Zdravim,
vedeli by ste mi povedat, ktory displej ma lepsie farby v tme? Dakujem.
Matný alebo lesklý displej?
-
Michaelo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Matný alebo lesklý displej?
Celkovo leskly, mam pred sebou leskly aj matny a na matnom je vsetko prilis tmave.
No tiez aj zalezi aky display chces a ako mas situoavane okno (moje je hned za mnou, preto mam druhy matny).
No tiez aj zalezi aky display chces a ako mas situoavane okno (moje je hned za mnou, preto mam druhy matny).
Chcel by som ho pouzivat najma v uplnej tme na filmy, je to ultrabook od samsungu je s displejom '1366x768 s LED podsvietením, matný' budem mat kvalitne farby? Vsetko sa mi na tom ultrabooku paci, len sa bojim, ze nebudem mat kvalitny obraz pri pozerani filmov.
-
Ryan Giggs
VIP
To ci je displej matny alebo nie nijako nesuvisi s kvalitou zobrazenia farieb. A ani s kvalitou obrazu ako takou.
Notebooky maju vo vseobecnosto mizerne TN displeje. Tam sa kvalita cakat neda.
Notebooky maju vo vseobecnosto mizerne TN displeje. Tam sa kvalita cakat neda.
Lesklý displej:
plus: opticky jasnejšie farby pri silnejšom okolitom svetle vďaka odrážavosti svetla
plus: ostrejší obraz
plus: viac prívetivý a dizajnovo príťažlivejší pre oči a vkus väčšiny užívateľov
mínus: odrazy svetla komplikujúce sústredenie na detaily a farebné úpravy
mínus: väčšia námaha pre oči pri dlhodobej práci (cca 8 a viac hodín)
Matný displej:
plus: žiadne odrazy brániace v sústredení, napomáha aj lepšiemu pozorovaciemu uhlu
plus: nenamáha oči ako lesklý displej
mínus: o niečo menej ostrý obraz kvôli rozptýleniu svetla (jednoducho fyzikálne dokázateľné)
mínus: menej jasné farby pri silnejšom okolitom svetle kvôli pohlcovaniu svetla
mínus: menej dizajnovo príťažlivý pre náhodného užívateľa
Dost zaleží aj od značky notebooku. Ja mám Lenovo s matným displejom a nevymenil by som ho za lesklý..
plus: opticky jasnejšie farby pri silnejšom okolitom svetle vďaka odrážavosti svetla
plus: ostrejší obraz
plus: viac prívetivý a dizajnovo príťažlivejší pre oči a vkus väčšiny užívateľov
mínus: odrazy svetla komplikujúce sústredenie na detaily a farebné úpravy
mínus: väčšia námaha pre oči pri dlhodobej práci (cca 8 a viac hodín)
Matný displej:
plus: žiadne odrazy brániace v sústredení, napomáha aj lepšiemu pozorovaciemu uhlu
plus: nenamáha oči ako lesklý displej
mínus: o niečo menej ostrý obraz kvôli rozptýleniu svetla (jednoducho fyzikálne dokázateľné)
mínus: menej jasné farby pri silnejšom okolitom svetle kvôli pohlcovaniu svetla
mínus: menej dizajnovo príťažlivý pre náhodného užívateľa
Dost zaleží aj od značky notebooku. Ja mám Lenovo s matným displejom a nevymenil by som ho za lesklý..
-
Ryan Giggs
VIP
To je pekna teoria, ktora by platila za predpokladu ze vezmes presne rovnaky panel s rovnakou elektronikou a rovnakym podsvietenim. A takisto to rovnako prednastavis. A potom uz len urobis jeden s matnym povrchom a druhy s lesklym. Lenze v realnom svete to takto nefunguje a zovsebecnit sa to takto neda ani omylom.
Pretoze je "milion" vyrobcov, ktori vyrabaju "milion" modelov a kazdy z nich moze mat uplne ine vnutornosti a byt inak nastaveny. Vzdy je to o porovnani konkretnych modelov, nie o nejakych vseobecnych "pravdach". A tam mozes s tou tvojou teoriou tazko narazit. Ten s matnym displejom moze mat totiz nastavene sytejsie zobrazenie farieb, moze mat podstatne vyssiu svietivost atd. Takze v reale to moze dopadnut kludne uplne naopak.
Pretoze je "milion" vyrobcov, ktori vyrabaju "milion" modelov a kazdy z nich moze mat uplne ine vnutornosti a byt inak nastaveny. Vzdy je to o porovnani konkretnych modelov, nie o nejakych vseobecnych "pravdach". A tam mozes s tou tvojou teoriou tazko narazit. Ten s matnym displejom moze mat totiz nastavene sytejsie zobrazenie farieb, moze mat podstatne vyssiu svietivost atd. Takze v reale to moze dopadnut kludne uplne naopak.
Takže Samsung Series 5 535U3C 13.3' má dobrý displej, aj keď je matný?
http://www.trustedreviews.com/samsung-s ... top_review
http://www.trustedreviews.com/samsung-s ... top_review