Manipulácia s génmi/embryami

Diskusie na politické témy...
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Manipulácia s génmi/embryami

Príspevok od používateľa P3Bo »

Rozvojom modernej medicíny a zisťovaním nových poznatkov sme sa dopracovali až k tomu že ľudia majú moc tvoriť život poprípade manipulovať s vlastným tak ako sa im zachce. Ste za alebo proti tomu aby ľudstvo manipulovalo s kmeňovými bunkami a niekedy v budúcnosti by sa vytvárali deti podľa zvolených kritérii ? Viac menej by sa dalo povedať o vypestovaní dokonalých ľudí- nadčloveka-fyzicky dokonalého , zdravotne perfektného.

Dokázali by ste žiť s pocitom že vám prišili ruku niekoho ktorý bol "vypestovaný" iba za účelom aby zomrel ? že ste neúmyselne podporili ďalšie zabíjanie ?

Ste za to aby sa na Slovensku rozvíjal takýto druh medicíny a aby Slovenská politika takéto niečo podporovala ?

viac nájdete tu http://www.blumental.sk/casopis/rok_200 ... 2/cl08.htm
http://www.forumzivota.sk/geneticka-manipulacia
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Vytvorenie dokonaleho cloveka - teda v pripade uplneho "vyuzitia" tejto moznosti/technologie/poznatku by znamenalo vytvorenie nepotrebnej existencie, inac povedane stroja. Rozmanitost, schopnost a neschopnost robi ludmi to cim sme, to naco tu sme. Keby bol kazdy dokonaly, tak by sme nepotrebovali nikoho. Tzn. pre potencialne dokonaleho cloveka je existencia ostatnych zbytocna a teda jeho vlastna existencia je nezmyselna.

K liecbe roznych geneticky vrodenych chorob a ine vyuzitie tychto technologii: nepoznam odpoved, mam len nazor, ze by sa to imo nemalo, teda cisto z moralneho hladiska [ale zase ked sa vratim do 20tych rokov 20teho storocia a zoberiem si RKC ako chceli zakazat antibiotika a podobne veci, tak mam kopec otaznikov]. Viem len jedno - ze cloveku nikdy nestaci len "pozitivne" vyuzitie danej veci, lebo sam nevie kde sa konci pozitivne a zacina negativne [destruktivne] vyuzitie [zneuzitie] toho ktoreho objavu, alebo moznosti.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Manipulácia s génmi/embryami

Príspevok od používateľa enter00 »

P3Bo napísal:Dokázali by ste žiť s pocitom že vám prišili ruku niekoho ktorý bol "vypestovaný" iba za účelom aby zomrel ? že ste neúmyselne podporili ďalšie zabíjanie...
toto je ucelovy blabol, nic v style scifi, kde pestuju celych umelych ludi a potom im podla potreby beru organy nie je a nebude. z kmenovych buniek sa/ak sa to podari/ budu "pestovat" jednotlive organy, ktore vdaka rovnakemu dna a pod telo prijemcu zoberie za svoje.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

enter00 napísal:toto je ucelovy blabol, nic v style scifi, kde pestuju celych umelych ludi a potom im podla potreby beru organy nie je a nebude. z kmenovych buniek sa/ak sa to podari/ budu "pestovat" jednotlive organy, ktore vdaka rovnakemu dna a pod telo prijemcu zoberie za svoje.
nechcem Ti protirecit, ale nechci byt ako Ti, ktori sa posmievali Julesovi Verneovi, alebo Leonardovi da Vincimu a im podobni...ludska mysel a viera v dokazanie cohokolvek nema hranic, tzn. ze je vzdy vsetko len otazkou casu a pevne stanovenych limitov, alebo bio-fyziklanych zakonov v ktorych sme "uvazneni".

Ale kiez by si mal pravdu a nedalo by sa to uskutocnit.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

enter00 napísal:toto je ucelovy blabol...
Čo vieš ako ďaleko pokročí mediicína určite to nebude v roku 2050 ale raz aj na také príde. Nie je to nemožné.

Uplink: človeka netvorí jedinečným iba jeho telo , zdravie, ale aj vlastný názor = mozog. Celá evolúcia speje k dokonalému organizmu. Tak výnimočnému že sa dokázal adaptovať do všetkých podmienok. Chceš tým povedať že evolúcia nemá zmysel ? :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

P3Bo napísal:Čo vieš ako ďaleko pokročí mediicína určite to nebude v roku 2050 ale raz aj na také príde. Nie je to nemožné.

Uplink: človeka netvorí jedinečným iba jeho telo , zdravie, ale aj vlastný názor = mozog. Celá evolúcia speje k dokonalému organizmu. Tak výnimočnému že sa dokázal adaptovať do všetkých podmienok. Chceš tým povedať že celá evolúcia nemá zmysel ? :)
heh, ked evolucia smeruje k dokonalemu organizmu, preco sa rodi stale viacej fyzicky a mentalne postihnutych ludi a preco speje ludstvo ku svojej vlastnej zahube? Ci zdravy rozum/moralka a myslenie nie je sucastou evolucie? Moj nazor je ze clovek je rozumovo a zmyslanim stale v dobe kamennej, tie kozmeticke upravy ako jazyk a nejake poznatky/vynalezy zlepsujuce zivot len maskuju to cim stale sme. Chces vediet co vznikne z dietata, ktore nebude vychovavane rodicmi, ale ho nechaju len tak a budu ho krmit?

Je mozne ze po tomto eone, alebo veku ludstva po nejakom samozniceni, prezije zopar vyvolenych ako v nejakom filme a zalozia novu civilizaciu, ktora bude lepsia, ale tema je venovana civilizacii 21ho storocia, ktora je na pokraji svojho vlastneho znicenia, nie?

Momentalne mi pride ludstvo ako clovek, ktory si sekne do prsta zacne z neho trochu krvacat a kym sa mu podari zastavit to male krvacanie tak dojde o obidve nohy...tzn. ze kazdy kladny vynalez a objav znamena dalsich 10 destruktivnych...keby sa tendencia zmenila, nech sa paci, evolucia rulz, ale inac je to fakt dost useless :)...radsej by som zil v stredoveku a bol skoseny morom, ako nejakou hyper tajnou zbranou od amikov, alebo nejakym za<censored> virusom, ktory sem nasadili.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

uplink napísal:heh, ked evolucia smeruje k dokonalemu organizmu, preco sa rodi stale viacej fyzicky a mentalne postihnutych ludi a preco speje ludstvo ku svojej vlastnej zahube?
Nezdravý životný štýl , poviem ti príklad v Sparte choré deti zabíjali hneď od narodenia tým sa behom pár generácii rapídne zvýšil ich genetický potenciál ...dedične sa prenášalo menej chorob a keby to pokračovalo doteraz tak sa stavím že budu oveľa zdravší ako zvyšok sveta. Avšak čo sa deje dneska narodí sa choré dieta ktoré zázrakom medicíny prežije a splodí ďalšie choré deti. Takže koniec koncov sa to bude len zhoršovať.
uplink napísal:Ci zdravy rozum/moralka a myslenie nie je sucastou evolucie? Moj nazor je ze clovek je rozumovo a zmyslanim stale v dobe kamennej, tie kozmeticke upravy ako jazyk a nejake poznatky/vynalezy zlepsujuce zivot len maskuju to cim stale sme. Chces vediet co vznikne z dietata, ktore nebude vychovavane rodicmi, ale ho nechaju len tak a budu ho krmit?
Súčasťou evolúcie bolo zvýšenie kapacity nášho mozgu človek však rýchlo pochopil že jeho najväčším nepriateľom je iný človek. Zvýšenie kapacity mozgu nám umožnilo aby každý jedinec pochopil že to umožní spolunažívanie . človek žijúci bez spoločnosti nie je človekom ...ak si myslel toto tak o prípadoch divých detí viem.. ;)
uplink napísal:Je mozne ze po tomto eone, alebo veku ludstva po nejakom samozniceni, prezije zopar vyvolenych ako v nejakom filme a zalozia novu civilizaciu, ktora bude lepsia, ale tema je venovana civilizacii 21ho storocia, ktora je na pokraji svojho vlastneho znicenia, nie?
Ako vieš že sa ten cyklus nebude opakovať dokola ?
uplink napísal: kazdy kladny vynalez a objav znamena dalsich 10 destruktivnych.
V tomto s tebou suhlasim a chcel som to napísať vyžšie lenže som si pripadal ako keby som kopíroval Dana Browna tak som to radšej zmazal. Aj keď musíš uznať že ten jeden vynález vždy stojí za to ...podľa mňa ak ľudia dokážu obsadit medzihviezdny priestor tak ľudstvo už nič nemá šancu vyhubiť.
bax
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bax »

ja som proti
ak sa jedná o pestovanie ľudí je to blbosť... podľa mňa by takýto výtvor postrádal to čo človeka robí človekom - dušu...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

P3Bo napísal:...
myslim ze sa chapeme, mno a asi mame aj celkom podobne stanovisko, ale dalej to tu nejdem rozoberat vzhladom na moje niekedy dost prudko nehumanne nazory.

Heh ano tie deti v sparte, o nich uz tiez viem po tom co som videl film 300 :D.

Ta druha cast nepotrebuje reakciu, myslim.

Cyklus sa moze opakovat, ale ako som uz vyssie spomenul, bude na inej bytostnej urovni, inej mentalnej urovni a bude asi postaveny na diametralne odlisnych moralnych principoch a zakonoch, ak sa bude opakovat.
Napísať odpoveď