kurenie - prepocty

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gego
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

kurenie - prepocty

Príspevok od používateľa gego »

chcel by som sa opytat ci by mi nejaka dobra dusa neprepocitala co sa mi viac oplati

kurim uhlim v peci ktora ma vykon 4 kw a spotrebujem cca 30 kg uhlia za tyzden (7 ) a chcel som sa opytat ci by ma nevychadzalo lacnejsie kurenie tym mobilnym agregatom na propan butan

vykon 4 kw , cena 10 kg flase plynu 15 €

skusim ist na to svojim vypoctom

dovody : plyn ma vysiu vyhrevneost ako uhlie a to 4,7 krat vysiu ( 49 MJ / 17MJ )
ucinnost horenia plynu je 98 % pritom ucinnost horenia uhlia je 60 % ( nespalene zvysky idu kominom von ) vlozkovanie pece atd

nevyhody za 15 € kupim v plyne energiu 490 MJ a v uhli 1593 MJ lenze kurenie uhlim je narazove a neda sa regulovat cize ked chcem mat v izbe 20 nemozem ohen zaliat vodou cize mam tak 28 a ked pec vyhasne teplota postupne klesa cize treba nanovo rozkurit a tak dalej ( vznik strat ) kurenie plynom je rovnomerne da sa regulovat ..

cize ak za jeden den spalim cca 4,5 kg uhlia energia ktoru vytvorim je 76,5 MJ energie x ucinnost 0,6= 45,9 MJ energie ( ale je narazovo cize na 30 stupnov schladne rozkurit na novo a znova ) cize dajme tomu 40 MJ je efektivna energia hodinova energia je 40 / 12 hodin ( cca tolko trva kurenie respektive spalenie toho uhlia ) 3,3 Mj / h

skusim plyn podla tabulky mobilny ohrievac spali 0,33 kg plynu za hodinu a pri tom uvolni energiu 16,7 cize ovela viac za jednotku casu ked by som to napriklad priskrtil aby sa to vyrovnalo tj 3,3 / 49 MJ= 0,07 kg plynu za hodinu dennym kurenim 12 hod spotrebujem 0,84 kg plynu za jeden mesiac by som mal spotrebovat plynu 25,2 kg tj 37,8 € ale za uhlie dam mesiacne skusenostami tak 19,2 € s toho vypliva ze kurenie plynom je draksie ci som to pocital uplne zle ? kto mi poradi ?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: kurenie - prepocty

Príspevok od používateľa hojko »

Vypocty mozno nie su ani tak zle a logicky postavene, ale zabudol si pocitat so stratami a teda s tepelnou kapacitou vykurovaneho objektu a tiez s rychlostou ohrevu. Podla mna tam treba pripocitat aj tieto dva dolezite faktory, pretoze ak kuris plynom, tak teplota by mala stupat rovnomerne, teda voda v radiatoroch sa postupne zohrieva, objekt sa postupne vykuruje, steny sa postupne zohrievaju, az kym si nedrzia konstantne teplotu. V pripade kurenia drevom ci uhlim teplota rychlo stupa, az kym presiahne dajme tomu pozadovanych 20 stupnov, takze sa vykuruje az na 30 stupnov, potom ohen zoslabne ci zhasne a teplota pada dole. Rychlost znizovania teploty bude zalezat aj od inych faktorov, tym je najma vonkajsia teplota a od tejto teploty budu zalezat uniky tepla cez okna, cez strechu a taktiez aj rychlost chladnutia stien, pretoze inak ohrejes stenu, ak je vonku -2 stupne a rovnako sa v inom tempe ochladi, inak tomu bude, ak je von -20 stupnov.

Zial, nepoznam vzorec, ktorym by sa to dalo vypocitat, ale myslim si, ze ak by si pogooglil stranky, ktore sa venuju vykurovaniu, tak mozes najst rozne kalkulacky na nieco taketo.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

gego napísal:

nevyhody za 15 € kupim v plyne energiu 490 MJ a v uhli 1593 MJ
tu je odpoved na tvoju otazku. plyn je cca 3x drahsi, vyhodou je pohodlie. ako casto tam kuris? je to chalupa alebo dom?
ak chalupa kde si 2x do mesiaca tak plyn bude ok, ak to je dom, kde treba kurit neustale, potom je urcite vyhodnejsie uhlie.

ak je to dom, mozes pouvazovat nad novym kotlom s podavacom, cize to nalozis raz denne a mas pokoj. ak by si mal zaujem aj o komplexnu rekonstrukciu, pouvazuj nad energetickym auditom, aby si mal prehlad o tom, kde su slabe miesta, co treba urobit a aku to bude mat navratnost.
hojko napísal: Zial, nepoznam vzorec, ktorym by sa to dalo vypocitat, ale myslim si, ze ak by si pogooglil stranky, ktore sa venuju vykurovaniu, tak mozes najst rozne kalkulacky na nieco taketo.
Vypocet tepelnych strat je trosku narocnejsi proces, kde je cela plejada vypoctov a zial rata sa aj s bulharskymi konstantami.
Frito22
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Frito22 »

Tak mam na vas otazku, niesom si isty ci sme ju nebrali niekde na chemii(mozno fyzike) par rokov dozadu alebo nie,no dostal som sa koli nej do sporu s ostatnymi ludmi ktory sa mi snazili moju myslienku vyvratit.Dajme tomu ze mam v krbe 5 kg dreva.Drevo hori a nastava urcita "latkova premena" pri tomto procese ked sa drevo meni na popolcek a kto vie este na co. Co sa stane s tymi 5 kg dreva po spaleni? V krbe ostane par gramov popolu, a co ostatok tych 4 a daco kg? Vypusti sa do ovzdusia ten zbytok alebo sa vacsina len akoby "strati" pri premene na energiu?
(ja som obhajoval teoriu 5kg pred, 5kg aj po )
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ten zvysok sa premeni na plynne latky - paru, uhlicitany, oxidy,... a pri tej premene vznika teplo (silne exotermicka reakcia dreva s kyslikom)
Frito22
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Frito22 »

Ano,zvysok sa premeni na plynne latky, ibaze keby sme to vsetko zratali aku by sme dostali hmotnost? Takmer rovnaku alebo rovnaku aku malo drevo predtym alebo kus mensiu?
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

Frito22 napísal:Ano,zvysok sa premeni na plynne latky, ibaze keby sme to vsetko zratali aku by sme dostali hmotnost? Takmer rovnaku alebo rovnaku aku malo drevo predtym alebo kus mensiu?
presne taku istu -> zakon zachovania hmotnosti.
Napísať odpoveď