cawte... potrebujem zistit nazov jedneho sutrika... je to vlastne kremen a navrchu je pyrit...ako to mam nazvat??? kremenopyrit???
a mam to potom zaradit medzi mineraly alebo horniny???
vdaka
ak su tie spolocne znaky a odlisnosti myslene na vztahu mineral<>hornina tak to co si napisal urcite nieje spravne
jediny rozdiel co ma teraz napada je ten ze horninu nemozno zapisat jednym chemickym vzorcom...teda mozno este aj take ze mineral je bud prvok alebo zlucenia a hornina je zlozena prave z mineralov (resp. mineraloidov)...ale to je znak asi ako rozdiel medzi {syrom,paradajkami,cestom,korenim} a {pizzou} v procese pripravy pizze
Aiden napísal:ak su tie spolocne znaky a odlisnosti myslene na vztahu mineral<>hornina tak to co si napisal urcite nieje spravne
jediny rozdiel co ma teraz napada je ten ze horninu nemozno zapisat jednym chemickym vzorcom...teda mozno este aj take ze mineral je bud prvok alebo zlucenia a hornina je zlozena prave z mineralov (resp. mineraloidov)...ale to je znak asi ako rozdiel medzi {syrom,paradajkami,cestom,korenim} a {pizzou} v procese pripravy pizze
jej diki..a moholo by si mi este s niecim pomoct...s touto otazkou:
zdvovodni, podla coho mozno rozlisit mineral a horninu.
diki moc
no v mineralo a petrologii niesom prave doma ak mam pravdu povedat
no ale takto...mineral musi byt zlozeny len z anorganickych sucasti...tj nic organicke sa tam nesmie nachadzat...jeho atomy musia byt usporiadane v nejakej "vzorke"(cize v nejakej sustave) a vytvarat krystaly...no a musia mat rovnake chem zlozenie a aj fyz vlastnosti ...nenapadaju ma nejake dalsie "poznavacie znaky
...inak na prvy pohlad niektore odlisis lahko ine tazsie a u niektorych bez labaku ani netusis co su zac
Aiden napísal:no v mineralo a petrologii niesom prave doma ak mam pravdu povedat
no ale takto...mineral musi byt zlozeny len z anorganickych sucasti...tj nic organicke sa tam nesmie nachadzat...jeho atomy musia byt usporiadane v nejakej "vzorke"(cize v nejakej sustave) a vytvarat krystaly...no a musia mat rovnake chem zlozenie a aj fyz vlastnosti ...nenapadaju ma nejake dalsie "poznavacie znaky
...inak na prvy pohlad niektore odlisis lahko ine tazsie a u niektorych bez labaku ani netusis co su zac
hmm takze mozem napisat ze mineraly vytvaraju krystaly a horniny nie??
akoze je to podla man dost blba otazka...
ved napr. ked je to beztvary mineral, tak sa to tak lahko neda urcit
lenze mineral nebyva za normalnych podmienok amorfny ...nerasty maju krystalicku strukturu (a ta sa v horninach rozne deformuje)
takze ano mozes to napisat