Linux na HP530
tak ked to pinda, nechaj to tak a pri instalacii vyberies, ze ma byt aktivna ta ext. moc do toho nevidim, len viem, ze ja som to tak spravil a islo to (to je odborne, co
). na neaktivnu ti to proste nepojde. ked budes instalovat tak potom sa to tam da nastavit. tak ked to partition magic nechce, tak asi by to spravilo nieco zle. tak to nastav pri instalacii
GL
no takze uz fungujem na Kubuntu. vsetko je v poriadku, prekonane aj pociatocne problemy so slovenskou jazykovou mutaciou, aj so zvukom - pomohol reinstall a nastavenie siete predtym ako som dal istalaciu.
Trosku mam problemy s urcitymi vecami, akurat sa mi stahuju automaticke aktualizacie. Len neviem akym sposobom sem instalovat utility- napr. skype klienta, alebo icq..
takze sa asi ponorim na nejaku dobu do navodov pre lamy
Trosku mam problemy s urcitymi vecami, akurat sa mi stahuju automaticke aktualizacie. Len neviem akym sposobom sem instalovat utility- napr. skype klienta, alebo icq..
takze sa asi ponorim na nejaku dobu do navodov pre lamy
Nie je to komplikované...
Najlepšie by bolo, keby si pridal do zdrojov Medibuntu repository.
http://medibuntu.sos-sts.com/ je adresa, tu je že ako sa to pridáva:
http://medibuntu.sos-sts.com/repository.php
Na ICQ, MSN je dobré aj Kopete, to už máš nainštalované, je aj Gaim, Licq ale Kopete stačí na všetko.
Cez Adept Manager si nainštaluj Synaptic a hlavne Java inštaluj tým nie adeptom, ten je oveľa lepší.
Keď si pridáš do zdrojov medibuntu, cez Adept alebo Synaptic si ľahko nainštaluješ aj
Adobe Acrobat Reader
Google Earth
Java
libdvdcss2
Najviacej podobné MSN, je Mercury Messenger, no mne nechce nejako fungovať.
Aj tak je najlepšie kopete. 
Najlepšie by bolo, keby si pridal do zdrojov Medibuntu repository.
http://medibuntu.sos-sts.com/ je adresa, tu je že ako sa to pridáva:
http://medibuntu.sos-sts.com/repository.php
Na ICQ, MSN je dobré aj Kopete, to už máš nainštalované, je aj Gaim, Licq ale Kopete stačí na všetko.
Cez Adept Manager si nainštaluj Synaptic a hlavne Java inštaluj tým nie adeptom, ten je oveľa lepší.
Keď si pridáš do zdrojov medibuntu, cez Adept alebo Synaptic si ľahko nainštaluješ aj
Adobe Acrobat Reader
Google Earth
Java
libdvdcss2
Najviacej podobné MSN, je Mercury Messenger, no mne nechce nejako fungovať.
ja sa asi opakujem, ale mne to neda... najlepsia stranka aka kedy bola vobec pre kubuntu a pre novacikov je ubuntuguide.org stlacis ctrl+f vo firefoxe, napises skype a mas to. hodi ti to navod. ked nemas nastavene repozitare, tak nic lahsie, kliknes si na repozitare a nastavis. je to tam vzdy na zaciatku kazdej instalacie. vzdy ti povie, co musis mat aby to slo. tymto sposobom nainstalujes komplet vsetko co ti treba. len nvidia ovladace som ja instaloval ako blbec uplne inym sposobom (ale aj tak idu) 
zase mi nejde zvuk.. uz si pripadam ako nejaky idiot, ale vobec tomu nechapem.. vcera mi zvuk siel normalne,vypol som pc normalnym sposobom a vecer som zase pustil a nesiel. tvaril sa ze ide, aj v amaroku mi ukazovalo tu srandu co robi stlpiky do rytmu
(nevim ako sa tomu nadava), ale nesiel ziadny zvuk. Cely cas som hladal na to nejaky driver alebo nejaku podporu alebo co a nakoniec som sa na to vykaslal,som to vypol a teraz rano zase zapnem a cumim, ze zvuk zase ide normalne. Dokonca aj podpora mp3 co som nainstaloval vcera.. som z toho uz vol. to akoze niekedy zvuk pojde a niekedy skratka nie? 
ak mas nainstalovane repozitare, tak potom len
potom kde-look.org a hladaj liquid weather a mas pocasie. no a monitoring systemu si stiahni, aky sa ti paci. je tam nenormalne siroky vyber.
Kód: Vybrať všetko
sudo apt-get install superkaramba
neni zac
no s tym startovanim to je takto:
KDE ma taku fajn moznost, ze sa da nastavit, aby ti ukladalo sedenie. po vypnuti systemu sa ti vsetko ulozi a ked zapnes, tak to mas ako ked si odisiel. vsetky KDE aplikacie mas tak ako si ich nechal. cize aj superkaramba sa ti znovu nastartuje. ja nevypinam krusader ani firefox a v trayi mam dalsie veci a vzdy po starte mi to pekne nabehne. navyse ak sa ti nebude superkaramba spustat, tak staci vytvorit spustac a bude sa ti pustat aj keby nechcela
KDE ma taku fajn moznost, ze sa da nastavit, aby ti ukladalo sedenie. po vypnuti systemu sa ti vsetko ulozi a ked zapnes, tak to mas ako ked si odisiel. vsetky KDE aplikacie mas tak ako si ich nechal. cize aj superkaramba sa ti znovu nastartuje. ja nevypinam krusader ani firefox a v trayi mam dalsie veci a vzdy po starte mi to pekne nabehne. navyse ak sa ti nebude superkaramba spustat, tak staci vytvorit spustac a bude sa ti pustat aj keby nechcela
hmm,no s tym som uz skusal, ale teraz som si vsimol kde je problem.
ked mam notas vypnuty a pustim linux ako prvy, tak zvuk ide poho, vsetko facha. aspon tak som to teraz skusal a tak mi to islo.
potom sa mozem restart a prepnut do XPcka a vsetko vali.
Ale ak pustim notas a ako prvy pustim XP nahodou a potom restart a linux, tak na linuxe mi nejde zvuk.. a nie je to ziadnym stisenim ani nicim podobnym. skusal som nejake alsa ovladace instalovat ci co to bolo, ale aj tak to blblo.
v nejakom anglickom tutoriali som nasiel, ze mam zapisat do suboru
etc/modprobe.d/alsa-base
tento novy riadok
options snd-hda-intel model=laptop,
akurat ze ten subor je len na citanie a nemozem to upravit lebo nevim ako sa prihlasit ako root. mam tu svoj ucet a aj ked chcem nieco robit cez konzolu, musim sa tam prepnut ze root. aj tak nevim ci by to pomohlo.
jednoducho nechapem to prepojenie medzi XP a linuxom, preco to blbne. tie drivery na linuxe su, aj zvuk ide bezproblemovo, ale ako som opisal, ked to pustim po XPcku, tak sa tvari ako keby som dal mute , ale pritom by vsetko malo fachat
ked mam notas vypnuty a pustim linux ako prvy, tak zvuk ide poho, vsetko facha. aspon tak som to teraz skusal a tak mi to islo.
potom sa mozem restart a prepnut do XPcka a vsetko vali.
Ale ak pustim notas a ako prvy pustim XP nahodou a potom restart a linux, tak na linuxe mi nejde zvuk.. a nie je to ziadnym stisenim ani nicim podobnym. skusal som nejake alsa ovladace instalovat ci co to bolo, ale aj tak to blblo.
v nejakom anglickom tutoriali som nasiel, ze mam zapisat do suboru
etc/modprobe.d/alsa-base
tento novy riadok
options snd-hda-intel model=laptop,
akurat ze ten subor je len na citanie a nemozem to upravit lebo nevim ako sa prihlasit ako root. mam tu svoj ucet a aj ked chcem nieco robit cez konzolu, musim sa tam prepnut ze root. aj tak nevim ci by to pomohlo.
jednoducho nechapem to prepojenie medzi XP a linuxom, preco to blbne. tie drivery na linuxe su, aj zvuk ide bezproblemovo, ale ako som opisal, ked to pustim po XPcku, tak sa tvari ako keby som dal mute , ale pritom by vsetko malo fachat
mmm no tak suvis tam nevidim ziadny ani ja. ak chces editovat ten subor, tak najprv si zaloz root konto. nepamatam ako som to robil ale snad sa trafim
teraz by malo byt tusim root konto aktivne. v grafickom prostredi ti ho absolutne netreba. ak chces editovat ten subor. tak bud
alebo ja to robim aj cez krusader ak chcem robit vacsie zmeny. ale to by si musel mat krusader. ak ti vyhovuje styl totalcmd, tak by ti sedel aj krusader. tam sa da aj zvolit root mod a mas plne prava.
sudo -s
passwd (nejake heslo)
sudo kate /cesta/k/tomu/suboru
turtlak69: vdaka. ten subor mi isiel upravit ked som sa hentak prihlasil. ale stale to nepomohlo vyriesit toto. sice uz som prisiel na uplne jednoduche riesenie a som to otestoval, aj to funguje.
jednoducho ak sa idem prepinat z win do linuxu a dam restart, tak mi ten zvuk nepojde vobec, mozem robit co chcem. naopak to funguje.
treba to prepinat nie restartom pc, ale vypnut pc uplne a znova zapnut a vybrat linux. vtedy mi ide zvuk normal..
ako laik si myslim, ze windows nechape, ze moze byt aj iny operacny system a preto ked sa restartuva, tak este to zariadenie stale pouziva a ak pustim po restarte linux, ten ho nemoze inicializovat, kedze s nim robil win..
tak nejak to chapem, ale ako na pochopenie co mam robit, mi to postacilo
nejaky profik mi to moze vysvetlit. kazdopadne, dovolim si povedat, ze konecne snad vsetky pociatocne problemy vyriesene, teraz hor sa do sveta linuxu. vdaka vam chlapi, hlavne turtlak69, bez teba by som to asi vzdal a zostal pri Wine
jednoducho ak sa idem prepinat z win do linuxu a dam restart, tak mi ten zvuk nepojde vobec, mozem robit co chcem. naopak to funguje.
treba to prepinat nie restartom pc, ale vypnut pc uplne a znova zapnut a vybrat linux. vtedy mi ide zvuk normal..
ako laik si myslim, ze windows nechape, ze moze byt aj iny operacny system a preto ked sa restartuva, tak este to zariadenie stale pouziva a ak pustim po restarte linux, ten ho nemoze inicializovat, kedze s nim robil win..
tak nejak to chapem, ale ako na pochopenie co mam robit, mi to postacilo
nejaky profik mi to moze vysvetlit. kazdopadne, dovolim si povedat, ze konecne snad vsetky pociatocne problemy vyriesene, teraz hor sa do sveta linuxu. vdaka vam chlapi, hlavne turtlak69, bez teba by som to asi vzdal a zostal pri Wine
oo thx
dufam, som happy, ze o linuxaka viacej
inac tiez som zacal tym, ze hor sa do toho a potom som musel parkrat reinstalovat system
linux ti s root pravami dovoli kadeco. aj akcie, ktore ho uplne znicia. takze pod rootom rob velmi opatrne. toto je taka dost radikalna zmena oproti windowsu, ktory ti nedovoli robit vselico 
inac tiez som zacal tym, ze hor sa do toho a potom som musel parkrat reinstalovat system