Mlieko, mliecne vyrobky - myty a fakty
Re: Mlieko, mliecne vyrobky - myty a fakty
Tak najskor dolezita informacia, mnohi z vas poznaju intoleranciu na laktozu, no existuje menej rozsirena alergia na mlieko alebo mliecnu bielkovinu, to treba rozlisovat, v prvom pripade rozne mliecne vyrobky mozno konzumovat, no pri alergii na mlieko je nutne vyradit vsetky potraviny ktore obsahuju mlieko a to je takmer vsade, aj kde to necakate.
Kedze reklamy propaguju mlieko ako sa len da, mlieka sa pije vela a to sposobuje coraz viac alergii a tie mozu byt aj velmi nebezpecne, hlavne ak o tom clovek alebo dieta nevie, zacitujem z jedneho clanku:
"ak máte alergiu na mlieko, môžete mať po jeho požití prejavy ako keby u vás začínala viróza: začne vás škriabať v hrdle (hoci aj po obyčajnej zmrzline), začnete pokašliavať, dokonca vám môže aj trochu vystúpiť teplota.
...
Imunitný systém totiž po skonzumovaní látky, spúšťajúcu alergickú reakciu, uvoľní obrovské množstvo chemických látok vrátane histamínu, aby telo chránil – to všetko pôsobí na dýchací systém, trávenie a dokonca aj kardiovaskulárny systém. Pri naozaj prudkej alergickej reakcii môže dôjsť k anafylaktickému šoku, až zastaveniu srdca.."
Odporucam si pozriet tento dokument, mozno to bude pre mnohych prilis a nebudu tomu verit, ale pozrite si to cele a potom si spravte vlastny nazor.
Lož o mlieku
"Väčšina z nás pozná reklamné slogany na mlieko - Mlieko, ktoré vás postaví na nohy. Máloktorý produkt má taký dobrý imidž ako mlieko. Napriek jeho vysokej spotrebe sa však ozývajú aj kritické hlasy. Mlieko je podozrivé, že môže spôsobiť rozličné choroby. Napríklad ekzémy, astmu, či diabetes. Niektorí vedci tvrdia, že bez mlieka nám chýba dostatok kalcia, iní varujú pred vedľajšími účinkami mlieka. Napriek tomu denná spotreba mlieka v západnej Európe rastie. Lenže - je naše mlieko naozaj tým, čím by malo byť?"
http://www.csfd.cz/film/351084-milch-luge-die/diskuze/
Kedze reklamy propaguju mlieko ako sa len da, mlieka sa pije vela a to sposobuje coraz viac alergii a tie mozu byt aj velmi nebezpecne, hlavne ak o tom clovek alebo dieta nevie, zacitujem z jedneho clanku:
"ak máte alergiu na mlieko, môžete mať po jeho požití prejavy ako keby u vás začínala viróza: začne vás škriabať v hrdle (hoci aj po obyčajnej zmrzline), začnete pokašliavať, dokonca vám môže aj trochu vystúpiť teplota.
...
Imunitný systém totiž po skonzumovaní látky, spúšťajúcu alergickú reakciu, uvoľní obrovské množstvo chemických látok vrátane histamínu, aby telo chránil – to všetko pôsobí na dýchací systém, trávenie a dokonca aj kardiovaskulárny systém. Pri naozaj prudkej alergickej reakcii môže dôjsť k anafylaktickému šoku, až zastaveniu srdca.."
Odporucam si pozriet tento dokument, mozno to bude pre mnohych prilis a nebudu tomu verit, ale pozrite si to cele a potom si spravte vlastny nazor.
Lož o mlieku
"Väčšina z nás pozná reklamné slogany na mlieko - Mlieko, ktoré vás postaví na nohy. Máloktorý produkt má taký dobrý imidž ako mlieko. Napriek jeho vysokej spotrebe sa však ozývajú aj kritické hlasy. Mlieko je podozrivé, že môže spôsobiť rozličné choroby. Napríklad ekzémy, astmu, či diabetes. Niektorí vedci tvrdia, že bez mlieka nám chýba dostatok kalcia, iní varujú pred vedľajšími účinkami mlieka. Napriek tomu denná spotreba mlieka v západnej Európe rastie. Lenže - je naše mlieko naozaj tým, čím by malo byť?"
http://www.csfd.cz/film/351084-milch-luge-die/diskuze/
Ty mlieko pijes?
Nie, ja som prave jednou z obeti, alebo ak chces dokazom ze to, o com v tom dokumente hovoria, je pravda. Doplnim, ze mlieko nepijem, lebo som na mlieko alergicky, odporucam pozriet ten dokument.
v minulosti sa mlieka pilo viac a bola to evolucna vyhoda
bolo to ale mlieko, nie trvanlive "mlieko", co sa da kupit teraz, treba kupovat cerstve, nie vyrazne upravovane
bolo to ale mlieko, nie trvanlive "mlieko", co sa da kupit teraz, treba kupovat cerstve, nie vyrazne upravovane
Z casti suhlasim, no akekolvek pitie mlieka denne na litre nie je zdrave. V tom odkaze vyssie, nie mojom, spominali, ze mlieko nie je nijak riedene, nie su tam ziadne Ecka, takze az taky rozdiel tam nebude. Velkym problemom je, ze mlieko je prezentovane a reklamovane ako dokonale, nevyhnutne, nadpozemske a hlavne uplne neskodne, aj v tom spominanom dokumente (vyssie, nie mojom) to spominali, no malokde sa clovek dozvie aj mozne negativa.
Ak ma clovek problemy, ani ho nenapadne ze by to mohlo byt z toho "dokonale zdraveho a neskodneho" mlieka, aj preto v mojom pripade trvalo dlho kym prisli na to, co to v skutocnosti je, navyse vtedy sa o tom vedelo ovela menej, teda presnejsie takmer nic.
Narazil som aj na prispevok, kde dievca hned po vypiti mlieka mala nieco ako zachvat, busenie srdca, triasku, bola spotena, mala cervenu tvar, nevedela dychat, ale kazdy tam pisal, ze mlieko to urcite nesposobilo, ako by mohlo, skor uveria ze to bol sen, skor by ju poslali ku cvokarovi a pod., pritom tie priznaky jednoznacne ukazovali na alergiu na mlieko.
Nechcem tu nikoho o nicom presviedcat, len si pozrite ten dokument, na ktory som dal odkaz ja, pozorne a cely a potom si spravte nazor.
Ak ma clovek problemy, ani ho nenapadne ze by to mohlo byt z toho "dokonale zdraveho a neskodneho" mlieka, aj preto v mojom pripade trvalo dlho kym prisli na to, co to v skutocnosti je, navyse vtedy sa o tom vedelo ovela menej, teda presnejsie takmer nic.
Narazil som aj na prispevok, kde dievca hned po vypiti mlieka mala nieco ako zachvat, busenie srdca, triasku, bola spotena, mala cervenu tvar, nevedela dychat, ale kazdy tam pisal, ze mlieko to urcite nesposobilo, ako by mohlo, skor uveria ze to bol sen, skor by ju poslali ku cvokarovi a pod., pritom tie priznaky jednoznacne ukazovali na alergiu na mlieko.
Nechcem tu nikoho o nicom presviedcat, len si pozrite ten dokument, na ktory som dal odkaz ja, pozorne a cely a potom si spravte nazor.
ja pijem mlieko a mliecne vyrobky denne vo velkom mnozstve.Bez problemov padne liter mlieka,1/4kg tvarohu,jogurt a na chleba syr a ziadne problemy. V jednom obdobi som dokazal kazdodenne vypit 2-3litre normalneho mlieka z obchodu a pohoda. Alebo kilo jogurtu len take fukoty. Pokial clovek nema vyslovene ze problem travit laktozu alebo intoleranciu na mliecnu bielkovinu tak nie je problem. Najvecsiu chybu robia ti co bez dovodu prestanu mliecne vyrobky uplne prijimat, pretoze telo prestane uplne tvorit enzymy na jeho travenie /napr laktazu/ a nasledne uz clovek skutocne to travit nebude vediet. To co clovek pouziva sa udrzuje, co sa prestane pouzivat to zanika! Ale pokial niekomu mlieko nerobi vyslovene ze dobre a ma problemy, tak ho pit nemusi..
Ten dokument je zaujimavy aj z toho hladiska, ze ukazuje, ako sa na kravy prestalo nazerat ako na zive zvierata, ktore citia bolest a maju svoje potreby.
Od malicka do nich pchaju hormony a antibiotika. Viac ako polovicu ich stravy tvoria chemikalie a plodiny, ktore bezne kravy nekonzumuju, len aby denne produkovali pozadovane mnozstvo mlieka. Uz mlade kravy maju z toho chorobne zvacsenu slezinu, tak ich poslu na operaciu. Po piatich rokoch tu zataz krava uz nevydrzi, tak ju poslu na bitunok (krava v beznych dedinskych podmienkach sa doziva aj 25 rokov).
Krava nie je ziaden zazracny filtracny stroj. Vsetky tie sajrajty, ktore do nich pchame, nasledne konzumujeme v mliecnych vyrobkoch.
Podla mna z hladiska niekolkych desatroci je to neudrzatelne...
Od malicka do nich pchaju hormony a antibiotika. Viac ako polovicu ich stravy tvoria chemikalie a plodiny, ktore bezne kravy nekonzumuju, len aby denne produkovali pozadovane mnozstvo mlieka. Uz mlade kravy maju z toho chorobne zvacsenu slezinu, tak ich poslu na operaciu. Po piatich rokoch tu zataz krava uz nevydrzi, tak ju poslu na bitunok (krava v beznych dedinskych podmienkach sa doziva aj 25 rokov).
Krava nie je ziaden zazracny filtracny stroj. Vsetky tie sajrajty, ktore do nich pchame, nasledne konzumujeme v mliecnych vyrobkoch.
Podla mna z hladiska niekolkych desatroci je to neudrzatelne...
hladina skodlivych latok v mlieku urceneho na konzumaciu clovekom je neustale monitorovana, takze v tomto smere netreba mat prehnanu obavu.A ti co sa boja aj tak, mozu pit nizkotucne mlieko /skodlive latky sa koncentruju hlavne v tuku/
Jasne, kazda potravina ma urcitu povolenu hladinu skodlivych latoch a stale sa to monitoruje (to neznamena, ze sa to dodrziava). Problem je, ze ty za den nevypijes len krabicu mlieka a inak nic ine nezjes. Ked sa skombinuju chemikalie zo vsetkeho, co za den zjes a vypijes, tak je to celkom slusny šmakuládový koktejl...gogo956 napísal:hladina skodlivych latok v mlieku urceneho na konzumaciu clovekom je neustale monitorovana, takze v tomto smere netreba mat prehnanu obavu.A ti co sa boja aj tak, mozu pit nizkotucne mlieko /skodlive latky sa koncentruju hlavne v tuku/
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Dreamer, nechapem o com tocis
ak ma niekto alergiu na arasidy, ma alergiu na arasidy, nebudeme tu preto pisat ze arasidy su aj pre ostatnych nezdrave (priklad)
samozrejme ze pribuda ludi s alergiami, ze mlieko sa meni na riedku sracku, ze kravy namiesto travy zeru boh vie co, do zadku im pichaju tiez kadeco, to iste s kurencami a inymi produktami
je na kazdom, ci bude kupovat lacno a jednoducho odpady zo supermarketu, alebo si zozenie cerstve veci doma pestovane/vyrabane
ak ma niekto alergiu na arasidy, ma alergiu na arasidy, nebudeme tu preto pisat ze arasidy su aj pre ostatnych nezdrave (priklad)
samozrejme ze pribuda ludi s alergiami, ze mlieko sa meni na riedku sracku, ze kravy namiesto travy zeru boh vie co, do zadku im pichaju tiez kadeco, to iste s kurencami a inymi produktami
je na kazdom, ci bude kupovat lacno a jednoducho odpady zo supermarketu, alebo si zozenie cerstve veci doma pestovane/vyrabane
mozno je podstatnejsie aby ludia nefajcili,znizili prijem tukov v strave a obmedzili konzumaciu alkoholickych napojov na prijatelnu uroven-tym prospeju svojmu telu v ovela vecsej miere ako tym ze prestanu uplne konzumovat mliecne vyrobky. A tiez je podstatne ci clovek fyzicky pravidelne pracuje alebo aspon sportuje-tym dokaze spalit vela skodlivin v tele. Najvecsia tragedia dnesneho cloveka nie je ani v tom ze ČO je,ale v akom neprimeranom mnozstve a hlavne nema adekvatnu fyzicku aktivitu-tato kombinacia je smrtiaca..
Ja napriklad cely zivot jem kopec mlieka z obchodu, lacne kurence z hypermarketu ktovie odkial a citim sa fyzicky vyborne, pritom som podstatne starsi ako vecsina z vas-je to cele o fyzickej aktivite a neprejedani sa. Dnes je proste moda strasit vsetkym moznym-mliekom,mukou,cukrom, prekyslenim atd. Zdrave stravovanie je samozrejme spravne ale je tu otazka primeranosti, aby sa z toho nestala chorobna mánia.
Ja napriklad cely zivot jem kopec mlieka z obchodu, lacne kurence z hypermarketu ktovie odkial a citim sa fyzicky vyborne, pritom som podstatne starsi ako vecsina z vas-je to cele o fyzickej aktivite a neprejedani sa. Dnes je proste moda strasit vsetkym moznym-mliekom,mukou,cukrom, prekyslenim atd. Zdrave stravovanie je samozrejme spravne ale je tu otazka primeranosti, aby sa z toho nestala chorobna mánia.
a co ak ludi s alergiami a inymi chorobami pribuda, lebo oproti minulosti ich zivot "umelo" zachranujeme a dovolujeme tak dalej sirit zly gen geometrickym radom?
.
netahajme do toho ubohe mlieko
.
Tu nejde zdaleka len o to - mlieko ako take moze skodit, hlavne vo vacsom mnozstve, nie len tym co uz su alergicki na mlieko, moze sposobovat rozne veci, nie len alergiu. Toto je tema o mlieku a preto som chcel poskytnut aj informacie z druhej strany - a nemyslim ze su to len myty.vendo napísal:Dreamer, nechapem o com tocis
//autoeditácia príspevku (04 Okt 2014, 20:51)
S tym nesuhlasim, mnohi citatelia tejto temy by uz boli v hrobe, ak by sme ich nezachranivali.lumir napísal:a co ak ludi s alergiami a inymi chorobami pribuda, lebo oproti minulosti ich zivot "umelo" zachranujeme a dovolujeme tak dalej sirit zly gen geometrickym radom?
.
Opakujem, je to tema o mlieku, tak sem nepis aby som do toho netahal mlieko, sem to patri.
//autoeditácia príspevku (04 Okt 2014, 20:58)
Prepac, ale nesuhlasim, poznam vela ludi, ktori sa dozili vysokeho veku a cely zivot fajcili, alebo pili pravidelne alkohol aj denne - dolezite je mnozstvo.gogo956 napísal:mozno je podstatnejsie aby ludia nefajcili,znizili prijem tukov v strave a obmedzili konzumaciu alkoholickych napojov na prijatelnu uroven-tym prospeju svojmu telu v ovela vecsej miere ako tym ze prestanu uplne konzumovat mliecne vyrobky.
Viem ze je dnes taka moda, ale to o mlieku je nieco ine. Privela cukru tiez vadi, privela arasidov (vyssie spomenutych) moze vyvolat alergiu na arasidy, ale kto je vela arasidov kazdy den? No mlieko a mliecne vyrobky jeme denne vsade, vazne je aj tam kde by ste ho necakali a to uz prekracuje medze - to logicky moze vyvolat alergiu.Dnes je proste moda strasit vsetkym moznym-mliekom,mukou,cukrom, prekyslenim atd.
-
vendo
Guru
aj vitaminy a mineraly vo vacsom mnozstve skodia, aj vody ked vypijes viac ako by si mal tak zdochnes na miesteDreamer napísal: mlieko ako take moze skodit, hlavne vo vacsom mnozstve
vsetkeho vela skodi, ale preco by prave mlieko malo skodit viac?
inac s tymi alergiami nesuhlasim lumir ani ja, to mizive percento ludi, ktore by umrelo bez pomoci na nejaku alergiu by populaciu z nich nevyliecilo
a vacsina alergii je lahsich, teda nie smrtelnych takze ludia by len proste prestali jest to z coho pripuchnu/zcervenaju
//edit:
Dreamer, naozaj si napisal vyssie ze ked niecoho vela zjes, tak tym vyvolas alergiu na danu vec? ak ano tak koncim diskusiuprivela arasidov (vyssie spomenutych) moze vyvolat alergiu na arasidy
Preto, ze mlieko je ine, nie je to bezna potravina, ziadny iny cicavec v dospelosti nepije mlieko, este ineho druhu, preco asi? Pritom piju a jedia prakticky vsetko, podla toho ci su masozravce alebo bylinozravce.vendo napísal: aj vitaminy a mineraly vo vacsom mnozstve skodia, aj vody ked vypijes viac ako by si mal tak zdochnes na mieste
vsetkeho vela skodi, ale preco by prave mlieko malo skodit viac?
Napisal som, ze ak niecoho jes vela, dlhodobo, MOZE to sposobit alergiu, telo sa tak brani, alergia je reakciou tela. Samozrejme kazdy organizmus je iny a u niekoho sa moze a u ineho nemusi prejavit.vendo napísal:Dreamer, naozaj si napisal vyssie ze ked niecoho vela zjes, tak tym vyvolas alergiu na danu vec? ak ano tak koncim diskusiu
Inak stale sa to zamiena, ale intoleranciu laktozy sposobuje nedostatok enzymu, alergiu na mlieko sposobuje imunologicka reakcia na alergen.
Žiadne iné zviera neje tepelne upravenú stravu, žiadne zviera nepije alkohol. Nájdi si lepší argument...
Keď zvieratám to mlieko dáš, piť ho budú
Keď zvieratám to mlieko dáš, piť ho budú
-
Grim
Darca
...mačky tiež pijú kravské mlieko...
nemas pravdu...alergia je neprimerana reakcia imunitneho systemu na nieco, co je neskodne...tvoj system to bud nevie rozpoznat alebo to chybne identifikuje ako nieco patogenne...Dreamer napísal:Napisal som, ze ak niecoho jes vela, dlhodobo, MOZE to sposobit alergiu, telo sa tak brani, alergia je reakciou tela. Samozrejme kazdy organizmus je iny a u niekoho sa moze a u ineho nemusi prejavit.
ked nieco prijimas denne, tak je tvoj imunitny system na to zvyknuty a je vyssia pravdepodobnost, ze na to "nieco" sa ti nikdy neobjavi alergia...
pelova alergia sa napriklad lieci tak, ze ludom pichaju inekcie, kde mas zmesku pelov roznych stromov alebo trav...zacina sa inekciami s nizkymi davkami az sa prechadza na extremne davky...telo a imunitny system si tak zvykne na pele a nasledne v sezone, ked vsetko kvitne, ma tendenciu reagovat menej agresivne...
Argumenty a konkretne skusenosti ludi su v tom dokumente.
Len zopakujem, nie je to len o alergii, ale celkovej prospesnosti alebo skodlivosti mlieka pre ludsky organizmus.
Len zopakujem, nie je to len o alergii, ale celkovej prospesnosti alebo skodlivosti mlieka pre ludsky organizmus.