Nastavenie VIP a DNS

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
TGiJack
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nastavenie VIP a DNS

Príspevok od používateľa TGiJack »

Ahojte,

Problem: ked som na lokalnej sieti (doma) tak nevidim svoje DNS-ka, ktore su nasmerovane na server v sieti.

Teraz sa to pokusim nejako popisat topologiu siete ale vopred sa ospravedlnujem niesom sietar tak terminy neovladam.

Topologia:
DNS(homeweb.com) -> VIP(80.*.*.*) -> provider(10.*.*.*) -> lokal (192.*.*.*) -> port forward na server

Mam normalnu domenu a nanej nastavene DNS na moju VIP. Provider mi preposiela vsetko po 10-tkovej sieti do mikrotiku(nemam pristup, oficialne), ktory tusim ze funguje ako bridge z neho si taham WAN uz do svojho routru ..tam mam nastaveni port forward na server. Ak som niekde vonku mimo siete vsetko funguje perfektne ale akonahle sa pripojim lokalne tak zrazu moje DNS prestavaju platit. Na routru mam nastavene DNS servery Google 8.8.8.8 , 8.8.4.4
Aktualne som to riesil a riesim cez lokalny DNS server ale je to otrava kazde DNS nastavovat na 2-och miestach.

prosim vedeli by ste mi pomoct co kde musim prestavit? alebo poziadat providera aby mi nastavil nech mi to funguje .. dakujem..
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Re: Nastavenie VIP a DNS

Príspevok od používateľa p4ra »

VIP je ako virtual IP alebo verejna IP adresa, lebo z tohto sa ja vysomarit neviem, co si popisal.

Na domene nastavene DNS na IP? What?

Ja by som ti rad pomohol, ale v tych blaboloch sa nevyznam. Keby to popises trosicku rozumnejsie, mozno by to aj slo.
TGiJack
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

vies pisem to co vidim .. na fakture mi chodi tiez VIP (verejna IP)

DNS je DNS u registratora alebo v sprave domeny mam "nastavit DNS zaznam" .. vramci moznosti lepsie to pomenovat neviem. Ospravedlnujem sa ze neovladam vsetky pomenovania a rovno si to neviem nastavit sam

DNS na IP - asi lepsie je napisat "Na domene mam vytvoreny A-ckovy zaznam"
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

OK, tak skusim inak. Co sa snazis docielit?

Mas vlastnu domenu, ktoru chces pripojit k nejakemu serveru?

Ten server je v nejakom DC alebo u teba doma?

Chces, aby ten server bol pristupny zo sveta (z internetu) a nie len v ramci tvojej domacej siete?
TGiJack
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

to je lepsie :)
Co sa snazis docielit?
aby mi fungovalo na lokalnej sieti to co mi ide normalne niekde z kaviarne alebo kdekolvek zo sveta
Mas vlastnu domenu, ktoru chces pripojit k nejakemu serveru?
Ano mam, a mam ju pripojenu na server
Ten server je v nejakom DC alebo u teba doma?
server je umna doma, v lokalnej siety, sklada sa z klasickeho 1U + NAS Qnap 8pozic
Chces, aby ten server bol pristupny zo sveta (z internetu) a nie len v ramci tvojej domacej siete?
Prave ja mam problem naopak :D mne zo sveta funguje ale doma(lokalne) uz nie :(
ked si spravim ping napr. v kancelarii na mojadomena.com tak mi server odpoveda ale akonahle toto iste spravim na lokalnej sieti kde sa nachadza aj server tak ping je hluchy. akokeby ta verejna IP a Domena neexistovala

Toto funguje ale len mimo lokalnej siete(domu). Server+NAS sa nachadza v lokalnej siety
1. mam registrovanu domenu 2. radu
2. od providera mam verejnu IP
3. domenu mam nasmerovanu, ma nastaveny, zaznam na tu verejnu IP
4. v lokalnej sieti mam server+NAS ku ktoremu sa do pristupovat zo sveta cez verejnu IP alebo (sub.)domenu

ale ked si sadnem doma v obyvacke a pripojim sa na Wifi tak:
1. neda sa mi spravit ping na moju verejnu IP ani domenu
2. po zadani domeny taktiez ping neodpoveda
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Uplne prva vec, ktora ma napada (ak mas Windows) je firewall vo Windowse. Ten zvykne robit taketo problemy. Mozes sem hodit IP config, ktory ma server a IP config, ktory ma tvoj PC, s ktorym sa snazis pripojit/pingnut ten server?
TGiJack
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

mam windows(notas), linux(desktop), android(mobil, tablet) nezavysle stroje .. Problem s nejakym OS urcite nieje. V sietach sa nevyznam vobec ale v serveroch ano, moj denni chleba :D .. ziaden host, firewall ani selinux ci cokolvek podobne ma umna neblokuje.
.. mne len prijde ze mam u providera nieco zle nastavene alebo problem s DNS ako som pisal hore .. ked si vytvorim vlastny(privatny) DNS server napr. cez BIND a nastavim ip ako primarny dns server a zadam ho do routru napriklad: 192.168.0.100, 8.8.8.8 tak vsetko funguje (na vsetkych zariadeniach) uplne na pohodu .. len ked to mam takto spravene musim pri zmene editovat 2 miesta :( co nieje ani pohodlne ani prakticke ..

vecer by som mal mat cas tak vytvorym diagram siete hadam bude jasnejsie co je spatne nastavene

PS: dik za trpezlivost, tie siete si musim dosprtat
Napísať odpoveď