Chcem sa opýtať jednu otázku.
majme určitý mikrotik-routerboard.
tento routerboard má 5 portov
Port 1 je prívod internetu pod ktorým bežia 2VLANY.Jedna VLAN je internet a druhá VLAN je IPTV.
Port 2 je bridgnutý connect z portu 1 z VLAN cez ktorý ide internet
Port 3 je brignutý connect z portu 1 z VLAn pre IPTV
Port 4 je nevužitý a nezapojený
Port 5 je PoE a je nevyužitý a nezapojený ale pravdepodobne sa aj cez tento port dá ťahať LAN sieť.
Okej.
Ja potrebujem to nastaviť tak aby:
Port 1 ostal tak ako je. To mi nevadi.Nech su tam tie vlany to je okej.
port 2,4 a 5 chcem mať na nich DHCP,NAT a pritiahnutý connect z VLANY pre internet z portu 1.
Ako toto urobiť? je niečo také vôbec možné urobiť??
//autoeditácia príspevku (18 Mar 2017, 22:23)
keby tam neboli na tom prívode VLANy a cez prívodný káble od ISP by sa tahal sieťový konfig automaticky cez DHCP tak neni problém ten mikrotik takto nastaviť.Problém je ten že ten sieťový konfig od ISP je vidietlný až vtedy ak su na porte 1 nastavené VLANy a connect je brigovaný na port 2.Vtedy je vidieť konfiguraciu od ISP.TAkže tak
//autoeditácia príspevku (20 Mar 2017, 8:13)
Nikto nič? Niečo som pozeral v dokumentácií mikrotiku a tam to bolo s tými VLAN-ami vykreslené tak že na každý port mirkotiku sa da priradiť len jedna VLAN-a,že nemôže byť vlastne jedna VLAN-a premostená povedzme na 3 ďalšie porty s priradenými lokálnymi ip adresami v rozsahu 192.168.1.xxx tak ako by som to chcel ja.neviem..skúste vy niečo poradiť keď sa tu niekto do otho apsoň z časti rozumie.Dik
//autoeditácia príspevku (21 Mar 2017, 13:05)
problem vyrieseny.. že sa dodá jeden switch ktorý bude rozdelovat connect s vlanami na internet a iptv.z toho switchu sa napojí internetový kábel do eth1 na mikrotik routeri a na tom mikrotik routeri si uz ja spravim klasicky router s dhcp aj nat+wifi a na tom switchi druhý kábel pojde na iptv.vyriesene