Náhrada stolného PC

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
eldorado08

Náhrada stolného PC

Príspevok od používateľa eldorado08 »

Ahojte,

už dlhšiu dobu mi často blbne starší stolny PC, je ako druhy PC pri notebooku Lenovo Z500 (i3 Ivy bridge, 4GB RAM, 1TB HDD).
Jedná sa o zostavu s W10 Home 64bit:
- Asus P5N-E-SLI, Intel Core2 Duo E6550 2,33Ghz, 2x2GB DDR2 RAM, 320GB WDD HDD, Nvidia Geforce 9500GT, monitor Samsung T220.

Nechám si ešte, kým funguje, ale dlho to už nebude ako vidím a neustále opravovať, hľadať chyby ma nebaví ani nemám nato čas, preto by som hľadal nejakú náhradu a tu je problém, že neviem akú. Dobre by bolo niečo ako druhy PC do domácnosti vedľa notebooku na kanc. práce, multimédia (fullHD filmy, hudba, žiadne hry) a net. Rozmýšľal som zase nad stolnym PC, lebo mi ostane aj monitor alebo nad nejakým tablet PC s Windows (konvertibilné 2v1) ako napr https://www.alza.sk/acer-aspire-switch- ... 259670.htm , len neviem, ako sú s výkonom takéto stroje vzhľadom na moje požiadavky. Cenovo nechcem ísť veľmi hore, max niečo okolo 300-400eur.

Aký máte názor? Aky stroj by ste mi doporučili vedľa notebooku do domácnosti (stolny PC alebo tablet?)? Ďakujem za pomoc.
mystique
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Náhrada stolného PC

Príspevok od používateľa mystique »

kedze neriesis hry tak kludne toto

https://www.alza.sk/search.htm?exps=zotac+zbox+nano

prenesies to kde chces, je to malinke sam som nad tym uvazoval ale nakoniec som zobral kvoli upgradovatelnosti a skalovatelnosti minipc,.... k tomu zboxu - vyberaj aspon 4GB ram, vyhni sa celeronom, idealne i5 alebo i7 CPU

https://www.alza.sk/zotac-zbox-nano-id6 ... 7.htm?o=12
https://www.alza.sk/zotac-zbox-nano-ci5 ... 5.htm?o=14
eldorado08

Inak čo sa týka problému s PC: teraz v posl dobe ho vôbec neviem zapnúť, bud po zapnutí nepípa, alebo ak áno, tak bud nenabehne windows (skúšané aj s W7, 8.1, 10), prázdna čierna obrazovka alebo s upozornením warning boot failure, často aj warning cpu has been changed, po zapnutí stále ukazuje iny dátum a čas. Mal som to už u známeho, ktory sa nato pozrel, podľa neho je to asi zákl. doska.

Tiež si myslím, že to bude doska, k notebooku by som asi radšej už zobral niečo mobilnejšie ako stolný PC, preto som pozeral aj tablety s Win, tablet PC 2v1, len ich HW (Intel Atom Bay trail procáky, 2GB RAM atd) v tej cene neviem či by mi stačil na moje využitie (net, práca vo Win, Office, fullHD filmy, hudba).
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

skus vymenit baterku na doske ked ti resetuje cas, kupis ju v hocjakom elektre
eldorado08

A aký typ batérky si mám kúpiť? Po výmene batérky stačí PC zapnúť, nič netreba nastaviť alebo pod.? Ešte som to nerobil vôbec...
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

eldorado08 napísal:A aký typ batérky si mám kúpiť? Po výmene batérky stačí PC zapnúť, nič netreba nastaviť alebo pod.? Ešte som to nerobil vôbec...
vytiahni si tu staru, a dones ju ukazat v elektre niekomu a da ti novu, das ju tam nastavis si datum a pohoda
eldorado08

Takže batérka vymenená, dátum a čas už v poriadku ale pri bootovaní žiadna zmena, problém naďalej pretrváva, asi tam bude fakt nejaký problém so základnou doskou. V posl. dobe mi už nabehne OS až na 7-8x pokus. Potom už žiadny problém vo Win nie je, ani pri vypnutí...

Ešte by som sa chcel informovať, nechcem zakladať zbytočne ďalšiu tému, tak píšem sem.

Mám 2,5 ročny notebook Lenovo IdeaPad Z500 s OS Windows 10 Home (upgrade z 8.1 OEM), i3 Ivy Bridge 3120M 2,50Ghz, 4GB DDR3 RAM, 1TB HDD Seagate-Samsung, graf. Nvidia Geforce GT635M. Notebook používam hlavne na internet, práca vo Win, Office, hudba & filmy.

V budúcnosti by som chcel v notebooku vymeniť HDD na SSD - na OS + programy + aplikácie a HDD by som dal namiesto DVD vypaľovačky. Tiež rozmýšľam, že by som pridal aj ďalších 4GB RAM.

Nakoľko sa v tejto veci nevyznám, tak ani neviem, či sa dá v mojom stroji spraviť spomínané veci alebo nie. Ako bude s OS v prípade SSD - treba prenášať dáta z HDD na SSD alebo sa doporučuje úplne nová inštalácia systému na SSD a zmazať všetko na HDD? Potom ako bude s aktiváciu Windowsu 10? Ako sa realizuje namontovanie HDD namiesto DVD vypaľovačky? Na moje využitie sa oplatí rozšíriť pamäť o ďalších 4GB RAM alebo ani nie? Zmenu plánujem niekedy v zime, možno už koncom roka alebo v januári, ešte neviem. Oplatí sa počkať viac kvôli cenám SSD? Aký máte názor?

Ďakujem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nemas lepsie ten notebook predat a kupit nieco nove + rovno tam kupit SSD disk??? Ceny sa budu menit stale, mozes cakat aj 10 rokov, pretoze ceny idu dole stale, aj ked mierne, ale idu. O pol roka bude rozdiel v cene mozno 7 eur, oplati sa ti cakat na ten rozdiel??? Lebo ak mas dat 100 alebo 93 eur za SSD, to je uz hadam jedno. Myslim si, ze nikto z nas nevie na co ten notebook vyuzivas a ci sa ti oplati investovat do RAM. Len predpokladam, ze notebook bude mat len 2 sloty a je teda mozne, ze tam mas 2+2GB a teda by si musel kupit dva kusy po 4GB, tie stare potom predat.
eldorado08

Nie, predať nechcem, nemám na úplne novy notebook. Využitie som písal vyššie, čiže väčšinou na internet, hudba, filmy, práca vo Win a Office. Jeden slot je obsadený s 4GB.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Na taketo vyuzitie ti staci 4GB RAM predsa. Ked stlacis CTRL+ALT+DEL a das si spravcu uloh, tak vidis vyuzitie RAM.
eldorado08

Využitie podľa správca úloh je okolo 55%-75%.
Napísať odpoveď