Monitor do 200€

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
k1
Expert
Expert

Monitor do 200€

Príspevok od používateľa k1 »

Zdravim, potreboval by som poradit s vyberom monitoru do 200€. Monitor bude pouzivany hlavne na pracu s 2D grafikou (+ internet, praca s textom). Obcas bude vyuzivany aj v noci (pri slabsom osvetleni izby), preto by som uprednostnil monitor, ktory velmi "netaha" oci, da sa stiahnut jas minimalne na polovicu bez "piskania" a dobre sa na nom cita text.

Mam vybrane 2 monitory, ale nebranim sa ani inym moznostiam, ak este nejake moznosti v danom rozpocte vobec su.
Pri tom LG je katastrofalna spotreba (aj ked pre ips typicka), ale fajn pomer stran. Dell ma o dost lepsiu spotrebu, ale pomer stran 16:9 a celkovo som na neho vela pozitivnych ohlasov nepocul.

LG W2220P-BF
http://goo.gl/q7ZW3

DELL UltraSharp U2311H
http://goo.gl/l8gGo

Takze otazka, je medzi nimi rozdiel v podani farieb? Dokazalo by sa tymto monitorom vyrovnat aspon z casti nejake TNko v danej cenovej kategorii (farby, pozorovacie uhly)? Asi blba otazka... Dik za kazdu radu.
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Monitor do 200€

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Žiadne TN v tejto cene sa im nevyrovna. Dokonca ani vo vyššej. Možno až nejake špičkove Eizo,NEC a pod., ale za dvojnasobnu cenu. Aj to len čo sa podania farieb tyka. V uhloch určite nie, TN ma svoje limity, ktore sa obisť nedaju.
Ad Dell. Neviem kde si nepočul pozitivne ohlasy, keď v každej recenzii ho chvalia. Je to jeden z naj monitorov v tejto cene. A ako bonus 3 roky zaruka a garancia opravy v ďalši deň.
Nejaky rozdiel v podani farieb medzi tymi dvomi je (viď CIE a delta diagramy v recenziach), otazka je, či to uvidiš aj subjektivne.
Za seba ti odporučim ten Dell.
k1
Expert
Expert

Ryan Giggs napísal:...Neviem kde si nepočul pozitivne ohlasy, keď v každej recenzii ho chvalia...
Ryan dik za nazor...

Tak napriklad odozva uzivatela na recenziu (extrahardware).

"Tento panel jsem mel doma a musim rict ze jsem jej zklaman byl nucen vratit.
Podani cerne je opravdu spatne, i moje stare TNko LG L194wt ma lepsi cernou. Co je vsak jeste horsi je prave fialovy pravy spodni+levy horni roh a sedohnedy levy spodni+horni pravy roh. Nevim, zda je to prosakovanim podsvetleni, nebo vlastnost panelu, ale je to des a kdykoli mate na pozadi tmavou plochu, nebo tmavou scenu ve filmu, je to dost rusive."

Zaverecne hodnotenie recenzie:

"- trochu horší pozorovací úhly než u dalších IPS
- především při otočení na pivot je těžké monitor srovnat
- nehomogenní podsvícení, pro noční sledování filmů (slabší černá)

Za ještě lepší peníz svůj panel přímo LG. LG Flatron W2220P koupíte těsně pod 5000 Kč a ač není zejména vnějším provedením zdaleka tak elegantní jako Dell, svou službu také odvede. Obrazově se od 2209WA nijak výrazně neliší."

Kazdopadne je pravda, ze ku konkretnemu modelu DELLu su aj pozitivne ohlasy, ale napriklad ku panelu LG som cital jedinu negativnu vec (ak nepocitam vyssiu spotrebu) a tou je horsie ovladanie menu tlacidiel v tmavsom prostredi, co myslim neni nic katastrofalne, na druhej strane vaham, lebo predsa dell je o palec vacsi s full hd rozlisenim a nizsou spotrebou (+ zaruka a pekny dizajn).

Ja si kazdopadne chcem dat poradit od ludi, ktori do toho vidia trocha viac ako ja, pripadne maju s uvedenymi modelmi skusenosti. Za tych 200€ chcem kupit proste najlepsie co sa da v danej cenovej kategorii.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Na každy monitor najdeš negativne reakcie a hodnotenia. Žiaden nie je dokonaly. Jeden je lepši v tom, ďalši v niečom inom.
Je pravda, že ten Dell nema papierovo najlepšiu čiernu, no samotna čierna nie je všetko. Ta zavisi na nastaveni jasu a podsvietenia. A otazka je, či to vadi aj subjektivne. Dôležitejšie ako samotna čierna je stupňovanie šedych odtieňov. Načo ti je brutal čierna, keď nevidiš detaily?
Pokiaľ ide o nerovnomernosť podsvietenia, trpi tym každy monitor bez ohľadu na značku , model či typ panela. Je to vlastnosť technologie. A to ako je tento neduh viac či menej viditeľny, zaleži na konkretnom kuse. Postaviš vedľa seba 3 kusy toho isteho modelu a každy bude mať podsvietenie inak kvalitne. V jednej recenzii ho kritizuju, v inej chvalia. Tak si vyber.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

k1 - z RL je ten dell bedr. aspoň pre mňa, ale ja mám zlú afinitu voči PVA a iPS displayom. Konštrukčne a pocitom sa mi oveľa viac páči ten dell.

Ale aj ten LG nie je na zahodenie...ale je to LG. Takže ak tam budú vypálené pixle, tak vedz že sme ťa varovali. Alebo iné features, ani tie nie sú absentujúce pri "vyšších" modeloch.
k1
Expert
Expert

Mozno ste ma aj presvedcili, ale su vase referencie nestranne? Dufam, ze som nenatrafil na zaritych "Dellakov" :D

K tej ciernej farbe, no ja budem monitor pouzivat mozno aj pod 50% jasu, kedze ma pomerne silnu svietivost, ktora mi vadi pri praci s textom. A preto bola aj moja otazka, ci pri tom znizeni jasu monitor nepiska, ale to by zrejme vedel napisat, len majitel a asi to zalezi aj od kusu.

A ako je to s citanim textov pri takom vysokom rozliseni? Oci mam od monitoru vzdialene zhruba 50 - 60 cm.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Žiadny Dellak nie som, ani žiaden doma nemam (ale uvažujem prave o tomto modeli i keď mi to nesuri). Ale objektivne fakty su jasne dane (viď recenzie). Stači si porovnať namerane vysledky s inymi monitormi v cca rovnakej cene.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Som zarytý dellák, eizák, iiyamák a NECák, prečo? Lebo tie pseudo značky ako Samsung, LG, crApcer, Proview, Benq a iné "super značky" chodím obrazne povedané denno denne oplieskávať chudákom technikom do alzy a agemu o hlavu a už sa za to hanbím jak pes. Servis LG a Ťamťungu "praská vo švíkoch", v tých od eiza a iiyamy je prázdno...teraz je otázka či je to dobré. však nátresk je dobrý, nie? Nie je, nie v servisoch...

Keď beriem firme, alebo klientovi 5+ kusov nejakého Benq monitoru, tak ho dopredu vždy upozorňujem že na 80% z nich bude jeden vadný, no čuduj sa svete tuším len 2x sa mi stalo že som sa mýlil...dosť katastrofa, nemyslíš? :) preto tieto značky apriori odmietam "servisovať" a varujem mojich klientov že ak budú mať tie a oné značky a zrovna tá rupne, tak že nech s tým idú rovno na reklamačku a mna preskočia.

A to si zober fakt že som veľmi malý "pán" v oblasti iT, veľké firmy čo dodávajú HW do veľkých spoločností...aha počkať, veľké firmy dodávajú len HPčka a delly, kvôli licenciám, kvalite a dohodám...:)
M@thew
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa M@thew »

Musis to zase tak brat ze ten Samsung servis musi zamestnavat tolko ludi aby to stihali fixovat xD
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

M@thew - tak nejak :) si zober že môj chudák Ťamťung bol 4x servisovaný po sebe! než mi ho dodali správne opravený. Ja viem, nevyjadril som sa dostatočne presne o chybe, ktorá znela:

"Televízor na akomkoľvek výstupe bliká po 5-15 minútach chodu cca 1-4 minúty"

Namiesto toho bola prvá "moja" dedkucia:

"Televízor skáče na HDMi 1 a 2 výstupe", kde sa chyba neprejavila :oops: lebo checkovali asi 5 sekúnd

A druhá a tretia znely podobne, až som si dal tú prácu a celý pattern ako Sherlock Holmes vyskúmal [ak si myslíte že je to práca servisáka - áno máte pravdu, ale tak, majú tam toho nad hlavu, takže sa piplať 30 minút s jednou telkou neprichádza v úvahu].
k1
Expert
Expert

Ok dakujem vam za rady, rozhodol som sa pre DELL U2311H. Mam este nejake otazky:

1. Preco su rozdiely medzi cenou tohto monitoru take velke? V niektorych pripadoch az cca 90 - 100€. Su v niecom odlisne?

2. Piskanie monitoru Dell pri znizeni jasu je na reklamaciu? (Uz teraz viem, ze budem mat jas nastaveny urcite na 50% mozno aj menej a nebol by som rad, keby zacal "piskat". (mal som moznost vyskusat kvalitnejsi monitor s jasom 300 cd/m2 a v tmavsom prostredi to doslova ziarilo.)

3. Kazdy eshop ponuka zaruku vratenia tovaru bez udania dovodu do 7 dni?
Ryan Giggs
VIP
VIP

1. Nie je tam žiaden rozdiel. Proste taka je cenova politika jednotlivych shopov. Je to takto so všetkym tovarom.
2. Je to asi na predajcovi, či ti to uzna alebo nie. Je to totiž taka "vada" z ktorej sa predajca môže pekne vyhovoriť. Nie každy kus musi nutne piskať. A keby aj, tak to daš reklamovať. Resp. využiješ možnosť č. 3.
3. Ano, je to dane zakonom EU, kedže si pred kupou ten tovar nemôžeš vyskušať tak ako v kamennom obchode, maš na to tych 7 dni.
Snajper2
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Snajper2 »

ktorý z týchto dvoch monitorov je podľa vás vo všeobecnosti lepší, a kvalitnejší? ide hlavne o hry, a filmy
http://www.alza.sk/22-philips-224el2sb-d222854.htm
http://www.alza.sk/asus-vh222h-d112562.htm
savi
Expert
Expert

Príspevok od používateľa savi »

Hm v podstate to maš asi jedno. Oba maju odozvu 5 ms, kontrast nie je az taky dôlezity, ale ten philips ma LED podsvietenie a teda oveľa menšiu spotrebu el. energie (a myslim že pri LED su farby aj jasnejsie a vyraznejsie, ale ide hlavne o tu spominanu spotrebu). Značky su myslim obe celkom dobre, ale by som išiel skôr do toho Philipsu.

Inak ja som sa tu tiez asi pre 2 - 3 mesiacmi pytal na kupu LCD monitora a dozvedel som sa ze značka iiyama je dobra znacka, ze vraj lepsia ako LG, BenQ...
Tak som kupil :http://www.alza.sk/24-iiyama-prolite-e2 ... 195934.htm a som zatial totalne spokojny (dobra konektivita, repro, odozva iba 2 ms, ...).

Cekni diskusiu: http://www.hojko.com/help-pri-kupe-lcd- ... 51111.html
Napísať odpoveď