Linux Ubuntu 10.04 rozdelenie disku

Všetko ohľadom Linuxu...
Esence
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Linux Ubuntu 10.04 rozdelenie disku

Príspevok od používateľa Esence »

Dobre ráno ...

Vec: Mám HDD s kapacitou 250GB. Aby som to upresnil mal som 2x po 125GB particie ešte na Win XP or 7 (2 windowsi) rozhodol som sa po recenziách na OS Linux, že to skúsim a tak som ešte vo win XP "Partition Magic" tieto dve particie zlúčil ... problém je, že to nebol priam očarujúci nápad a preto sa pýtam dá sa rozdeliť v OS Linux 10.04 partícia, ktorá ma kapacitu 250GB opätovne späť na 2x po 125GB ? podotýkam, že je ale na tomto hdd zabratých 113GB to znamená, že by som bol rád ak by sa dalo rozdelenie disku spraviť bez straty týchto 113GB dát to znamená len tých voľných z tej 250GB particie napr 125GB oddeliť a prideliť pod inú partíciu ... ako sa to robí ? ... prípadne linky or návody za každú pomoc vopred ďakujem

//možno pomôže možno nie "príloha" screen HDD s: Systém/Správa/Disk Utility... 1,2,3,4

PS: akékoľvek informácie ktoré budete potrebovať dodám na požiadanie vôbec sa tomu nerozumiem a budem rád každej pomoci ďakujem :)
Prílohy
HDD img 1.png
HDD img2.png
HDD img3.png
HDD img4.png
majky358
Light Expert
Light Expert

Re: Linux Ubuntu 10.04 rozdelenie disku

Príspevok od používateľa majky358 »

Na linuxe neviem kde čo ako , nejak dlho som ho nepoužíval . Najlepšie google, ale v XP by to malo ísť cez správcu diskov a tu jednu partíciu si zmenši , tím ti vznikne nová , tú si naformatuj a máš poriešené :)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

mňa skôr znepokojuje ten SMART status "Disk has a few bad sectors"
môžeš použiť aj toto http://gparted.sourceforge.net/index.php
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

mam tiez ubuntu 10.04 a rozdeloval som to cez KDE partition manager
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

ArkanoviTigrovi napísal:mam tiez ubuntu 10.04 a rozdeloval som to cez KDE partition manager
Stale je to "iba" frontend ku parted, rovnako ako Gparted. Samozrejme moze mat v ponuke viac moznosti jeden alebo druhy. Tu je dokumentacia ku Gparted http://gparted.sourceforge.net/larry/re ... sizing.htm A nepovoli ti spravit nic, co by nedokazal. ;) Takze treba skusit. Data by mali byt vzdy zazalohovane, aj ked nie vsetci mame na to moznosti.
Skyer
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Skyer »

Osobne už dlhšie používam Gparted, a zatiaľ žiadny problém. S partíciami je možné robiť takmer čokolvek, doinštalovať sa dá aj podpora NTFS.
Napísať odpoveď