Najlepšia GPS navigácia (software ) pre symbian ?
-
Clean_Up
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Tak ako písal hojko, reklamuj hlavne GPS modul a tak pánty. Ináč tie pánty ak sú vybehané iba trochu tak nič tam meniť nebudú len odmontujú tú vrchnú časť kde je displej a tie kovové kolajničky povyhýnaju smerom von až kým sa ta vôla nestratí. V krajných prípadoch menia aj celý kryt, ale snažia sa tomu vyhnúť ako sa len dá.
-
hojko
Site Admin
Tak uz mam GPS modul Nokia LD-3W a ten som spojil s mojou Nokia E51, ziadny problem. Sice prvotne vyhladanie satelitov trva minutu, mozno aj dve, potom uz ide v pohodicke.
Skusil som navigaciu Ovi Maps (Nokia Maps), Sygic McGuider a aj Mapy Google.
Nokia Maps isli v pohode, nebol ziadny problem, ovladanie je tiez jednoduche, program je stabilny, ma vsetko co pre nastavenie treba. Avsak ked som zvolil cestu z vedlajsej ulice do centra mesta a mal som nastavenu najrychlejsiu trasu, zvolilo mi to trasu, ktora bola velkou obklukou a bola asi 2x taka dlha, ako ta, ktorou by sa vybrali vsetci vodici, cize najkratsou trasou (staci prejst dve ulice, zeleznicne priecestie, zatocit a ist rovno). V nastaveni som neskor prepol na optimalnu trasu, potom mi to uz dalo trasu, ktorou som chcel ist.
McGuider ma trosku divne menu a ovladanie, musim si este na to zvyknut, ale tiez tam nevidim problem. Navigoval spolahlivo a bez obkluky, takze v tomto mu nemam co vytknut. Horsie to bolo uz so zobrazovanim pozicie, pretoze ukazoval ako keby mierne pozadu, cize uz som bol v zatacke a mne ukazal, ze este len vchadzam do zakruty, ako keby take 2-4 sekundy meskal s navigovanim. To moze byt neprijemne napriklad niekde v centre velkeho mesta, priapane aj v Bratislave pri dialnicnych zjazdoch a vyjazdoch, resp. vypadkovkach a viacprudovych cestach, ked sa vodic nemusi stihnut zaradit do spravneho smeru. Este sa pohram s nastavenim a uvidim ci sa to bude dat zmenit alebo co s tym spravit.
Google Maps je na navigaciu nevhodny, pretoze je potrebne mapy stahovat z internetu a teda bez internetu je nepouzitelny. Jedina moznost je mat zaplateny velky datovy balik dat, pripadne niekde doma pri wifine si natahat mapy, zoomovat, posuvat sa, aby sa mapka postupne cachovala na pamatovu kartu. Mam teraz ako tak poukladane mesto na pamatovke, ale keby som chcel ist uz niekde inde, tak mi chybaju mapy a je teda nepouzitelny. Myslim, ze v programe navyse chyba hlasova navigacia, takze bez prisediaceho je to asi nemozne pouzivat.
Problem pri navigovani pre mna nastal v pripade citania nazovo ulic, kedze E51 ma mapy display a tak navigovanie v meste medzi ulicami moze byt trochu problematicke, ale mozno maju programy moznost zmenit velkost pisma, pripadne aj font, aby boli texty lepsie citatelne. Vsetko vsak zalezi aj od zoomu a hlavne zraku, ten moj uz nie je najlepsi.
Co sa tyka hlasov navigacii, tak sa mi viacej pozdaval McGuider, hlas je o dost prijemnejsie a ludskejci. Navigacia od Nokie mi pripadala tak, ako keby ten hlas bol skladany, teda niektore frazy pouziva z poskladanych slov, proste mi to nesedelo a neposobilo to na mna dobre.
Mapy ako take boli spracovane asi bez mensich problemov, aj ked u McGuideru som na svojej ulici nasiel zle popisne cisla, je to len detail, ale v inych mestach to moze sposobit problemy. Nove cesty, kruhovy objazd atd..., vsetko mi prislo aktualne a tak okrem popisnych cisel nemam co ani jednemu programu vytknut.
Ci ostanem u McGuidera alebo u Ovi, tak to este neviem, musim to otestovat este na akejsi dlhsej ceste, viacej sa s tym pohrat a uvidim. Tolko zatial prve dojmy z navigacii.
Skusil som navigaciu Ovi Maps (Nokia Maps), Sygic McGuider a aj Mapy Google.
Nokia Maps isli v pohode, nebol ziadny problem, ovladanie je tiez jednoduche, program je stabilny, ma vsetko co pre nastavenie treba. Avsak ked som zvolil cestu z vedlajsej ulice do centra mesta a mal som nastavenu najrychlejsiu trasu, zvolilo mi to trasu, ktora bola velkou obklukou a bola asi 2x taka dlha, ako ta, ktorou by sa vybrali vsetci vodici, cize najkratsou trasou (staci prejst dve ulice, zeleznicne priecestie, zatocit a ist rovno). V nastaveni som neskor prepol na optimalnu trasu, potom mi to uz dalo trasu, ktorou som chcel ist.
McGuider ma trosku divne menu a ovladanie, musim si este na to zvyknut, ale tiez tam nevidim problem. Navigoval spolahlivo a bez obkluky, takze v tomto mu nemam co vytknut. Horsie to bolo uz so zobrazovanim pozicie, pretoze ukazoval ako keby mierne pozadu, cize uz som bol v zatacke a mne ukazal, ze este len vchadzam do zakruty, ako keby take 2-4 sekundy meskal s navigovanim. To moze byt neprijemne napriklad niekde v centre velkeho mesta, priapane aj v Bratislave pri dialnicnych zjazdoch a vyjazdoch, resp. vypadkovkach a viacprudovych cestach, ked sa vodic nemusi stihnut zaradit do spravneho smeru. Este sa pohram s nastavenim a uvidim ci sa to bude dat zmenit alebo co s tym spravit.
Google Maps je na navigaciu nevhodny, pretoze je potrebne mapy stahovat z internetu a teda bez internetu je nepouzitelny. Jedina moznost je mat zaplateny velky datovy balik dat, pripadne niekde doma pri wifine si natahat mapy, zoomovat, posuvat sa, aby sa mapka postupne cachovala na pamatovu kartu. Mam teraz ako tak poukladane mesto na pamatovke, ale keby som chcel ist uz niekde inde, tak mi chybaju mapy a je teda nepouzitelny. Myslim, ze v programe navyse chyba hlasova navigacia, takze bez prisediaceho je to asi nemozne pouzivat.
Problem pri navigovani pre mna nastal v pripade citania nazovo ulic, kedze E51 ma mapy display a tak navigovanie v meste medzi ulicami moze byt trochu problematicke, ale mozno maju programy moznost zmenit velkost pisma, pripadne aj font, aby boli texty lepsie citatelne. Vsetko vsak zalezi aj od zoomu a hlavne zraku, ten moj uz nie je najlepsi.
Co sa tyka hlasov navigacii, tak sa mi viacej pozdaval McGuider, hlas je o dost prijemnejsie a ludskejci. Navigacia od Nokie mi pripadala tak, ako keby ten hlas bol skladany, teda niektore frazy pouziva z poskladanych slov, proste mi to nesedelo a neposobilo to na mna dobre.
Mapy ako take boli spracovane asi bez mensich problemov, aj ked u McGuideru som na svojej ulici nasiel zle popisne cisla, je to len detail, ale v inych mestach to moze sposobit problemy. Nove cesty, kruhovy objazd atd..., vsetko mi prislo aktualne a tak okrem popisnych cisel nemam co ani jednemu programu vytknut.
Ci ostanem u McGuidera alebo u Ovi, tak to este neviem, musim to otestovat este na akejsi dlhsej ceste, viacej sa s tym pohrat a uvidim. Tolko zatial prve dojmy z navigacii.
-
Clean_Up
Professional
hojko čakal som na tvoju velkú recenziu
Vrátim sa k tým nastaveniam Ovi Maps...čiže je lepšie zvoliť namiesto najkratšej trasy, optimálnu? Alebo je to zakaždým iné? (Podla toho kde sa nachádzam a kam chcem navigovať?).
McGuider má ovela lepší hlas ako Ovi Maps, to som si všimol hneď. Kým v McGuider je hlas reálny (ľudský) s Ovi Maps budete mať pocit, že vás naviguje nejaký robot.
Tiež nemám nejako moc vyskúšať na dlhších trasách navigáciu, ale zasa keď to skúšam v okolí ktoré poznám, tak aspoň viem či ma vedie správne , alebo nejakými obchádzkami a pod.
McGuider má ovela lepší hlas ako Ovi Maps, to som si všimol hneď. Kým v McGuider je hlas reálny (ľudský) s Ovi Maps budete mať pocit, že vás naviguje nejaký robot.
Tiež nemám nejako moc vyskúšať na dlhších trasách navigáciu, ale zasa keď to skúšam v okolí ktoré poznám, tak aspoň viem či ma vedie správne , alebo nejakými obchádzkami a pod.
-
hojko
Site Admin
Clean_Up: Neviem teraz presne, ale tusim Ovi Maps ma moznost prepinania tras, ze si prepnes inu alternativu trasy. To bude zrejme prepinanie medzi najrychlejsou, najkratsou a este jednou, zrejme optimalnou, ci??? Pozriem sa na to ked pripojim GPS modul, mam ho v aute.
brm: Ako sa to vezme, ak ta ma krutit v centre ako mna krutila v Bratislave navigacia Mio C520 s iGo 8, tak dakujem pekne. Okolo Stavebnej a Prirodovedeckej fakulty v centre mesta do jednosmerky, do zakazu odbocenia, potom ma vyviedlo na most, potom ked som siel cez tunel, tak ma navigovalo, aby som sa tam otocil...
//autoeditácia príspevku ( 04 Aug 2009, 0:42 )
Skusil som McGuider poobede z jazierok do centra mesta, nebol ziadny problem, pekne znazornena navigacia, cesta po vypadovke, resp. hlavnom tahu, odbocka presne ako ma byt, takze spokojnost.
Nedalo mi a skusil som navigaciu aj teraz v noci, islo mi o prepnutie do nocneho rezimu, ktory ma cierne pozadie a netaha oci. Neviem vsak kedy a ako to mam nastavene, to mi robi mensi problem, takze by som sa chcel poradit. V nastaveni mam na druhom mieste teraz polozku Automaticke farby, to mi vsak nechava denny rezim. Ak to prepnem do nocneho rezimu, tak mi prehodi na cierne pozadie, ak to dam do denneho, tak je to rovnako ako automaticky rezim, cize klasicky vysvieteny denny rezim. Neviem ako nastavit to, aby mi to na noc zhaslo. Kde moze byt problem alebo chyba v nastaveni??? Svetelny senzor mi normalne funguje, pekne to vidiet napriklad pri Opere Mini ked sa hram v noci s telefon.
brm: Ako sa to vezme, ak ta ma krutit v centre ako mna krutila v Bratislave navigacia Mio C520 s iGo 8, tak dakujem pekne. Okolo Stavebnej a Prirodovedeckej fakulty v centre mesta do jednosmerky, do zakazu odbocenia, potom ma vyviedlo na most, potom ked som siel cez tunel, tak ma navigovalo, aby som sa tam otocil...
//autoeditácia príspevku ( 04 Aug 2009, 0:42 )
Skusil som McGuider poobede z jazierok do centra mesta, nebol ziadny problem, pekne znazornena navigacia, cesta po vypadovke, resp. hlavnom tahu, odbocka presne ako ma byt, takze spokojnost.
Nedalo mi a skusil som navigaciu aj teraz v noci, islo mi o prepnutie do nocneho rezimu, ktory ma cierne pozadie a netaha oci. Neviem vsak kedy a ako to mam nastavene, to mi robi mensi problem, takze by som sa chcel poradit. V nastaveni mam na druhom mieste teraz polozku Automaticke farby, to mi vsak nechava denny rezim. Ak to prepnem do nocneho rezimu, tak mi prehodi na cierne pozadie, ak to dam do denneho, tak je to rovnako ako automaticky rezim, cize klasicky vysvieteny denny rezim. Neviem ako nastavit to, aby mi to na noc zhaslo. Kde moze byt problem alebo chyba v nastaveni??? Svetelny senzor mi normalne funguje, pekne to vidiet napriklad pri Opere Mini ked sa hram v noci s telefon.
-
easton
Professional
no aj ja sa chcem podelit so skusenostami...sice nemam symbian, ale windows mobile...pouzivam navigaciu IGO8 a zatial celkom v pohode,ale napriklad v meste, v ktorom byvam ma vedie vzdy cez hlavne tahy stredom mesta,pricom chcem ist pozadu domov..ale to asi je nastavene na najkratsiu alebo aku cestu..bol som s nim v Krakowe,NOwom Targu a Nowom sacz-i..a vsetko v pohode nas vyviedol z mesta na vypadovky uplne v pohode.Graficky uplne podla mna najkrajsi,vyhoda mozes vkladat mapy jednotlivych statov,uplne bez problemov najde gps port,rychle najde satelity,mozstvo tuning veci existuje a atd.Proste je velmi dobry mapy su velmi podrobne.Pouzivam mapy TeleAtlas.
No a ako som cital toto vlakno,povedal som si ze vyskusam Sygic ,no ale uz od zaciatku sa mi to nepaci.Po prve na sd karte nemozes mat softik v ziadnej zlozke iba priamo na karte ,potom z toho vznika riadny bordel,dalej mapa musi byt v osobitnej zlozke inak nejde.Dalej gps port nevedel program sam najst musel som pozriet do igo 8, na ktorom porte je gps.Potom naozaj zazracne rychlo naslo satelity,to je velke plus...aj mapa nabehla, ale strasne pomale renderovanie to ma...
zhodnotenie: u mna vyhrava zatial IGO8,lebo som este nemal moznost sygic poriadne vyuzit na dlhsej ceste,Dalsie plus pri igo je moznost pridat 3D teren a 3D budovy no zatial iba vo vacsich mestach.
jedna sa o : Asus P535
No a ako som cital toto vlakno,povedal som si ze vyskusam Sygic ,no ale uz od zaciatku sa mi to nepaci.Po prve na sd karte nemozes mat softik v ziadnej zlozke iba priamo na karte ,potom z toho vznika riadny bordel,dalej mapa musi byt v osobitnej zlozke inak nejde.Dalej gps port nevedel program sam najst musel som pozriet do igo 8, na ktorom porte je gps.Potom naozaj zazracne rychlo naslo satelity,to je velke plus...aj mapa nabehla, ale strasne pomale renderovanie to ma...
zhodnotenie: u mna vyhrava zatial IGO8,lebo som este nemal moznost sygic poriadne vyuzit na dlhsej ceste,Dalsie plus pri igo je moznost pridat 3D teren a 3D budovy no zatial iba vo vacsich mestach.
jedna sa o : Asus P535
SYGIC
uz asi tyzden skusam navigaciu sygic na nokii TUBE
musim uznat ze som necakal ze to bude tak slapat
satelity nacita do 20 sekund
zmapovane aj ulicky v dedinach a bocne cesty
prijemny hlas-nie ako dajaky stroj
presne ukazovaie rychlosti
ak rychlost prekrocim "ozve sa"
jednoduche ovladanie
niekedy trocha spomalene reakcie-bol som uz asi 5m za odbockou a vtedy vravi aby som zahol doprava...
raz som zapol a chybal mi font(ziadne pismena vobec nic)-preinstaloval som python a vsetko v pohode
ak chcem zadat ciel tak neide to tak jednoducho ze len napisem a idem...
uvidim ze ako sa zachova ked pojdem cez vikend cez slovensko...
ak potrebuje niekto pomoct s instalaciou a ja budem moct tak pomozem...
musim uznat ze som necakal ze to bude tak slapat
ak potrebuje niekto pomoct s instalaciou a ja budem moct tak pomozem...
-
hojko
Site Admin
Este by som rad napisal moje poznatky k Sygicu. Stiahol som si poslednu verziu, ktora sa uz vola Sygic Mobil a pouzil som ju na cestu do Rakuska a spat. Okrem toho, ze sa telefon dost prehriaval som nezaznamenal vaznejsi problem, mozno problem robila odbocka v polke tunela, ved byt niekde 3km od krajov pod kopcom a cakat, ze tam bude mat GPS signal a pekne ma odnaviguje, tak to by som chcel moc. Jedinu chybu, ktoru som celou cestou priblizne 1800km objavil je, ze odbocka z dialnice v Rakusku mala miesto hlaseneho oznacenia 47 oznacenie 46, ale samozrejme, neodbocil som tam, takze som si dal 20km koliecko, aby som tam mohol uz odbocit. Bolo to aj nepozornostou, pretoze nic inde siroko-daleko nebolo. Planujem vsak tento chybny popis reportnut, aby to bolo v novych mapach opravene.
Na jednom useku som pouzil aj Ovi Maps (Nokia Maps), pretoze pri Sygicu nebolo priradene popisne cislo a trochu som sa stratil, avsak v mapach od Nokie to popisane bolo a navyse som tam mal spravenu este aj zalozku.
Celkovo som bol s navigaciou uplne spokojny, nahradi to plnohodnotne navigiaciu v aute, avsak kvoli velkosti displaya mobilu (Nokia E51) to asi nie je moc dobra volba pre sledovanie, ale ak clovek ide na hlasove pokyny alebo to kontroluje spolujazdec, tak nie je problem.
Na jednom useku som pouzil aj Ovi Maps (Nokia Maps), pretoze pri Sygicu nebolo priradene popisne cislo a trochu som sa stratil, avsak v mapach od Nokie to popisane bolo a navyse som tam mal spravenu este aj zalozku.
Celkovo som bol s navigaciou uplne spokojny, nahradi to plnohodnotne navigiaciu v aute, avsak kvoli velkosti displaya mobilu (Nokia E51) to asi nie je moc dobra volba pre sledovanie, ale ak clovek ide na hlasove pokyny alebo to kontroluje spolujazdec, tak nie je problem.
-
Robbie42
Light Professional
Tak som vyskusal Ovi Maps kedze som mal k telefonu pribalenu aj licenciu a musim povedat, ze sa mi to mozno este o chlp viac pacilo ako Sygic. Funkcne a ohladom map som nepozoroval vyrazne rozdiely, ale zdalo sa mi, ze detailnost je pri Ovi predsa o nieco lepsia taktiez aj navigacia na konkretne adresy aj s popisnym cislom. Na druhej strane ma oproti prirodzenemu hlasu Sygicu prekvapil trocha strojovy hlas Nokie.
Re: Najlepšia GPS navigácia (software ) pre symbian ?
ktore mapy na sygic mi odporucite - od navtequ alebo teleatlas? momentalne mam tomtom (6.02) a som s nim dost spokojny, stale ma priviedol tam, kde mal, no chcel by som novsie mapy, ale kedze tomtom skoncil s podporou pre symbian, tak som nuteny pozriet sa po niecom inom a skusit nieco nove
odskusam, asi aj nokiacke, ak mi to vobec pojde (E65)
odskusam, asi aj nokiacke, ak mi to vobec pojde (E65)
-
hojko
Site Admin
smejo: Mam v telefone OviMaps aj Sygic, do Sygicu som si dal miesto TeleAtlasu teraz mapy NavTeq (2009.12, cize mapy z feb/mar 2010) a pouzil ich na ceste do Nemecka. Trocha boli problemy v Prahe, neboli tam zakreslene obchvaty dialnice atd..., problemy cestou tam aj spat a myslim, ze to neboli casti dialnice, ktore sa tam buduju mesiac, ale je to dlhsia stavba, takze v tomto ma sklamali. Potom ma vsak napadlo, ze mam aj OviMaps a Nokia tam ponuka mapy NavTeq, takze som mal zbytocne tie iste mapy 2x. Preto si necham OviMaps ako mam, tj. ich mapy od NavTequ a do Sygicu si dam naspat mapy TeleAtlas. Bude to asi najlepsie riesenie mat mapy od oboch firiem.
-
guess.whoo
Redeemer
presne tak..sygic, ked som mal n96 tak mi softver spustalo asi 3-4 minuty ale potom bol svizny a siel podla predstav
nakoniec ma musel podrzat tomtom (no tam som mal zas starsie mapy), lebo sygic mi strasne sekal (menej ako 10 MB pamate), no vyzeral fajn... snad na dalsom telefone mi uz pojde normalne (ale ked som ho skusal tu, v KE, tak isiel fajn.. mozno je to ovplyvnene aj dlzkou planovanej trasy (pravdepodobne))
-
hojko
Site Admin
smejo: Nemyslim, na Sygicu som mal nahodenu 750km trasu do Rakuska aj okolo 1300km do Nemecka a nebol ziadny problem. Mam E51.