Mikroplasty

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Mikroplasty

Príspevok od používateľa Dreamer »

Povodne som toto chcel dat do temy Životné prostredie - www.hojko.com, ale myslim si, ze si mikroplasty zasluzia samostatnu temu.

(Moj prispevok som napisal este pred precitanim tohto clanku, ten som nasiel az pri hladani informacii k teme)

Nové výskumy mikroplastov sú alarmujúce
"Mikroplasty sa stali súčasťou nášho života. Objavíte ich v jedlách, v nápojoch vrátane piva, v mede, alebo vo vode z vodovodu.

Podľa údajov OSN spred piatich rokov ich v moriach plávalo až 51 biliónov častíc, čo bolo 500 krát viac ako je v našej galaxii hviezd.

Výsledky odobratých vzoriek vody od januára do júla minulého roka nie sú vôbec pozitívne. Oproti meraniam pred piatimi rokmi ich počet podľa Barbary Štubňovej dramaticky stúpol:

„Vtedy bolo najviac mikroplastov pri pobreží Juhoafrickej republiky 50 až 100 mikroplastov na meter kubický, teraz namerali 800 až 1700 častíc.“

Aj keby sme prestali vyrábať plasty okamžite, problém zostane, lebo mnohé sa ešte ani nezačali v prírode rozkladať a kolujú aj v krvi nenarodených detí.

Niektoré môžu v tele pôsobiť ako ostré črepy, ktoré narúšajú živé bunky.

Mikroplasty sú však aj v ovzduší, čo sa dokázalo objavom mikroplastov už aj v snehu v Arktíde."
Za týždeň zjeme mikroplasty vo veľkosti kreditnej karty - Zdravá výživa - Zdravie - Pravda

ROZHOVOR SO SLOVENSKOU VEDKYŇOU: SÚ MIKROPLASTY NAOZAJ TAKÉ NEBEZPEČNÉ? -

V závislosti od veľkosti organizmu, veľkostí a počtu prijatých mikroplastov môže dochádzať k blokovaniu tráviacej a vylučovacej sústavy a následnému úhynu organizmu.

Recyklácia plastov naráža na nový problém. Uvoľňujú sa pri nej mikroplasty, ukázala štúdia | ODPADY-PORTAL.SK

Samotné mikroplasty majú tiež škodlivé a často smrteľné účinky na rôzne organizmy, od planktónu až po cicavce. Sú prítomné takmer všade, dokonca aj v potravinách či v pitnej vode.

Velryby a žraloci v ohrožení mikroplastů. S potravou konzumují i mořský odpad, říká studie | Věda | Lidovky.cz
Velryby nebo žraloci během přijímání potravy polykají mikroplasty, což může smrtelně ohrozit jejich zdraví. Dokazuje to vědecká studie, kterou zveřejnili vědci ze Sienské univerzity.
Mikroplasty su uz teda vsade, aj v ludskej krvi, zatial sa jednoznacne nepodarilo dokazat ich skodlivost, ale premyslal som o tom.

Kedze uz mame mikroplasty aj v krvi, urcite je hranica, kedy uz urcite mnozstvo mikroplastov moze byt smrtelne, takze co ak sa dostaneme blizko tej hranice? Aj keby vedci dokazali, ze sme blizko tej hranice a ze ak budu ludia prijimat mikroplasty este rok, prekroci sa tato hranica a pre ludi to moze byt smrtelne, to uz moze byt neskoro, kedze su mikroplasty vsade, tak ludia ich budu nadalej prijimat vo vode, v strave, dokonca ich vdychovat zo vzduchu.

Dalo by sa toto nejak riesit? Budeme musiet filtrovat vodu a potraviny vyrabat bez pody, v laboratoriach, vo vertikalnych farmach? Lenze co ovzdusie, ako odstranit mikroplasty zo vzduchu, budeme nosit specialne filtracne masky?

Nakoniec ludstvo mozno neznicia mimozemstania, asteroid, atomovky, ani smrtelny virus, ale prave mikroplasty.

Aky je vas nazor?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Mikroplasty

Príspevok od používateľa gogo956 »

Nakoľko zatial sa nepreukazala, ako si sam napisal, skodlivost mikrosplastov v organizme, tak netreba šíriť paniku.
Na druhú stranu, každý jav ktory vznikol, raz musí zakonite aj zaniknúť. Ľudstvo nie je výnimkou. :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Skodlivost pre cloveka sa zatial nepreukazala, ale ide prave o to, ze ked sa preukaze, alebo prejavi, uz moze byt neskoro.

Kazda latka ma hranicnu, smrtelnu davku, pravdepodobne aj mikroplast, ale prave to, ze presnu hodnotu nepozname, moze byt nebezpecne, nielenze moze byt neskoro, ked sa to prejavi, ale ako som pisal vyssie, aj keby sme vedeli, ze uz dnesna hodnota mikroplastov je blizko smrtelnej davky, prakticky by sme nedokazali zabranit, aby sme danu hranicnu - smrtelnu hodnotu prekrocili, kedze mikroplasty su vo vode, jedle, aj vo vzduchu.

Nerobili sa v tomto smere ziadne vyskumy, napr. pokusy na mysiach, ktorym by podavali stale vyssie davky mikroplastov? To by nam mohlo pomoct odhadnut hranicnu hodnotu aj pre ludi.

Inak, v clanku je tiez vyrazny narast mikroplastov, doplnil som to aj do prveho prispevku, za 5 rokov sa pocet castic mikroplastov na meter kubicky zvysil z 50-100 na 800-1700, takze podobne sa to bude zvysovat aj v nasom tele, krvi.

Nakoniec som toho nasiel viac, pridavam to do prveho prispevku, mikroplasty su pre zvierata smrtelne uz teraz.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
cely svet je plny plastov a nie je možné sa ich v dohladnej dobe zbavit. Su vsade. Oceány sú plné plastu a keby len to, aj ineho odpadu, ortuti, olova, tazkych kovov atd.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

V litrové láhvi balené vody může být skoro čtvrt milionu potenciálně nebezpečných plastových částic – VTM.cz
Vědci vzali šest litrových lahví s vodou privátních značek ze tří nejmenovaných amerických supermarketů a vystavili je působení dvou laserů, přičemž pozorovali rezonance různých molekul. Každá láhev obsahovala v průměru asi 240 000 plastových částic, což je až stokrát více, než zjistily předchozí studie.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Vodeodolne outdoor veci maju tiez svoj podiel na probleme
https://heatmap.news/lifestyle/raincoat ... agonia-rei
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Bioplasty jsou pro přírodu škodlivější než tradiční plasty – VTM.cz
- Znečištění životního prostředí mikroskopickými částicemi plastů dosáhlo alarmující úrovně
- Zlepšení si vědci i ochránci životního prostředí slibují od tzv. bioplastů
- Nejnovější výzkum odhalil, že bioplastová vlákna páchají v půdě větší zlo než mikrovlákna polyesteru
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mali sme kedysi (keď deti boli malé) dve "Morské prasiatka". Obtiahol som im raz klietku červenou elektrkárskou fóliou aby netrúsili podstieľku a hovná. Do rána ju komplet zožrali. Nielen že nezdochli, ani trus nemali nijako zmenený voči klasickému krmivu.
Netvrdím, že im plasty neškodia len nechápem ako to tak dokonale strávili a nič im nebolo.
Roky triedime odpad a u nás vyše 90% tvoria práve platsy, nieje to dobré.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ovela viac potravin a napojov by mohlo byt v skle, plechu, hliniku - ale sklo zalohovane, v standardizovanych velkostiach.

Vzdy mi prislo nezmyselne, ze su flase od piva zalohovane, teraz aj plastove, ale ine flase - od vina, omacok, horcice, uhoriek a pod., zalohovane nie su, preco?

Alebo omacky, horcice, kecup a pod., niektore v plaste, niektore v skle, ked mozu byt niektore v skle, preco nie vsetky? Alebo to predavat v lahsom hliniku a po otvoreni by si to ludia mohli presunut do sklenenej flase, takto sa usetri vaha pri transporte a doma to bude mat kazdy v skle, nasledne tu flasu je mozne umyt a pouzit opakovane.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Logistika u malovyrobcov by bola komplikovana. Vyrazne by sa prejavila na cene.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono tie zlte kontajnery na plast, to sa v skutocnosti nijako nerecykluje. Buď sa to zakope alebo spáli v spalovni.

Co sa tyka skla ako obaloveho materialu, tak nie je lacné, lahko sa moze rozbit a vazi viacej ako plast. Ale zo zdravotneho hladiska je ideálne, lebo nijako nereaguje s potravinami, zatial co plasty ano.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Presne tak. Do Dunaja to sypu.
[/sark]
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 23 nov 2024, 19:17Ono tie zlte kontajnery na plast, to sa v skutocnosti nijako nerecykluje. Buď sa to zakope alebo spáli v spalovni.
To je rozsireny mytus, ja som tu zdielal info o tom, ked to najdem, dam to sem, ukazovali, ako to prevazaju a spracuvavaju, bolo to v relacii RTVS, zrejme je to stale v archive, boli tam tie stlacene plasty v obrovskych objemoch.

Autoeditácia príspevku po 6 min 6 sek:
K tym poznamkam o logistike, cene, vahe, ved ak by boli potraviny a napoje v plechovkach, bolo by to jednoduche, lahke a doma by si to ludia dali do skla, prip. aj do plastu - ale nie jednorazoveho, takto by odpadlo aj zalohovanie, stacilo by ten plech, hlinik recyklovat v kontajneroch na to urcenych, ako doteraz.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
Aj na stránkach na podporu recyklacie, sami uvadzaju ze recyklovat sa da iba časť plastov. Dokonca aj niektore plasty ktore maju sice na sebe znak na recyklaciu sa v realite recyklovat nedaju. Dalej, Greenpeace zistil ze už pri procese recyklacie sa do vzduchu dostava obrovske mnozstvo mikroplastov.
V skutocnosti ziadna recyklacia trvalo neriesi problem plastov ako takych, pokial budeme plastby pouzivat dovtedy budu robit problemy. Mikroplastami je zamorene uplne všetko, hlavne produkty z mori a oceanov, vsetkym tvorom už koluje v krvi a nachadza sa v organoch, či to tam robí dobrotu si odpovie každý sám. V kazdej plastovej flasi s tekutinami sa nachadza mnozstvo mikroplastov a telo ma velky problem sa ich zbaviť.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ved ja viem, to info som tu sam zdielal, ale nie je pravda, ze napr. PET flase sa nerecykluju, tie sa daju prave recyklovat velmi dobre.

Ja som tu ale navrhoval nieco ine, prave to pouzitie plechoviek, ktore su lahke, dobre recyklovatelne, preco nepouzivat tie vo vacsej miere? Nie su uzatvaratelne, ale to by riesil presun jedla alebo tekutiny do skla, ako som navrhoval - a to sklo by stacilo umyt.

Pretoze ak je potravina ci napoj v skle, transport je zlozity, kvoli vahe, potom sa rozbije a musi sa opat transportovat a pri vysokych teplotach recyklovat a opat transportovat k dodavatelom, predajcom a nasledne k zakaznikom, toto vsetko by odpadlo pouzitim lahkych plechoviek.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer

vykupene Pet flaše sa recykluju, ale plastovy odpad ktory sa hadze do tych zltych kontajnerov sa bud nerecykluje vobec, alebo sa da iba časť z neho.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

problemov s hlinikovymi obalmi je viac. to co spominas- prelievat si doma obsah z hliniku do skla - je zly napad, vacsina ludi si vzdy radsej vyberie pohodlnejsiu alternativu. hlinik ma aj dalsie nevyhody, je drahsi a tazsi. ono sa to mozno nemusi zdat, ked hovorime o par gramoch na produkt. ale napr v rozhovore majitel kofoly spomina, ze uz aj ten kusok plastu, ktory spaja uzaver s flasou v konecnom sucte znamena tony prepraveneho tovaru navyse rocne a z toho vyplvyvajuce vyssie naklady.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

wladas napísal: 23 nov 2024, 19:15 Logistika u malovyrobcov by bola komplikovana. Vyrazne by sa prejavila na cene.
ked sa pozrieme napriklad na tie kecupy (alebo ine omacky). v obchodoch ich najdes aj v plaste aj v skle. nemam pocit ze by tie v skle boli nejak vyrazne drahsie alebo menej kvalitne na ukor vyssich dopravnych nakladov.
tazke toto asi az taky problem nebude.

hlavne by ale ekonomia nemala byt nad ekologiou.

no a to ze nie vsetok separovany odpad je aj recyklovany mozno nie je idealne ale stale to ma svoj zmysel. na uliciach nenajdes jedinu plastovu flasu sa valat odkedy su zalohovane. ulice, parky, okolite lesy. skratka mame v prirode menej plastov.
tiez ma extremne irituje ze flasa od koly ci mineralky zalohovana je ale od kecupu alebo samponu nie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

I tak je plastov nezmyselne veľa - treiedim roky a vyše 90% v tom sú plasty.
"tony prepraveneho tovaru navyse" - zas sa nejaký blbec (nie TY) robil múdrym. Koľko PERCENT je to nič spájajúce vrchnák s fľašou z celku?
Napísať odpoveď