nazdar, mam taku otazku ohladom softwaru vseobecne, mozno to tu uz bolo zodpovedane, ale nenasiel som odpoved.
ako to je so zakonom? alebo co hovori zakon a co sa v praxi skutocnosti deje.
takze tyka sa to ilegalenho stiahnutia-teda warez. ked si clovek stiahne software, filmy, hry a podobne veci.
viem, ze to je ilegalne stiahnutie.
ale mozno sa mylim, ale zda sa mi, ze som to tak pocul, ze pokial clovek ilegalne stiahnute veci pouziva len pre osobne pouzitie, tak vtedy sa to netresta, resp. nie je trestne (co asi nedava zmysel, kedze to je ilegalne) a tresta sa to len v tedy, ked s ilegalne stihanutym softwarom obchoduje.
viem, ze v praxi sa s tym clovek stretne malokedy, ze clovek je pokutovany alebo by nedajboze isiel sediet za ilegalne stiahnute veci pokial s tym neobchoduje.
takze cisto teoreticky, hrozi clovekovi nejaka pokuta, ak by sa mu tu nahodou zistilo?
len som zvedavy ako to v skutocnosti funguje, a co hovoria zakony.
dakujem.
legalnost softwaru
Re: legalnost softwaru
Zatiaľ to tak funguje, keby sa táto činnosť mala trestať v zmysle zákonov, tak polovica ľudí na Slovensku sedí v base za nelegálne používanie softwaru. BSA sa skôr orientuje, ako si spomínal, na ľudí, ktorí na tom zarábajú... a potom ešte na firmy používajúce nelegálny software. Bežným smrteľníkom, ktorí doma používajú programy načierno na vlastnú potrebu ZATIAĽ dávajú pokoj. Ale nedávno som čítal o nejakom košičanovi, ktorého obvinili len za zdieľanie nelegálneho obsahu, tj. ani nezarábal na ňom.
-
master23
Light Professional
diky o to mi islo, ze co sa robi s tymi ludmi, co to pouzivaju len pre osobne ucely. aj som si myslel, ze ono to je v skutocnosti protizakonne (sak to je jasne), ale na Slovensku sa to neberie vazne, lebo by isla sediet polovica ludi.
a za hranicami to je ako? viem, ze v USA sa to berie vazne. bol som tam rok. ale nastastie som na nic nenatrafil.
ma vlastne policia (nasa alebo zahranicna) pravo nahliadnut do pocitaca bez toho aby mali nejake podozrenie alebo nejaky dokaz (akoze ma vypatrali) ??
tym myslim aj SK aj hranice, zda sa mi, ze v USA maju pravo, ze mozu hocikomu nazriet do NTB.
a za hranicami to je ako? viem, ze v USA sa to berie vazne. bol som tam rok. ale nastastie som na nic nenatrafil.
ma vlastne policia (nasa alebo zahranicna) pravo nahliadnut do pocitaca bez toho aby mali nejake podozrenie alebo nejaky dokaz (akoze ma vypatrali) ??
tym myslim aj SK aj hranice, zda sa mi, ze v USA maju pravo, ze mozu hocikomu nazriet do NTB.
U nás myslím musia mať súdny príkaz.. neviem, tu sa to riešilo:
http://www.hojko.com/softwarova-policia-t44804.html
http://www.hojko.com/softwarova-policia-t44804.html