stále 60hz. keby bol k tomu ešte g-sync tak niet o čom pretože na 2K hrani viac než 85-90 fps je nedostanem s mojími kartami ak nechcem dávať nastavenia na LOW.
8.) a teraz začína sranda. Pozeral som monitory do 450-500e, zničoho nič sa objavil môj ideál ale za 650-700e takže nám tu lieta hore dole cca 200e a tak si vravím, čo tak pozrieť 4K ? :smt033 Samozrejme 60hz, bez G-sync pretože to by sme sa bavili o monitoroch nad 800 do 1500e.
Ale vôbec netuším a preto sa pýtam vás či je problém ak si kúpim 4K monitor a ak mi nejakú hru ani na MEDIUM nepotiahne na hratelné FPS, znížím rozlíšenie na 2K. Bude obraz stále ostrý ako original 2K alebo budem vidieť, že sa pixely "bijú" ? ( neviem nájsť správny výraz) Moje riešenie by tiež bolo, že na 4K monitore by som v 4K pozeral iba videá, bol vo windowse atď., no pri hraní hier by som dával rozlíšenie 2K, prípadne FHD ak by naozaj bolo treba. Máte stým niekto skúsenosť ? :?:
9.) Aby som nezabudol. Ak mi trošku vadí TN panel na mojej 24", čo budem robiť na 27" s TN ? :shock: :? naozaj sa mi nechce investovať do monitoru 650e, veď telka ma stála 900e a uhlopriečka 55". podotýkam, že je to len FHD televízor ale s 3D, to je zas iná téma ale PC nenapojím na TV pretože sú v iných miestnostiach ak by sa chcel niekto toho chytiť :)
10.) posledná vec: Vraj 24" a 2K je naprd pretože obraz je až moc ostrý a 2K nevyužije svoj potenciál. To znamená aj pri 4K a 27" ? ak by som premýšlal nad 4K 60hz tak jedine nad 30" ?

Zhrnutie:
po prečítaní všetkých bodov ..... ísť do nejakého 4K monitoru 60hz alebo 2K monitoru s G-sync 144-165hz ? a ak 2K tak s TN alebo IPS panelom kde si priplatím cca 150e ? a ísť do DELL alebo AOC ?
Spoiler
A máme tu bonusovú otázku pre fajnšmekrov: Na alze sa totiž dá kúpiť nová, rozbalená alebo použivaná vec. Dá sa veriť tomu, že rozbalený ktorý je o 30-50e lacnejší je naozaj v super stave? nehovoriach dokonca o používanom ktorý je o 100e lacnejší ? Osobne prijimam v nemenovanom obchode reklamácie a posielam ich do servisov a dobre viem, že vec je používaná a dajú ju do predaja ako novú. To znamená, že vec s popisom rozbalené, dokonca používané predávajú fakt len vtedy keď tovar bol už minimálne 3x v servise alebo má znaky používania. Už som počul pár krát, že chalan kúpil rozbalenú grafickú kartu , celý natešený že ušetril 200e a ona vôbec nešla :D a alza ju predávala tú istú naďalej pol roka. a to bola len vraj rozbalená! nie používaná. Bojim sa aký by mi prišiel monitor. haha.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Kúpa MONITORU

Príspevok od používateľa heker »

60Hz dnes, ak mas rozpocet, tak by som hladal viac. Idealne 2K. Ci 75 alebo rovno 144. Rozhodne nie TN panel kvoli farbam a uhlom. Skor by som volil 27 palcov. Zhrnute - 27, IPS, 144, 2K.

http://www.144hzmonitors.com/best-gaming-monitor/
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

1. To zalezi na uhlopriecke, vzdialenosti a ociach. Na 27" pri nejakom pol metri uz moze byt vidiet raster, niekomu to vadi, niekomu nie. Treba si to ist niekde omrknut.

Inak suhlasim s napisanym vyssie. IPS alebo VA s 2k a idealne co najvacsiou frekvenciou.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Čaute ľudia, taktiež hľadám monitor, no moje požiadavky sú trošku iné. Momentálne budem mať k monitoru pripojený len notebook a playstation 4. Za nejake 2-3 mesiace plánujem investovať cca. 1000€ do herného PC. Investícia bude pravdepodobne za tie mesiace trochu kolisat, ale nechajme tam zatiaľ 1000€. Do tej sumy by som sa snáď mal zmestiť s grafikou 1060, čiže by som si konečne mohol užiť hry v slušnom framate na plných detailoch(?). Na monitor mam pripravených nejakých 400 eur. Veľkosť by mala by mala byť cca 25-27".Do coho ísť? Full HD, 2k, či 4k? Ci radšej 144? Okrem hrania budem samozrejme aj surfovať po nete, či strihať nejake amatérske videa z go pro kamery.
Co hovoríte napríklad na tento kúsok https://direkt.jacob.de/Monitore/TFT-LC ... ml?ref=109? Nakupovať budem v Nemecku.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

To je pekne, ale 1440p na GTX1060 uz moze byt problematicke. Treba pozriet benchmarky hier, ktore hravas alebo by si chcel hrat, ze ako bezia na GTX1060 pri 1440p. Na internet a video ti staci aj FullHD, napokon aj na hry. Ale zase nekupit 1440p pri tom rozpocte by uz bol asi hriech. Recenzie na ten Dell si pozeral??? Lebo tam obstal velmi slusne.

https://www.cnews.cz/dell-u2515h-sympat ... a-8800-kc/
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2515h.htm
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

1. FHD a 2K je rozdiel ako svina... pocitis a hodne, ale dost to zere resources, 4K by som sa vyhol pokial nemas 980ti alebo 1080 a vyssie... lebo hrat na 4K pri 60+ fps je trochu problem dnes

aby som to rozpisal, mam samsung 24FHD a kupil som k nemu Dell 25tku 2K, na ten samsung sa uz neda viac pozerat... osobne si myslim, ze pri 25-27cke je 2K taky sweet spot

Konkretne tento model dell ultrasharp u2515h je taky akokeby stred medzi TN a IPS, ALE pokial ides na pure CS a shooter games, tak nejaky 144hz 27cka 2K Tnko je pre teba to prave orechove...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Osobne by som si TN nekupil kvoli farbam. Mozno sa najdu lepsie kusky, ale ked to porovnam s IPS, no neviem.
Ryan Giggs
VIP
VIP

mystique napísal: Konkretne tento model dell ultrasharp u2515h je taky akokeby stred medzi TN a IPS,
Stred medzi TN a IPS? To je co?
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

napriklad to, ze obraz ma vsetky vyhody IPSska a odozva vo fast rezime GtG je 6ms... co je pomerne nadstandartna hodnota na IPS
Ryan Giggs
VIP
VIP

Nie je to nijako zvlast specialna hodnota. Pre IPS je to celkom bezna hodnota.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ale stale je to TN a to je rozdiel, nemyslis???
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ten Dell je IPS, nie?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Dell je IPS. Mystique pisal o TN paneloch.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Ono viete, nič nie je ideálne bez ohľadu na to, či je to TN, IPS alebo VA.

Pokiaľ sa bavíme o hraní, tak mierime na čo najnižší input lag (no netreba podriadiť voľbu len input lagu, lebo sa môžeme kvalitne popáliť) a potom podľa potrieb a preferencií:
- (mali by sme) na prítomnosť novodobých "bezstratových" riešení vertikálnej synchronizácie
- Herzáre (60,75,80,144,250,...)
- podanie farieb, kontrast,...
- (často prehliadané a nevnímané...a ak, tak len ten argument, že ťa nebudú bolieť oči) implementovanie regulácie podsvietenia aka - PWM alebo DC - kritický faktor pri tom, ako bude vyzerať motion blur - u DC dôjde k prirodzenému rozmazaniu ako u našich očí (drvivá väčšina ľudí vtedy vypína motion blur v hrách, lebo už aj samotný panel ním "trpí"), u PWM v podstate je to ako o snahu každý snímok zobraziť ostro, čo znamená, že je kriticky dôležité vyhýbať sa nižším fps, lebo v takom prípade pohyb (napríklad kamerou v hre) bude citeľne neplynulý a bude to vyzerať ako taký stuttering)
- v prípade VA panelov potom riešiť aj samotnú odozvu (mimo input lagu), lebo VA sú jediné, u ktorých môže byť odozva oveľa nižšia (známy ghosting a podobne), no u TN a IPS ide o sekundárny, ba až terciárny parameter, pretože moderné panely to majú vykryté - a ak nie, tak to sú panely, ktoré by sme nikdy v rámci výberov ani nezvažovali.

K panelom...nie je TN ako TN, nie je IPS ako IPS (alebo PLS, AH-IPS, S-IPS alebo tá špecifická odroda VA, čo je tiež len IPS) a nie je VA ako VA.

TN je zvyčajne najrýchlejší, IPS má sivú čiernu a zvyčajne lepšie podanie farieb (vernejšie a neutrálnejšie) a VA zase čiernu skoro ako plazma, kontrast ako súčet kontrastov bežného TN a IPS monitora a vynásobený dvoma, no zase pomalší.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Tiez riesim dlhsiu dobu otazku monitora.
No kedze ide iba o CS:GO asi skoncim u TN i ked priznavam, nerad, no ako DD podotkol, na moje pouzitie su priority trosku ine, takze asi "budem musiet" i ked v poslednej dobe vidavam coraz viac IPS 144hz modelov, tam ma ale zase kamarat odradza od toho "hrozneho" imput lagu.
Co myslite, je mozne porovnavat rozne deklarovane responsy (nie su v tom zase nejake marketingove tahy?, su tie cisla realne)?
Keby ano, je mozne subjektivne pocitit vyssi imput lag v radovo jednotkach ms v real life scenariu?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Čo je hrozny input lag? IPS sa v pohode TN v tomto vyrovna. Navyše do nejakych 20-30 ms to nerozozna ani hardcore hrač.
Tie "responsy" nie su realne čisla.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Hegy napísal:Tiez riesim dlhsiu dobu otazku monitora.
No kedze ide iba o CS:GO asi skoncim u TN i ked priznavam, nerad, no ako DD podotkol, na moje pouzitie su priority trosku ine, takze asi "budem musiet" i ked v poslednej dobe vidavam coraz viac IPS 144hz modelov, tam ma ale zase kamarat odradza od toho "hrozneho" imput lagu.
Co myslite, je mozne porovnavat rozne deklarovane responsy (nie su v tom zase nejake marketingove tahy?, su tie cisla realne)?
Keby ano, je mozne subjektivne pocitit vyssi imput lag v radovo jednotkach ms v real life scenariu?
to, čo vidíš ako response/odozva v špecifikáciach je odozva a prechody pixelov, input lag je nepísaný a hovorí o reálnom delay od momentu, kedy sa snímok vyrenderuje grafikou a monitor ho začne spracovávať, potom nastúpi už daná odozva.

Rovnako tá G2G hodnota je len jedna z tých, ktoré patria pod celok "odozva", rovnako sa tá G2G priemeruje, takže nehovorí to o všetkom...vždy sa treba riadiť recenziami - osobne mám v tomto najradšej práve tftcentral a nie je vôbec hlúpe výber monitora podriadiť tomu, čo tam bolo recenzované - je tam zahrnuté všetko - napríklad aj farebné nastavenia pre vernejšie podanie a podobne.

Inakšie ja osobne verím, že niekto, kto naozaj 90% času sa zameriava na hry ako fps, hlavne tie také rýchlejšie a dynamickejšie ako doom, quake, cs a podobne, tak verím, že už dokonca nad 20ms (input lagu) dokáže cítiť rozdiel ale celkovo...len veľmi veľmi pomalé IPS a veľmi veľmi pomalé VA majú input lag nad 20ms...taký môj Philips 4065UC ho má okolo 20ms.
Taký P2414H od Dellu (IPS), ktorý som mal predtým ho napríklad má úplne miniatúrny a doteraz je to jeden z najrýchlejších IPS panelov (bože, nehovoriac o tom, že sa dal pretočiť na 80Hz...bóžinku).
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

No ved toto, neviem co je hrozny input lag :-D mozno by som vedel, keby vyskusam
DD dik za tip na stranku, preluskam si to vecer.
zdravotnik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa zdravotnik »

Ahojte, tiež sa pridružím... Hľadám niečo 27", IPS, DVI/VGA (integrovaná karta Intel 530). Cenovo do tých 500EUR. Prevažne office + internet.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Načo ti je na toto použitie 27"? U FHD ti už môže teoreticky vadiť raster a 4K bude pre integrovanu zahul.
Napísať odpoveď