Ahoj,
chcem sa opýtať na situáciu
- ak mám 50 dní dovolenky z predch. rokov (20/21/22) - po ustnej dohode so zamest. som ju necerpal...
- k som vo vypovednej dobe, napr. 2 mesiace - zamestavatel ma nejaku cast dovolenky prinuti cerpat (neviem na aku cast ma pravo ci 50% alebo celu roztiahnut na tie 2 mesiace...)
- ale hlavna otazka - ak mi rozlozi napriklad tych 40dni na 2 mesiace nonstop dovolenky, moze mi zvysok nepreplatit ? napriklad vyhovorkou ze uz expirovala ... vy vyplatnej paske za dec. 2022 este 50 dni uvedenych bolo.. len by ma zaujimal zakonny postup, ci ked raz tam uvedene boli ci sa preplatit proste zamestatncovi musia alebo si to moze zamestnavtel podla zakona po istom obdobi vyskrtnut
dakujem pekne
moze dovolenka po 2 rokoch(z prech. roka) a pod. expirovat ?
-
tonnymontana
Medium Expert
Re: moze dovolenka po 2 rokoch(z prech. roka) a pod. expirovat ?
Necerpana dovolenka ti moze expirovat iba vtedy (aj z preplatenia), ak ju nepouzijes do 1 kalendarneho roka po roku, kedy ti na nu narok vznikol. Myslim, ze ak je to do roka od jej datumu, kedy vznikla, tak by si ju mal vidiet v naroku na vyplatnu pasku a vtedy sa aj preplaca automaticky.
-
tonnymontana
Medium Expert
je to dovlenka prenasana z rokov 20/21/22 - cca 20 dni rocne, vo vyplatnej paske za 12/22 este mam uvedeny ten pocet 50 , len ma zaujima ze ak zamestnavatel mi tu dovolenku odmietol preplatit ci ma na to narok alebo tym ze bola prenasana az z 2020roku, uz mi u preplatit nemusi aj ked vo paske za december 2022 este uvedena bolaicefiresr napísal: 09 feb 2023, 11:49 Necerpana dovolenka ti moze expirovat iba vtedy (aj z preplatenia), ak ju nepouzijes do 1 kalendarneho roka po roku, kedy ti na nu narok vznikol. Myslim, ze ak je to do roka od jej datumu, kedy vznikla, tak by si ju mal vidiet v naroku na vyplatnu pasku a vtedy sa aj preplaca automaticky.
nemusi ti ju preplatit, je stara, tvoja chyba, ze si neberies dovolenku, max je dva roky. Skusala to aj jedna byvala starostka Bratislavy, nevyslo jej to..