Dobry den!
Mam momentalne nainstalovany windows vista home premium original ale nie som s nim spokojny smile.Preto uz dlhsi cas uvazujem nad linuxom.Bolo mi poradene aby som zacal napriklad s ubunou alebo kubuntou prepacte ak som to zle vysklonoval.Chcem si dat Ubuntu uz spominannu verziu v nadpise.A teraz sa chcem spytat ci mozem vyuzit postut instalacie zo stranky ubuntu cz ale ide o to ze chcem pouzivat aj particie z widnowsu napriklad D: kde mam svoje vecicky a tak a kamarat mi spominal ze je tam zlozitejsi postup ako to nastavit cez programek partition magic pretoze by som si nerad zformatoval system wista kedze pocitac nepouzivam len jak tak by sa cel spytat ci by ste mi nevedeli pomoct s konkretnejsim navodom ako si to urobit.Poterbujem len postup instalacie popripade kde by som sa mal pozriet.Opakujem som v tomto trosku zaciatokcnik a nemam rad vistu.Mohli by ste mi este povedat ako si mam porozdelovat napriklad cez partition magic disk potrebny pre linux? Mam 250 GB rozdelene na C: priblizne 40 GB , D:99 GB , E:99 GB.Cel by som to hodit na E:disk
Dakujem
Linux ku Windows vista
Môže ostať Vista aj všetko ostatné. Aj NTFS sa dá aj zapisovať, nie však hneď po inštalácii (čítať sa to dá), treba to dodatočne inštalovať/ nastaviť. Udaje samozrejme ostanú.
Najprv si pripravíš oddiely až potom to inštaluj, napr s partition magic.
Musíš si spraviť primárny oddiel, ktorý je naformátovaný na Ext3 súborový systém, tam sa to inštaluje a ešte aj swapový oddiel, čo je súborový systém LinuxSwap, nemusí byť primárny oddiel.
Na swapový oddiel stačí 1 GB a ext3 tak minimálne 5 GB-ov ale si sprav 10, aby si mal dosť miesta.
Inštalovať podľa ubuntu.cz bude ok.
Najprv si pripravíš oddiely až potom to inštaluj, napr s partition magic.
Musíš si spraviť primárny oddiel, ktorý je naformátovaný na Ext3 súborový systém, tam sa to inštaluje a ešte aj swapový oddiel, čo je súborový systém LinuxSwap, nemusí byť primárny oddiel.
Na swapový oddiel stačí 1 GB a ext3 tak minimálne 5 GB-ov ale si sprav 10, aby si mal dosť miesta.
Inštalovať podľa ubuntu.cz bude ok.