Monitor k PC

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Monitor k PC

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna nie a ceny su mimo. Radsej 2-3 dake LCD 28 az 32 palcov, idealne 1440p a vybavene. Najdes aj take s tenkym ramikom a tak to rusit nebude. Ale ak ti nie je luto 1000 eur, tak preco nie?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Suhlasim s tym, co pise heker.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

wladas napísal: 05 mar 2023, 22:52 Mam IPS aj VA monitor takze mi je jasne ze cierna ani u jedneho nie je nic moc.
ake su teda moznosti?
ja nie som narocny uzivatel, nepotrebujem extra huste pixely ani velky zakryveny displej, pre mna je ideal 24" a 1920x1200 rozlisenie, ale co mi ozaj vadi na vsetkych monitoroch je IPS glow respektive backlight bleeding...

vypada ze tento rok by na trh mali prist konecne nejake OLED monitory v normalnych velkostiach (teraz vsetko co vidim v eshopoch su bud displeje z notebookov alebo naopak telky) ale tam sa obavam ze budem cenovo trochu cez rozpocet.

Autoeditácia príspevku po 5 min 24 sek:
teraz ci tam ze asus tento rok pusta na trh 27" oled monitor a cena ma byt cez 1000 eur... tomu fakt nechapem, teraz ked pozriem alzu tak je tam 48" oled monitor za 1100 eur tak od 27" som ocakaval cenu okolo 500 eur... vypada to tak ze na oled monitor si este bude musiet pockat.

co by ste mi teda odporucili aby to nemalo IPS glow ci backlight bleeding?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

aacid napísal: 22 mar 2023, 13:14ja nie som narocny uzivatel, nepotrebujem extra huste pixely ani velky zakryveny displej, pre mna je ideal 24" a 1920x1200 rozlisenie, ale co mi ozaj vadi na vsetkych monitoroch je IPS glow respektive backlight bleeding...
Aky monitor mas teraz? Ake ma byt pouzitie?

Pozri si moj prispevok vyssie, podla mna uz nema ziadny zmysel kupovat FHD monitor, mal som rozne velkosti a rozlisenia, trvalo aj docasne a urcite minimum by mal byt 27" QHD, obraz je ovela ostrejsi ako 24" FHD, tiez je vacsi a ma aj vacsiu plochu, oproti 4K nie je nutny scaling.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Kazdy mame svoje preferencie. Mal som 27" 1440p, teraz mam 24" 1440p. Stale si budem trvat na tom ze 24" 1200p je pre mna ideal.
O rozslisenie uprimne ani tak nejde, skor mi ide o ten pomer stran, 16:10 mi vyhovuje ovela viac nez 16:9

Ale o tomto vobec nebola moja otazka, otazka znie aky typ panelu vybrat. Cital som nieco o VA paneloch ze tam nie su take problemy s nerovnomernym podsvietenim a zaroven ma vernejsie farby nez TN panel. Ale vraj odozva je horsia. Tiez ich vela nie je na vyber.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid
mam VA displej 27" 1440p a papierovo ma odozvu 1ms. Hry nehravam, tak neviem povedat ci je odozva naozaj taka dobra, ale som spokojny. Podla mna je to tak trochu prezitok z minulosti striktne skatulkovat dipleje podla toho ci su VA alebo TN. Radsej by som sa drzal recenzii konkretneho modelu. :) Zase nevieme na co to chces, ak na profi grafiku tak samozrejme naroky su niekde inde.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

uz som si vyhliadol jeden VA 27", zial 16:10 monitory viditelne uz nie su v mode...

ziadna profesionalna grafika, bezne pouzitie, primarne hry.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

nakoniec som teda kupil AOC q27g2u.. podla recenzii super monitor za fajn cenu. je to VA panel. no a mam celkom zmiesane pocity z neho. na jednej strane tam nie je ziadny back bleeding a celkovo je cierna celkom fajn. pozorovacie uhly su mizerna ale to mi az tak neprekaza.
najvacsi problem som mal ze hry mi velmi divne "blikali" ako keby zvysoval a znizoval jas niekolko krat za sekundu. na forach pisali ze je to problem s freesyncom ked ti fps padne mimo rozsah frekvencie ktoru vide dynamicky menit. lenze ja som mal stabilnych 110-120 fps a tie hry proste blikali.
nakoniec som v nvidia control paneli vypol g-sync a uz sa to nedeje. ok ale trosku ma serie ze teda mam g-sync compatible monitor ale nefunguje to.
druha vec je ze napriklad ked mam web stranku s tmavym pozadim a bielym textom tak pri scrollovani ten text meni farbu. co som pochopil ze je bezna vlastnost VA panelov ze nevedia tak rychlo prekleslovat ciernu (priklad. ked na monitore zapnem overdrive tak je to podstatne lepsie ale potom zase naopak je tam strasny smearing.

takze v konecnom dosledku mam pocit ze som si skor pohorsil ako polepsil, sice som sa zbavil back bleedu a ips glow ale je tu kopa inych problemov. v hrach som si mozno polepsil (az na ten g-sync trapas) ale v beznom pouzivani PC som si podstatne pohorsil.

este mam par dni na rozmyslenie ci si ho chcem nechat alebo ho vratim ale uprimne neviem co je alternativa. IPS monitory so 144hz su podstatne drahsie, o nejakom monitore ktory by mal g-sync chip a nie len ze by bol "g-sync compatible" ani nehovorim, tam to ide nasobne hore z cenou...
keby sa uz predava ten OLED Acer Predator X27U tak by som ho v slabsej chvili asi aj objednal... nasiel som nejake miniLED monitory ale tie ceny su porovnatelne s OLED.
gogo956
Redeemer
Redeemer

AOC q27g2u je low budget volba, takze co sa dalo asi tak cakat. :)
Proste monitor pre narocnejsieho usera stoji aspon o polovicu viacej.
Pravdupovediac nechapem preto ITckar sa snazi kupit co najlacnejsi monitor pritom ma pomerne vysoke naroky na jeho parametre.Skus znizit niektoru z poziadaviek a pozri ci sa nieco este pomerne schopne v rozumnej cenovej kategorii nenajde. :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja kludne budget zvysim, ale ani za 300 eur som nenasiel nic poriadne. a teda vela z tych problemov s VA panelmi maju aj 2x drahsie monitory ako citam.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ahojte, pisal som sice uz aj v teme o tv, no rozhodol som sa zaroven zmenit aj monitor k pc, hram hry ako pubg, pribehovky, pripadne rozne compet hry ako csko atd. kazdopadne by som chcel konecne aj pekny obraz, zive a presne farby pre prilezitostnu upravu fotiek, rozpocet som si stanovil na cca 500eur, aktualne mam 27 palcove MSI no len vo full hd verzii co je otras, kedysi som ho mal pomerne lacno, cize neriesil som, ma 165hz, co som tak pozeral monitory v tejto cene tak mi stale vychadza len cca jeden dva modely, mate niekto pripadnu altertnativu ktora by bola obrazovo aj celkovo funkciami na tom lepsie za danu cenu ?
skratka chcem spravit konecne vacsi upgrade co sa tyka monitoru pri ktorom sedim aj pracovne ked pripajam firemny notebook,

aktualne mam - https://www.alza.sk/27-msi-optix-mag271 ... .htm#popis

v ramci vyberu mi vychadza - https://www.alza.sk/27-msi-optix-mag274 ... 288568.htm

ak najdem cokolvek s lepsim obrazom a celkovo suma vs pridana hodnota/vykon budem len rad
gogo956
Redeemer
Redeemer

corp
dlhsie mam tento https://edigital.sk/monitory/msi-optix- ... erm=761498
a z hladiska pomeru cena vykona je za mna super. Hry nehravam ale podla recenzii su s nim dost spokojny aj gamery :)
Povodne som sa trochu obaval ci nizsi papierovy jas nebude problem, ale v realite je to bezproblemov aj pri silnom slnku v miestnosti.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

to je viacmenej uplne to iste co mam ja len ma vyssie rozlisenie, chcel by som zrejme skusit skor IPS panel, VA som mal doteraz, kazdopadne ak to je obrazovo bezpredmetne kludne ma od toho odhovorte, kazdopadne mozno sa spytam tak, co je obrazovo to najlepsie s aspon 120hz v obraze do tych 500ecok, videl som aj radu od LG ultrafine, viac modelov od MSI, nejake kusky od Phillipsu
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Prečo nie sú žiadne monitory s lesklým displejom? Hľadám niečo väčšie k Macu, ale všetko má dosť skreslené farby oproti displeju na Macu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 04 apr 2023, 5:39 corp
dlhsie mam tento https://edigital.sk/monitory/msi-optix- ... erm=761498
a z hladiska pomeru cena vykona je za mna super. Hry nehravam ale podla recenzii su s nim dost spokojny aj gamery :)
Povodne som sa trochu obaval ci nizsi papierovy jas nebude problem, ale v realite je to bezproblemov aj pri silnom slnku v miestnosti.
tak to zas nie je az taky rozdiel cenovy, ja som zaplatil za ten svoj iba o 50 eur menej. to mi nedava moc nadej ze by to bolo nejak vyrazne lepsie ako to co som kupil..

nieco do 300 eur a 27" QHD a nech to neni VA panel...
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 04 apr 2023, 10:05 tak to zas nie je az taky rozdiel cenovy, ja som zaplatil za ten svoj iba o 50 eur menej. to mi nedava moc nadej ze by to bolo nejak vyrazne lepsie ako to co som kupil..

nieco do 300 eur a 27" QHD a nech to neni VA panel...
tak ale ty si mal v zadani myslim vyssie naroky na kvalitu displeja.

Co tak tento? https://www.alza.sk/27-msi-optix-g273qf-d6321285.htm
ma aj g-sync ktory si pozadoval
tu je aj velmi slušná review https://www.displayninja.com/msi-g273qf-review/ :)
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

sledujem tie monitory, popravde je ich tak vela s velmi podobnymi parametrami, ze z toho zosediviem, podstatne narocnejsia uloha ako vyber TV, tam su jasne dane dobre modely z ktorych si kazdy vyberie, uz dlhsie sledujem monitor s mini led podsvietenim od cooler masteru, ktory zial u nas nikde nieje na predaj - Cooler Master Tempest GP27Q

vyraba to pre nich firma KTC cez ktoru by sa dal aj objednat teoreticky aj k nam, pretoze za tu cenu mini led je super.

https://en.ktcplay.com/product/ktc-27-i ... le-m27t20/
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Je lepsie Delta E<2 alebo Delta E<3 ? aco je 95% DCI P3?(to ma benQ)
Rozhodujem sa medzi Lenovo Qreator 27 (ktory je teraz dostupny) a BenQ 27-inch Ergo Arm 4K (PD2706UA), ktory snad bude dostupny v dohladnej dobe.
Popripade nejaky iny s power delivery a best podanim farieb v podobnej cenovej kategorii?
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ako tak pozeram, ten KVT ma nejake neduhy, kazdopadne skoda, ze sa tu u nas da objednat len cez geekbuiyng a to riskovat nebudem kedze sa jedna o monitor/mrtve pixely atd., viacmenej som stale najviac rozhodnuty pre toto MSI, pockam pripadne este ci nieje v tej cene predsalen nieco s lepsim obrazom, mozno Ryan bude mat eso v rukave :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 04 apr 2023, 10:10 tak ale ty si mal v zadani myslim vyssie naroky na kvalitu displeja.

Co tak tento? https://www.alza.sk/27-msi-optix-g273qf-d6321285.htm
ma aj g-sync ktory si pozadoval
tu je aj velmi slušná review https://www.displayninja.com/msi-g273qf-review/ :)
zial to nie je g-sync ale iba "g-sync compatible", teda vlastne freesync. to je aj v tomto monitore a presne to blbne.
inak vypada dobre, aj ked sa proste bojim ze stale nebudem spokojny. IPS glow sa nevyhnem a vsade pisu ze zalezi kus od kusu tak neviem ci sa mi chce skusat a vracat opakovane.

celkovo lutujem ze som sa vobec zacal zaoberat novym monitorom :D ten monitor co som mal bol ok, bol to bezny lenovo kancelarsky monitor, akurat mi vadilo nerovnomerne podsvietenie. teraz som uz 100 eur v minuse a spokojnejsi niesom, bojim sa ze pridam dalsiu stovku a stale nebudem spokojny :D

cORP. napísal: 04 apr 2023, 13:14 ako tak pozeram, ten KVT ma nejake neduhy, kazdopadne skoda, ze sa tu u nas da objednat len cez geekbuiyng a to riskovat nebudem kedze sa jedna o monitor/mrtve pixely atd., viacmenej som stale najviac rozhodnuty pre toto MSI, pockam pripadne este ci nieje v tej cene predsalen nieco s lepsim obrazom, mozno Ryan bude mat eso v rukave :)
chvilku som sa potesil ked som videl miniLED za 500 dolarov ale zial brat to z ciny je ozaj velke riziko.
Napísať odpoveď