Monitor a grafická karta sa prestali mať radi

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
GIGABYTE
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Monitor a grafická karta sa prestali mať radi

Príspevok od používateľa GIGABYTE »

Zdravím chalani, v prvom rade sa ospravedlňujem za názov témy ale neviem ako inak to popísať. Prejdem k jadru problému.

Problém vznikol od večera do rána, inými slovami večer sa PC vypol štandardne, ráno som ho skúsil spustiť a ani obraz ani zvuk (na monitore - no video signal). Nenabehne ani post screen, jednoducho nič.

Tak som začal zvoľna, odpojil som PC aj monitor zo zásuvky, počkal --> znovu rovnaký problém
Vytiahol som GPU, založil ju znovu do slotu --> to isté
Vymenil so kábel medzi monitorom a PC (HDMI) --> to isté
Pripojil som do rovnakého vstupu na monitore iné zariadenie --> obraz naskočil v pohode
Pripojil som PC na iný monitor cez ten istý video výstup na gpu --> obraz v poriadku

A týmto som sa dostal do bludiska z ktorého neviem ako von, pretože všetko vyzerá byť v poriadku ale pri konkrétnej konfigurácii daný PC a monitor nedostanem žiadny výstup (obraz na monitore), pričom donedávna fungovalo všetko v poriadku. PC monitor vidí, teda vie, že má pripojený monitor, dokonca vie aj aký typ atď. Okrem vecí spomenutých vyššie, som resetoval bios cez sw aj hw, skúsil zmeniť rozlíšenie na PC na nižšie, vyskúšal som monitor pripojiť priamo na MB, teda video výstup bol cez integ. gpu v cpu, všetko fungovalo. Nemám možnosť vyskúšať kartu v inom PC s mojím monitorom.

Nejaké nápady, čo ešte vykúšať ? Ďakujem za odpovede, nápady.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Monitor a grafická karta sa prestali mať radi

Príspevok od používateľa hrban »

odpoveď jednoduchá, použi DP port. HDMI je pre dvd prehrávač.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

To je rada nad zlato...

Reinstall, upgrade ovladacov si skusal? Iny vystup si skusal?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

je to HW vec, odpálilo HDMI port na monitore. Tým pádom bude mať monitor problém zobratiť divokejšie rozlíšenia. A hlavne PC tieto rozlíšenia používa.
Častá závada HDMI portov. Satelit a dvd prehrávač kľudne bude fungovať na tom porte, ale PC/PS4/XbOne už nie.

Ešte môžeš skúsiť reštart monitoru do továrenských, ak sa nezobrazí ani len bios, tak ovládače to nezachránia.

//autoeditácia príspevku (27 Nov 2016, 12:34)
ak by niekto chcel vysvetlenie, tak predpokladám, že integrovaná GK a satelit používa HDMI v1.3. To funguje, Externá má pravdepodobne v1.4 alebo 2.0 a s tým si už monitor neporadí, lebo vyhorel HDMI port v monitore.
GIGABYTE
King
King
Kontaktovať používateľa:

to Ryan: Ako sa hovorí topiaci sa aj stebla chytá. Ovládače som skúšal.. Či náhodou ale ako píše hrban nezobrazuje ani bios post screen. Teda to nepomohlo.

to hrban: Je to monitor dáta 2013, tj. nemá ešte DP port. Čo sa továrenských týka, tiež som skúšal ešte pred prvým príspevkom. Dáva logiku to čo hovoríš s verziami hdmi. Ale napríklad PS4 funguje a v nej nebude HDMI v1.3. V zostave je doska Z170 Mortar, ktorá podporuje 4k pri 24hz, to myslím, že štandart v1.3 tiež nezvládnem, ak sa nemýlim tak toto vie až v1.4 (nedám zato ruku do ohňa). Každopádne vyskúšam DVI kábel, to mi príde ako najrozumnejšie a dám vedieť.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hdmi 1.3 je do max 1920x1080 a to je práve PS4 rozlíšenie. Tá doska má ale pravdepodobne 1.4 keďže dá 4k@24
Ak sa dá na monitore nastaviť rozlíšenie napevno v nastaveniach môžeš skúsiť práve dať napevno nejaké a skúsiť čo to bude robiť. Poprípade nastaviť napevno input v monitore z auto na HDMI ak sa dá.
Ryan Giggs
VIP
VIP

hrban napísal:je to HW vec, odpálilo HDMI port na monitore. .
Hej urcite! Preto mu ine zariadenie v tom istom porte zobrazi. Ved citaj co pise.

Ci jw to 1.3 alebo 1.4 je uplne jedno.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

dobre, tak vyrieš problém za použitia HDMI káblu, nedá sa to, mal som rovnaký problém a jediné riešenie je prechod na iný kábel. či už je niečo v grafickej alebo monitore je to v HW, ovládače ti v biose nie sú potrebné, viacmenej ak nenabehne ani bios tak je to HW problém.
Jeniné čo môže spraviť je použiť redukciu DVI->HDMI a použiť ten HDMI kábel, tam je ešte šanca, že to nabehne, ale stále je to problém HDMI portu v monitore.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ked je problem v monitore, ako je mozne ze funguje? Nejaky HW problem to asi bude, ale nie ze odpalilo hdmi. To by mu tam neslo nic.
GIGABYTE
King
King
Kontaktovať používateľa:

Nehádajte sa, je to úplne zbytočné. Hlavne kvôli kravine, ktorá nedáva absolútne žiadnu logiku. Skúsim dvi kábel, ak by to išlo ešte skúsim redukciu dvi --> hdmi a vylúčim problém.

to hrban:PS4 má práveže 1.4 :) Veci ktoré si spomínal monitor nevie. Ale skúšal som prepínať aj inputy, či náhodou ale nič...

//autoeditácia príspevku (06 Dec 2016, 15:16)
No takže, DVI -- DVI všetko ide, keď dám hdmi redukciu na dvi výstup karty, druhú stranu hdmi kábla do monitora, všetko ide. Keď to urobím opačne zase všetko ide.. Už mi to nedalo tak som zapojil napriamo HDMI --> HDMI všetko ide....

Podotýkam nič som s PC okrem týchto vecí nerobil a je to pre mňa nie celkom pochopiteľné. Asi si potreboval oddýchnuť. :roll:
Napísať odpoveď