Monitor 2K/4K - rozlisenie a pomer stran

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Monitor 2K/4K - rozlisenie a pomer stran

Príspevok od používateľa Dreamer »

Temu som zacal tu (ako OT), stale nie som rozhodnuty, vaham ci zostat pri aktualnom (21" 1680x1050) a dufat ze 4K bude coskoro dostupnejsie, alebo ist hned teraz do 2K (k nemu dokupit vhodnu GPU, mozno GTX 1060 6GB), to by vydrzalo dlhsie, tiez by to bolo dlhodobo cenovo vyhodnejsie, nevyhodou by bola mensia plocha / velkost.

Monitor, ktory mam teraz je dobry, som s nim spokojny, ale vadi mi pomer stran 16:10, celkovo citim ze sirsi by bol lepsi a hlavne pri filmoch a tv (mam tuner) su tam cierne pruhy, takze musim spravit kompromis, bud tolerovat mensiu plochu, alebo orezat video a prist o cast obrazu.

V tomto smere ma zaujima, ako je to pri 2K, resp. 4K, ake pomery stran su pri monitoroch, je tam len 16:9, alebo si na to treba dat pozor, teda okrem extremne sirokouhlych? Je tam 16:9 stale standardom? Co rozlisenie, hry sa zrejme prisposobia, ake pouzivaju filmy a ake televizie? Pomer stran je pri vsetkych rozliseniach rovnaky, alebo ked si vyberiem rozlisenie vhodne pre filmy, tak pri tv budu pruhy a naopak?

Mozno je to malickost, no pre mna je to dolezite, moze to aj rozhodnut ci budem cakat alebo pojdem do 2K. Do 4K rozhodne teraz nepojdem, mensiu plochu pod 30" nechcem a 4K monitory nad 30" sa zatial neoplatia, kvoli ich cene aj cene potrebneho HW pre hry.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Monitor 2K/4K - rozlisenie a pomer stran

Príspevok od používateľa hojko »

Uz v tej teme som pisal moj nazor. 4K je strasne drahe, na hranie nemas prakticky k tomu grafiku, resp. dat SLI GTX 1080 je cca 1600 eur. Ceny neklesaju, velmi pomaly, niekde vobec, takze v blizkej dobe neocakavam vyraznejsiu zmenu, cize dakat mozes dalej kludne aj 5 rokov. Moj navrh je 1440p monitor a GTX 1060 6GB, ako si uz napisal a ako som pisal uz v tej teme. Pomer byva 16:9 (2560 x 1440px) alebo 16:10 (2560 x 1600px), to je standard.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

hojko - dik a ako to je pri 4K s pomerom stran a rozlisenim?

Prave to ze tie ceny uz dlho neklasaju moze nieco znamenat - ako som pisal v inej teme, ked som kupoval CRT, bolo to v case tesne pred velkym prepadom cien LCD a CRT klesli brutalne, taktiez pri kupe LCD bol vyrazny prepad cien v kratkom case, nieco take sa moze stat aj teraz, mozno nie za rok, ale snad ani nie o 5 rokov.
hojko napísal:30 ci 32 palcove LCD sa mi zda prilis velke, to bude mat kolko potom 150cm od hlavy??? Alebo na filmy, budes to pozerat zo stolicky ci si to nejak tocit k postele??? Neviem, ale pokial to chces, tak si to kup. Osobne sa mi lepsie pozera film na 127cm televizore z pohodlia postele/gauca ako by som sa mal pozerat na 30 palcovy 4K.
Pri vacsich uhloprieckach telky je potrebna aj urcita vzdialenost a prakticky zazitok, co sa tyka velkosti "platna" a rozlisenia je porovnatelny, ked si daleko a pozeras na 127cm a ked si blizko a pozeras na 82cm, tiez 82cm je asi najbeznejsia uhlopriecka na ktorej vacsina ludi pozera telku normalne, takze by to bolo 2v1.

To ze na vacsej telke sa pozera lepsie je mozno len pocit a osobne sa mi po case zdala 117cm telka mala, hlavne ked som nesedel v strede sedacky ale na kraji, dost mi to vadilo. Takze vzdialenost a jej pomer k uhlopriecke je dolezita.

Dolezite je aj vyuzitie a ja som vacsinu casu na PC, popritom sledujem aj telku vacsinou v okne a tiez priemerne serialy a filmy, ktore mi nestoja za viac.

V tejto suvislosti rozhodne 30-32" nie je vela, ako pises, na odporucanu vzdialenost ma vplyv okrem velkosti aj rozlisenie, takze 32" 4K bude mat porovnatelnu kvalitu/jemnost obrazu ako 27" 2K a mozno ako 22" FHD, teda velkost pixelu bude priblizne rovnaka, len plocha bude vacsia a kedze pouzivam casto viac okien sucasne, aj tak budem sustredeny stale viac-menej na jedno, ktore bude mat velkost mozno 22 alebo 27". Uz teraz som niekedy necely meter od monitora, niekedy blizsie ak to potrebujem, vdaka vysuvnej doske kde mam klavesnicu aj mys a moznosti posuvat monitor je to jednoduche regulovat. Mnoho ludi ma 2 ci 3 monitory a tiez kvoli tomu nesedia meter dalej.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Nemozes hodnotit kupu zastaralej technologie CRT s niecim novym co vtedy prichadzalo. LCD ako take nie je nova technologia, medzi nove patri akurat tak 4K, ale ta nedostupnost kvoli cene sa drzi od sameho zaciatku. Na trhu je sice uz dost monitorov a televizorov so 4K, ale ta cena... Skok z CRT na LCD bol ako skok z Felicie do Superbu, dnes skok z FullHD na 2K ci 4K az taky velky skok nerobi. Ake rozlisenie a pomer stran ma 4K, to si dokazes najst hadam v prvom odkaze na Googli, ale pocitm, ze opat to bude standard 16:9 a asi aj 16:10, ale vobec neviem na co sa nejakym pomerom stran zaoberas a co to pre teba vlastne znamena.

Podla mna porovnavat velky monitor a 2-3 monitory vedla seba nie je dobre prirovnanie, pretoze vyska tych dvoch ci troch monitorov je stale rovnaka, meni sa len sirka a teda aj velkost plochy, ci je to film na jednom monitore, Photoshop na druhom a napokon program na efekty, obrazky z Googlu a nieco ine na tretom, aby si ich mohol rovno hadzat do Photoshopu.
rocketter23
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa rocketter23 »

OMG Hojko neda mi nereagovat na tvoje hlody ohladom 4K ktore tu citam uz druhy krat. Mal by si sa zdrzat komentovania veci ktore su ti vzdialene alebo dostudovat danu problematiku.

V 4K sa da zahrat aj so 1060tkou s ubratim detailov https://www.techpowerup.com/reviews/Pal ... am/15.html tu si to mozes preklikat. Na 30" ti netreba zapinat ani vyhladzovanie a nemas ziadne zuby takze tym usetris vykon. Nie ako na FHD ze musis mat 16xMSQAAA aby si nevidel kockate hrany. Mozno na 40"+ uz treba. Nemyslim zeby bolo potrebne pre 4K hranie 2x1080 alebo rovno TitanovXP.

Skok z FHD na 32" 4K robi riadne velky skok. A nie ze nie.

Ja by som na tvojom mieste chcel nejake 32" IPS 4K. Ano najlacnejsie modely su stale drahe, tie lepsie este viac, ale ceny neklesaju. Moj monitor od januara narastol na cene o 80 eur. Monitor sa nemeni kazdy rok, kartu o rok vymenis za dalsiu generaciu tak by si mal premysliet co kupis. Ja napr. nelutujem ani cent co som za to vyvalil. WOW efekt je super. Hry idu tiez fajn. Ok treba na to lepsi hw ked si chces uzivat max detaily ale budis. Sedim od toho tak 60 cm alebo podla nalady blizsie/dalej. Mensie ale ako 32" velmi nekupuj. Pismenka su na tom bez zoomu vo windowse malinke. :smt006
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

OMG rocketter23 neda mi nereagovat na tvoje hlody ohladom 4k ktore tu citam prave teraz...

Ja neteoretizujem, fungujem a 4k s 980Ti a realita je taká, že aby to vyzeralo obstojne (40" obrazovka), tak v hrách je potrebné AA (to sa dá vyriešiť s FXAA/SMAA), avšak , uberanie detailov bude fungovať len do istej miery, jednoducho skús vypnúť AO (ktoré väčšinou ušetrí peknú kôpku FPS) a znížiť detaily a vypomstí sa to, pri mnohých hrách sa to dá riešiť rozumne a vďaka takým analýzam výkonu a dopadu na fps pre nastavenia (guidy na geforce.com) je možné docieliť sweet-spot

Aký ? Dám ti pár príkladov
NFS 15 - 40fps lock (90% času drží, ostatok sú nejaké dropy - dajme tomu 5% času 38fps a potom ostatok až do 34fps
Witcher 3 - 40fps lock (detto, akurát sú špecifické miesta a počasia, kde to môže padnúť na 32fps na nejakú dobu)
FC4 - 50fps lock (viacmenej stabilné)
Dragon Age Inquisition - 45 fps lock (avšak používam GemFX a to má svoj dopad tiež...na 40fps nehrateľné, 50fps fikcia, 45 sa mi nejako podarilo poriešiť)
Division - 30 fps lock (tam som veľmi málo sekal z detailov, ale hra ma šokovala, žiadna sa mi tak dobre na takom fps nehrala :lol: )

No a pri iných...je to rôzne, pri starších hrách je 60fps v pohode (bez rozsiahlejších, teda multi-levelových AA metód), novšie sa dajú poriešiť do 40-50fps (samozrejme s kompromismi s cieľom minimálnej straty kvality)

Takže zabudni môj zlatý, že tebe v podstate 980tka s kúskom dôstojnosti potiahne 4k :) na druhú stranu Hojko preháňa 2x 1080 je bulšiť, ja by som všetko vyššie spomenuté v pohode nalockoval na 50 a 60fps s 1080tkou, nehovoriac novom Titáne (a z 97% rovnakým výkonom) s 1080Ti, to už je 4k karta na 60fps pre AAA tituly s maximálnym vizuálnym zážitkom...
+ Problémy so scalingom tiež človek musí premyslieť, sám to vidíš u seba - to je ešte horšie ako 1440p na 24" monitoroch
...

Drímr...
vždy, keď vidím, že niekto začne polemizovať, čo by sa oplatilo a bavíme sa o čomkoľvek medzi 300-3000€, tak mám chuť sa len opýtať jedno - koľko chceš do toho dať ? áno, práve teraz, podľa toho sa vyvíjajú odporúčania...

chceš všeobecný názor ? všetko sa oplatí, všetko ti dá zábavy toľko, že aj obrovská investícia do 34" 3440x1440 panelíku sa oplatí...

a hej...nehovoriac o tom, že sa nebavíme len o uhlopriečke a rozlíšení ale aj o herzoch, a prítomnosti FreeSync/G-Sync, to mení celú situáciu :) a riadne zamiešava karty

Takže...
Uhlopriečka + prípadne zakrivenie displeja ?
Rozlíšenie ?
Spôsob regulácie jasu ?
Počet Hz ?
G-Sync/FreeSync ?
rocketter23
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa rocketter23 »

Napíšem, že na 30" netreba AA a ty napíšeš, že musíš mať na svojom televízore AA lebo to nevyzerá obstojne. A podčiarkni to tým, že ty neteoretizuješ. O tom ako funguje 980ti mi písať nemusíš mal som jednu, dva. Tiež si každý nájde benchmarky aké ho zaujímajú a nie tvoje sprzneniny čo sem dávaš z rukáva s primitívnymi komentármi.

Upscaling nepoužívam lebo nemám žiaden problém s očami zatiaľ.
O tom novom Titane si môžme pokecať aká je to super 4K AA karta. Či tam si s vyhladzovaním už nepočítal?

A toho zlatého si nechaj pred panelák do pieskoviska pre rovesníkov. :sly:
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Zalozil som temu k monitoru, kedze v tej druhej teme sa riesil ako OT a takto to dopadlo...

Este raz opakujem, aj ked to je v prvom riadku prveho prispevku, nerozhodujem sa aky monitor kupit, ale ci zostat pri 21", kupit FHD 24", 2K 27", alebo 4K 32" (plus minus) - a tiez ci kupit teraz alebo o rok.
hojko napísal:Skok z CRT na LCD bol ako skok z Felicie do Superbu, dnes skok z FullHD na 2K ci 4K az taky velky skok nerobi.
Ja som prechadzal z 19" CRT 4:3 na 21" LCD 16:10, takze rozdiel tam nebol velky, pri vyske mozno ziadny, rozlisenie si uz nepamatam, ale tiez to nebola velka zmena. Teraz by som prechadzal z 21" 1680x1050 (1764000 pixelov) na 32" 3840 x 2160 (8294400 pixelov).
pocitm, ze opat to bude standard 16:9 a asi aj 16:10, ale vobec neviem na co sa nejakym pomerom stran zaoberas a co to pre teba vlastne znamena.
Hned som nasiel napr. 4096 x 2160 17:9, 21:9, ale najbeznejsie je 3840 x 2160 16:9. Toto je pre mna dolezite, aby som nemusel robit kompromisy, ako som pisal, orezavat tv ci filmy. Taktiez pri inom rozliseni v akom je vacsina filmov nebude vyuzita cela plocha, tak ako pri full HD, ktore ma len jedine rozlisenie.
rocketter23 napísal:Ja by som na tvojom mieste chcel nejake 32" IPS 4K
...
Mensie ale ako 32" velmi nekupuj. Pismenka su na tom bez zoomu vo windowse malinke.
Dik za radu, ja ani menej ako 32" nechcem, aj ked tie pismenka sa daju zvacsit aj bez lupy. :wink:
DropDead napísal:Drímr...
vždy, keď vidím, že niekto začne polemizovať, čo by sa oplatilo a bavíme sa o čomkoľvek medzi 300-3000€, tak mám chuť sa len opýtať jedno - koľko chceš do toho dať ?
...
všetko sa oplatí
S tymto nesuhlasim, aj ked to co sa oplati je diskutabilne, 4K video obsahu je malo, 4K tv v nedohladne, navyse pre mna, kedze nehram tak vela, by sa SLI a 34" monitor spolu za 3000€ urcite neoplatilo, aj keby som nemusel menit cely komp, co by som asi musel. Ak by som si bol isty ze 3 alebo 5 rokov neklesnu tie 4K monitory na polovicu, tak by som do toho mozno siel, ale uz som takto nevyhodne kupoval viackrat a nechcem tu chybu zopakovat.
DropDead napísal:a hej...nehovoriac o tom, že sa nebavíme len o uhlopriečke a rozlíšení ale aj o herzoch, a prítomnosti FreeSync/G-Sync, to mení celú situáciu :) a riadne zamiešava karty

Takže...
Uhlopriečka + prípadne zakrivenie displeja ?
Rozlíšenie ?
Spôsob regulácie jasu ?
Počet Hz ?
G-Sync/FreeSync ?
Ak by to malo byt 4K, tak urcite aspon 32", rozlisenie kvoli AR 16:9 je asi len 3840 x 2160, ceny zacinaju takmer na 700€, takze ak nemas 100% info ze najblizsie 3 roky ceny neklesnu na polovicu, tak do toho rizika nejdem.

No pripomenul si mi dolezitu vec a to g-sync/freesync, ako su na tom 4K a ako 2K monitory, nie je to uz bezny standard? Viem ze to moze usetrit grafiku. Hlavne teda 2K, kedze teraz uz som viac-menej rozhodnuty medzi tym zostat pri 21" a cakat co bude so 4K - alebo teraz kupit 2K monitor a grafiku k nej.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

rocketter23: Samozrejme, ze si zahras 4K na 1060 ubratim detailov. Ale to iste mozem napisat, ze to rozbehas aj na GTX960, len co z toho, ze bude vsetko na low, vypnuty AA, pojde to DX10 a 30 fps??? To je take hranie ako ked bezal Penium 200 MMX a na tom NHL 98, pustil si tam Monster Truck ci Carmageddon, vypol vsetko co sa dalo a hral. Dnes je doba ina, dnes nikto nebude hrat na low a 30 fps. Pokial ti to vyhovuje, tak preco nie. Ked si pozries testy, kde sa testovala GTX1070, 1080, 1080 SLI, tak vidiet, ze v niektorych hrach 1080 nedosiahla pri 4K a max detailoch ani 40 fps. Ako by na tom bola potom GTX 1060??? Tu je ten test: https://www.techpowerup.com/reviews/NVI ... _1080_SLI/

A tu su este testy GTX 1060:
http://www.gamespot.com/articles/nvidia ... 0-6441925/
https://www.engadget.com/2016/07/22/nvi ... enchmarks/
A tych testov najdes behom par sekund daleko viac.

Takze ano, zahras sa na GTX 1060 aj na 4K, ale ako a s akymi detailami.
DropDead
Addict
Addict

rocketter23 napísal:Napíšem, že na 30" netreba AA a ty napíšeš, že musíš mať na svojom televízore AA lebo to nevyzerá obstojne. A podčiarkni to tým, že ty neteoretizuješ. O tom ako funguje 980ti mi písať nemusíš mal som jednu, dva. Tiež si každý nájde benchmarky aké ho zaujímajú a nie tvoje sprzneniny čo sem dávaš z rukáva s primitívnymi komentármi.

Upscaling nepoužívam lebo nemám žiaden problém s očami zatiaľ.
O tom novom Titane si môžme pokecať aká je to super 4K AA karta. Či tam si s vyhladzovaním už nepočítal?

A toho zlatého si nechaj pred panelák do pieskoviska pre rovesníkov. :sly:
- Monitor, nie televízor
- Neteoretizujem, mal som od 15-17" 4:3, 22" 1080p, 24" 1080p, 27" 1440p a teraz tento, hádžem fakty
- Benchmark je benchmark, osobná skúsenosť a postrehy sú iná vec
- Tie "Sprzneniny" si odpusť
- Upscaling nepoužívaš, lebo ho buď máš riadne blízko alebo máš rád drobné písmenká - chceš mi povedať, že v prehliadači nemáš zoom ? Tomu neuverím :roll:
- U Titána som počítal presne s tým, na čo je určená - 4k 60fps gaming s najvyššími detailami (vyjímajúc placebo Ultra detaily, ktoré nerobia nič ale zabijú veľké percento fps) a AA metódami ako SMAA, FXAA, TAA a napríklad aj MFAA 4x a MSAA 2x - nehovoriac o tom, že ja by som si to už pri nejednom titule vyšperkoval na TXAA 2x - už s 1080tkou by som ja osobne išiel s fps oveľa vyššie, s Titánom/1080Ti už by som viac pre 4k na 60Hz(a 60fps) nepotreboval - ďalším milníkom by boli až 100+Hz na 4k (keď prídu panely a zaužívajú DP 1.3), prípadne 3440x1440 144Hz ...a možno pomaly budúci rok začneme uvažovať o 8k na 40-50fps :lol:

Dreamer...

Ja si osobne tak strašne prajem 21:9 verziu môjho (bavíme sa o veľkosti na výšku ako má moja 40tka) - bože, to by bola dokonalosť, bože...ja by som za to dal kľudne aj 1500€.

Ver tomu, že aj ja som sa nad tými kritériami musel zastaviť a tiež sa to popýtať sám seba - za posledné dva roky pribudli práve posledné tri, na ktoré sa oplatí dať si pozor a dať si na nich záležať...a nájsť práve správnu kombináciu týchto kritérií je zatiaľ...nemožné

G-Sync/FreeSync
- GS a FS nanešťastie nie je štandart - GS je obmedzujúce, tipujem, že musíš mať licenciu, podriaďuješ tomu I/O na monitore a tak...
FS zase vyžaduje zmeny vo FW a tipujem, že tiež na to potrebujú nejakú licenciu
- ako šetrí grafiku ? skôr odstraňuje tearing, čo je v podstate jeden z rušivých javov, za ktoré nemôže hra ale HW, rovnako ako PWM alebo DC regulácia jasu na monitore - vieš, čo myslím?

btw, hore niekto (ako som čítal tvoje citácie) spomenul, že skok z fHD na 2k nie je taký veľký, no to nie je pravda - takmer vždy sa bavíme aj o väčšej uhlopriečke - ja som skákal z 22" 1080p na 27" 1440p a to bol rozdiel na štýl dňa a noci

ešte ku 4k obsahu - tú frázu už vynechaj, ver tomu, že veľmi rýchlo sa začínajú dostávať seriály v 4k (hlavne cez Netflix) do obehu, nehovoriac o filmoch
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

DropDead - dik za rady, samozrejme ze akakolvek zmena na 2K ci 4K by bol pre mna velky skok, to ze to tak velka zmena nie je pisal hojko, no 21 vs 27 ci 31" a to rozlisenie, ja som to rozpicital na pixely, tak je to krasne vidiet - 1 764 000 vs 8 294 400.

GS potrebuje licenciu a tiez HW cast v monitore a tiez asi aj nVidia grafiku.
FS ma bezplatnu licenciu a nepotrebuje HW cast, zasahy do FW nie su potrebne pri novych monitoroch ktore uz FS podporuju, no zrejme bude nutna AMD grafika.

To ze setri grafiku som myslel tak, ze ak chcem plynuly obraz bez GS/FS, tak musim zapnut v-sync, co musi pocitat grafika alebo procesor(?), s GS/FS uz v-sync nie je potrebne zapinat a usetri sa tak vykon pre viac detailov/FPS, ak to teda chapem spravne. O tom PWM / DC som zatial nepocul.

Ak by som teraz kupoval 2K/4K monitor, uz by som asi chcel aj GS/FS, mate nejake tipy, aj ked len predbezne? Pretoze sa to nezvykne uvadzat v parametroch a napr. FS - ak je na monitore mozne pri zmene FW, to uz vobec v parametroch nezistim.
DropDead
Addict
Addict

"FS ma bezplatnu licenciu a nepotrebuje HW cast, zasahy do FW nie su potrebne pri novych monitoroch ktore uz FS podporuju, no zrejme bude nutna AMD grafika."
A ako chceš dostať FS podporu bez integrácie do FW ? :lol: možnosť v osd sa neobjaví len tak

PWM a DC:
- dve metódy regulácie jasu
- PWM napríklad ak si spomenieš na CRT a tie pruhy cez obrazovku, to je to, o čom sa najviac hovorí, že DC týmto netrpí (vyplýva to z technológie) a preto to šetrí oči a malému percentu obyvateľstva to nemusí spôsobovať bolesti hlavy a podobne..

- avšak pravý dôvod je charakter motion blur-u
https://pcmonitors.info/wp-content/uplo ... C-blur.png
sleduj dva obrázky na konci - naľavo je PWM a napravo DC
- v praxi to znamená, že pri pohybe sa pri PWM akoby chcelo každý snímok mať ostrý - je to veľmi veľmi rušivé, hlavne pri nižšom fps - väčšinou tieto monitory veľmi potrebujú motion blur v hrách zapnutý
- DC sa prirodzene "rozmaže", jeho sila záleží od počtu Hz, čím viac Hz, tým je to v menšej a menšej miere, no stále prirodzené a nerušivé

Môj 4065UC má PWM a to je najväčšia slabina, DC by tomu veľmi pomohlo (+ menší curve)

...
Konkrétne - preto som ti hovoril na začiatku prvého, že treba mať istú predstavbu o budgete, je tu toho veľa...

-- Dell S2716DG:
veľa v "malom" balení (len škoda toho TN) - http://www.compy.sk/kategoria/pc-a-note ... dp-3-roky/
- 27", TN, 1440p, 144Hz, DC, G-Sync
-- iné 27" TN/VA/IPS viacherzové kúsky
-- Acer XR342CK:
- 34", IPS, 3440x1440, 75Hz, DC, FreeSync
-- Acer XR341CK Predator
- 34", IPS, 3440x1440, 100Hz, DC, FreeSync
-- Acer X34A Predator
- 34", IPS 3440x1440, 100Hz, DC, G-Sync

trh ešte nie je nasýtený kúskami so správnou kombináciou vnútorností (bavíme sa o uhlopriečkach 30+, 1440p+, 60Hz+, DC (stáva sa už štandardom) a GS/FS)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Podla toho co viem, tak su monitory ktore oficialne podporuju FS a tam nie su nutne zasahy, potom su monitory ktore umoznuju zasahom/zmenou FW pridat podporu FS a nakoniec monitory ktore ani zasahom pridanie FS neumoznuju.
trh ešte nie je nasýtený kúskami so správnou kombináciou vnútorností (bavíme sa o uhlopriečkach 30+, 1440p+, 60Hz+, DC (stáva sa už štandardom) a GS/FS)
OK, dik, velmi si mi pomohol, vychadzaju mi teraz 2 moznosti, nad ktorymi budem uvazovat a to:

1) kupit nieco slabsie pod 30", 2K, na prechodne obdobie, neskor uz nieco poriadne nad 30", 4K
2) pockat este a potom kupit poriadny 4K nad 30", ktory uz bude mat vsetko (alebo aspon skoro vsetko)
DropDead
Addict
Addict

Ak chceš mať maximum toho dobrého za čo najmenšiu cenu, tak S2716DG - odtiaľ jedine na skok na niečo 30+ s VA/IPS panelom s obdobnými vlastnosťami..za tú cenu niet o čom
http://www.compy.sk/kategoria/pc-a-note ... dp-3-roky/
akoby PG278Q stál toľko pri vydaní

a tie kroky...treba jednať podľa rozpočtu a toho, koľko chceš do toho celého investovať...spomenul som ti môj ideálny monitor, koľko by som doň presne dal - 1500€, čo je výhoda, lebo takto viem pracovať s tým, čo sa naskytne

A čakať môžeš rok, dva, tri - nikto ti nič nezaručí a potom ostáva len to, či tým čakaním sa neodrežeš od zážitkov
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Konecne ma (ne)potesil monitor a odisiel. Rozhodol som sa kupit len 2K monitor a najblizsie kupim 4K spolu s novou zostavou, lebo teraz by to nestacilo. Hram o nieco menej a tak nechcem investovat vela do "prechodneho" monitora, takze strucne poziadavky...

- cena 200-300€, mozno viac ak by bolo nieco vyhodne
- 27"
- IPS / VA, mozno aj TN ale skor nie
- 2560x1440
- jednoduchy dizajn, idealne bez repro
- g-sync alebo free-sync pri rozumnej cene, nie je nevyhnutne

Oplati sa cakat na black friday?

Dakujem.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

ja len teda za mna, 25-27tka 1440p mi pride ako dnesny sweetspot... je to moj nazor ofc, hovorim v porovnani s tym co som mal ja...

mam vedla seba 24rku FHD a 25 1440p a obraz z tej 25tky je fantazia v porovnani s tym FHD... dovolim si tvrdit ze pri 25 a 1440p nieje potrebny AA...
Samozrejme, zabudaj, ze s 1060GTX si nejak slusne zahras nove gamesy, ale pokial nieje hranie priorita, why not... (teda, ak nejdes do toho s tym ze ides vsetko na low)
27cka bude stale v poho...

4K mi pride overkill, ak sa bavime a fps, momentalne nieje normal karta, ktora by to nejak rozumne tahala, a dlhsie asi nebude... nedajboze, ze raytracing
sa stane beznou vecou, to by sa cakacka na dobru kartu potiahla este na par rokov...

skor asi ten g-sync nakolko nvidia udava smer trhu momentalne (aj ked 2xxx karty su fiasko-vid prepad akcii nvidia) a amd zatial nic nema ako odpoved
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Prosim o tipy na konkretne modely, podla poziadaviek z predosleho prispevku.

Pri hladani som narazil na zaujimavy model, nesplna sice poziadavky, je 4K a 27", ale 4K+IPS za 233€ je az podozrivo dobra cena, ako je to mozne, je este lacnejsi ako 2K verzia a jeden z najlacnejsich 27" monitorov?

//autoeditácia príspevku (20 Nov 2018, 20:47)
Tak som nieco vyfiltroval, vela toho za 200-300€ nie je, par modelov za 220-250€, FreeSync az od 380€, to uz su 4K v tej cene a teraz nemam ani FreeSync GPU, G-sync od 700€!? Este mozno za 75 Hz by mozno stalo za to si priplatit, ale tie su TN, IPS+75Hz zacinaju az od 350€.

https://datacomp.sk/aoc-q27p1-27-_d370868.html
220,45 €, 27", IPS, 2560 x 1440 , 250 cd/m2, 5ms, Repro, Pivot, VESA

https://datacomp.sk/philips-272b8qjeb-2 ... 68141.html
247,40 €, 27", IPS, 2560 x 1440 , 250 cd/m2, 5ms, FreeSync -asi chyba, Repro, Pivot, VESA

https://www.alza.sk/27-viewsonic-va2719-2k-d5247012.htm
235,90 €, 2560×1440, IPS, 5ms, 300cd/m2, Flicker-free, Blue Light filter, VESA

https://lcd-monitory.heureka.sk/benq-gw ... e/#section
232,41 €, 27", 2560 x 1440, 4 ms, IPS, 250 cd/m2, 60 Hz

248,00 €, 27", 2560 x 1440 px, 4 ms, IPS, 350 cd/m2, 60 Hz

https://www.alza.sk/27-philips-276e8vjs ... ssionPosts
233 € , 27", 4K Ultra HD 3840×2160, IPS, 5ms, 60Hz, 350cd/m2, Flicker-Free

Ma zmysel si priplatit za 75Hz, FreeSync alebo nieco ine? Mal by som zvazovat aj TN+75Hz alebo TN+FreeSync? Maju zmysel tie alternativne "sync" alebo "flicker-free" funkcie - teda nie FreeSync ani G-Sync?
DropDead
Addict
Addict

Udávaš bezvýznamné čísla, 4ms? 250cd/m2? G2G je jednoducho ovplyvniteľná a max. jas nikdy nepoužiješ. Taktiež nerozumiem, prečo stále spomínaš TN, veď v tej cene je milión VA a IPS, tak nevidím dôvod rozmýšľať nad TN.

Žiadne alternatívne "sync" funkcie "neexistujú", G-Sync a FreeSync, ostatné nefunguje, ani keby osobitne hovorili o "Adaptive V-Sync".
Flicker-free? Toto je sakra dobrá informácia, flicker-free (a ideálne PWM-free) sú monitory, ktoré na 70% nepoužívajú PWM signál pre reguláciu podsvietenia ale regulujú napätím, to znamená, že pri nižších fps alebo pri vyšších fps a pomalšom pohybe kamerou v hre (otáčanie) alebo hocjakom pohybe sa bude obraz prirodzene rozostrovať (veľmi jemný efekt ako motion blur v hrách), pri PWM to funguje tak, že to vyzerá, akoby sa monitor stále snažil zobraziť ostrý snímok, viď.
https://pcmonitors.info/wp-content/uplo ... C-blur.png .

Posledná otázka je, že aký majú input lag (t.j. doba medzi vstupom (posun myšky, stlačenie klávesy) a spracovaním signálu monitora (laicky povedané, kedy sa začne tiež "hýbať"), to by bolo super, ak by si dohľadal ale pokiaľ si doteraz nemal 144Hz monitor, tak možno ani pri jednom by si to neregistroval.

Z toho, čo si poslal by:
- AOC mohol byť (asi PWM regulácia podsvietenia)
- 247€ Philips možno áno (jo, nemá FreeSync), je flicker-free, takže pravdepodobne bez PWM regulácie podsvietenia
- Viewsonic nie, nemá nastaviteľný stojan a tie lacnejšie áno
- BenQ je už overený, prečo nie
- HT verzia je podľa zisťovania už pred rokmi vlastnee to isté (i keď vyzerá, že majú inú hodnotu max. jasu)
- 4k Philips...aj keby nemal nejakú vadu (napríklad panely s veľkými problémami s presvitaním podsvietenia,...), tak 27" a 1440p je samovražda, to bez riadneho škálovania (čo Windows nemá) je nepoužiteľné + nemá nastaviteľný stojan.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem za odpovede. Tie parametre som sem dal iba informacne, preto su tam aj odkazy. Na tie dalsie veci som sa pytal, aj ked som odpoved tusil.

Podla toho co si napisal mi to vychadza na tieto dva, rozdiel 10€, ktory je lepsi?
https://datacomp.sk/aoc-q27p1-27-_d370868.html

Ak by som si priplatil, oplati sa nieco ine?
Na 144Hz by som potreboval novu zostavu, inak by to bolo plytvanie a kedze planujem na neskor 4K, tak potom uz zvazim nieco lepsie.

EDIT: OK, tak na ten AOC som nasiel negativnu recenziu:
https://lcd-monitory.heureka.sk/aoc-q27 ... e/#section

Prakticky mi zostal jediny, Benq, su 2 verzie, ale zrejme nema zmysel ta drahsia, prip. ak mate este nejaky tip, tak napiste, prosim.

Rozmyslam este ci ma zmysel cakat na black friday, no su to prakticky 2 dni, tak zrejme pockam, aj ked od toho vela neocakavam, ale nechcem to potom olutovat.
DropDead
Addict
Addict

4k, 144Hz nerieš, nemáš na to peniaze...

Z Toho je BenQ je stále lepšia istota a ako som vravel, AOC má PWM reguláciu podsvietenia.
Vezmi potom ale z dobrého shopu, napríklad
http://www.tekra.sk/monitory/benq-gw2765he/
tam máš plné pokrytie záruky priamo v obchode.

A BF? Otázka je, kde bude, aké akcie a na aké modely budú. Pokojne počkaj, nemyslím, že môžeš niečo stratiť.
Napísať odpoveď