mySQL - návrh tabuľky

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
weroro
Flash coder
Flash coder
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

mySQL - návrh tabuľky

Príspevok od používateľa weroro »

Ahoj,

vo svojom PC som našiel jeden môj starý projekt z pred 6 rokov a tak som sa ho rozhodol znovu oprášiť a spustiť. Chcel by som ale starú štruktúru pôvodného webu (čisté HTML+CSS strašne veľa súborov), prerobiť do dynamickej podoby čiže PHP+mySQL. Ako navrhnúť tabuľku (predpokladám, že sa to zmestí do jednej)? Nerobí mi problém uložiť obsah do DB a ťahať ho znej ale pri vykresľovaní webu konkrétne menu mi robí problém.

Mám X kategórií, kde v každej kategórii je Y položiek. V DB si tú položku predstavujem na jednom riadku vo viacerých stĺpcoch napr. takto:

Kód: Vybrať všetko

ID | názov položky |   obsah
-------------------------------
1  |     nieco1    | HTML kod
2  |     nieco2    | HTML kod
Ale problém nastal vo chvíli, keď som si zmyslel, že si vytvorím rozklikávacie menu, v ktorom budem klikať na názov kategórie a roztvoria sa mi položky v tejto kategórii.
struktura.png
struktura.png (1.42 KiB) 255 zobrazení
Ako priradiť záznamy danej kategórie práve k tejto položke pri vykresľovaní stránky? Kam a ako uložiť názvy kategórií?

Jedná sa zrejme o triviálnu otázku ale už do toho asi dlho pozerám a nič ma nenapadá. Ďakujem za reakcie.
ppt
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: mySQL - návrh tabuľky

Príspevok od používateľa ppt »

Myslim, ze v zavere svojho postu si si aj sam odpisal - ze na to budes potrebovat 2 tabulky. Prva bude zoznam kategorii teda napr tabulka "kategoria (ID, meno_kategorie)", druha tabulka bude zoznam poloziek, pricom bude obsahovat cudzi kluc - na tabulku kategoria a jej stlpec ID. Teda: "polozka (ID, meno_polozky, id_kategorie)"

Ci ine si sa pytal? :D
Napísať odpoveď