Marináda (príprava marinády)
-
spojka13
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Marináda (príprava marinády)
servus,
chcel by som sa opýtať tuna cteného obecenstva, že ako pripravujete marinadu na maso, ktoré ma ist na grill, lebo zajtra idem grilovat, ale zatial som sa do marinovania masa nikdy nepuštal, takže neviem ake, a v akom pomere prísady tam mam dat, hodte niečo z vlastnej skusenosti... čo preferujete, ake korenie, bylinky atd atd... budem velmi rád, ked sa tu nazbiera čim skôr a viar napadov.
chcel by som sa opýtať tuna cteného obecenstva, že ako pripravujete marinadu na maso, ktoré ma ist na grill, lebo zajtra idem grilovat, ale zatial som sa do marinovania masa nikdy nepuštal, takže neviem ake, a v akom pomere prísady tam mam dat, hodte niečo z vlastnej skusenosti... čo preferujete, ake korenie, bylinky atd atd... budem velmi rád, ked sa tu nazbiera čim skôr a viar napadov.
-
jin
VIP
Re: Marináda (príprava marinády)
No takže:
Horčicovo-medová: Mixneš spolu horčicu a med v pomere 1:1, ku tomu pridáme ekvivalentný počet PL oleja, švihnem tam od oka soľ, korenie, oregano, osobne pridávam aj troška nadrveného muškátového orechu pre chuť.
Chilli: Do vhodného množstva sójovej omáčky hodíš dve-tri na jemno nasekané chilli papričky, celé sa to zahustí medom, a premastí zopár lyžicami oleja, dosolíme. Iné korenia nedávam.
Klasická: Do oleja švihnem grilovacie korenie, gyros korenie, trocha gratinovaného cesnaku, čierne / zelené korenie, soľ, celé sa to dá zahustiť horčicou, ktorá nikdy mäsu neublíži.
Marinády sú sranda a rád s nimi experimentujem, Prakticky tu existujú základné "nosiče" chuti a záleží už len na tom, čo do nich pridáme. Osobne sa najbližšie chystám na nejaké Kari
Horčicovo-medová: Mixneš spolu horčicu a med v pomere 1:1, ku tomu pridáme ekvivalentný počet PL oleja, švihnem tam od oka soľ, korenie, oregano, osobne pridávam aj troška nadrveného muškátového orechu pre chuť.
Chilli: Do vhodného množstva sójovej omáčky hodíš dve-tri na jemno nasekané chilli papričky, celé sa to zahustí medom, a premastí zopár lyžicami oleja, dosolíme. Iné korenia nedávam.
Klasická: Do oleja švihnem grilovacie korenie, gyros korenie, trocha gratinovaného cesnaku, čierne / zelené korenie, soľ, celé sa to dá zahustiť horčicou, ktorá nikdy mäsu neublíži.
Marinády sú sranda a rád s nimi experimentujem, Prakticky tu existujú základné "nosiče" chuti a záleží už len na tom, čo do nich pridáme. Osobne sa najbližšie chystám na nejaké Kari
-
spojka13
Darca
už som spravil, natrepal som tam všetko čo som našiel (horčica, kečup, olej, sojova omačka, cesnak, bazalka, čierne korenie... ) ked nebude nikomu chutit, tak to zožerem sam
-
jin
VIP
Tak zrovna horčica + kečup sa mi veľmi neosvedčili!!spojka13 napísal:už som spravil, natrepal som tam všetko čo som našiel (horčica, kečup, olej, sojova omačka, cesnak, bazalka, čierne korenie... ) ked nebude nikomu chutit, tak to zožerem sam
Ja tiez celkom experimentujem, ale najcastejsie skocim pri mixe olej, nejake chilli (pripadne Sriracha), provensalske bylinky, bazalka a nejaka diabolska zmes korenia, kde su rozne druhy chilli, samo o sebe nie je palive, ale pekne dotvori aromu.
-
spojka13
Darca
ked im nebude chutit, ich chyba... 
-
audiotrack
VIP
a keď nebude chutiť ani tebe, škoda mäsa 
kečup a horčica je fakt dosť zaujímavá kombinácia
kečup a horčica je fakt dosť zaujímavá kombinácia
-
spojka13
Darca
pes si určite da, to bola moja prva marinada
Keď nebudeš chcieť ,pošli ,ja si pochutnám aj na takom
btw. aké to maso ideš grilovať?
-
spojka13
Darca
chut to malo nejaku, bravčovu krkovičku...
-
zuzkazuzka
VIP
Pripájam sa k Jinovi. Moja najobľúbenejšia marináda, ktorá mala zatiaľ vždy veľký úspech je horčicovo-medová. V mojom podaní do nej idú tieto suroviny: olivový olej, med, horčica, pár kvapiek sladkej sójovej omáčky, soľ, korenie, veľa cesnaku a pridať môžeš aj na veľmi drobno nastrúhaný zázvor a trošku chilli. Suroviny dávam od oka. Horčice asi o polovicu menej ako medu. Hodí sa mi viac ku kuraciemu mäsu, najmä krídelkám. Ideálne je mäso marinovať cez noc.
A k takto pripravenému mäsku je výborná grilovaná cukina. Možno muži na to veľmi nie sú, ale stojí to za ochutnanie. Cukinu nakrájaš po dĺžke a vymáčaš v olivovom oleji so soľou a čiernym korením. Fakt výborné. Jednoduché ale veľmi chutné.
A k takto pripravenému mäsku je výborná grilovaná cukina. Možno muži na to veľmi nie sú, ale stojí to za ochutnanie. Cukinu nakrájaš po dĺžke a vymáčaš v olivovom oleji so soľou a čiernym korením. Fakt výborné. Jednoduché ale veľmi chutné.
-
Kok
Light Professional
k bravcovemu sa osvedcila marinada z horcice, chilli, cesnaku a sojovky.
-
IkilledKenny
Novice
Najlepsie je si namiesat podla vlastnej chuti, ale pre mna najlepsie je olej, sojova omacka, med, citron a biele korenie...alebo olej, cierne a grilovacie korenie a veeela cesnaku
ak si na stiplavejsie, tak chilli alebo zazvor - ktory sa velmi hodi s citronom, taktiez nepokazis nic ani s par kvapkami worcestru a samozrejme horcica...ked marinujes kuracie, tak cez noc by to malo byt ok, ale pri bravcovom to odporucam kludne aj dlhsie...divinu marinujem aj tyzden
tak nech sa podari a chuti 
-
nejakymarko
Addict
Spravili ste mi chuť na tú medovo - horčicovú
. Určite ju v priebehu týždňa, prípadne cez víkend vyskúšam, len sa chcem opýtať, či používate klasicú horčicu, alebo nejakú špeciálnu a či to s tým medom nie je príliš sladké. Nemám problém s nasladkavým mäsom, ale niečo extra sladké fakt nemusím. A ešte otázka číslo 2: nie je ta konzistenia príliš tuhá? Predsa len med ma svoju hustotu. Aký je cca pomer surovín vs. olej?
Ďakujem
Ďakujem
-
zuzkazuzka
VIP
Ja používam klasickú horčicu (nevolá sa plnotučná???). Konzistencia nie je veľmi hustá, teda ak sa obávaš, tak určite nie taká hustá ako med. Na jednu porciu mäsa môžeš dať možno 3 lyžičky medu a 1-2 lyžičky horčice + zvyšné suroviny, čo som písala. Oleja tiež tak možno 2 lyžičky. Netreba z toho robiť vedu. Ten med zo svojej tuhosti pustí, je treba len, aby sa mäso v tom dalo pohodlne vymáčať. A sladké je to tak akurát. Treba vyskúšať a ochutnať počas prípravy.
-
jin
VIP
Používam klasickú plnotučnú horčicu v klasickom sklenenom horčičáku!Skolacik napísal:Spravili ste mi chuť na tú medovo - horčicovú. Určite ju v priebehu týždňa, prípadne cez víkend vyskúšam, len sa chcem opýtať, či používate klasicú horčicu, alebo nejakú špeciálnu a či to s tým medom nie je príliš sladké. Nemám problém s nasladkavým mäsom, ale niečo extra sladké fakt nemusím. A ešte otázka číslo 2: nie je ta konzistenia príliš tuhá? Predsa len med ma svoju hustotu. Aký je cca pomer surovín vs. olej?
Ďakujem
Konzistencia je v pohode, osobne na každý diel horčice a medu dám jeden diel oleja a výde mi to vždy fajn. Dochutenie koreninami nechám na Teba
-
nejakymarko
Addict
to som potreboval pocut....najradsej nieco pripravujem, ked viem presne kolko coho, lebo uz som sa par krat dobre vydrbkal (sedmicka vina na trosku korenia a oleja...vraj vela
).
Dakujem pekne, potom opisem dojmy
Dobru chut
Dakujem pekne, potom opisem dojmy
Dobru chut
A nejakú marinádu na grilovanie králika ? Hodí sa tam tá medovo-horčicová ?
-
jin
VIP
Na divinu by som použil skôr marinády s červeným vínom. perfektne pohltí inak dosť prieraznú chuť diviny (osobne odskúšané na jeleňovi) a mäsko je potom vskutku lahodné.
Skús nasekať jednu veľkú cibuľu, najemno mrkvu, čierne korenie, prepasírovať cesnak, pridáme borievku (môžeme aj drobné ihličie) bobkový list, príp klinček, ale ten ja nepoužívam... Potom to celé zalejeme dobrým červeným. Tu sa skutočne neoplatí šetriť, radšej kúpiť kvalitné víno, nakoľko divina musí byť naložená aspoň tri dni a počas tejto doby sa zlé víno preukáže...
Pred grilovaním sa dá mäsko ešte dokoreniť, príp dosoliť, aj keď to nedoporučujem, nakoľko soľ vyťahuje vlhkosť z mäsa a nie je nič horšie, ako suché steaky, alebo divina...
Odporúčam podávať klasicky - s brusnicami, nič lepšie podľa mňa ešte nevymysleli
Skús nasekať jednu veľkú cibuľu, najemno mrkvu, čierne korenie, prepasírovať cesnak, pridáme borievku (môžeme aj drobné ihličie) bobkový list, príp klinček, ale ten ja nepoužívam... Potom to celé zalejeme dobrým červeným. Tu sa skutočne neoplatí šetriť, radšej kúpiť kvalitné víno, nakoľko divina musí byť naložená aspoň tri dni a počas tejto doby sa zlé víno preukáže...
Pred grilovaním sa dá mäsko ešte dokoreniť, príp dosoliť, aj keď to nedoporučujem, nakoľko soľ vyťahuje vlhkosť z mäsa a nie je nič horšie, ako suché steaky, alebo divina...
Odporúčam podávať klasicky - s brusnicami, nič lepšie podľa mňa ešte nevymysleli
Vďaka za radu určite vyskúšam