Maxwell Render (Je tu nejaký užívateľ ?)

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
Sorta15
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Maxwell Render (Je tu nejaký užívateľ ?)

Príspevok od používateľa Sorta15 »

Zdravím. Začal som sa učiť pracovať s týmto programom podľa videotutoriálov. Zatiaľ len všetko ohľadom materiálov tj. pracujem len v " Material Editor ". A len včera som chcel po prvý krát uložiť svoj vlastný materiál, kde som narazil na problém :smt098 Ako sa ukladá vlastný materiál ???
Skúšal som cez File / príkazy Save MXM, Save MXM as, Pack an Go MXM .. ak mi niečo vybehlo po zadaní príkazu tak len tabuľka s textom "Textures used in this material will be copied to a "textures" subfolder in the folder where the mxm is saved"..spomínanu zložku "textures" mi uloží, ale súbor. mxm nie :( Nechápem, že čo robím zle ...Vopred ďakujem za každú reakciu.
T0M0
Expert
Expert

Re: Maxwell Render (Je tu nejaký užívateľ ?)

Príspevok od používateľa T0M0 »

aku verziu pouzivas? (najnovsia je 2.7.10)

Skus vytvorit material v Maxwell Studio (vid. priloha), mne oba spominane postupy ukladaju MXM (MXED aj Studio)

k tutorialom Ti odporucam aj tento http://www.vtc.com/products/Maxwell-Ren ... orials.htm
Prílohy
material save.png
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau. Som rád, že sa niekto našiel :) Ako som spomínal, som úplný začiatočník. ( Chcem prejsť z Artlantisu na vyšší kvalitatívny level vizualizácií :D ) Trafil si sa presne, akurát tie videotutoriály študujem, ale som len v treťom okruhu "Materials: Mapping", čiže Maxwell Studio zatiaľ používať neviem..a mám verziu 2.7.10 . Myslím, že by som ju mal mať správne nainštalovanú, aspoň mi to tak ukazuje, že je všetko OK (hoci toto mi príde teraz ako najreálnejší problém, že tam je chyba .. ) Nie je potrebné niečo nastaviť, alebo to musí byť nejaký špecifický materiál, aby mi ho uložilo ?? Či Ti bez problémov uloží aj úplne základný materiál, tj. keď len nastavíš nejakú farbu, hm ??. nerozumiem tomu, a už ma to začína vytáčať, lebo tomu venujem veľa času a neviem sa pohnúť :( ..

Upppps, tak som sa s tým ešte teraz skoro hodinu hral a prišiel som na to, že : Pokiaľ dávam uložiť materiál na pracovnú plochu (čo je vlastne disk C), alebo do priečinka, ktorý je na pracovnej ploche, tak nastáva situácia, ktorú som uviedol na začiatku. Pokiaľ dám uložiť materiál priamo na disk C, alebo D (fyzicky jeden hard disk) tak mi materiál uloží. Pokiaľ ale potom tento súbor s materiálom skopírujem na pracovnú plochu, tak to už nejde. Mohol by si to prosím Ťa skúsiť, či sa Tebe materiál dá uložiť na pracovnú plochu resp. máš nejakú vedomosť, že či to tak Maxwell normálne funguje, či len u mňa ....
T0M0
Expert
Expert

Cau, vyzera to ze problem je niekde u Teba :?
Skusil som ulozit material na pracovnu plochu (cez Studio aj cez MXED) a material mi bez problemov ulozilo a vytvorilo aj adresar textures - samozrejme prazdny, pretoze material neobsahuje
textury. Nic nie je potrebne dodatocne nastavovat a ulozi Ti kazdy material.

Aky mas OS ?
Na Tvojom mieste by som skusil Maxwell uplne odinstalovat a nahodit ho nanovo.
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Zdravím. Windows mám 7 Home Premium. Maxwell preinštalovaný, a určite dobre, a nefunguje to :/ Som pekne vytočený. Necítim sa až tak PC negramotný. Čo už, aspoň, že som prišiel na to, že ukladať sa dá, len nie na pracovnú plochu. Kým prejdem celý VTC, tak bude nová verzia :), len aby neboli ešte aj nejaké iné komplikácie ...Neviem, aký skúsený užívateľ Maxwellu si resp. ako dlho už s ním pracujes ?? Teraz trochu predbieham, keďže som len na začiatku VTC, ale rád by som sa Ťa spýtal, či existujú také nastavenia ako v Artlantise (neviem, či si s týmto softom pracoval, a v Maxwelli v jednom videu už vysvetľovali jedno "okno", kde som očakával tieto nastavenia) napr. : Šiel by som robiť obklady v kúpeľni, mal by som textúru jednej obkladačky.
1.Dá sa zistiť reálna veľkosť namapovanej textúry v priestore? (v tomto prípade jednej obkladačky, akože napr. 30x30cm)
2.Ďalej som si zatiaľ nevšimol, dá sa textúra natáčať ? (nemyslím posúvať, ale otáčať 360 stupňov)
3.A posledné, čo mi teraz napadlo, rozmiestenie textúry/obkladačky tak, že sa dájú nastaviť medzery medzi obkladačkami(akože špárovačky) resp.odsadenie jednej textúry od druhej.
T0M0
Expert
Expert

Cau,
s tym ukladanim materialov je to naozaj zvlastne, mozno to suvisi nejako s pravomocami uzivatela, (nie som ziaden odbornik na Win, no nic ine mi nenapada)
btw mam Win 7 Ultimate x64 a ako som spomenul, mne ide vsetko ok

Podme poporiadku:
Zachvilu to budu dva roky co pracujem s Maxwellom (od verzie 2.0). Praca s nim je podla mna velmi intuitivna, skvele prisposobenie si GUI a samozrejme vystupna kvalita Maxwellu je bezkonkurencna, je pravda ze nie je to najrychlejsi renderovaci system, avsak oproti prvej verzii, je to znacny pokrok (ak mas cas, pripadne zaujem - Behind the scenes )

1. V podstate ano, da sa, Maxwell ma defaultne vypnutu Absolute Grid - fixna mierka, ktoru si vies upravit podla potreby (obr. 1) a Display mode prepnes na Textured
pripadne pri vytvarani materialu si vies menit tzv. Preview scenes - scena Floor ma aj mierku, co ulahcuje tvorbu materialu (obr. 2)

2. Momentalne sa neda, co ma niekedy tiez hneva :? Mozes ju len posuvat, pripadne opakovat.

3. Ak rozumiem spravne, tak to sa tiez neda. Aplikovananu texturu mozes len posuvat (pripadne opakovat), no urobit nieco take, ze texturu aplikuj tu potom o 1 cm znova, tak to nie.

Urcite sa registruj na ich fore, kde je vela zaujimavych informacii (tutorialy, rady, ...), no nebudes moct postovat, ak nemas licenciu.
Este jedno najdolezitejsie pravidlo (aj ked si ho uz v tutorialy urcite pocul) v Reflectance 0 ziadna farba z RGB nesmie presahovat hodnotu 225, na textury mozes aplikovat RGB Clamp (i ked osobne pouzivam bielu na RGB 230)

Ak mas nejake otazky ohladom Maxwellu, a ak budem vediet, kludne sa pytaj, rad poradim.

mimo zaznam:
od verzie 2.6 robim medicinku pre Maxwell, urcite ju najdes na kazdom lepsom CG fore :)
Prílohy
obr.1 - absolute grid.png
obr.2 - textured view.png
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,

1.: Pozrel som sa na to, ale to je už v Maxwell Studio, takže k tomu ešte len vo VTC dôjdem.
2.: To som teda dosť prekvapený, táto funkcia mi príde základná.
3.: Pochopil si správne, v Artlantise sa dá aplikovať opakovanie textúry v XY, a potom následne sa dajú nastaviť aj medzery v obidvoch smeroch XY.

2 roky to je už celkom dosť.."Behind the scenes" si určte pozriem, momentálne som v štádiu, že sa snažím zbierať čo najviac informácií, takže ma zaujíma takmer všetko, hlavne praktické veci, ako napr. keď si spomínal, že používaš na bielu RGB 230, prečo ? Je to na taký istý spôsob, ako Jason Maranto spomína, že nepoužíva čiernu farbu RGB 000, lebo, že v reálnom svete neexistuje ? Čiže sa dá povedať, že rýchlosť rendru sa od začiatkov znížila? Na oficiálnom fóre som už párkrát bol, naposledy včera v noci, som bol prekvapený, keď som zistil, že k Arroway textúram bola vytvorená knižnica nastavení .mxm. K registrácii momentálne nevidím dôvod, keďže nebudem môcť postovat. Teraz budeš asi pozerať, ale nie som si istý, či sa dobre domnievam že .., čo to znamená , že robíš medicínku pre Maxwell ?? Angličtinu v malíčku nemám, ale ja som zachytil informáciu, že pri REFLECTANCE 0 nesmie presahovať hodnotu 225, no nehádam sa, skúsenosti ani vedomosti nemám. Tvoja pomoc by potešila a určite mi pomohla .. len teraz neviem, či by som v tomto vlákne mohol postupne zadávať otázky....

A hneď mám aj otázku (neboj bombardovať otázkami Ťa nebudem :D ) z VTC : Material mapping: Weight map, akosi som nepochopil, vo videu sa uvádza, že číselná hodnota pri Weight udáva % "nadradenosť/podradenosť" medzi BSDF, čomu ale nerozumiem je zadávanie textúr pri weight (tu zadávam vzory materiálu, či na čo sú dobré tu vkladané textúry?? Nerozumiem, prečo sa to nerieši zadaním textúry do Reflectance..aký ma byť medzi tým akože rozdiel ? Či aj tu platí čierna neviditelnosť a biela viditeľnosť?), a konkrétne ešte, prečo sa zvykne dávať do jedného Weight v BSDF invertná textúra k predošlému Weight v predošlom BSDF. Ak si neporozumel, nebudem sa čudovať :) , v tom prípade si nelám tou otázkou hlavu.
T0M0
Expert
Expert

Cau,

mala chybicka se vloudila, ako si povedal je to Reflectance 0 nie Roughness parameter. Hlavnym dovodom preco sa vyhybat maximalne saturovanym farbam (RGB 255) je, ze Ti bude Maxwell produkovat velmi zrnite rendre, navyse so znacnou stratou kontrastu. (obr. 1)

Tu kniznicu nastaveni MXM myslis zrejme na materialovu databazu MXM (nachadza sa v adresari Maxwell 2\materials database\mxm files)
Ano su tam nejake vzorky aj od Arroway-u.

Parameter Weight je v podstate priehladnost celej BSDF zlozky, parameter Opacity/Mask je priehladnost celej vrstvy, mozes sem aplikovat ciernobiele textury (pripadne s roznymi stupnami sedej).
Ciena znamena priehladne, biela znamena nepriehladne.
Jednoduchy scenar: chces spravit pletivo
1. v Reflectance 0 definujes jeho farbu, pripadne vlozis texturu pletiva
2. do Opacity/Mask vlozis ciernobielu texturu, kde cierna bude predstavovat diery a biela bude predstavovat pletivo (obr. 2)

Kludne sem nahadzuj svoje otazky, od toho je forum, aby sme si poradili :)
Tou medicinkou sa mysli crack :)
Prílohy
obr.1 - reflectance 0.png
obr.2 weight priehladnos - oprava.jpg
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,
zdali sa mi známe tie obrázky, ktoré si priložil k téme saturovaných farieb, a aj som na ne včera v noci náhodne natrafil v online príručke Maxwellu (nerád veľa čítam z PC, radšej preferujem papierovú formu , no budem musieť asi častejšie nahliadať do tej online príručky). A NIE NIE, nemyslel som tie sample vzorky. V Maxwell fóre sú voľné stiahnuteľné Arroway MXM sets tj. súbory mxm s nastavením arroway textúr, ktoré fungujú pokiaľ máš originálne PNG Arroway mapy. Jasné, nie je to nič prevratné, skôr pre menej zbehlých vo vytváraní materiálov, alebo na ušetrenie času.

Otázky :)
1.: Som pri téme Weight mapovania : Inak povedané, farba/textúrá vložená v Reflectance 0 sa mi zobrazí miesto bielych častí Weight mapy, správne ?? Weight mapovanie sa dá použiť LEN v prípade, že mám 2 a viac BSDF...či? Resp. ja som to tak pochopil z VTC, no Ty máš len jedno BSDF na obr.2 a pritom využívaš Weight mapu ..ako som to skúšal, tak to nefunguje, až keď sa textúra dávala aj do masky, to potom ale fungovalo aj bez weight mapy..
1.1.: Weight mapovanie funguje na rovnakom princípe ako Opacity / Mask .. dobre píšem?
2.: Vieš mi prosím Ťa nejak laicky/užívateľsky z praxe vysvetliť pri Layer Blending fungovanie funkcie NORMAL a ADDITIVE ? Prečítal som si aj z Maxwell príručky aj z VTC, no pri skúšaní .., akosi som to asi 100% nepochopil.
3.: Má význam / je potrebné vkladať textúru do Reflectance 0 aj do Reflectance 90 ?
S odpoveďami sa nemusíš ponáhľať.

V poriadku, len sa obávam, že pokiaľ budem Maxwell ovládať ako chcem, tak to tu bude jedna z najrozsiahlejších tém. A k tej medicínke :D som o poznanie múdrejší, predpokladám, že to potom funguješ na vlastnej "medicíne" :D
T0M0
Expert
Expert

Cau,

vidim, ze nie som jediny komu nevyhovuje ten online manual :) Takisto radsej citam manualy v papierovej forme (na wc najlepsie :D )
Tu je link na poslednu PDF verziu pre Maxwell 2.5 :

Kód: Vybrať všetko

http://www.maxwellrender.com/pdf/maxwellrendermanual-v2.5_eng.pdf
- v manuali nie je popisana najnovsia feature Grass system a zmeny v displacement, vsetko ostatne plati aj v aktualnej verzii 2.7.10

1. Presne tak. (vidim, ze moja prepracovanost mi zacina uspesne liezt na mozog a potom tu pisem take koniny :roll: sorry, opravil som to...)
1.1 Ano.
2. Additive blending ma rovnaky koncept ako Screen mod pri vrstvach vo Photoshope, ak na danu layer pouzijes Additive blending, bude viditelna aj layer pod nou.
Skus si este raz napr. vo wizarde - Plastic, ktory pouziva jednu aditivnu layer. Najlespie to pochopis ak sa s tym sam pohras :)
3. Má. Pokial nastavis Rougness = 100, vtedy nemusi Ref.90 obsahovat texturu - Ref.90 nema ziaden vplyv. S klesajucim Rougness sa zvysuje vplyv Reflectance 90.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Chcem sa len opýtať, ja som skúšal Maxwell Render[er] pre 3D Studio Max naposledy a renderovací čas bol katastrofálny. Tento ich vlastý proprietárny programík renderuje výsledné scény lepšie a rýchlejšie ako povedzme v-ray?
T0M0
Expert
Expert

Ci pouzijes Maxwell Studio alebo Maxwell Plugin pre 3DS Max je uplne jedno, render time to nijako neovplyvni. Ktoru verziu si skusal ? Verzia 2.x je podstatne rychlejsia aj optimalizovanejsia.
Zalezi aj co obsahuje dana scena SSS, displacement, caustics su najvacsimi time killers.
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,
ďakujem za odkaz na tú príručku, ale ešte predtým, ako som sa dostal k VTC, tak som si ju našiel na nete, len ju ešte nemám vytlačenú, predsa len to nie je 10 strán. Som čítal aj na oficiálnom fóre, že pdf príručka pre Maxwell 2.5 je posledná, že potom už iba tá online. A práve funkcia trávy ma presvedčila, že som sa do toho pustil ( o displacement neviem, aké zmeny sú, ale raz budem vedieť :D ). V Artlantise v poslednej verzii umožnili prepojenie na Maxwell plugin, no momentálne sprístupnili/skonvertovali tuším to je 19 materiálov, .mxm otvárať nevie, a nechce sa mi čakať a očakávať, či bude Artlantis niekedy otvárať .mxm + standalone Maxwell má určite aj iné výhody .. Ty si prešiel celý VTC aj príručku ? Realflow Ti niečo hovorí resp. ak áno, to je tiež produkt Next Limit Technologies ?

1. Ešte raz na ujasnenie. Weight mapovanie sa dá použiť LEN v prípade, že mám 2 a viac BSDF ??
2. Screen mód pri vrstvách vo Photoshope, fuu to neviem, či viem, čo si mám pod tým predstaviť..v tom som slabý :/ Skúšal a hral som sa dooosť s vytváraním materiálov v rámci lekcií, ktoré som z VTC doteraz prešiel, zavriem oči a vidím "simball preview" :D Ja len, že v podstate aj pri Normal mode, vidím vrstvu pod sebou, keď dám 0 % ...pri Additing mode vidím aj pri 100 % spodnú vrstvu, (tak aký je potom praktický rozdiel ??) len vo VTC videu hovoria, ak správne rozumiem, že potom farby v Reflectance 0/90 v danej vrstve, by nemali mať vplyv, lebo sa nastavuje, už len lesk ... lenže je keď dám nejakú farbu mimo bielej/čiernej, tak ovplyvňujú farbu lesku ... to len tak, moja úvaha :)
3. Caustic je čo konkrétne v scéne, aký efekt ?
T0M0
Expert
Expert

Cau,

je tam sice vela stran, no imho je ovela lepsie to studovat z papiera a navyse budes mat peknu knizocku :D

Ten Grass system je perfektna vec a navyse skvele flexibalna. Fur nie je pre nu ziaden problem :) (obr. 1)
Displacement ma od verzie 2.6 vela noviniek (podpora vektorovych map, nove rezimy,..) urcite stoji za vyskusanie.

S tym Artlantisom nemam ziadne skusenosti, tie skonvertovane materialy sa daju nejako editovat ?

Jj tutorial som videl cely, okrem VTC su aj dalsie dva kde je pouzity Maxwell Render:
Digital Tutors - Automotive Texturing and Rendering in Maya and Maxwell Render
Digital Tutors - Creative Development - Texturing Techniques in UVLayout and Maxwell Render
- kvalitou slabsie (autor tam chyby, pouziva material s troma aditivnymi vrstvami, sialene hodnoty bump mapy, ten SeatLeather shader...)

RealFlow je rovnako z dielne NextLimitu, dalsi skvely simulacny software. V rukave maju este jedno eso a to soft XFlow 8)

1. Ano. Ak mas jedno BSDF vo vrstve a budes menit weight, tak sa nic nezmeni.
2. Chce to len prax, aditivnou vrstvou v podstate definujes ako leskly bude dany objekt/material.
3. Pre mna jedny z najkrajsich efektov ake svetlo dokaze vytvorit. Caustics su sustredene luce svetla, ktore vzniknu pri prechode nejakou zakrivenou plochou pripadne objektom,
napr. svetlo prenikajuce poharom s vodou. Kedze Maxwell to simuluje podla realnych fyzikalnych zakonov, je dany proces vypoctovo velmi narocny.
Prílohy
obr.1 macko.png
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Zdravím, (chvíľu som Ti dal pokoj :wink: )

mne šlo pri tom veľkom počte strán o tlačenie / náklady :) Nevidel si niekde na nete predávať originál príručku? Mne sa ju nepodarilo nájsť. Ja idem pekne poporiadku / hoci teraz som sa nútene pribrzdil.., takže, kým prídem ku Grass system, tak to ešte potrvá, keďže to plánujem až na záver. Čo je "fur" ? Správne sa domnievam, že ten plyš na medveďovi vytvorený Grass systémom ?? Ináč ja nie som (zatiaľ :D :D) veľký znalec CG, takže napr. o displacement mám len prečítanú poučku, že čo to je, a ako sa tvorí. Tuším vo VTC sa ešte spomínalo, že Maxwell nevie pracovať s vektorovými mapami, takže novinka, už vie...V Artlantise je iný systém resp. materiály sa nevytvárajú cez vrstvy, je to tam podstatne jednoduchšie, čo má ale aj svoje obmedzenia oproti Maxwellu. Maxwell materiály sa tam editujú minimálne. Je tam ale vytvorený maxwell materiál s názvom AGS, nerozumiem tej skratke, ale dá sa tým materiálom zneviditelniť objekt/plocha na ktorú sa namapuje. V Maxwelly ako robíš, keď chceš niečo zneviditelniť, vytvoríš akože vákuum ?
Myslím, že sa mi podarilo ešte natrafiť aj na nejaký iný kurz s Maxwelom, lenže mne by najviac vyhovoval nejaký v spojitosti s ArchiCADom. Ty v spojitosti s akým softom používaš Maxwell? Ináč, celkom sa mi pozdávajú videotutoriály od Jamesa Colemana, hoci je pravda, že som poriadne videl len jedno z nich. Možno po VTC J. Marantoa pozriem aj tie.
SeatLeather shader ? Myslíš leather, čo je v material database? Lebo tam sú 3 aditívne vrstvy.
RealFlow ...a pozrel som si, že čo to je XFlow.Len neviem, či by som vedel niekomu povedať, že aký je medzi nimi rozdiel :) Ako by si to popísal Ty? Vieš v niektorom z nich aj pracovať?
Caustics = rainbow effect simulovaný Abbe číslom ?
T0M0
Expert
Expert

Cau,

tu prirucku som nevidel predavat, je len v elektronickej forme. Avsak mam pre Teba jeden zaujimavy navrh :) ak sa vieme dohodnut, ze mi na ucet posles 5€ (postovne + zvysok ako hodnota knizky)
mozem Ti poslat moj vytlaceny manual. No je len ciernobiely, a kazda strana vytlacena osobitne na papier, ale je to zviazane do dvoch knih. Idem si ho totizto znova vytlacit, ale na laserovke 8) Foto nizsie + na par stranach mam popisane nejake svoje poznamky. Ak chces posli mi adresu PMkou.

K teme:

Ano, ten fur bol robeny pomocou Grass systemu, no Maxwell podporuje aj ine hair/fur systemy .

AGS znamena Architectural Glass Solution - ide o specificky druh materialu, ktory vyuziva trik "zrkadlo s vysokou priehladnostou" . V podstate ide o to, ze nestracas cas pocitanim refrakcie a kaustiky. Material je vsak reflexny a transparentny. Zvykne sa pouzivat sa ako nahrada za skutocne sklo v oknach, ked renderujes interiery/exteriery

Skryt objekt sa da viacerymi sposobmi, aj ten sposob co si napisal funguje (vakuum t.j. jedno BSDF s Transmittance = biela 255 a Nd = 1.0), no jednoducho vo Window - Object kliknes na taku malu bodku vedla symbolu kladky, pripadne klav. skratka CTRL+H. Na vyber mas aj ine moznosti, ako skryt dany objekt.

Pre ArchiCAD som zatial nevidel ziaden tutorial, a na Colemanove som nemal cas. Mojim hlavnym programom pre pracu s Maxwellom je Maya, no vsetko exportujem do Studia, viem nie je to najefektivnejsi workflow, kedze tu je aj plugin pre Mayu.

Rozdiel medzi RealFlow a Xflow je ten, ze RealFlow sa pouziva ako simulator pre vizualne efekty, a XFlow je CFD (computational fluid dynamics) system, ktory sluzi na vedecke ucely - pre CG umelcov, nie prilis zaujimavy software.
Caustics = rainbow effect simulovaný Abbe číslom ?
Ano, aj.
Prílohy
manual.JPG
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Zdravím,

pôvodne som si chcel dať vytlačiť tú príručku pekne farebne, ale prakticky uvažujúc som ešte pred Tvojou ponukou prišiel na to, že by to bolo zbytočné, keďže tiež by som si písal poznámky, a o preklade slovíčok ani nepíšem :D Čiže Tvoja ponuka je fajn, beriem :), len sa musím pozrieť na svoj IB, je zapadnutý prachom :D Dám Ti vedieť ..To je tá 2.5 ka?
Tak to je potom úplná paráda, že čo ten Grass systém dokáže.. len teraz neviem, či správne rozumiem, tie doterajšie hair/fur systémy "len" dokázali renderovať to, čo vygenerovali iné programy, však ? Grass systém patrí pod Maxwell a on sám dokáže generovať hair/ fur, dobre chápem?
No vidím, že vieš toho viac, ako som si myslel ;) Čiže AGS ma výhodu v tom, že nie je taký náročný na výpočet ? Ty čo zvykneš používať na presklené plochy? Vo wizarde je High and Low grade glass,..High grade je ako už z názvu vyplýva kvalitnejšie sklo ? a tým pádom náročnejšie na výpočet? (ja to zatiaľ neviem a zatiaľ na svojom PC ani veľmi odskúšať nemôžem, preto sa pýtam..)
Čo sa skrývania objektu týka, moja chyba, nevyjadril som sa úplne presne, hoci Tvoja odpoveď je aj tak pre mňa OK. Šlo mi presnejšie o skrývanie/vymazanie len určitej časti objektu napr. keď 3D model ma nejakú časť, ktorú nechcem mať.
S tým exportom do Studia .., ja síce ešte neviem, ako sa pracuje v Maxwell Studiu, ale momentálne si neviem predstaviť pracovať cez ArchiCAD plugin, keďže spojenie ArchiCAD + ARTlantis funguje presne, ako si spomínal, že sa celá scéna prenesie do Artlantisu. Je (predbieham) v Maxwell Studiu funkcia, že ak exportuješ scénu do Maxwellu a potrebuješ sa vrátiť a upraviť scénu v Mayi, že si Maxwell zapamätá nastavenia z predošlej scény, ktoré môžeš potom aplikovať do nanovo upravovanej scény ??
S RealFlow máš nejaké skúsenosti ??

Chcel som si dnes preopakovať vytvorenie farebného skla. Cez wizard som si vybral Glass: High grade, a do Transmittance dal textúru z VTC, triviálna záležitosť. Čo ma ale zarazilo bolo, že pri defaultpreview som mal aj naďalej číre sklo, a keď som nechal všetky nastavenia rovnaké, len som zmenil preview na stage2, tak bolo sklo hneď farebné.Pri inom nastavení a následnom rendri v obidvoch preview, som už mal nejaké farby aj v defaultpreview, hoci veľmi slabé oproti stage2.Tak nerozumiem..vieš v čom to môže byť, aký je rozdiel medzi tými dvomi preview? Viem toto je viac menej nepodstatná otázka ...len zo zaujímavosti.
Ďalej som bol prekvapený, (akurát som vo VTC pri bump a normal mapách), že keď vložím normal mapu do slotu glogal bump tak funguje normal mapa aj pri vypnutom normal móde, čiže pod bump módom tak neviem (hoci výsledok je trochu rozdielny) ... som myslel, že to striktne funguje tak, že bump mapa pri bump mode, a normal mapa pri normal móde..
T0M0
Expert
Expert

Cau,

ano je to posledna pdfkova verzia 2.5 :)

Ako pises :) Od verzie 2.6 ma Maxwell moznost renderovat hair/fur z roznych hair/fur systemov (Shave&Haircut, Ornatrix,...) .
Vo verzii 2.7 je pridany Grass system, pomocou neho sa da vytvorit aj pomerne jednoduchy fur. Nieco komplexne ako napr. vlasy pre postavu, s nim neurobis* (cisto teoreticky by to islo, myslim, no neviem kto by sa s tym babral)

AGS si musis sam odskusat, kde sa Ti oplati pouzit, lebo nie vzdy ma prinos (pouzitie vidim naozaj len ako nahradu za sklennu vypln (plane) v oknach, kedze objekty s nim nevyzeraju velmi realne). Nizsie som pridal simball s high grade a low grade glass, rozdiel v maximalne dosiahnutom SL po 10 min. medzi nimi, nie je az taky velky ako pri pouziti AGS (v tomto pripade je AGS na tom horsie)

Skryt urcitu cast objektu sa da, kedze Maxwell obsahuje funkciu triangle selection a potom by si aplikoval material "vakuum" na dany vyber. Radsej by som modifkoval objekt ako pouzil tento postup.
Je (predbieham) v Maxwell Studiu funkcia, že ak exportuješ scénu do Maxwellu a potrebuješ sa vrátiť a upraviť scénu v Mayi, že si Maxwell zapamätá nastavenia z predošlej scény, ktoré môžeš potom aplikovať do nanovo upravovanej scény ??
Neviem, o takej funkcii. Ak chcem nieco zmenit v konkretnej scene (ktora je importovana v Maxwell Studio), musim ist znova do Mayi upravit dany objekt a nasledne ho importovat nazad do Maxwell Studia. ALE zdoraznujem, ze sa da tomu vyhnut ak pouzivas vo svojej primarnej aplikacii plugin pre Maxwell Render- kde uz editujes aj renderujes zaroven. To je len moj docasny neefektivny workflow :roll:

S RealFlow mam skusenosti, no vacsinou to bolo experimentovanie, pripadne skusanie si nejakych tutorialov.

Aku texturu si dal do transmittance? Pozriem sa na ne...

Btw , neviem ake mas Ty skusenosti s fotoaparatmi, kedze Maxwell pouziva koncept realnej kamery, tu je par tutorialov aj pre ludi co nemaju skusenosti s nimi.

+ takisto vyborna kniha Light Science and Magic, Fourth Edition: An Introduction to Photographic Lighting, z ktorej vedomosti mozes vyuzit pri Maxwell Render
Prílohy
LOW GRADE GLASS, po 10 min. SL 15.35
LOW GRADE GLASS, po 10 min. SL 15.35
HIGH GRADE GLASS, po 10 min. SL 15.48
HIGH GRADE GLASS, po 10 min. SL 15.48
AGS NORMAL 20% reflectivity, po 10 min. SL 14.45
AGS NORMAL 20% reflectivity, po 10 min. SL 14.45
Sorta15
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Čau,
na tom medveďovi, čo si poslal je fur super, predpokladám, že Grass systémom teraz dokážem spraviť pekný koberec. Keďže ArchiCAD nie je stavaný na "klasické" modelovanie, tam žiadny hair/ fur systém nenájdem. A modifikácia objektu (nevytvoreného v AC) odstránením určitej časti pravdupovediac neviem, či sa v ArchiCADe dá, preto som sa pýtal k zneviditelneniu iba nejakej časti modelu.
Takže pri opätovnom načítaní scény v Maxwell Studiu musíš nanovo aplikovať materiály, ktoré boli predtým namapované tak ako mali byť. Z videa, čo som videl sa mi AC plugin nepáči, ale to asi hlavne kvôli tomu, že ešte myslím ARTlantis-ovsky :)
Hmm, údaju a všeobecne hodnote SL, asi ešte nerozumiem, som očakával, že čím náročnejší materiál, tým neskôr dosiahne vyššiu hodnotu SL.
Dnes som sa zapodieval s Displacement. Fakt skvelá vec, som nečakal, že dokáže až také veci. Existuje nejaká knižnica Displacement máp s nejakým popisom/náhľadmi, že aké efekty dokáže ? Okrem Arroway, Dosch používaš nejakú dobrú knižnicu materiálov ?
Teda, Ty mi dávaš, hoci som o tom vedel (potrebou zapodievať sa fotografiou), teraz to budem "musieť" študovať :) Tých 5 videí, to je ešte OK, ale tá kniha ... Si si ju objednával z Amazonu a celú preštudoval? Si musel dávať v škole dobrý pozor, samá angličtina.Ty to fakt berieš vážne ..Dnes som sa náhodne dostal k THEA rendereru, trochu som o tom čítal ..Ináč to Maxwell nemá naozaj zatiaľ žiadnu konkurenciu 100% reálneho simulátora ?
Tá textúra je z lekcie 0305 Transmittance, prechod fialovej a zelenej farby..... .Ale fakt to skúšať nemusíš.Ja som to skúšal ešte raz, no s rovnakým výsledkom ako predtým.
V prípade, že sa budeš veľmi nudiť v 0407 Combining Methods si pozri materiál prútia/ratanu.Nechápem tam dvom veciam, prečo normal mapa je daná na opakovanie 1.250 x 1.250, keď ostatné mapy sú mapované 7 x 7, som myslel, že to má byť dané narovnako. Druhá vec len taká doplnková, nerozumiem, možno, že sa to len mne zdá, ale keď si pozrieš mapu Displacement, tak v strede biely pás je tenší, ako stredný pás v mape opacity/mask. Tu som tiež svojou logikou očakával, že by mali byť rovnako široké.

ĎAKUJEM za Tvoju ochotu a čas. ( Viem z toho sa nenaješ :D )
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Koky, ako tu sledujem kvalitu Vašich výstupov, tak v-ray sa pri maximálnom úsilí nechytá na maxwell.
Napísať odpoveď