Mandrake

Všetko ohľadom Linuxu...
Xaredon
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Mandrake

Príspevok od používateľa Xaredon »

Chcem vediet, ci je mozne stiahnut Linux Mandrake zdarma v ceskej verzii a ak ano tak kde? A este kolko zabera instalacka na disku? A aj ci je mozne ho nainstalovat aj na inu particiu, ako je C lebo Win 98 tak nesiel. AJ ked viem, ze windows nema s tym nic spolocne ale ked si ho dinem instalovat, tak chcem mat info o vsetkom. Je pravda, ze je najlepsi pre zacinajucich s Linuxom? Ja som doteraz robil iba so Slax a to moc nenauci. :? Moc diky za odpoved.
Majs0
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Majs0 »

Kód: Vybrať všetko

http://www.mandrivalinux.cz/download
q-parser
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa q-parser »

Ty si robil so Slax? No neviem, podla toho prispevku toho o tuxe moc nevies, ked trepnes taku blbost, ze ci sa da nainstalovat inde nez C! To keby sa ti podari, tak ti osobne pride Linus Torvalds zablahozelat so slovami: b0ha jeho, si dobry! Linux nepoziva billovske pismenkove oznacenia a ani fat. Treba vytvorit particiu ineho typu (ext2, ext3, xfs, reiserfs, ...). Podla mojho nazoru by pre teba najlepsim linuxom bol Knoppix, aspon by si sa nemusel trapit nad takymito otazkami a mal by si vsetko len na CD a ramke ;) Ale inak Mandriva, Fedora, (k)ubuntu ...
romano
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa romano »

Alebo ak vies citat a mas dost volneho casu tak Gentoo.

Ale ak chces Mandrake, ISO images (3xCD alebo 1xDVD) najdes tu:

ftp://ftp.linux.cz/pub/linux/mandrakelinux/official/iso/10.2/i586/
deblasco
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa deblasco »

q-parser linux som mal nainstalovany a bezal mi na fat-ke ;) mam pocit ze to boli este nejake drake 7dmicky ir 7.1...
q-parser
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa q-parser »

deblasco napísal:q-parser linux som mal nainstalovany a bezal mi na fat-ke ;) mam pocit ze to boli este nejake drake 7dmicky ir 7.1...
no dobre, a co si tym dokazal? akurat, ze si tym obmedzil linux, napr. politiku prav, rychlost a bezpecnost dat.
Xaredon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Xaredon »

AKo mam vytvorit tieto particie?ext2, ext3, xfs, reiserfs To sa da pri instalacii Linuxu alebo potrebujem na tro program? A ktora z nich je najlepsia na pouzitie? A este nieco Windows XP z nich dokaze citat bez problemov? Ci aj nahravat na ne mozem s windowsom?
mr.fritz
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr.fritz »

Mandrake (Mandriva) Linux ma v instalacke Druid a Fdisk (ak sa este dobre pametam), takze particie mozes vytvorit pocas instalacie, tiez je tam moznost "vyuzit volne miesto na disku".

Ktora je najlepsia??? no to ani ja neviem, ale pouzivam ext3, co je vlastne zurnalovaci ext2 :wink:

Windows nedokaze citat linuxacke particie (ale su na to programy napr. "Linux ext2fs filesystem explorer").
Linux dokaze pracovat s Windowsackymi particiami, ale nie je to plnohodnotne. (napr. ja mam 1Gb particiu fat32 ktoru pouzivam len na prenos suborov medzi systemami)
trizzo
VIP
VIP

Príspevok od používateľa trizzo »

Xaredon napísal:AKo mam vytvorit tieto particie?ext2, ext3, xfs, reiserfs To sa da pri instalacii Linuxu alebo potrebujem na tro program? A ktora z nich je najlepsia na pouzitie? A este nieco Windows XP z nich dokaze citat bez problemov? Ci aj nahravat na ne mozem s windowsom?
ak nepoznas odpovede na tieto polozene otazky, tak sa do instalacie ani nepustaj....

Ako vytvorit? nijako, robi to instalator linuxu automaticky, postaci prazdna neformatovana particia na disku (resp. prazdny oddiel). Ale dokazu to aj programy ako PartitionMagic a pod.

ext3

driver pre citanie ext* particii pod windows:

http://www.fs-driver.org/download/Ext2IFS_1_10a.exe
Komo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Komo »

trosku od temy, ale nechcel som vytvarat novu diskusiu... Mandrake 10.1 alebo novu Mandrivu???
drakeman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drakeman »

Komo napísal:trosku od temy, ale nechcel som vytvarat novu diskusiu... Mandrake 10.1 alebo novu Mandrivu???
skor mandrivu, ta je novsia a to prinasa vacsie vyhody
Komo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Komo »

drakeman napísal: skor mandrivu, ta je novsia a to prinasa vacsie vyhody
mozes trosku konkretizovat?
vdaka...
orbiq
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa orbiq »

daj si zatial mandrake a ked bude mandriva official tak si das potom to.lebo zatial je len beta,ale co nevidiet a bude von:)
deblasco
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa deblasco »

q-parser napísal: no dobre, a co si tym dokazal? akurat, ze si tym obmedzil linux, napr. politiku prav, rychlost a bezpecnost dat.
iba reagujem na to ze linux moze byt instalovany aj na disku "C:"

okrem toho, kazdy nejak zacina(l) tak neinvaliduj niekoho prispevok len preto ze je zaciatocnik... vdaka tomu ze som si to ftedy nainstaloval na "disk C" si dnes robim proxy aj fw sam a bavkam sa stym a vytesujem ;)
AL3S
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa AL3S »

Takze som Lama a xcem sa spytat ci skusal niekto instalovat graficke drivre na 10.2 LE? od Nvidie. ked som tam daval to jadro, tak na dvd vobec nebolo a tak mi nesiel nainstalovat ani driver. Na 10.1 sa mi to podarilo rozbehat nejak. ak to ide nejak spravit, dajte vediet ako na to. na vela forach ludia hovoria ze to nejde a na niektorych ze hej. Dakujem za rady
klm16
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa klm16 »

mam aj ja jeden problem s mandrake.
Mozem v mandrake, skustit disk, ktory ma FAT32??? pretoze ked chcem napojit disk, kde mam napr filmy, alebo hudbu, tak mi to moc nejde, ukazuje mi za pristup odmietnuty a pododne zvasty...... :cry:
Snowmannn
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Snowmannn »

fat32 ti musi v pohode precitat
klm16
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa klm16 »

keby islo tak by som tu nepisal.... :?
Snowmannn
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Snowmannn »

no lenze to potom nebude chyba linuxu ale niekde u teba (neber ako urazku, ale pravdepodobne daco robis zle)
skus si disk namountovat do nejakeho priecinku mount /dev/hda1(podla seba zmen) /priecinok -> priecinok musi byt vytvoreny -> pripadne pozri manual.
Jedina vec divna je ze ked kopiruje s ext3(napr) na fat32 tak ti mozno bliakat ze nemoze chmodnut subory -> to je normalne
mr.fritz
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr.fritz »

klm16 napísal:mam aj ja jeden problem s mandrake.
Mozem v mandrake, skustit disk, ktory ma FAT32??? pretoze ked chcem napojit disk, kde mam napr filmy, alebo hudbu, tak mi to moc nejde, ukazuje mi za pristup odmietnuty a pododne zvasty...... :cry:
ono je to koli vyrtualnym pravam na FAT-ke, vsetky subory a adresare maju prava roota, takze ako normalny uzivatel sa tam nedostanes, staci pridat do /esc/fstab parameter "umask=000", blizsie info najdes na:

http://www.abclinuxu.cz/clanky/system/na-co-se-casto-ptame-etc-fstab
Napísať odpoveď