MySQL - limit poctu zaznamov (ACID model)
MySQL - limit poctu zaznamov (ACID model)
Ahojte,
potreboval by som radu:
V tabulke TABLE potrebujem maximalne 5 zaznamov, ktore maju user = "JOZKO".
Skript jozko.php prida novy zaznam sposobom:
1. zistim pocet zaznamov pre user = "JOZKO"
2. ak je pocet mensi ako 5, insertne novy zaznam
3. opat skontroluje pocet zaznamov pre user = "JOZKO", ak je zaznamov viac ako 5, rollbackne insert, v opacnom pripade da commit
Uz v minulosti niekto radil, ze kontrola (3.) je zbytocna, ze medzi (1.) "zistenie poctu" a (2.) "insertnutie" nie je priestor pre dalsie spustenie skriptu, no nie je to pravda.
Ak totiz medzi to (1. a 2.) vlozim sleep(10) a zatial spustim skript opat, oba skripty maju pociatocny pocet zaznamov a obe tym padom insertnu.
Je moj napad dobry, pripadne ako sa taketo veci riesia?
Dakujem.
potreboval by som radu:
V tabulke TABLE potrebujem maximalne 5 zaznamov, ktore maju user = "JOZKO".
Skript jozko.php prida novy zaznam sposobom:
1. zistim pocet zaznamov pre user = "JOZKO"
2. ak je pocet mensi ako 5, insertne novy zaznam
3. opat skontroluje pocet zaznamov pre user = "JOZKO", ak je zaznamov viac ako 5, rollbackne insert, v opacnom pripade da commit
Uz v minulosti niekto radil, ze kontrola (3.) je zbytocna, ze medzi (1.) "zistenie poctu" a (2.) "insertnutie" nie je priestor pre dalsie spustenie skriptu, no nie je to pravda.
Ak totiz medzi to (1. a 2.) vlozim sleep(10) a zatial spustim skript opat, oba skripty maju pociatocny pocet zaznamov a obe tym padom insertnu.
Je moj napad dobry, pripadne ako sa taketo veci riesia?
Dakujem.
-
javatar
Hardcore addict
Re: MySQL - limit poctu zaznamov (ACID model)
V praxi som sa sice vzdy stretol s odporom voci triggerom ale tu by sa to celkom hodilo.
Pripadne mozes zamknut celu tabulku (optimistic locking by v tvojom pripade nefungoval).
Ja by som si napisal na tu tabulku trigger...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2016, 12:41)
ako citam tak trigger ti nieco ako cancel insert neponuka
takze ti ostava lock alebo tu logiku osetrit nejako inak... preco vlastne potrebujes obmedzovat pocet zaznamov v tabulke pre usera?
Pripadne mozes zamknut celu tabulku (optimistic locking by v tvojom pripade nefungoval).
Ja by som si napisal na tu tabulku trigger...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2016, 12:41)
ako citam tak trigger ti nieco ako cancel insert neponuka
takze ti ostava lock alebo tu logiku osetrit nejako inak... preco vlastne potrebujes obmedzovat pocet zaznamov v tabulke pre usera?
ak trigger, tak to rovno mozem pouzit moj napad 
nuz a potrebujem obmedzit system, aby ludia nerobili blbosti a nenapisali bota, co by naplnil databazu kravinami
nuz a potrebujem obmedzit system, aby ludia nerobili blbosti a nenapisali bota, co by naplnil databazu kravinami
-
javatar
Hardcore addict
takze user insertne 5 veci a potom uz nic? ako chapem ak by si mu mazal najstarsie veci ale podla tvojho navrhu vlozi 5 riadkov a potom uz nic... nechces mu radsej pri kazdom vlozeni mazat posledny zaznam?
nie, musi mat obmedzenie - cislo 5 som dal ako priklad, realne to bude vysoke cislo, ktore bezny user nedosiahne
riesim skor ochranu proti botom
riesim skor ochranu proti botom
Ak je to len preto, tak žiadnu dodatočnú kontrolu nemusíš ani riešiť. Vloží sa piaty záznam a pred vložením šiesteho sa zistí, že už je ich tam päť. A keď aj príde k nejakému súbehu, tak sa to nezistí pri šiestom, ale pri siedmom, alebo ôsmom. Raz sa to proste zastaví a bude to max v jednotkách záznamov.
Dobra odpoved, dakujem.
A keby som do buducna chcel mat presne maximalne 5 zaznamov, tak co? Alebo inac sa opytam - je moj napad s transakciou blby?
A keby som do buducna chcel mat presne maximalne 5 zaznamov, tak co? Alebo inac sa opytam - je moj napad s transakciou blby?
Transakcia v tomto veľmi nepomôže kvôli tomu I v ACID. Ja by som bol asi za exclusive lock. Dalo by sa určite vymyslieť aj nejaké explicitné zamykanie, ale to už by asi bolo zbytočne zložité.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Co takto?Boccaccio napísal: keby som do buducna chcel mat presne maximalne 5 zaznamov, tak co?
Insertnes zaznam, zistis pocet a vsteky zvysne zmazes ?
Pouzivatel moze mat viac zaznamou ale len na okamih.
nie je to moj napad? rozdiel je iba v tom, ze ty by si mazal a ja by som dal rollback (neulozenie)harrison314 napísal: Co takto?
Insertnes zaznam, zistis pocet a vsteky zvysne zmazes ?
Pouzivatel moze mat viac zaznamou ale len na okamih.
-
harrison314
Hardcore addict
Mazal by som vsteky zaznamy ktore su navyse, nie len posledny.
Rozumiem, ale vysledok by bol rovnaky, ani u teba, ani u mna by nebolo viac ako 5 zaznamov.harrison314 napísal:Mazal by som vsteky zaznamy ktore su navyse, nie len posledny.
Rozdiel je v tom, že kým harrisonov delete zamkne tabulku (alebo riadky? nie som istý) pre všetky selecty, tvoja transakcia nie. Atomicita je totiž na úrovni jednej transakcie, nie celej databázy (ako si sa už presvedčil sám v prvom príspevku). Takže kým ty v transakcii skontroluješ súčasný stav a zahájiš commit/rollback, už môže byť všetko inak.
Príklad (veľmi nepravdepodobný, ale možný): Spustím takýchto insertov 10 naraz. Všetky sa spustia, insertnú (pretože nájdu 0 záznamov) a príde k tretej kontrole. Všetky zistia, že je tam stále 0 záznamov (pretože neprebehol ani jeden commit) a tak príde 10x commit.
(toto je default chovanie MySQL innodb, viď isolation levels, ak by si prepol na READ UNCOMMITED, tak by to asi fungovalo)
Príklad (veľmi nepravdepodobný, ale možný): Spustím takýchto insertov 10 naraz. Všetky sa spustia, insertnú (pretože nájdu 0 záznamov) a príde k tretej kontrole. Všetky zistia, že je tam stále 0 záznamov (pretože neprebehol ani jeden commit) a tak príde 10x commit.
(toto je default chovanie MySQL innodb, viď isolation levels, ak by si prepol na READ UNCOMMITED, tak by to asi fungovalo)
Ano. Presne ako pises. Ja mam READ UNCOMMITED, takze mi to funguje a DB nepotrebuje dalsie locky, cim vsetky ine procesy zbehnu bez cakania (na unlock).
Je to takto prosim OK? Aj DB ma default level READ UNCOMMITED, takze to nebude len tak...
Je to takto prosim OK? Aj DB ma default level READ UNCOMMITED, takze to nebude len tak...
-
harrison314
Hardcore addict
Rozdiel medzi tvojim a mojim, je pri pade aplikacie, a aj v tom co napisal BX.
Mazanie az po vlozeni, ti osetri, aj ine chybove stavy.
Ale preco to nespravit normalne? Pri vytvoreni (registracii) pouzivatela prosto vytvoris 5 zaznamov v tabulke, a budu mat flag, ze su nekativne, pouzivatel nebude moct dalsie zaznami vyvrat, ale len updatovat existujuce.
Mazanie az po vlozeni, ti osetri, aj ine chybove stavy.
Ale preco to nespravit normalne? Pri vytvoreni (registracii) pouzivatela prosto vytvoris 5 zaznamov v tabulke, a budu mat flag, ze su nekativne, pouzivatel nebude moct dalsie zaznami vyvrat, ale len updatovat existujuce.
-
skjerp-deg
Medium Star
Myslím, že by to nebolo veľmi vhodné riešenie, nakoľko sa nejedná na ozajstné číslo 5:
nie, musi mat obmedzenie - cislo 5 som dal ako priklad, realne to bude vysoke cislo, ktore bezny user nedosiahne
Hej. To je blbost, lebo sa jedna o maximum, ktory 99.9% uzivatelov nevyuzije.
//autoeditácia príspevku (28 Máj 2016, 0:42)
Ak mam transakciu, dam insert a skor ako sa vykona commit spadne db (server), ten insert zbehne alebo sa neulozi?
//autoeditácia príspevku (28 Máj 2016, 18:20)
Neulozi sa, cize vsetko funguje skvelo aj s mojim napadom. Asi to tak teda spravim, ak niekto nema lepsi napad.
//autoeditácia príspevku (28 Máj 2016, 0:42)
Ak mam transakciu, dam insert a skor ako sa vykona commit spadne db (server), ten insert zbehne alebo sa neulozi?
//autoeditácia príspevku (28 Máj 2016, 18:20)
Neulozi sa, cize vsetko funguje skvelo aj s mojim napadom. Asi to tak teda spravim, ak niekto nema lepsi napad.